Ana Sayfa
"Âyetler ve Sırları" konulu sorular
Anasayfa
» "Âyetler ve Sırları" konulu sorular
"Âyetler ve Sırları" konulu sorular
Aşağıda, Efendi Hazretleri İmam İskender Ali Mihr'e sorulan "Âyetler ve Sırları" konulu sorular listelenmiştir.
"
"Âyetler ve Sırları" konulu sorular
" için, toplam
1297
sonuç arasından
1 - 1297
arası sonuçlar
SORU:
Hikmet ve hikmetin ötesi hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
SORU:
Bakara 45 ve 46. âyetlerine ve Hadîd 16'ya göre kalbi kasitun olmaktan kurtularak huşû sahibi olmak; Yûnus 7 ve 8'e göre cehennemden kurtulmak; Kehf 110'a göre nefs tezkiyesine başlamak için Allah’a ulaşmayı dilemek farzdır diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 45'e göre dalâletten kurtulmak; Şûrâ 13'e göre şirkten kurtulmak; Ankebût 5 ve 36 'ya göre Allah’a isyandan kurtulmak; Şûrâ 13 ve Zumer 17'ye göre, şeytana kul olmaktan kurtulmak için Allah’a ulaşmayı dilememiz farzdır diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 45 ve Kehf 105'e göre; hüsrandan ve küfürden kurtulmak için Allah’a ulaşmayı dilemek farzdır diyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ’ya tevekkül edenin, Bakara 45 ve 46'ya göre mutlaka ruhunu Allah’a teslim edeceğini, kişinin iradesinin Allah’ın İradesi’nin korumasında olduğu için şeytanın tasallutundan etkilenmeyeceğini inşaallah sizden öğrendik. Burada, fizik vücut ve nefsin teslimi için kişinin Allah’a tevekkül edip iradesini şeytanın tasallutundan koruması arasında nasıl bir fark vardır? Ruhun teslimindeki garantinin diğerlerinden farkı nedir?
SORU:
Ra’d 22'deki Allah’ın Zat’ına ulaşmanın ve Zat’ının görülmesinin dilenmesi tevekkülün sonucu mudur? Burada iradenin durumu nedir? Şeytan tasallut edebilir mi?
SORU:
Ra’d 20, 21, 22'ye göre huşû ve tevekkül arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mu’min 44'te belirtilen işin Allah’a bırakılması ile tevekkül arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Lokmân 22'de belirtilen işlerin Allah’a bırakılması hususunu Allah’a tevekkül etme şeklinde anlayabilir miyiz?
SORU:
Nahl 12'de belirtilen gecenin, gündüzün, güneşin ve ayın emrimize verilmesi ile Câsiye 13 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Gündüzün, güneşin ve ayın emrimize verilmesi ile aklını kullananlar arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
En’âm 44'ü bizlere açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimede yapılan ikazları kaale almayan topluluk için hidayet kapısının kapanması ve türlü belaların insanların başına gelmesi gibi bir sonuca ulaşılabilir mi?
SORU:
Hadîd 8'de ifade edilen misakin muhtevasını bizlere açıklar mısınız? Burada ifade edilen misakin Mâide 7'de ifade edilen misak ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Câsiye 23'de Allahû Tealâ nefsini ilâh edinenlerin dalâlette olduğunu belirtiyor. Nefsine tâbî olanlar dalâlette olduğuna göre dalâlette olanların mürşidine tâbî olmadıklarından şirk içinde olduklarını da söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 122. âyet-i kerimesinde belirtilen ölü iken diriltme ve nur ile insanlar arasında yürütme hususu hangi kademelerde gerçekleşmektedir?
SORU:
Tevhide ulaşmak için Tâhâ Suresinin 123. âyet-i kerimesinde belirtilen Allah’ın hidayeti ve hidayetçinin önemini açıklar mısınız?
SORU:
Tevhide ulaşmamızda Haşr Suresinin 9. âyet-i kerimesinde belirtilen davranış biçiminin önemini açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 103 ve Tâhâ 123'ü birleştirdiğimizde şöyle bir sonuca ulaşabilir miyiz? Başlangıç noktasında bütün insanlar afetlere sahip olduklarından dolayı birbirleriyle düşmanlık statüsü içindedirler. Bu noktada, kim Allah’ın hidayetine ve hidayetçisine ve Sıratı Mustakîm’ine sarılırsa; onlar kurtuluşa erer.
SORU:
Tevhidi tam anlamıyla yaşayanların Âli İmrân Suresinin 104. âyet-i kerimesindeki kişiler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 64 ve Zumer 17’ye göre ancak Allah’a kul olmak yani şeytana kul olmaktan içtinap ederek Allah'a yönelmek sadece Allah'a kul olmak, dünya hayatında ruhen Allah'a ulaşmayı dilemekle mümkündür, diyebilir miyiz?
SORU:
Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak ancak irciî emrine itaat ederek Rûm 31’e göre Allah’a dönmekle mümkündür, diyebilir miyiz? Gene Âli İmrân 64’te O’na hiçbir şeyi ortak koşmamak, Rûm 31’e göre Allah’a dönmekle mümkündür, diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 137. âyet-i kerimesi açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 137'de ki ayrılık içindekilerin Rûm Suresinin 31 ve 32. âyetlerindeki emri yerine getirmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 137, Rûm 31, 32 ve En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetler de Allah'a ulaşmayı dileme ve Sıratı Mustakîm arasındaki ilişki anlatılıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Câsiye Suresinin 23. âyet-i kerimesi, nefslerinin hevasına uyanların ilim sahibi olmalarına rağmen dalâlette olduklarını açıklıyor. Âyet-i kerimede belirtilen kişilerin ilim sahibi olmalarına rağmen dalâlette olmalarının nedenini izah eder misiniz?
SORU:
Bakara Suresinin 151 ve Âli İmrân Suresinin 164. âyet-i kerimelerinde açıklanan tilâvetin, aynı zamanda Allah’ın ilmini içerdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesiyle Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
En'âm Suresinin 97. âyet-i kerimesinde buyrulan "Âyetlerin bilen bir kavim için tasvir edilmesini" mürşidler topluluğu açısından anlayabilir miyiz? Bu âyet-i kerimenin Âli İmrân Suresinin 104. âyet-i kerimesiyle de bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Allahû Tealâ Zumer Suresinin 18. âyet-i kerimesinde "Onlar sözü dinlerler, ahsen olana tâbî olurlar." buyuruyor. Buradaki ahsen sözü Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in söylemiş olduğu bütün sözler açısından mı yoksa başkalarının söylemiş olduğu sözlerle Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in söylemiş olduğu sözler açısından mı anlamalıyız?
SORU:
Daimî zikre ulaşana kadar zaman zaman nefsimize tâbî olduğumuz olaylar vücut buluyor. İlâhi İrade etkisindeyken böyle olayların oluşmasının sebebi nedir? Burada nefse tâbî olmakla Câsiye-23’te geçen "nefsi ilâh edinme" arasında ne fark vardır?
SORU:
Nisâ 94, Nûr 63 ve Ahzâb 36 âyetlerini açıklayarak bizleri aydınlatır mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 85. âyet-i kerimesini, Âli İmrân Suresinin 119. âyetiyle beraber düşündüğümüzde Kitab’ın bütününe tâbî olmamanın insanları fırkalara ayırdığını ve her fırkanın diğerlerini kendisine düşman görerek yeryüzünde fesada ve kan dökülmesine sebep olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 85 ile Rûm 30, 31, 32’yi beraberce düşünürsek Kitab’ın bütününe tâbî olmanın hanif dînini yaşamakla ve Allah'a ulaşmayı dilemekle mümkün olabileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 31, 32 ile Yûnus 7 arasındaki ilişkiden, fırkalara ayrılmanın sebebinin dünya hayatından razı olmaktan ileri geldiğini, bu yüzden bugün İslâm’ın 5 şartını yerine getirenlerin Allah’tan razı olmak yerine dünya hayatından razı olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 48 ile A’râf 35 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
En’âm 48 ile A’râf 35 Resûl kavramı çoğul kullanılmıştır. Sadece peygamberler resûldür diyerek, velî resûlleri kabul etmeyen geleneksel İslâm tatbikatçılarına aynı zamanda birden fazla peygamber olabilir mi sorusunu sorabilir miyiz? Âyetlerde sözü geçen resûllerin, aynı zamanda görev yapanların kavmin resûlleri olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 130'da Allah’a ulaşmayı dilemeyen fakat dünya hayatını dileyen cin ve insanların resûller tarafından cehennem ile uyarıldığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mu’min-40’ta açıklanan ıslah edici amel, nefs tezkiyesi ile Fecr-27, 28, 29, 30 arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
En’âm 36. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Davete icabet edenlerin Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 36 ile Kasas 50 ve Câsiye 23 âyetleri arasında ilişki var mı?
SORU:
Şûrâ 13 ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in hadîsi muhtevasından Allahû Tealâ’nın serbest iradeye önem verdiğini anlayabilir miyiz?
SORU:
A’râf-172 ve Mâide-7’nin muhtevasından, bütün insanların hanif fıtratıyla yaratıldıklarını anlayabilir miyiz?
SORU:
Bugünün dîn âlimleri insanların akıllarının olması nedeniyle Kur’ân-ı Kerimi kendilerinin anlayabileceklerini ve böylece İslâm’ı yaşayıp dünya ve ahiret mutluluğuna erebileceklerini, işte bu nedenle tâbiiyetin gerekli olmadığını belirtiyorlar. Böyleyken bir tek fırkanın dışında kalanların İbrâhîm 22’de belirtildiği üzere şeytana tâbî olmalarının nedenini açıklar mısınız?
SORU:
En’âm 36'ya göre işitebilmenin ancak Allah’ın davetine icabetle mümkün olduğunu, bu davetinse Yûnus 25 göre Allah’ın Zat’ına olan bir davet olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Asr Suresine göre insanın hüsranda olması kişiye Allah’a ulaşma davetinin ulaşmasından sonra mı geçerlilik kazanmaktadır?
SORU:
Leyl 20, 21 ve Âli İmrân 15. âyet-i kerimelerini Allah’ın rızası açısından bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 179'da pis ile temizin ayrılması, Allah’ın resûllerinden seçilen resûlün dönemin îmânı Mehdi Resûl olduğunu düşünüyorum. Bu âyeti bize açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 42'de bildiğiniz halde Hakkı batıla karıştırıp Hakkı, gerçeği gizlemeyin emri bu döneme mi aittir? Bu bilgi kaçıncı furkanda oluşuyor?
SORU:
Rûm-8’le A’râf-179 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Sebe-20 ve 21. âyetleri açıklar mısınız? Bu iki âyete bakarak mü’minler Allah’a ulaşmaya inananlardır, diyebilir miyiz?
SORU:
Mumtehine 6 ve Ahzâb 21’de geçen Allah’ı istemek ve ahiret gününü istemek kavramlarını açıklar mısınız?
SORU:
Necm 29'da; kendilerinden yüz çevirmemiz istenen kişilerin Mumtehine 13’te belirtilen ahiretten ümidini kesen kişiler olduklarını söyleyebilir miyiz? Mumtehine 13’ün sonunda, ahiretten ümidini kesenlerde dostluk etmememiz gerektiğini buyuruluyor, bu konuyu açıklar mısınız?
SORU:
Meâric 23’te anlatılan namazlarına devam eden kişilerin kim olduklarını açıklar mısınız?
SORU:
Allah'a yönelme, ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dileme açısından Ra’d-27, Zumer-54 ve Şûrâ-13 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Zumer Suresinin 18. âyet-i kerimesi ile Zumer-55 arasında ahsene tâbî olma açısından bir ilişki var mı?
SORU:
Ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin akıbeti Zumer-56, 57, 58’de açıklanıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Kehf 105 ve A’râf 147'de amelleri boşa çıkanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu sizden öğrendik. Muhammed 33'te de Allah ve resûlüne itaat etmeyenlerin amelleri boşa çıkar buyuruluyor. Muhammed Suresi 33. âyet-i kerimesinde bahsedilen itaatin; Allah ve resûlünün ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılması davetine icabet etmek olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Fussilet 33'e göre Allah velîleri, insanların gafletten kurtulması için gönderiyor diyebilir miyiz?
SORU:
“Hicr Suresi 26, 27 ve 28. âyetlerinde Allahû Tealâ insanı nasıl yarattığını ve insana üfürdüğü ruh ile secde edilmesi gerektiği söylüyor. Fakat Ahzâb-72’de ruhun insandan önce dağlara taşlara teklif etmesinden bahsediyor. Allah'ın ruhu dağlara taşlara teklif etmesinin ve onların kabul etmemesinin nedeni nedir? Bu konuyu açıklar mısınız?
SORU:
Allah'a göre vefa sahibi kimdir?
SORU:
İsrâ-34 ile En’âm-152 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Tâhâ-115’i açıklar mısınız?
SORU:
İsrâ-64’ü açıklar mısınız?
SORU:
Elimde bulunan Süleyman Ateş’in Kur'ân mealinde; İsrâ 71’de anlatılan imamın önder mânâsına geldiği gibi Yâsîn-12 âyette olduğu üzere kayıt defteri anlamına geldiğini yazmaktadır. 1. takdirde; Allah'ın her milleti izinde gittikleri önderleriyle, 2. takdirde; eylemlerinin saptandığı defterle yüce divana çağıracağı anlatılmaktadır. Âyetin bu anlamı 2. anlamı güçlendirmektedir. "Her ümmet kendi kitabıyla çağrılır." Câsiye-28 âyeti. İsrâ-71’de: “İmamın amel defteri anlamında kullanıldığını kanıtlar.” denmektedir.
SORU:
Âli İmrân Suresinin 103. âyet-i kerimesi ile Âli İmrân Suresinin 112. âyet-i kerimesi arasında Allah'ın ipi açısından bir ilişki var mı?
SORU:
Âli İmrân-112’de Allah'ın âyetlerini küfreden, peygamberleri haksız yere öldürenler, Allah'a isyan eden ve böylece peygamberleri öldürerek haddî aşanlar ile Nisâ-167’de açıklanan insanları Allah'ın yolundan men edenler arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Kalplerin telif edilmesiyle insanlardan bir ipe sarılmak arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Rûm 31 ve 32'deki ve Şûrâ 13'teki müşriklerin aynı kişiler olduğunu ve özelliklerinin Allah’a ulaşmayı dilememek olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm Suresi 31. âyet-i kerimesi ve Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesine göre takva ve teslim arasında ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 31 ve Zumer 54'e göre teslim ve takva ancak Allah'a ulaşmayı dilemekle mümkündür diyebilir miyiz?
SORU:
Â’raf-146 ile Câsiye-23’ün muhtevası arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Yûsuf Suresinin 106. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Yûsuf-106 ile Kehf-105 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Günümüzün öğretisinde Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra artık hiçbir zaman Allah'ın bir resûlünün gelmeyeceği Kur'ân-ı Kerim'e ters düşmesine rağmen kesinlik kazanmış durumda. Buna göre Muminûn-44, Bakara-87, Hadîd-26 ve 27. âyet-i kerimelerine göre Allah'ın resûllerinin bütün zamanlarda vazifeli olduğunu Zumer Suresinin 71. âyet-i kerimesine göre ise kıyâmet günü yalanlamış oldukları resûllerin dünyada kendilerine uyaran hak resûller olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 47'ye göre her ümmet için vazifeli kılınan resûllerin Nisâ 41 ve Âli İmrân 53'e göre o ümmete şahit olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Secde 5'te Allah'ın emri ile Meariç 4'te melekler ve ruhun Allah'a ulaşma sürelerindeki fark, ruhun gök katlarındaki birtakım işlemlerden mi kaynaklanmaktadır? Ayrıca o zaman dilimleri dünya ölçülerindeki bir zaman mıdır?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Miraç olayındaki zaman ile ruhun 50 bin senelik yükselişi arasındaki büyük zaman farkı neden kaynaklanmaktadır?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin ruhu ile Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişinin ruhu gök katlarında aynı işlemlere mi tâbî tutulmaktadır?
SORU:
Mâide Suresinin 19. âyet-i kerimesinde nebîlerin olmadığı fetret döneminde müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilen resûlün bir velî resûl olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Fâtiha Suresi Allah’a ulaşmayı dileyenleri anlatıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Cinn Suresi 2., Bakara Suresi 256 ve Zumer Suresinin 17. âyet-i kerimelerinde bahsedilen kişiler aynı kişiler midir?
SORU:
Cinn-14 ile Bakara-45 ve 46 arasındaki ilişkiden Cinn-14’de bahsedilen teslimin 1. teslim olan ruhun Allah'a teslimi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kamer Suresinin 17. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Zikir olmadan Kur’ân’ı anlamak, ruhuna girmek mümkün değildir diyebilir miyiz?”
SORU:
Kamer Suresinin 17. âyet-i kerimesiyle Ra’d Suresinin 28. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? “Ancak Allah’a ulaşmayı dileyip zikir yapanlar ve mutmain olanlar için Kur’ân kolaylaştırılmıştır.” diyebilir miyiz?
SORU:
Kamer-17, Ra’d 28 ve Zuhrûf 36'ya göre zikirden yüz çevirenler şeytan ile beraber oldukları için Kur’ân-ı Kerim’i anlamaları ve ruhuna girmeleri mümkün değildir diyebilir miyiz?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dilemenin serbest iradenin tercihine bırakılmış olması ve bunun bir gönül işi olduğunu, Bakara 256, Yûnus 99, 100 ve Kasas 56'ya göre söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 153'te: "Sıratı Mustakîm’e tâbî olun. Sakın fırkalara ayrılmayın." buyurulmakta. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)’in: "Ümmetim 73 fırkaya ayrılacak. İçlerinden 1 fırka hariç." diye ifade ettiği Sıratı Mustakîm üzerinde olanların dışında oluşturduğu fırkanın dışında olanların Rûm 32'ye göre dînlerini fırkalara ayıranlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide 44.'te: "Allah’ın hükmüyle hükmetmeyenler kâfirlerdir." buyurulmakta. Buna göre Allah’ın hükmüyle hükmetme görevi kimlere verilmiştir? Buna dayalı olarak Âli İmrân 103, 104 ve 105'i bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesiyle Saff Suresinin 8. ve 9. âyetleri arasında bir illiyet rabıtası vardır. diyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 31 ile Âli İmrân 133 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 285'teki inanç şartlarından "kitap ve resûllerin" yalanlandığını söyleyebilir miyiz? Zira Kur’ân’daki "Allah’a ulaşmayı dileyin, mürşidinize ulaşın, teslimlerinizi gerçekleştirin." ifadelerini resûller açıklarken, insanların "Bu eskilerin masalıdır." demeleri neyi bildirmektedir?
SORU:
Allah ve resûlünden yüz çevirenlerin kâfir olduklarını, Âli İmrân 32'ye göre söyleyebilir miyiz? Allah ve resûlünden yüz çevirmenin en asgarî standartlarda Allah’a ulaşmayı dilememek olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 50'deki takvanın Allah’a ulaşmayı dilemek suretiyle gerçekleşeceğini ve resûle itaatin de tâbî olmak suretiyle gerçekleşeceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 132. âyet-i kerimesindeki rahmetin zikir sayesinde gerçekleşeceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
"Vahiy sadece peygamberlere gelir, peygamberlerden başkasına Allah vahyetmez" diyen günümüz dîn öğreticilerine Nahl-68, Tâhâ-38, Mâide-111, Şûrâ-51 ile Yûnus-2’yi delil gösterebilir miyiz?
SORU:
Vahiy kıyâmet gününe kadar devam edecektir diyebilir miyiz?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i temsilen içinde bulunduğumuz hidayet çağının önderi, vekâleten devrin imamı Mehdi (A.S) doğrudan Allah’tan aldığı vahiyle Kıyâme-19’a göre Kur’ân’ı açıklıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Emaniyyeyi kendilerine sermaye edinen dîn öğreticileri “Bu dünya hayatında Allah’ın Zat’ını kimse göremez.” derler. Allah’ın Zat’ına şahit olanlar dünya hayatında gönül gözü veya ruhun baş gözleriyle Allah’ın Zat’ını görenlerdir, diyebilir miyiz?
SORU:
Duhân-12’de mü’min olduklarını ve azabın üzerlerinden kaldırılmasını söyleyenlerin Allah’a ulaşmayı dilemeyen kâfirler olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Duhân-12’deki kişilerin Hucûrat 14’ün muhtevasına girdiklerini anlayabilir miyiz?
SORU:
Duhân Suresinin 13., 14. âyet-i kerimesinde belirtilen resûlün "Mehdi Resûl" olduğunu yalanlayanların, Bakara-159’un muhtevasına girdiklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-74, Zumer-53 ve Ankebût-23 göz önüne alındığında Allah’ın rahmetini dilediğine tahsis etmesinin Allah’a ulaşmayı dileyenler için olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-101 ile Nisâ-175 arasında bir ilişki vardır, dilebilir miyiz?
SORU:
Nebe Suresinin 38 ve 39. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 6 ve 7 ile Munâfikûn Suresi 6. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara Suresinin 6 ve 7. âyet-i kerimeleri ile Âli İmrân Suresinin 81. âyet-i kerimesi arasında ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 6 ve 7. âyet-i kerimeleri ile Duhân Suresinin 13 ve 14. âyet-i kerimeleri arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer 22 ve Cinn 14-15. âyet-i kerimelerinde kalbi kasiyet bağlamış olan insanlardan bahsedilmekte. Buna göre kalbin kasiyetten kurtulmasının ancak zikirle mümkün olduğunu Zat-ı Âlinizden öğrenmiştik. Tâbiiyetsiz, tek başına yapılan zikrin kişiyi kasiyetten kurtarması mümkün müdür?
SORU:
Mu’min 38 ve Bakara 256’da irşad yolundan bahsedilmekte. Buna göre irşad yolunda olmanın tâbiiyetle olan ilişkisini bizlere izah eder misiniz?
SORU:
Mu’min 56 ve Yûnus 39'a göre Allah’ın âyetleri hakkında bir sultan olmaksızın mücâdele etmekle sahip olunan ilmin o hakikatleri ihata edememesi konularına açıklık getirir misiniz?
SORU:
Enfâl 29’daki âmenûlar ile Vel Asr Suresindeki âmenûlar aynı mıdır?
SORU:
En’âm-122’de belirtilen, kendisine nur verilmiş kişi, Tahrîm-8’de bahsedilen kişiyle aynı özellikte midir?
SORU:
Bizlere inşallah gözlere hicab-ı mesturenin, basar hassasına gışavetin, kalbe ekinnetin, kulaklara vakranın ne zaman konduğunu yani bunların doğuştan mı yoksa daha sonra mı konduğunu açıklar mısınız?
SORU:
İbrâhîm Suresinin 22. âyet-i kerimesine göre şeytanın insanı etkilemesinin nefs aracılığıyla olduğunu söyleyebilir miyiz?”
SORU:
Şeytanın davetinin Allah’a ulaşmamaya davet olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İbrâhîm Suresinin 22. âyet-i kerimesinde müşriklerin özellikleri buyruluyor.” diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 23'te zikirle beraber ikişer ikişer inen nurların Nûr 21'de rahmet ve fazl olarak, Bakara 157'de ise rahmetle salâvât olarak inmesinin, Enfâl 2'de ifade edilen tevekkülle bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Zumer 9'da ifade edilen kişinin ulûl’elbab makamından ihlâs makamına geçmek için Allah’ın katından rahmet dileyerek Allahû Tealâ’ya tevekkülünü ifade ettiğini anlayabilir miyiz?
SORU:
Zumer 53 ve Yûsuf 87'de “Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin.” emrine karşılık, Ankebût 23'te Allah’ın rahmetinden ümitsiz olanların, Yûnus 7'ye göre Allah’ın âyetlerinden gâfil olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Şeytanın insanları Allah yolundan men ederken en büyük aracının Yûnus 7'ye göre dünya hayatı olduğunu, dünya hayatının da Âli İmrân14'te belirtilenler olduğunu ve yine aynı âyette 'Ahsen Meab’ın Allah’ın Zat’ı olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
A'râf Suresinin 27. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Hicr Suresinin 39. ve 40. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?
SORU:
A’râf 146'da: "Eğer rüşd yolunu görseler, onu yol edinmezler. Ve gayy yolunu görseler, onu yol edinirler." buyruluyor. Öte yandan Mu'min 38'de: O emin olan kişi (mürşid) dedi ki: "Ey kavmim bana tâbî olun ki; sizi sebîler reşâda (irşad yoluna) ulaştırayım." buyruluyor. Mürşide tâbî olmayanların, kibirliler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Furkân Suresinin 21. âyet-i kerimesine göre, kibirli olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İbrâhîm 12 ile Mâide 16'da geçen hidayet yolları arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Ra’d 28 göre sizden ilk mutmain olmanın, kalbe îmân yazıldığı zaman olduğunu öğrendik. Bu âyet-i kerimeye göre zikirle fazl nurlarının kalbe girebilmesi için kalbe îmân yazılması gerektiğini, böylece zikrin etkisiyle mutmain olabilmenin ancak bu seviyede mümkün olabileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
En üst seviye zikirde en üst seviye mutmain olmak vardır diyebilir miyiz? Mutmain olmanın da kademeleri var mıdır?
SORU:
Nahl 106'da buyurulan îmânla mutmain olmak, îmân kelimesi yazıldıktan sonraki mutmain olmak mıdır? Burada ruhun Allah'a ulaşmasına kadar devam etmekte midir? Kişinin küfür için kalbinin yarılması ruh Allah'a ulaştıktan sonra mı olmaktadır? Çünkü kişi îmân etmiş, sağ kalırsa ruhu mutlaka Allah'a ulaşacaktır. Açıklar mısınız?
SORU:
Yûnus Suresinin 2. âyet-i kerimesi ile Âli İmrân Suresinin 170. âyet-i kerimesi arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 174. âyet-i kerimesinde belirtilen rızanın hangi makamı içerdiğini açıklar mısınız?
SORU:
Bazı ehl-i tarîk gruplar, halen vefat eden mürşidlerine bağlı olduklarını söylemekteler. İrşad ile görevli olan mürşidin hayatta olmasını gerektiren delil olarak A'râf Suresinin 35. âyet-i kerimesini gösterebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ’ya iki dönüşün olduğunu Cuma Suresinin 8. ve Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimelerine göre söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd Suresinin 29. âyet-i kerimesine göre, Allah'a mülâki olacak olanların Allah'a ve Allah'a ulaşmaya kesin bir şekilde îmân edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 249. âyet-i kerimesindeki Allah’a mülâki olmayı dileyenlerin kazanmış oldukları zaferin, emre itaat ile olan ilişkisini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Ankebût Suresinin 5. ve 6. âyet-i kerimelerine göre Allah’a ulaşmayı dileyenlerin nefsî cihadı gerçekleştirmeleri açısından, emre itaat ile olan ilişkisini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Zuhrûf 61, Zuhrûf 64 ve Tevbe 100 arasındaki ilişkinin sonucunu, Allah’a ulaşmayı dileyenlerin Sıratı Mustakîm üzerinde olanlar olduğuna ve kulluğun Allah’a ulaşmayı dilemekle başladığına bir delil olarak gösterebilir miyiz?
SORU:
A'râf Suresinin 160. âyet-i kerimesinde belirtilen 12 pınarın muhtevasını açıklar mısınız?
SORU:
A'râf Suresinin 160. âyet-i kerimesinde belirtilen her toplumun su içeceği yeri öğrenmesi ne anlamı içermektedir izah eder misiniz?
SORU:
Hadîd Suresinin 11. âyet-i kerimesindeki Allah'a verilen borcun muhtevasını açıklar mısınız?
SORU:
Enbiyâ 72, 73 ve Secde 24. âyetlerindeki imamların Mu'min 15'te belirtilen kendi ruhlarının kişinin başının üzerine gelmesi suretiyle hidayeti gerçekleştirdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mürid ile mürşid arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?
SORU:
Mürşid ile irşad arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?
SORU:
İrşadla teslim arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 7. âyet-i kerimesine göre muteşâbih âyetlerin kimler tarafından açıklanabileceğini hamdolsun himmetinizle sizden öğrendik. İnşaallah muhkem âyet nedir? Muhkem âyetlerin açıklamasını kimler yapar? Bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 7'de: "Muteşâbih âyetlerin te’vilini Allah bilir." buyuruluyor. Öte yandan Kıyâme 9'da: "Sonra Kur’ân’ın açıklaması Bizim üzerimizedir." ve Rahmân 1 ve 2'de: "Er Rahmân Kur’ân’ı öğretir." buyuruluyor. Her devirde Allah’ın Kur’ân’ı, tasarrufuna aldığı devrin imamının lisanı ile öğrettiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 81 ile Nisâ 69 arasında bir ilişki var mıdır? Âli İmrân 81'de Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in 14 asır evvel geleceğini bizlere müjdelediği devrin imamı Mehdi (A.S)’ın, kendilerine kitap ve hikmet verilen ulûl’azm peygamberlerinin şeriatını tasdik etmesinin, Allah’ın öğretisinde olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Zâriyât 56'da buyuruyor ki: "Ben, insanları ve cinleri (başka bir şey için değil, sadece) Bana kul olsunlar diye yarattım." İnşaallah sizden Allahû Tealâ’nın insanları Kendisine kul olmak için yaratmasının maksadının, insanların mutluluğu olduğunu öğrendik. Nahl 36'da buyrulan "Allah’a kul olup hidayete ulaşanların" mutluluğa ulaşanlar olduğunu, hidayetin mutluluk olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide 119'a göre "Allah’ın razı olması" demek, kulluk görevini yerine getirmek demek olduğunu ve bu seviyeye ulaşanların, en büyük mükâfat dolayısıyla, irade teslimindeki kulluktaki en büyük mutluluğa ulaşacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tevbe 100'e göre "Allah’ın razı olması" demek, kulluk görevini yerine getirmek demek olduğunu ve bu seviyeye ulaşanların, en büyük mükâfat dolayısıyla, irade teslimindeki kulluktaki en büyük mutluluğa ulaşacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tâhâ 75 ve 76 âyetlerinin muhtevasından, salih amel işlemeyle mü’min olmanın, mürşide ulaşmaktan başlayıp salâhın son kademesine kadar devam ettiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nefs tezkiyesinin Tâhâ Suresinin 75. ve 76. âyet-i kerimelerinin içeriğine göre salih amel işlemeyle eşdeğer olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Nahl 4'te belirtilen "insanın apaçık düşman oluşunun" nedenini, aklını kullanmayarak Allah’a ulaşmayı dilememesine bağlayabilir miyiz?
SORU:
Ahkâf 29'taki "kavimlerine munzirîn olarak dönen cinlerin" En’âm 130'da ifade edilen cin resûllerle bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Cinn 1 ve 2'de ifade edilen cinlerin, Kur’ân-ı Kerim’i "Acaip bir kitap işittik." diye nitelendirmiş olmalarının hikmetini bizlere açıklar mısınız? Yoksa onların arasında da mı Kur’ân’ı unutmuş, emaniyye sahibi âlimler var? Bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Cinn 1 ve 2'de ifade edilen cinler Kur’ân-ı Kerim’i dinleyip işittiklerine göre, bu cinlerin Allah’a ulaşmaya îmân eden ve Allah’a ulaşmayı dileyen cinler olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Rahmân Suresinin 33. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Rahmân Suresinin 33. âyet-i kerimesinindeki sultanın, insanlar ve cinler üzerindeki önemini açıklar mısınız?
SORU:
Zumer Suresinin 33. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? "Sıdkı getirmek ve onu tasdik etmek" ne demektir?
SORU:
Zumer Suresinin 33. âyet-i kerimesindeki sıdkın muhtevası nedir?
SORU:
Zumer Suresinin 34. âyet-i kerimesini devreye aldığımız zaman, Zumer Suresinin 33. âyet-i kerimesindeki takvanın ‘muhsin takva’ olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kibirle, Allah’ın âyetlerini gizlemek arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız? A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesine göre; kibirlenenlerin irşad yolunu gördükleri halde onu yol edinmemeleri, irşad yoluna ulaşmanın muhtevasını idrak edememelerinden mi, yoksa kendi standartları içinde kendilerini irşad yolunda zannettikleri için midir?
SORU:
A’râf Suresinin 86. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
A’râf Suresinin 86. âyet-i kerimesi ile Ra’d Suresinin 25. âyet-i kerimesi ve Hûd Suresinin 19. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
A’râf Suresinin 121. âyet-i kerimesine göre âmenû olanların A’râf Suresinin 125. âyet-i kerimesine göre Allah’a hayattayken dönecek olanlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesinde en alt seviyede seçilenler, Hacc Suresinin 78. âyet-i kerimesinde ise en üst seviyede seçilenler ifade ediliyor diyebilir miyiz?
SORU:
Seçilenler arasında en alt seviyede seçilenler ile en üst seviyede seçilenler arasında ne gibi farklılıklar vardır?
SORU:
Ahkâf-35’de Allahû Tealâ: "Ulûl'azm resûllerin sabrettiği gibi sabret." buyuruyor. Ulûl'azm resûllerin hepsinin devrin imamları olduğunu inşaallah sizden öğrendik. Secde-24’te velî olan devrin imamlarının en bariz özelliklerinden bir tanesinin yine sabır olduğu ifade ediliyor. Sabır ile tasarruf arasında bir ilişki var mıdır ve Ulûl'azm resûlle bağlı olanlar ne gibi özelliklerin sahibiler?
SORU:
Nahl-127’de Allahû Tealâ Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e hitap ederek: "Sabret senin sabrın ancak Allah iledir." buyuruyor. Kehf-78’de Musa (A.S)’ın sabretmemesi sebebiyle Hızır (A.S)’ın Musa (A.S)’dan ayrıldığını görüyoruz. Kehf-82’de ayrılığa sebep fiillerin hepsi Allah’ın emriyle gerçekleştiğini görüyoruz. İrade teslimi ile sabır arasında nasıl bir ilişki var?
SORU:
Vel Asr Suresinde sabrı tavsiye edenlerin Fussilet-35’te açıklanan sabra ulaşanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 48 ile Yûnus 62'ye göre resûle îmân edip ıslah edici amel işleyenler Allah’ın evliyası diyebilir miyiz?
SORU:
Bu dünyada ve ahirette korku olmaması ve mahzun olmamayı biraz daha açar mısınız?
SORU:
En’âm Suresinin 36. âyet-i kerimesinde ancak işitenler davete icabet eder, buyurulmakta. İşitmenin Allah’a ulaşmayı dilemeyle olan ilişkisini açıklar mısınız?
SORU:
Enfâl-23’te belirtilen Allah’ın hayır görmediği kişileri izah eder misiniz?
SORU:
Enfâl-23’te muhtevası belirtilen kişilerin mürşide tâbî olmayıp fitneye tâbî olanlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yâsîn Suresinin 3. ve 4., Mu’minûn Suresinin 73. ve Hûd Suresinin 112. âyet-i kerimeleri arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mu’minûn Suresinin 74. âyet-i kerimesine göre yevm’il âhire îmân etmenin Sıratı Mustakîm ile olan ilişkisini bizlere açıklar mısınız? Bu iki âyet-i kerimenin A’râf Suresinin 147. âyet-i kerimesi ile açık bir ilişkisi var mı?
SORU:
Muddessir Suresinin 41’den 47’ye kadar olan âyetlerini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Muddessir Suresinin 46. ayet-i kerimesinde geçen dîn gününün sanıldığı gibi kıyâmet günü olmadığını Allahû Tealâ’nın tayin ettiği bir mürşide tâbî olup dîne girildiği gün olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Dîn günü ile yevm’il âhir arasındaki ilişkiyi de bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V) size Allah’ın iki emanetini bırakıyorum, onlara sarıldığınız takdirde asla sapmazsınız. Bunlardan birincisi ikincisinden daha büyüktür, birincisi Allah’ın kitabı, ikincisi de ehl-i beytimdir buyuruyor. Bu hadîs ile Ahzâb-33 arasındaki bir ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 62. ve Hûd Suresinin 29. âyet-i kerimesindeki kişilerin ehl-i beyte tâbî olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd-73’teki ehl-i beytin özelliklerini açıklar mısınız?
SORU:
Enbiyâ-48, 49, 50, 51. âyetlerini açıklar mısınız?
SORU:
Musa ve Harun (A.S) verilen furkan ile İbrâhîm (A.S) verilen rüşd arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Furkan ve rüşd kavramları ile Şûrâ-13 de açıklanan şeriat açısından bir illiyet rabıtasından söz edilebilir mi?
SORU:
Enbiyâ-25’de nebî olmayan velî resûllere de Allah’ın vahyettiği açıklanıyor diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-23’te söylenen eğer bize mağfiret etmez, rahmet etmezsen muhakkak ki; hüsrana düşenlerden oluruz sözünün Allahû Tealâ tarafından A’râf-153’te tövbe edip mürşidin önünde îmân sahibi olmalarından sonra mağfiretin ve rahmetin gerçekleşebileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-151’deki mağfiret ve rahmet, A’râf-153’deki tövbe ve îmân şartlarına mı bağlanmıştır? Ve A’râf-153 ile Furkân-70 arasından bir ilişki var mıdır?
SORU:
Yûsuf-53’te söylenen Rabbimizin Rahîm esması ile tecellisi ve rahmet etmesi A’râf-153 ve Furkân-70’e göre âmenû olmak şartına bağlanmıştır diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-153, Yûsuf-53 ve A’râf-23 e göre kişilerin o güne kadar işledikleri günahlardan pişman oldukları için, yani şerrin kendi nefslerinden kaynaklandığını idrak ettikleri için Allah’ın etraflarında oluşturdukları musîbetlerin de yardımıyla Allah’a ulaşmayı diliyorlar diyebilir miyiz?
SORU:
Cîn-14 ve 15’te kalbi kasiyet bağlamış olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-257, En’âm-122 ile Zumer-22 arasında bir ilişki var mı? Ölü olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler, dileyenlerin Allah’tan bir nur üzere olup zulmetten nura çıkanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-257’de şeytanın nurdan zulmete götürdükleri ile Hacc-53’teki kalbi hasta ve kasitun olanlar arasında bir ilişki var mı? Kalbimiz ne zaman kasitun olmaktan kurtulur?
SORU:
Kasas-67 ile Furkân-70 arasında illiyet rabıtasından bahsedebilir miyiz?
SORU:
Mâide-27’de göre kimlerin kurbanlarının kabul edildiğini açıklar mısınız?
SORU:
Mâide-27’ye göre takva sahibi olmayanların Kehf-104’te belirtildiği gibi takva sahibi olmayanların amellerinin boşa gittiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-15, 16 ve Rûm-31’i açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân-16’da “Biz mü’min olduk.” diyen takva sahiplerinin aslında Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleye bilir miyiz?
SORU:
Fâtiha Suresinde “Elhamdullâhi” dediğimizde bizler Allah’a ulaşmayı dileyen kişiler olarak ait olduğumuz hamdi, Allah’a ulaşmayı dileyen kişilerin hamdini ifade ediyoruz. Buna göre mü’min olmayan kişi, Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişi, kendi alt seviyedeki hamdini ifade ediyor. Dolayısıyla devrin imamının 7. safhada bir hamdi var mıdır?
SORU:
7 âyetlik Fâtiha Suresinde istiane talebini 7 safhada açıklar mısınız?
SORU:
Râ'd Suresinin 27. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Allah’a inanmayanlar dalâlette bırakılır diyebilir miyiz?
SORU:
Ra'd Suresinin 27. âyet-i kerimesi ile Şûra Suresinin 13. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Âli İmrân 103'te: "Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve fırkalara ayrılmayın.", buyuruluyor. Öte yandan, Âli İmrân 112'de ise: "Onlar nerede olurlarsa olsunlar, sırtlarına zillet damgası vurulmuştur. Ancak Allah’ın ipine sarılanlar ve insanlardan bir ipe sarılanlar müstesna.", buyurulmakta. Bu âyetlere göre Allah’ın ipine sarılmayanların, Rûm 31 ve 32'ye göre, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler ve dînlerinde fırkalara ayrılanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisa Suresinin 26. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Allahû Tealâ’nın bütün ümmetler için tek bir yol, tek bir şeriat kılmış olmasının, Tevbe 33'de ki hidayetle vazifeli kılınan resûllerin açıklamalarıyla nasıl bir ilişkisi var?
SORU:
Hud 112 ile Yusuf 108 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır? İstikamet üzere olmayı, dîn açısından bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Enam 104. ve 105. âyet-i kerimelerini açiklarmısınız ?
SORU:
Bakara 38. âyet-i kerimesini açıklarmısınız?
SORU:
Vel Asr Suresinde dört grup insan var: Allah’a ulaşmayı dilemeyen, Allah’a ulaşmayı dileyen, Hakk’ı tavsiye eden ve sabrı tavsiye eden. Bu istikamette Fatiha Suresinde, bu dört grup insanın Allah’tan talep ettiği şeyleri, dilekleri açıklar mısınız?
SORU:
Kur'ân-ı Kerim’de Nahl 102, Bakara 87 ve 253 ve Maide 110'da Ruh’ûl Kudüs’ten, Şuara 193, 194 ve 195'te ise Ruh’ûl Emin’den bahsedilmektedir. Ruh’ûl Kudüs ve Ruh’ûl Emin kimdir?
SORU:
Günümüzde bir dîn profesörü: "60 senedir Kur'ân ile meşgulüm. Kur'ân hiç kimsenin Allah'tan vahiy aldığına izin vermez. İddia edenler sapık sayılmışlar." diyor. Bu zatı muhteremi Mulk 8, 9, 10. âyet-i kerimelerinin muhtevası içinde düşünebilir miyiz?
SORU:
Günümüzde bir dîn profesörü: “Nebî olmadan resûl olunmaz. Risalet nübüvvetin üstünde bir derecedir." diyor. Peki, 60 yıldır Kur'ân-ı Kerim ile meşgul olan bu zatı muhteremin söyledikleri Meryem 51, Hacc 52, Ahzâb 40 âyetleriyle, Kur'ân-ı Kerim’le çelişiyor. Nübüvvet, risaletin üstünde bir derecedir diyebilir miyiz?
SORU:
Enbiyâ 73, 107, Secde 24 ve Secde 28 arasında bir ilişki var mı? Yeryüzüne ve kâinata hâkim olan, Allah'ın tasarrufunda olan huzur namazının imamı olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Secde 24’te belirtilen imamlarla Rahmân 33’te belirtilen sultan arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Sebe 20’de belirtilen iblise tâbî olanlarla Yûnus 45’te belirtilenlerin hüsranda olmaları nedeniyle cehennemlik olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hacc 78’de belirtilen millet, Mâide 48’deki ümmet ve Ra’d 7’deki kavim kavramlarını ve bunlar arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
A’râf 205 ile Yûnus 7 ve 8, A’râf 146 ve A’râf 179 ile gâfil olma açısından bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesi ile Mu’min-56 arasında illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Zâriyât 56 ve Bakara 21'e göre Allahû Tealâ’nın insanları aynı zamanda takva sahibi olmaları için yarattığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zâriyât 56, Bakara 21 ve Rûm 31'e göre Allahû Tealâ’nın bizi aynı zamanda Allah’a ulaşmayı dilemek için yarattığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zâriyât 56, Bakara 21, Rûm 31 ve Âli İmrân 102'ye göre, Allahû Tealâ’nın biz insanları dört teslimi de gerçekleştirelim diye yarattığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Şûrâ 13'te:"Dîni ikame edin ve onda tefrikaya düşmeyin yani fırkalara ayrılmayın." buyuruyor. İnşaallah bizlere bu âyette ifade edilen dîni ikame etmek ve dînde fırkalara ayrılmak konularını açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 19'da: "Şüphesiz ki Allah’ın indinde dîn İslâm’dır." buyuruluyor. Buraya göre Şûrâ 13 ve Rûm 32'ye göre dînde fırkalara ayrılanların, Allah’a ulaşmayı dilemekle başlayan dînin Allah’a teslim olma muhtevasını unutanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 45'te Allah’a ulaşmayı inkâr ederek hüsranda olanlarla, Âli İmrân 83'te Allah’a teslim olmanın dışında olarak hüsranda olanlar arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Rûm Suresinin 8. ve Sebe Suresinin 20. âyet-i kerimeleri ile A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 80 ve 81, Âli İmrân 24, Ahzâb 66, 67 ve 68'i, Mu'minûn 102 ve 103. âyetlerine göre açıklar mısınız; günahımız kadar yanıp, sonra cennete gideceğiz konusunu?
SORU:
Sâd 71, Hicr 26, Secde 9, A’râf 172 ve A’râf 27'yi geniş bir şekilde açıklar mısınız?
SORU:
Allahû Tealâ Âli İmrân Suresinin 103. âyet-i kerimesinde: "Ve hepiniz Allah'ın ipine sımsıkı sarılın ve fırkalara ayrılmayın." buyuruyor. En’âm Suresinin 153. âyet-i kerimesinde Allah'ın ipinin Sıratı Mustakîm olduğu açıklanıyor. Buna göre Şûrâ-13’teki gibi dîni ikame ederek fırkalara ayrılmamanın olmazsa olmaz şartı, Allah'a ulaşmayı dileyerek Sıratı Mustakîm üzerinde bulunmaktır, diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus-45’e göre Allah’ın asla Kendisine ulaştırmayacağı (hidayete eremeyecek olanların) dünya hayatında Allah'a ulaşmayı yalanlayarak Allah'a yönelmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Lokmân-13 ve Lokmân-15’e göre, fırkalara ayrılmayanların ancak Allah'a ulaşmayı dileyerek şirkten kurtulanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tegâbun-6 ile Secde-24 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Fâtiha ile Nisâ-69 arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?
SORU:
Hadîd-28 ile En’âm-122 arasında bir ilişki vardır, diyebilir miyiz?
SORU:
Biliyoruz ki nefs tezkiyesi ve tasfiyesi bitmediği sürece sürekli imtihanlar yaşıyoruz. Fakat Tevbe Suresi 126. âyet-i kerimesinde: “Yılda 2 defa insanları imtihan ederiz.” buyuruluyor. Bu âyet ile Allah’ın vermek istediği mesaj nedir? Bu âyetteki imtihan, kişinin Allah'a davet edilmesi olarak yorumlayabilir miyiz? (İmtihanı böyle yorumlayabilir miyiz?)
SORU:
Cinn Suresinin 14, 15 ve 16. âyet-i kerimelerine göre; mürşide tâbî olanlara Allah'ın rahmeti ulaşır diyebilir miyiz?
SORU:
Cinn Suresinin 14, 15 ve 16. âyet-i kerimelerini ve Nûr Suresinin 21. âyet-i kerimesine göre; mürşide tâbî olup fazıl ve rahmet alındıktan sonra şeytanın adımlarına tâbî olmaktan kurtulmak mümkündür diyebilir miyiz?
SORU:
Ra’d Suresinin 7. âyet-i kerimesinde bütün kavimler için hidayetçi vardır buyuruluyor. Zumer Suresinin 23., Zumer-36 ve Mu’min-33’e göre de dalâlette olanlar için bir hidayetçi bulunmaz buyuruluyor. Bu ayetlerle Tâhâ Suresinin 123. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Bakara-46 ile En’âm Suresinin 82. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Günümüzde Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i örnek aldığını söyleyen çok insan var. Gerçekte Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in nasıl örnek alınacağını Ahzâb Suresinin 21. âyet-i kerimesinin ışığı altında bizlere açıkalar mısınız?
SORU:
Fâtır Suresinin 32. âyet-i kerimesinde belirtilen; kitabın miras bırakılması hususunu açıklar mısınız?
SORU:
A’râf Suresinin 63. âyet-i kerimesi ile Yûnus Suresinin 2. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Faydasız ilmin sahibi ve kendisini aydın kabul eden kimselerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, Alak Suresinin 1. âyet-i kerimesinin okumayı emrettiğini, dolayısıyla okumakla öğrenebileceklerini iddia etmektedirler. Alak Suresinde geçen okumanın 7 safhada İslâm’ı yaşamak ve 4 teslimi emreden bir ilim tahsili olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu konudaki değerli açıklamalarınızla bizleri aydınlatır mısınız?
SORU:
Günümüz dîn âlimleri her doğan insanın müslüman olarak doğduğunu beyan ediyorlar. Bakara Suresinin 257. âyet-i kerimesinde: “Allah âmenû olanların dostudur. Onların kalplerini zulmetten nura çıkarır.” buyuruyor. Rûm-39’da; Allah insanı hanif fıtratıyla yarattığını söylüyor. Bu açıdan bu iki âyet arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İradeyi Allah'a teslim etmek ile tasarruf altında olmak aynı şeyler midir?
SORU:
Yûnus 62, 63, 64 ile Bakara 38'e göre Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 38 ve Bakara 112'ye göre Allah'a ulaşmayı dileyip hidayetçiye tâbî olanlar ile fizik vücutlarını Allah'a teslim edenler arasında bir ilişki var mıdır? Allah'a ulaşmayı dileyip hidayetçiye tâbî olanlar ile fizik vücutlarını Allah'a teslim edenler arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 38 ve Bakara 112 ile Bakara Suresi 62. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
En’âm 48.'e göre resûllerin uyarma ve müjdeleme görevini; Bakara 6 ve 7'ye göre uyarılmayanlar açısından, Fâtır 18 ve Yâsin 11'e göre ise uyarılanlar açısından bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Mulk 8, 9, 10 âyetlerine göre, cehenneme giden insanların Allah'a ulaşmayı dileme davetine icabet etmedikleri için En’âm 48'e göre uyarılamayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 36'da "Davete ancak işitebilenler icabet eder." buyrulmakta. Buradaki işitmiş olan kişiyi, 1. davet olan Allah'a ulaşmayı dileme davetini gerçekleştirmiş ve uyarılmış olan bir kişi olarak anlayabilir miyiz?
SORU:
En’âm 12, Yûnus 45 ve Bakara 223. âyetleri ışığı altında mü'minlerin kimler olduğunu açıklar mısınız?
SORU:
A’râf 24, 25, Bakara 38, Tâhâ 12., 124'e göre insanların yeryüzünde neye göre yaşaması gerektiğini açıklar mısınız?
SORU:
Yûnus 47, 48, 49, Yâsîn 13, 14, 15, 16, 17 ve Tegâbun 6'daki resûlleri açıklar mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 120. âyet-i kerimesi ile Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasinda bir ilişki var mı? Allaha ulaşmayı dilemeyerek hevasına tâbî olanlar için Allah'tan bir veli ve bir nasır (yani yardımcı, hidayetçi) yoktur diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresi 14. âyet-i kerimesi ile Yûnus Suresi 7. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Ankebût 51'de mucize talebinde bulunanlara Kur'ân yetmiyor mu? "Sâd 67'de Kur'an'ın büyük bir haber olduğu, Sâd 88'de bu haberi bir zaman sonra öğreneceksiniz." buyuruluyor. Bu konuda ne buyurursunuz?
SORU:
Yûnus suresinin 7. ve 8. âyet-i kerimesinde bulunan "yercûne ve likâenâ" kelimelerini açıklar mısınız?Bunların Bakara suresinin 46.âyet kerimesinde buyurulan "mülaki olmak" ve "rûcu etmek" ile ilişkisi var mıdır?Bu âyet-i kerimelere göre huşu sahibi olmakla Allah'a ulaşmayı dilemek arasinda ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
İbrahim suresinin 4. âyet-i kerimesinde kendi lisanları ile gönderilen resûle tâbî olanların hidayete ereceğini, tâbî olamayanların ise dalâlette kalacaklarını anlayabilir miyiz?
SORU:
Yûnus suresinin 39. âyet-i kerimesinde belirtilen tekzib edenlerin kimler olduğunu ve bu kişilerin tekzib ediş nedenlerini açıklar mısınız?
SORU:
Hicr suresinin 5. âyet-i kerimesinde belirtilen "ümmetin eceli" hakkinda bilgi verir misiniz? Bu âyet-i kerimede belirtilen ecel konusunu ferdlere teşmil edebilir misiniz?
SORU:
Sahihi Buharinin 1.cilt 26. hadisinde şöyle söylüyor: "Resûlullah bazı kimselere dünyalık dağıtıyordu ve orada oturan birine vermediğini görünce ben 'Ya Resûlullah o zat iyi bir mü'mindi. Neden ona vermedin?' dediğimde Resûlullah o kişi için 'Ya Sa'd mü'min deme, müslim de.' buyurdu. Bu hadis bizim aklımıza ne getiricek? Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in ikazı Hucûrat Suresinin 14. âyeti kerimesi ile olan ilişkisinden dolayı mıdır? Bu olay hem Sad Bin Ebu Vakkas hem de o zat için imtihan vesilesi olur mu?
SORU:
Mu'min Suresi 15'te "Dereceleri yükselten" ifadesi ile Rabbimizin Allaha ulaşmayı diliyenlere verdiği 12 ihsan ve günahların örtülmesi ile bir rabıtanın olması mümkün mü? "Arşın sahibi olan Allah" ifadesi ile Mu'min 7,"Emrimden bir ruh ulaştır. "ifadesi ile Mucadele 22 arasında bir rabıtanın olması mümkün mü?
SORU:
Allah'a ulaşmayı dileyenler için Rabbimizin önce derecelerini yükselttiğini sonra arşta zamanın imamının hazır bulunduğu bir tövbe merasiminden sonra zamanın imamının ruhunun tövbe eden kişinin başının üzerine geldiğini Mu'min suresinin 15'te Rabbimizin sırası ile verdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
A'râf Suresinin 205. âyeti kerimesi ile Ahzâb Suresinin 41, 42 ve 43. âyeti kerimeleri arasinda bir bağ var mıdır?
SORU:
Mulk Suresinin 11. âyeti kerimesindeki günahların itirafı nerede gerçekleşir?
SORU:
Cehenneme girenler Yûnus 7 ve 8. âyeti kerimesine göre Allaha ulaşmayı dilemeyenlerdir, diyebilir miyiz?
SORU:
Hucurât Suresinin 7. âyet-i kerimesindeki îmânın sevdirilmesi ile küfrün kerih gösterilmesini açıklar mısınız? Allah’a ulaşma talebi ile ilişkisi de bu âyetin içinde buyrulmakta mıdır?
SORU:
Hucurât Suresinin 7. âyet-i kerimesi ile Bakara Suresinin 186. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Davete icabet etmekle müzeyyen olma arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Talak Suresinin 11. âyet-i kerimesine göre; kişinin zulmetten nura çıkışında ve nefse ıslah edici amel işleyişinde, fizik vücut tarafından nefse infak edilen ahsen rızkın vücuda getirdiği fonksiyonu izah eder misiniz?
SORU:
Zumer Suresinin 23. âyetinde zikre paralel olarak, kişinin kalbine ulaşan rahmetle-fazl ve rahmetle- salavat nurlarının meydana getirdiği huşû ve kalbin titreme halinin “İşte bu Allah’ın hidayetidir ki dilediğine onunla hidayete erdirir.” ifade edilmiş olması, kişinin Sıratı Mustakîm üzerinde olduğuna bir işaret midir?
SORU:
Yunus Suresi 57. âyet-i kerimede buyurulan “göğüslerdeki hastalıklara şifa” konusuna açıklık getirir misiniz? Muhtevasında bulunan afetler sebebiyle, başlangıçta hasta olan nefsin şifaya ulaşmasıyla, Allah’a yönelmek arasında nasıl bir ilişki vardır? Bu istikamette Fecr Suresinin 27-28-29 âyetlerini ve R'ad Suresinin 28. âyetlerini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde buyuruyor ki; “ Emanete riayet etmeyenin, îmânı yoktur. Ahde riayet etmeyenin, dîni yoktur” diyor. Bu konuda ne buyurursunuz?
SORU:
Peygamber Efendimiz (SAV) Bir hadîsi şerifinde: "yenâmu aynânî ve lâ tenamu kalbi." buyurmaktadır. Bu hadîsi şerifle Nisa 103, Âli İmrân 190-191 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
A’râf 8-9, Kâria 6-7-8-9 ve Mu'minûn 102-103 âyet-i kerimeleri arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?
SORU:
Malatya Sürgü Camisinin imamından “lailahe İllallah cehennemde kalmayacaktır. Ona peygamber Efendimiz vekildir." sözünü işittik. Bu konuşmanın ardından bir araya geldiğimizde, söylediği sözlerin doğru olmadığını ve işin doğrusunun ne olduğunu sizden öğrendiğimiz şekliyle anlattım. İnşallah bu konuda kendisine sizi dinlettirmek istiyoruz. Bu açıdan değerli açıklamalarınızı dileriz.
SORU:
Yüce Rabbimizin bizlerden dünya ve ahiret mutluluğumuz için istediği tevhid akidesini nasıl sağlayacağımızı açıklar mısınız?
SORU:
Fetih 4 ile Fetih 18 arasında bir ilişki var mı? Mü’minlerin îmânlarını, îmânla arttırmak ile Fetih 10'a göre biat edilirken, Allah’ın verdiği 7 ni’metten ikincisi olan kalplerine îmân yazılması arasında bir ilişki var mıdır? Zikir ile Allah’ın gönderdiği rahmet, fazl, salâvât ile sekînet arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Enbiyâ 25, 26, 27 ile Secde 24 arasında bir ilişki var mı? Vehbi olarak risaletle vazifeli olan kavim resûllerinin, Allah tarafından ikram edilmiş kullar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enbiyâ Suresinin 28. âyet-i kerimesi ile Mu’min Suresinin 7. âyet-i kerimesi arasında mağfiret ve şefaat açısından bir ilişki var mı?
SORU:
Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Zumer 53 ile Furkân 70 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer 53, Furkan 70 ile Nisâ 64 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer 53'te: "Ey kendi aleyhlerinde haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları sevaba çevirendir." buyrulmakta. Bu ifadeden, Allahû Tealâ’nın insanları kurtuluş için Allah’a ulaşmayı dilemeye davet ettiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 8'de Allahû Tealâ insanların çoğunun Allah’a ulaşmayı inkâr ettiklerini belirtiyor. A’râf 179'da ise Allahû Tealâ cehennemi cinlerin ve insanların çoğu için hazırladığını ifade ediyor. Her iki âyetin muhtevasından cehenneme gideceklerin çoğunu Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin teşkil edeceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allah'a verilen ahdin yerine getirilmemesi hususunda Ra’d 25 ile Âli İmrân 77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesiyle, aynı surenin 175. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Dînin Allah için halis kılınması konusuna açıklık getirir misiniz? Bu konunun kişinin Allah’a sarılmasıyla nasıl bir ilişkisi vardır açıklar mısınız?
SORU:
Muzzemmil 19 ve Meryem 43'e göre sebîl ile sıratı seviye arasında bir farklılık var mıdır?
SORU:
Yûnus 99 ve Muddessir 54, 55 ve 56'ya göre 'Allah’ın dilemesi' kavramına açıklık getirir misiniz?
SORU:
Kasas Suresinin 56. âyet-i kerimesine göre, kişide Allah’ın dilemesinin çağrışımını yapan şeyin ancak hidayet olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Muhammed 32'ye göre, kendilerine Allah’ın resûlü tarafından hidayet açıklandıktan sonra insanları Allah’ın yolundan saptıranların, Bakara 159'a göre, hidayeti gizleyen ve 2 kat lânet alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ahkâf 28'de belirtilen Allah’tan başka varlıkların ilâh edinilmesi, Câsiye 23 ile beraber düşündüğümüzde gizli şirki ifade eder mi?
SORU:
Ahkâf 34'te, cehenneme gidenlere Allah’ın sorduğu:"Bu hak değil miymiş?" suali ile hem kıyâmeti hem de Allah’a ulaşmayı dilemeyi kastettiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Fetih Suresinin 10. âyet-i kerimesinde geçen ahdin, Ra’d Suresinin 20. âyet-i kerimesindeki ahd ve misak olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 48 ile Zumer 17 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Nahl 36, Yâsin 60, 61, 62 ile Zumer 17 arasında bir illiyet rabıtası var mı? Dünya hayatında ruhen Allah’a ulaşma dileğinin bir cennet müjdesi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 62-63’de açıklanan ahiret ve dünya saadetiyle müjdelenen evliyaların Allah’a ulaşmayı dileyen ve mürşide tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’raf-178 ve En’âm 31'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler dalâlettedir, diyebilir miyiz?
SORU:
A’raf-178, En’âm 31 ve Yûnus 45 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İbrâhim Suresinin 22. âyet-i kerimesinde belirtilen şeytanın davetine icabet edenlerin Allah’ın davetine icabet etmeyenler olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ahzâb-43’de belirtilen salâvât nurundan istifade edebilmemiz de mürşidin fonksiyonunu izah eder misiniz?
SORU:
Mu’min Suresinin 40. âyet-i kerimesinde salih amel işleyenlerin mü’min oldukları belirtilmektedir. Mü’min olmakla salih amel arasındaki ilişkiyi açılar mısınız?
SORU:
Ra’d Suresinin 14. âyet-i kerimesini îmân ve küfür açısından bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Yûnus Suresinin 57. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimenin Ra’d Suresinin 14. âyet-i kerimesi ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Ahzâb-35’de vasıfları belirtilen kişilerin iradelerini de Allah’a teslim eden kişiler olduklarını, âyetin sonunda geçen mağfiret ve ecrûl azîm kelimelerine dayanarak söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ahzâb-15’de alındığı bildirilen ahdin, 4 teslimimizi de içeren Allah’ın ahd’i olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Murselâd 25, 26, 27’de geçen ölüler ve dirileri Allah’a ulaşmayı dilemeyenler ve dileyenler olarak düşünebilir miyiz? Aynı âyetlerde geçen yüce dağların irşad makamı ve içilen suların da Allah’ın rahmeti olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ra’d Suresinin 18. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Ra’d 18'deki icabetin muhtevasını bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Ra’d 18'de icabet etmeyenlerin gideceği yerin cehennem olma ihtimâli var mıdır?
SORU:
Mumtehine 4’ye göre Allah’la taraftarlarıyla diğer insanlar arasındaki düşmanlığın Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için oluştuğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ’nın Bakara Suresinin 87. âyet-i kerimesin de bahsettiği Ruh’ul Kudüs, Cebrâil (A.S) mıdır?
SORU:
Bakara-87 ile Mu’min-15 arasında bir illiyet rabıtası vardır, diyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ A’râf Suresinin 3. âyet-i kerimesinde "Rabbinizden size indirilene tâbî olun. Ve O’ndan başka dostlar edinmeyin. Ne kadar az tezekkür ediyorsunuz." buyuruyor. 14 asır evvel sahâbenin bu emre uyarak Zumer 18’e göre Rabbimizden indirilene tâbî olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rabbimizden indirilene tâbî olan ve Hacc-54’e göre kendilerine ilim verilen sahâbenin onun yani irşad makamının, resûlün, nebînin söylediklerinin Rabbinden bir hak olduğunu bilmeleri, ona îmân etmeleri, onların kalplerinin O’nu, Allah’ı idrak etmesi, onların kalplerinden ekinnetin alınıp yerine ihbat sistemi konanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hacc-54’te açıklanan âmenû olanlar ile Nisâ-175’te açıklanan âmenû olanlar arasında bir ilişki var mı? Sıratı Mustakîm üzerinden Allah’a ulaşanların ve Allah’a sarılanların Zumer-18’e göre hidayete erenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide-42’de belirtildiği üzere devrin imamlarının hidayet görevlerinin yanı sıra yeryüzünde adaleti de tesis etme görevlerinin bulunduğunu da söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide 42’de belirtildiği üzere devrin imamlarının hidayet görevlerinin yanı sıra yeryüzünde adaleti de tesis etme görevlerinin bulunduğunun teyidi mahiyetinde A’râf 181 ve 159’u örnek gösterebilir miyiz?
SORU:
"Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." Bu hadîs-i şerifin Tevbe-100 ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
"Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." Bu hadîs-i şerif "Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (S.A.V)’den sonra resûl gelmeyecek, mürşid gelmeyecek." diyenlere Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (S.A.V)’in bir cevabı olabilir mi?
SORU:
Âli İmrân Suresi 164. âyet-i kerimesinde belirtilen mü’minlerin başlarının üzerlerine ni’met olarak beas edilen resûlün, Mucâdele Suresi 22. âyet-i kerimesinde belirtilen, kalbine îmân yazılanların desteklendiği ruh ile ilişkisinin olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Cumâ Suresinin 2. âyet-i kerimesinde belirtilen resûlle Âli İmrân Suresinin 164. âyet-i kerimesinde belirtilen resûlün görevleri aynı muhtevayı mı kapsamaktadır?
SORU:
Zumer 22'de Allahû Tealâ nurlardan bahsettiği için Zumer 23'te Allah’ın katından ikişer ikişer inenlerin salâvâtla rahmet ve salâvâtla fazl nurları olduğunu öğrendik. Bu âyet-i kerimelere göre, hidayete ermenin ancak bu nurlarla mümkün olabileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 22 ve 23'e göre Hadîd 16 arasında bir ilişki var mıdır? Hadîd 16'da "Rahmetin gelmesiyle oluşan, huşûdaki hidayet buyuruluyor." diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 22 ve 23'e ve Hadîd 16 göre zikirden uzaklaşanların hidayette olmayan, dalâlette olan fasıklar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hucurât 14'e göre ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için amellerinde Allah’ın eksiltme yaptığı kişilerin Yûnus 45'e göre hüsrana düşen, asla hidayete eremeyecek olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Bakara 186'da buyuruyor ki: "O halde onlar da Benim davetime icabet etsinler ve Bana îmân etsinler." Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde: "Mutlaka duanızın kabul edileceğini inanarak Allah’a dua edin. Şunu iyi bilin ki; Allah kalbi gaflet içindekilerin duasını kabul etmez." Bu âyet ve hadîse göre; "Davete icabet edenler, Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Davete icabet etmeyenler ise kalbi gaflet içinde olanlardır ve Allah’ın duasını kabul etmediği kişilerdir." diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 7'ye göre Allah’ın âyetlerinden gâfil olanlar ile kalbi gaflet içinde olanlar arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Kehf 28'de Allahû Tealâ’nın: "Kalbini zikrimizden gâfil kıldığımız ve hevasına tâbî olan." dediği kimselerin, dünya hayatında ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dilemeyen insanların kâfir olduklarını, hamdederiz ki sizden öğrendik. Kâfirlerin bir başka özelliğinin de öldükten sonra tekrar dirilmeye inanmamaları ve ölümle ruhlarının Allah’a döneceğine inanmamaları olduğunu, İsrâ 98 ve Bakara 46'ya dayanarak söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nâziât 17, 18, 19. âyetlerini açıklar mısınız? "Bu âyet-i kerimeler gereğince; nefsin temizlenebilmesi için kişinin Allah’a ulaşması gerektiği ve böylece 3. takvaya ulaşılacağı bildiriliyor." diyebilir miyiz?
SORU:
Nâziât 38, 39, 40, 41 âyetlerine göre, nefslerine uyarak dünya hayatını tercih edenlerin cehenneme gireceklerini söyleyebilir miyiz? Yûnus 7 ve 8'e göre, "Allah’a ulaşmayı dileyerek, takva sahibi olanların da (Rûm 31) cennete ulaşacakları bildiriliyor." diyebilir miyiz?
SORU:
Abese Suresinin 20. âyet-i kerimesindeki "yolun kolaylaştırılmış olmasını" Allah’a ulaşmayı dilemek olarak düşünebilir miyiz?
SORU:
Zâriyât 22'de semadaki rızkı ve vaadedilen şeyi bize açıklar mısınız?
SORU:
Zâriyât 22'de rızıkla rahmet, fazl ve salâvât arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 212'de görüyoruz ki; Allah’ın kişiyi hesapsız rızıklandırması söz konusu. Allah’ın kişiyi hesapsız rızıklandırması hangi basamaktan itibaren başlar?
SORU:
Nûh Suresinin 10. ve 11. âyet-i kerimesindeki; "mağfiretle gelen yağmurun" Zâriyât Suresinin 22. âyet-i kerimesindeki rızıkla bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
İbrâhîm-4 âyeti için diğer meallerde de "peygamber" yerine "resûl" denmeye başlamış. Bu âyet, "her kavimde" diye başlıyorsa "resûlsüz kavim yok." anlamına mı geliyor?”
SORU:
Ar’âf suresinin 56. âyetinde fesat çıkaranlarla, Bakara Suresinin 12. âyetindeki fesat çıkaranlar aynı mıdır? Muhsinler makamındaki bir kişi fesat çıkarabilir mi?
SORU:
Bakara 195'te muhsinler nasıl kendilerini kendi elleriyle tehlikeye atarlar?
SORU:
Bakara Suresi 159, 174 ve Âli İmrân-77 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Bakara-103 ile Muhammed-36 arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
"Hanif dîninin yani İslâm’ın 1. safhasında Allah’ın bize indirdiği ve üzerimize farz kıldığı emri dünya hayatında ruhen Allah’a ulaşmayı dilemektir." diyebilir miyiz? "Ancak Allah’a ulaşmayı dileyen kişilerin bir kısım günahlarını örterek sevaplarını günahların ötesine geçirerek Talâk-5’e göre ecrini büyütür." diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-83'ün muhtevasını açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân-179'da belirtilen resûllerin seçilmeleri hususunu izah eder misiniz?
SORU:
Tevbe-32'de belirtilen ve mürşiklerin söndürmek istediği Allah'ın nurunu açıklar mısınız?
SORU:
İbrahim Suresinin 47. âyet-i kerimesinde belirtilen Allahû Tealâ'nın intikam sahibi oluşu hususunu izah eder misiniz?
SORU:
Yûnus Suresinin 108. âyet-i kerimesinde belirtilen vekil olma ile Nahl Suresinin 89. âyet-i kerimesinde belirtilen şahit olma arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Saff-9 ileTâhâ-123 arasında bir illiyet rabıtası var mı? Vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Tâhâ-123 ile A'râf-35 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Mü’min Suresinin 8. âyet-i kerimesi ve Mearic Suresinin 32. âyetlerini açıklar mısınız? Emanetlerin ruh, vech, nefs, irade ve ahdlerinin muhtevasında ruhun misakı, vechin ahdi, nefsin yemini ve iradenin misaki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ-58’deki emre itaat ederek, ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim edenler Enfâl-27’de belirtildiği gibi Allah ve Resûl’üne ve emanetlere ihanet etmeyenlerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Tevbe-20 ile Hucurat-15 arasında illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Hûd-19 ile Nisâ-167 ve 168 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Enfâl-23’de belirtilen işitmekle, Allah'ın hayır görmesi arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 200. âyet-i kerimesinde belirtilen rabıta ile felâha erme arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Tevbe Suresinin 126. âyet-i kerimesinde: “Onlar yılda bir veya iki defa belaya çarptırılıyorlar. Yine tevbe etmiyorlar.” buyuruyor. Âyet-i kerimede belirtilen uyarının insanların Allah’a ulaşmayı dileyerek mürşidlerinin önünde tevbe etmeleri yönünde bir uyarı olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ’nın bütün âyetlerimiz dediği âyetlerin muhtevasını açıklar mısınız?
SORU:
Tevbe Suresinin 126. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesine bakarsak, bu âyetlerin anlaşılabilmesi ve Allah'ın verdiği furkan arasındaki bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mulk Suresinin 22. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Mulk Suresinin 22. âyet-i kerimesi Sıratı Mustakîm üzerine olanların hidayete erebileceğini anlatıyor diyebilir miyiz? Âyetteki yüzüstü yürüyenler Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 156. âyet-i kerimesine göre; Allah için olmak, ancak Allah’a ulaşmak talebinin sahibi olduktan sonra Allah'a ulaşmakla mümkün olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 156. âyet-i kerimesi ve Zariyat Suresi 56. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?” Allah'a kul olmak, Allah için olmaktır ve bu ancak Allah'a ulaşmayı talep edip, O’na ulaşmakla mümkündür diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 156, Zariyat 56 ve Zumer 17 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Yunus 99. ve 100. âyetleriyle, Kasas 56 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz? Yunus 100'e göre akletme ile âmenû olma arasındaki ilişkiyi bize açıklar mısınız?”
SORU:
İnşikak Suresi 6'da, Allah’a ulaşmak üzere kişinin cehd ile cihad etmesinin, Bakara 46'la nasıl bir ilişkisi vardır? Bu istikamette İnşikak 6'yı kuvveden fiile çıkmış olan bir îmân seviyesi olarak anlayabilir miyiz?
SORU:
“Hadid Suresinin 25. âyet-i kerimesine göre resûllerin beyyinelerle, ispat vasıtalarıyla gönderilmesi konusuna açıklık getirir misiniz? Bu âyet-i kerimenin İbrahim Suresinin 4. âyet-i kerimesiyle bir ilişkisi var mıdır?”
SORU:
Âli İmrân Suresinin 164. âyet-i kerimesi ile Cuma Suresinin 2. âyet-i kerimesi ile bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Mu'min Suresinin 40. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Dîn günü ve yevm’il Hakk kavramlarını izah eder misiniz?
SORU:
Nahl Suresinin 106. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Tevbe-32’de Allah’ın nurunu söndürmeyi dileyenler ile Nisâ-167’de Allah’ın yolundan ayıranlar arasında bir ilişki varmı?
SORU:
Tevbe-33’de belirtilen müşrikler ile Rûm-32’de açıklanan dînde fırkalara ayrılan müşrikler arasında bir ilişki varmı?
SORU:
Tevbe-33’de hidayetle vazifeli kılınan resûl ile Secde-24’de Allah’ın emri ile hidayete erdiren imam arasında bir iliyet rabıtası varmı?
SORU:
Sebe Suresinin 20. âyet-i kerimesi ile En’âm Suresinin 12. âyet-i kerimesine göre nefslerini hüsrana düşürenler; şeytana tâbî olanlar ve fırkalara ayrılanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Sebe Suresinin 20. âyet-i kerimesi ve En’âm Suresinin 12. âyet-i kerimesiyle En’âm Suresinin 31. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler şeytana tâbî olanlar ve fırkalara ayrılanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Sebe Suresinin 20. âyet-i kerimesi, En’âm Suresinin 12. ve 31. âyet-i kerimesiyle Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İnsanların Bakara Suresinin 170. ve 171. âyet-i kerimelerinde belirtildiği üzere mürşidi işitmeyerek, ön yargılı olarak babalarının dînine tâbî olmalarından dolayı dalâlette kaldıklarını söyleyebilirmiyiz?
SORU:
Bakara Suresi 170 ve 171’in muhtevasına tâbî olanları Bakara-78’de belirtilen emaniyyeye tâbî olanlarını vasıflandırabilir miyiz?
SORU:
Mâide-104 ile Bakara-170 arasında bir iliyet rabıtasından bahsedebilir miyiz?
SORU:
Mâide Suresinin 19. âyet-i kerimesiyle Furkân Suresinin 51. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Furkân Suresinin 51. âyet-i kerimesinde ifade edilen nezirlerin nebî nezirler olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 103. âyet-i kerimesiyle Enfâl Suresinin 63. âyet-i kerimelerine göre sahâbenin dînde kardeşler olduğunu anlıyoruz. Buna göre bir kısmı insanlar tarafından Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra meydana gelen bir takım hadiseler, adeta bu âyetler yok sayılıyor. Bu durumu açıklamalarınıza arz ediyorum.
SORU:
Bakara Suresinin 186. âyet-i kerimesiyle Hucurat Suresinin 7. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
19 kademede müzeyyen oluşun nefsimiz açısından getirdiği yeni dizaynı bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Müzeyyen olmak yani Allah’ın lâyık olan kullarının kalplerini müzeyyen kılması otomatik olarak gerçekleşen bir olaysa bu olayın süresi kişiye göre değişir diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 87. ve Mu’minun Suresinin 44. âyet-i kerimelerinde resûllerin ardı arkası kesilmeksizin geldiği belirtiliyor olmasına rağmen bugünkü islâm tatbikatında buna inanılmıyor olması, insanların resûllere tâbî olmayıp dalâlette kalmalarını sağlayan en önemli sebeptir diyebilir miyiz?
SORU:
Mu’minun Suresinin 44. âyet-i kerimesinde mü’min olmayan kavmin Allah’ın rahmetinden uzak olması, o kavmin helâk olması anlamına geliyor diyebilir miyiz?
SORU:
En’âm Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki topuklarının üzerinde geriye dönmekle fısk müessessesi arasında bir ilişki var mıdır? Buradaki teslim emrinin muhtevasını ve bu emri gerçekleştirebilmenin en önemli şartını bize açıklar mısınız?
SORU:
Hacc Suresinin 8. âyet-i kerimesindeki Allah hakkında tartışan insanlar tartıştıkları şeyleri nereden öğreniyorlar, kaynakları nelerdir?aydınlatıcı bir kitap bulmak kavramlarını açıklar
SORU:
Bakara Suresinin 186. âyet-i kerimesinde buyrulan Allah’ın davetine icabet etmeyi, Allah’a imân etmeyi ve irşada ulaşmayı bize anlatırmısınız?
SORU:
Mâide Suresinin 35. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileyen kişi mürşidini arar diyebilir miyiz?
SORU:
Mâide Suresinin 35. âyet-i kerimesi ile Cinn Suresinin 14. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Bu 2 âyet-i kerimeye göre Allah’a ulaşmayı dileme ile teslimler arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesinde Allah’ın rızasına tâbî olanların teslim yollarına ulaştırılacağı ve Allah’ın izniyle zulmetten nura çıkartılarak kişinin Sıratı Mustakîm’e de ulaştırılacağı buyrulmakta. Buna göre kişide bu kadar işlemlerin gerçekleşmesine zemin hazırlayan Allah’ın rızası konusuna açıklık getirir misiniz?
SORU:
Zumer Suresinin 7. âyet-i kerimesine göre şükredenlerin Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesine göre Allah’ın rızasına tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 257'ye göre ve Mâide 16'ya göre kişinin zulmetten nura çıkartılmasıyla Ahzâp 43'e göre Allahû Tealâ’nın kişiye salâvât nuru göndererek kişiyi zulmetten nura çıkarması arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Necm-23’deki zan ve nefslerine uyanlar kimlerdir?
SORU:
Necm Suresinin 23. âyet-i kerimesi ile Kasas 50 ve Câsiye 23 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Necm Suresinin 28 ve 29. âyet-i kerimelerine göre şunu diyebilir miyiz: Yûnus Suresi 7 ve 8’e göre gâfil olmak, Hakk’ı bilmemek insanları cehennemden kurtaramaz?
SORU:
Necm Suresinin 28. âyeti ile Yûnus Suresinin 36. âyeti arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
En’âm Suresinin 148. âyeti ile En’âm Suresinin 116. âyeti arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara Suresinin 217. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 25. âyet-i kerimesinde geçen “Allah’ın yolundan alıkoyanlar” ifadesinin, Sıratı Mustakîm’den alıkoymak ile Mescid-i Haramdan alıkoymak ifadesinin de 5. gök katında bulunan Mescid-i Haram’ın aslından alıkoymak olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Furkan Suresinin 43. âyet-i kerimesini serd etmiş, bu âyet-i kerimeyi açıklar mısınız? Buradaki vekil olmak ne demektir?
SORU:
Furkan Suresinin 43. âyet-i kerimeyle, Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara Suresinin 186. âyet-i kerimesinde; "Bana dua edenin duasına icabet ederim, onlar da Benim davetime icabet etsinler ve âmenû olsunlar." buyrulmakta. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) bir hadis-i şerifinde: "Dua ederken duanızın kabul olunacağına inanarak dua edin." Buna göre Al-i İmran Suresi 16-193 ve 194. âyetlerinde, âmenû olanların duasını kabul olunacak bir dua olarak ve bu duanın Allahû Tealâ’nın âmenû olanlar için, resûlleri aracıyla bir vaadi olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
İsrâ Suresi 45. âyet-i kerimesine göre Kur’ân-ı Kerim’in kıraat edilmesinin Allah’a ulaşmayı dileme açısından, bir uyarı niteliği taşıdığını anlayabilir miyiz?
SORU:
En’âm Suresinin 36. âyet-i kerimesine göre kişinin ölüyken hayata getirilmesiyle, Kur’ân-ı Kerim’in bu kişiye kıraat edilmesi arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Muhammed Suresi 32 ve 33. âyetleriyle Hucurat Suresinin 14. âyet-i kerimesi arasında amellerin heba olması ve amellerden eksiltme yapılması açısından bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Bakara 257 ve Casiye 19 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Özellikle Ercüment Özkan Grubu A’raf 3’e bakarak Allah’tan başka dost edinmeyin diyerek, mürşidi kabul etmiyorlar. Allahû Tealâ Bakara 257 ve Casiye 19’a göre âmenû olanların ve takva sahiplerinin dostu olduğuna göre, Kehf 17’de sözü geçen mürşid Allah dostu bir mürşidse, bu durumda A’raf 3’ü nasıl anlamamız gerekir diyor?
SORU:
En'âm 87 ve 88. âyet-i kerimelerine göre, hidayet ile Sıratı Mustakîm arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Bugünkü ilmin bazı temsilcileri, Âli İmrân 81 ve Ahzab 7’de geçen nebîlerin, Allah’a verdikleri misakın, aynı misak olmadığını, bu misakların farklı birer misak olduklarını belirtip, bunda da ısrar ediyorlar. Kur’ân-ı Kerim En’âm 36’ya göre, eksiksiz indirildiğine göre, bizler En’âm 36’yı delil göstererek, Ahzab 7’de geçen misakın muhtevasının bizlere Kur’ân-ı Kerim’de mutlaka açıklanmış olması gerektiğini ve bununda Âli İmrân 81’de açıklığa kavuşturulduğunu ve başka hiçbir âyetin nebîlerden başka bir misak adı altında bir bilgi olmadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rad Suresinin 28. âyet-i kerimesine göre nefs tezkiyesinin yegane vasıtası zikirdir diyebilir miyiz?
SORU:
Maide-7’de belirtilen ni'met ile misak arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız diyor?
SORU:
Cuma-2’de belirtilen beas etme ile Saffat-16’daki beas etmek arasındaki farkı açıklar mısınız diyor?
SORU:
Furkan 70 ile Zumer 53 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Allah'a inanmakla îmân sahibi olduklarının zannı içinde olanlar, Allah'a inanıyorlar "Ve biz Allah'a inandığımıza göre biz îmânın sahibiyiz." Böylece işledikleri günahlara da bir kılıf bulup öldükten sonra kıyâmet günü Peygamberimiz (S.A.V) Efendimiz’in şefaat edeceğini ve doğru posta cennete gideceklerini söylüyorlar Bakara Suresi 48. ayet-i kerimesi ve Müdessir 47. 48. ayeti kerimelerine dayanarak böyle bir şeyin olamayacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
İsra 15 ve İbrâhîm 4 âyetlerine göre her dönem gelen resûllerin her kavimde bulunacağından bu resûllerin şefaat edebilmeleri için Zuhruf 86’ya göre de Allah'ı mutlak olarak göreceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisa 85’deki adı geçen şefaat ile Zuhruf 86’da geçen şefaatin arasında bir fark var mı?
SORU:
"Ayı gördüğünüz gibi Rabbinizi göreceksiniz." buyurmaktadır Peygamber Efendimiz (S.A.V). Bu hadîs-i şerifin Nur 35 ile bir ilgisi var mıdır ?
SORU:
Bakara Suresi 48. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerime ile Bakara 123 arasında bir ilişki var mıdır açıklar mısınız?
SORU:
Talak Suresinin 12. âyet-i kerimesinde belirtilen; "ve göklerin ve yerlerin arasında durmadan inip çıkan emrin" muhtevasını açıklar mısınız?
SORU:
Nisa 80’de bahsi geçen resûl ile Hucurat 7’deki resûl arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Hucurat-7’e göre irşada ulaşanların resûle itaat edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hucurat 7’de açıklanan küfrün, fıskın ve isyanın kerih gösterilmesi ve îmânın sevdirilmesi ile Allaha ulaşmayı dileme arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Hucurat 7’e sözü edilen kalbi müzeyyen olanlar ile Âli İmrân 7’deki ulûl’elbab ve Bakara 269’da belirtilen hikmet sahipleri arasında bir ilişki var mıdır? Günümüzde “Ruh bize hayat verir. Ruh vücuttan çıkarsa kişi ölür. Ancak ölümle insan ruhu Allah'a ulaşır. Hayattayken ruhun Allah'a ulaşması yoktur." diyen dîn öğreticileriyle Âli İmrân 7’ye göre muteşabih âyetleri yorumlayan kalbinde zeyg olanlar arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
En’am 32’e ve Âli İmrân 34’ü açıklar mısınız?
SORU:
En’am 31’de Allah'a ulaşmayı dilemeyerek nefslerini hüsrana düşürenlerin (kıyâmet gününde günahları yüklenenlerin) Zumer 71’de belirtilen Allah'ın resûllerini yalanlayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Günümüzde Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra resûl gelmeyeceğini iddia edenlere Mü’minun 44, Nahl 36 ve İbrâhîm Suresinin 4. âyet-i kerimelerini delil olarak gösterebilir miyiz?
SORU:
Nisa 165 ile Maide 19 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Nisâ 165 ile Mâide 19 ve Tâhâ 123 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Nisâ 165 ile Mâide 19, Tâhâ 123 ve A’râf 172 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 6 ve Fatır 18’e göre gaybte rahmana huşu duyanlar, Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir, diyebilir miyiz? Allah’a ulaşmayı dilemeden huşu sahibi olunmayacağına göre, günümüz İslâm tatbikatında huşunun kaldırıldığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kur’ân’daki İslâm’ın 7 safhadan oluştuğunu, hamdolsun ki sizden öğrendik. Bakara 45’te başlayan huşû ile Kaf 33’te bahsedilen huşûnun farklı safhalardan gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Fatır 28’de "Kulların içinde ise Allah’tan ancak alim olanlar, huşû duyar içleri titrer" buyuruyor. Allah’a ulaşmayı dilemeyi inkar eden Yunus 7’ye göre; Allah’ın âyetlerinden gafil olan günümüz din profesörleri ile âyette açıklanan huşû sahibi alimler arsında bir fark var mı? Açıklar mısınız?
SORU:
Mâide 3’te Allahû Tealâ’nın bizden razı olduğunu belirtmekte. Hanif dîninin muhtevasına tâbî olmayanların Allah’ın dîninin dışında kalıp, fırkalara ayrılanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 7’de Allahû Tealâ şükredenlerden razı olduğunu belirtiyor. Şükredenleri hanif fıtratının muhtevasına tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Herkesin kendisini akıllı sanmasına rağmen, İbrahim 22’de belirtildiği üzere aklını kullanmayanların şeytana tâbî olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nur 24, Fussilet 20, İsrâ 36. âyet-i kerimelerinde belirtilen uzuvların aleyhte şahitliğini, buradaki gözlerin, kulakların ve kalplerin sorumluluklarını açıklar mısınız?
SORU:
Siz, "Bize ait olmayan sözleri insanlara söyleyip vakfımıza leke düşürmeyin." diye buyurmuştunuz. Allahû Tealâ, her kavimde resûl beas ettiğini ve bu resûllere tâbî olmayanların dalâlette olduğunu söylüyor. Günümüz resûlüde Zat-ı Âliniz olduğuna göre insanların size tâbî olamayanların dalâlette olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Furkân 63 ile Lokmân 18 arasında ilişkiyi, ruhun bir hasleti olan edep bağlantısını bizlere açıklar mısınız? Allah ve resûlüne itaat ile edep arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Hicr 87'de ifade edilen, tekrarlanan 7 ile İslâm’ın 7 safhası arasında bir ilişki var mı? Hicr 88 ile Şuarâ 215 arasında bir illiyet rabıtası var mı? Tâbî olanların tevazu sahipleri olduklarını söyleyebilir miyiz? Şuarâ 216’da, "Sana isyan ederlerse yani tâbi olmazlar ise de ki: Ben yaptıklarınızdan beriyim.", Şuarâ 217’de "Azîz ve Rahîm olan Allah’a tevekkül et." buyuruluyor, teslimiyete götüren tevekkülün edep ve tevazu bağlantısını bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Yûnus 45 ile Mu’minûn 102 ve 103. âyet-i kerimeleri arasında ilişki var mıdır?
SORU:
Tâhâ Suresinin 109. âyet-i kerimesinde belirtilen şefaat hakkında bilgi verir misiniz?
SORU:
Mâide 6’da belirtilen temizlik ile ni’metin tamamlanması arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Tevbe 71'de ifade edildiği üzere mü’minlerin dostluğunda irfanla emretmek ve münkerden nehyetmek söz konusu olduğuna göre; buradaki dostluğu mürşidine tâbî olup, mü’min olan herkes açısından mı anlamalıyız, yoksa irşad makamı ile mü’minler açısından mı anlamalıyız?
SORU:
Şûrâ Suresinin 15. âyet-i kerimesi ile Fussilet Suresinin 33. âyet-i kerimesinde Allah’a teslim olup salih amel işleyerek Allah’a çağırmak ile istikamet üzere olup tevhide çağırmak arasındaki rabıtayı bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Hidayetin Allah’a ulaşmak olduğunu, bu ulaşmanın hayali bir şey olmadığını, ancak bu ulaşmanın bir fiil, bir fenomen, bir eylem hüviyetinde olduğunu sizden öğrenmiştik. Buna göre Tegâbun Suresinin 11. âyet-i kerimesinde kalbe hidayetin konmasını nasıl ifade etmeliyiz. Bizleri bu konuda aydınlatır mısınız?
SORU:
Allah’a göre kardeş olanların takva sahipleri olduğunu Hucurât 10’a göre söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân15’e göre takva ile rıza arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
A’râf 201’deki takva sahibi olanlar kimlerdir?
SORU:
Tevbe 44’e göre takva sahiplerinin özelliklerinden birinin de malla ve nefsle cihat olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 197’de belirtilen azığın hayırlısı takva sahibi olmaktır ifadesini açar mısınız?
SORU:
Hacc 32’de belirtilen kalplerin takvası kaçıncı basamağı ihtiva etmektedir?
SORU:
Furkân 74’deki takva sahiplerinin iradenin tesliminde olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hacc 53 ile Bakara 10 arasında kalplerin hastalığı açısından bir ilişki var mıdır?
SORU:
Yûnus 57 ile İsrâ 82 arasında kalplerin şifası yönünden bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer Suresinin 45. âyet-i kerimesi ile İsrâ Suresinin 46. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtasından söz edebilir miyiz?
SORU:
Zumer 45’de Allah’tan bahsedildiği zaman sıkıntı duyan insanların, bu sıkıntıyı duymalarının sebebi İsrâ 45 ve 46’da anlatılıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 46’da kulların ihtilâfa düştüğü şeyin asr-ı hidayetin temelini oluşturan hidayet olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Lokmân 15'e ve Dehr 3'e göre şükredenlerin Allah’a yönelenler olduğunu söyleyebilir miyiz? Allah’a ulaşmayı dileyenlerin ulaşacağı ilk sebîlin bu olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide 35’e göre vesîleyi Allah’tan isteyenler ile Maide 16’daki Allah’ın rızasına tâbî olanlar arasında bir ilişki var mı? Teslim yollarına ulaştırılanların Enfal 29’a göre Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm Suresi 87 ve 88. âyetlerini açıklar mısınız? Bu âyetlere ve Ra'd 27'ye dayanarak Allah’a yönelenlerin Sıratı Mustakîm'le hidayete erdirildiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ Suresinin 41. âyet-i kerimesinde belirtilen ümmetlerdeki şahitlerin Yunus 47’de belirtilen kavmin resûlleri olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tahrim 8’de belirtilen ve talep edilen nurlar ile bu nurların fonksiyonu hakkında bilgi verir misiniz?
SORU:
Nisa 86’da belirtilen selâmlaşmanın dîndeki önemi ile İbrahim 23’te belirtilen selâmlaşmanın Nisa 86 ile ilişkisini açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 7’de açıklanan rasihun ile ulûl’elbab arasındaki farkı açıklar mısınız?
SORU:
Kamer Suresinin 17. âyet-i kerimesinde belirtilen Kur’ân’ın zikir için kolaylaştırılmasının, Duhân Suresinin 58. âyet-i kerimesinde Kur’ân’ın Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in diliyle kolaylaştırılması arasında bağlantıyı açıklar mısınız?
SORU:
Kur’ân’ın zikir için kolaylaştırılmasının Kur’ân’ın Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in diliyle kolaylaştırılması arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mü’min kimdir? Nasıl mü’min olunur?
SORU:
Kur’ân-ı Kerim'de Allah'a ulaşmak diye bir kavram var mı? İnsan Allah'a ulaşmayı dilemezse hangi sonuçlarla karşılaşır?
SORU:
Günümüzde İslâm toplumu bölünmüş ve tevhid zarar görmüştür. Tevhidin oluşmasında devrin halifesinin rolünü bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Bir mürşide tâbî olmadan Allah'a ulaşabilir miyiz? Yeminlerimizi yerine getirebilir miyiz?
SORU:
Nebî ve resûl kavramını açıklayabilir misiniz?
SORU:
Efendimiz hangi cami imamına ya da kendisine sofi olduğunu söyleyen bir kişiye: ‘Hidayet nedir?’ diye sorduğumuzda "Doğru yoldur" diyorlar. ‘Nereye götürür bu yol?’ diyorum cevap yok. Öyleyse hidayetin ne olduğunu bilmeyen bir kişi, dalâlette değil midir?
SORU:
Söylediklerinin %99 doğru, %1’lik payı insanı dalâlete sokabilir. Dediğiniz gibi, şeytan çok akıllı bir mahlûk. Dalâlete girmek istemem ama soruma cevap verirseniz sevinirim ve son imam olduğunuza inanırım.
SORU:
Nahl Suresinin 36. âyet-i kerimesi ile Zumer Suresinin 17. âyet-i kerimesine göre; şeytandan yani taguttan (insan ve cin şeytanlardan) içtinap etmekle, kavmin resûlünün Allah’a daveti arasında bir ilişki var mı? Taguttan içtinap etmek, ancak resûlün Allah’a olan davetine icabet etmekle mümkün olur diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesinde belirtilen tagutu inkâr edenler ile şeytandan içtinap edenler arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Sebe 20'yi açıklar mısınız? Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesine göre; tagutu inkâr edenlerin mü’min, Zuhrûf Suresinin 33. âyet-i kerimesine göre; Rahmân’ı inkâr edenlerin şeytana tâbî olup 72 fırkanın hepsini muhtevasına alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz? Günümüzde, dünya hâkimiyetine soyunan İllüminati taraftarlarının, Rahmân’ı inkâr edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ’nın Secde Suresinin 24. âyet-i kerimesinde, devrin imamları seviyesinde sabrı yani saberû olmayı buyurduğunu öğrendik. Saberû olmak; salâhın son kademesinde de mümkün müdür? Sabrın da 7 kademesi var mıdır?
SORU:
Sabır gibi ruhun en önemli hasleti olan sevgi için de aynı durum söz konusu mudur? Sevgiyle ve sabırla mutluluk paraleldir diyebilir miyiz?
SORU:
Sebe Suresinin 6. âyet-i kerimesi ve Hacc Suresinin 54. âyet-i kerimesinde ilim verilen kişilerden bahsedilmekte. Her iki âyet-i kerimede bahsedilen ilmin muhtevası hakkında bilgi verir misiniz?
SORU:
2. basamakta bulunan, gerek Allahû Tealâ’nın seçtiği ve gerekse seçmediği kişilere verilen ilim ve bu kişilerin muktesebatlarında bulunan ilmin muhtevasını açıklar mısınız?
SORU:
Câsiye Suresinin 17. âyet-i kerimesinde, kendilerine ilim gelmesine rağmen ihtilâfa düşülen kişilerden bahsedilmekte. Bu âyetin muhtevasından, A’râf Suresinin 175. âyet-i kerimesi ile ilişkisinin olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd Suresinin 119. âyet-i kerimesinde buyrulduğu üzere; Allahû Tealâ’nın Rahîm esmasına muhatap olanların, hanif fıtratının bir gereği olarak Allah’ta vahdet ve toplumda tevhid üzere seçilenler ve ihtilâftan da berî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd 119'da buyrulduğu üzere, cehenneme giden insanların Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz? A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesine göre ise hicab-ı mesture, vakra ve ekinnet sebebiyle ölü olarak yaşayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Şefaat konusunda hadîs kitaplarında yer alan ve dîn adamlarınca doğruluğu araştırılmadan kabul görmüş olan iki hadîsi arz etmek istiyorum. 1- Kıyâmet günü üç kişi şefaat edecektir. Bunlardan birincisi; nebîler, ikincisi; şehitler, üçüncüsü; âlimler.
SORU:
Allahû Tealâ’nın Fussilet Suresinin 15. âyet-i kerimesinde: "Onlar, gerçekten kendilerini yaratan Allah’ı görmediler mi?" buyurarak bize ne anlatmak istediğini bize açıklar mısınız?
SORU:
A’râf 157 ve 159'u açıklar mısınız?
SORU:
Mâide Suresinin 6. âyet-i kerimesinde anlatılan ni’metin tamamlanması; irade teslimi ile kendi ruhumuzun başımızın üzerine gelmesidir diyebilir miyiz?
SORU:
Mâide Suresinin 7. âyet-i kerimesinde geçen ni’met ile A’râf Suresinin 172. âyet-i kerimesindeki şahitler aynı kişiler midir? Bu kişilerin devrin imamı olan resûller olduklarını söyleyebilir miyiz?”
SORU:
Nahl 43, Enbiyâ 7 ve Bakara 269 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Cuma Suresinin 2. âyet-i kerimesi, Âli İmrân Suresinin 164. âyet-i kerimesi ve Bakara Suresinin 151. âyet-i kerimesindeki hikmeti öğreten kişileri açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 8, Mâide 61 ve Hucurat 14 arasında bir ilişki var mı? Günümüzde Allah’a ulaşmayı dilemeyen fakat dîni yaşadıklarını zanneden herkesin bu standart içinde olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 7’de Allah’a ulaşmayı dilemeyen dünya hayatından razı olanların, dünya hayatıyla aldatılanlar olduğu, A’râf 28’de ise "Babalarımızdan böyle gördük ve Allah bize emretti." diyenlerin de şeytan tarafından aldatılanlar olduğunu söyleye bilir miyiz?
SORU:
Allah’ın âyetleri, Allah'ın resûlleri ve Allah'ın daveti yani dünya hayatında Allah'a ulaşma dileği arasında nasıl bir ilişki vardır açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 108 ile Nahl 36’da belirtilen hak olma arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Nahl 9’da belirtilen sebîlin irşad yoluna, En’âm 153’te belirtilen sebîlin gayy yoluna ilettiğini söyleye bilir miyiz?
SORU:
En’âm 152’de belirtilen Allah'ın ahdini yerine getirmeyenlerin En’âm 153’te ve Rûm 32’de belirtilen fırkalara ayrılanlar olduğunu söyleye bilir miyiz?
SORU:
Lokmân Suresinin 22. âyetinde: "Muhsin yani vechini Allah'a teslim eden kişinin akıbetinden Allah, sorumludur." demekle nefsin emanet haline gelmesiyle ayrı bir yardım söz konusu mu olur?
SORU:
Allahû Tealâ’nın Hacc Suresi 54’de "Âmenû olanları Sıratı Mustakîm’e ulaştıracağım." demesiyle Nisâ Suresi 175 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Mearic 32 ve 33. âyetlerini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimelerin En’âm 152, Ra’d 21 ve Nisâ 58. âyet-i kerimeleriyle arasındaki bağlantılarını açıklar mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 156 ve 157. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?
SORU:
En’âm 125. âyet-i kerimesinde hidayet ile Allah'a ulaşmayı dilemek ve teslimler arasındaki ilişki buyuruluyor, diyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 125 ve Ra’d Suresinin 27 âyet-i kerimesine göre Allah’a yönelme ile göğsün teslime açılması arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Ra’d Suresinin 22. âyet-i kerimesinde Allah’a ulaşmayı dilemekten başlayıp irade teslimine kadar olan dilekten bahsedilmekte midir?
SORU:
İsrâ Suresinin 94. ve Tegâbun Suresinin 6. âyetlerine göre kendilerine hidayetle gelen hidayetçilerden yüz çevirenlerin Bakara Suresinin 5. âyet-i kerimesi gereğince hidayet üzere olmadıklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi ile ve Ahkâf Suresinin 32. âyet-i kerimesine göre: “Allah'ın davetçisinin davetine icabet etmeyenler, Rûm Suresinin 29. âyet-i kerimesine göre Allah'tan bir ilme sahip olmayanlardır, diyebilir miyiz?
SORU:
Peygamber Efendimiz'in bir hadîsine dayalı olarak Allahû Tealâ’nın bütün resûlleri hidayet ile vazifeli kılarak hidayet konusunda Yüce Rabbimizin bu kadar önem vermiş olmasının hikmetini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Mudessir Suresinin 43, 44 ve 45. ayetlerinde: “Biz namazı doğru kılmazdık. Bâtına dalardık." diye bahseden cehennemliklerin, namazları kıldıkları halde İbrâhîm 21’de Allah’ın davetini kendisine ulaştıran resûle değil de şeytanın davetine uyduğunu ve bâtıla daldığını onun için cehenneme girdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Haşr Suresi 16. âyet-i kerimede; şeytanın dostlarını inkâra götürmesi, Allah'a ulaşmayı inkâr mı yoksa Allah'ın varlığına inkâr mı? Şeytanın insanları davet ettiği, bâtının son noktası diyebilir miyiz?
SORU:
Tegâbun 11’de; rahmetin ve fazlın koruması başlıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Kehf Suresinin 110. âyet-i kerimesine göre Allah'a ulaşmayı dilemeden salih amel işlemek mümkün değildir, diyebilir miyiz?
SORU:
Kehf 110 ile Ankebut Suresinin 5 ve 6. âyet-i kerimeleri arasında ilişki var mıdır? Yine bu âyet-i kerimelere göre Allah'a ulaşmayı dileyenlerin nefsleriyle cihad edeceklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kehf 110, Ankebût 5, 6 ve Furkan 70, 71'e göre Allah'a ulaşmayı diledikten ve tövbeden sonra salih amel işlenebileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kaf Suresinin 45 ve İsrâ Suresinin 45. âyetleri arasında bir öğüt ve kıraat açısından bir ilişki var mıdır?
SORU:
Kaf 45 ve İsrâ 45'in, Muddessir Suresinin 54, 55, 56. âyetleriyle bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Bakara 135 ve Rûm 31’i açıklar mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 62. âyetinde geçen âmenûlar için Allah'a, yevm’il âhire îmân etmeleri gerektiği belirtiliyorsa, o zaman buradaki âmenû olanlar hangi grup âmenûlerdir?
SORU:
Bakara Suresinin 62. âyet-i kerimesinde âmenû, Yahudi, Hristiyan ve sabii olanların bir seviyede dalâlette oldukları eğer Allah'a ve yevm’il âhire îmân ederlerse kurtuluşa erebilecekleri belirtilmiştir, diyebilir miyiz?
SORU:
Bir insanın said (cennetlik, mutlu) veya şâkî (cehennemlik, bedbaht) olması ana karnında mutlak kudret tarafından mı tespit edilir? Allah'ın dalâlette olarak yarattığı bir insan hidayete erebilir mi?
SORU:
Fussilet 30 ile Ahkâf 13 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İsrâ 45, 46 ile Fussilet 5 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Nisâ Suresinin 95. âyet-i kerimesi ile Fetih Suresinin 11. âyet-i kerimesi arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Fetih 10 ile Ra’d 25 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Daha önceleri duymuş olduğumuz Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra resûl veya nebî gelmeyeceği mânâsını biraz açarak anlatabilir misiniz?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dilemeyi isteyen kişinin önündeki engeller ve kolaylıklar nelerdir?
SORU:
Kur’ân’da “Dînde zorlama yoktur.” âyetini nasıl anlamamız gerekir? Her dînde, her ülkede zorlama vardır. Bu zorlama, kanunlar ile olur. İnsanların doğru veya yanlış olarak kabul ettiklerini, her ferde kanunlar ile zorlama yaparlar.
SORU:
Kur’ân’da Allahû Tealâ "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım."dediğinde bütün melekler: "Yarabbi! Biz Seni tesbih edip dururken yeryüzünde kan dökecek halife mi yaratacaksın?" dediklerinde “Ben sizin bilmediğinizi bilirim." buyuruyor. Bu meallere benzer âyetlerden ve bu âyetlerden ne anlamalıyız? Melekler daha henüz yaratılmamış olan Âdemoğlunun, yeryüzünde kan dökeceğini nerden biliyorlar?
SORU:
En'âm Suresinin 152 ve 153. âyetlerine göre ahdallahide buyurulan 4 tesliminde Sıratı Mustakîm ile ilişkisi buyruluyor, diyebilir miyiz?
SORU:
En’âm Suresi 152 ve 153. âyet-i kerimeler ile Yunus Suresi 25 ve 26. âyet-i kerimeler arasında bir ilişki var mıdır? Burada da 4 teslim ile Sıratı Mustakîm arasındaki ilişki buyruluyor diyebilir miyiz?
SORU:
En'âm Suresi 152 ve 153. âyet-i kerimeler ile Âli İmrân Suresinin 102. âyet-i kerimesine göre 4 teslim ve takva arasına ilişki buyruluyor, diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 101. âyetiyle Nisâ Suresinin 175. âyeti kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 101. âyetiyle Nisâ Suresinin 175. âyeti ve Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Fussilet Suresi 17, İnsan Suresi 3 ve Bakara Suresinin 175. âyetleri arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mu’minun 44 ve Bakara 87’de Allahû Tealâ resûllerini ardarda gönderdiğini söylüyor. Bu resûllerin bir kısmı dönemin huzur namazının imamları, bir kısmı nebî aynı zamanda kavimlere gelen resûller de ardarda geldi diyebilir miyiz?
SORU:
Rad 38’de bahsedilen “Her yaşam için kitap göndeririz.” denilen risaleti oluşturan kitaptır ve bu veli resûllere geldi diyebilir miyiz? Değerli açıklamanızla bizi aydınlatır mısınız?
SORU:
Enfâl 29 ile Talât 5 arasında bir ilişki var mıdır? Âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dileyerek şirkten kurtulan takva sahiplerinin Allah günahlarını örter ve pozitif derecelerinde artırma yapar, diyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Nisa 49’a göre Allah'a ulaşmayı dilemeden nefslerini tezkiye edenlere Necm 32’de “Boşuna nefslerinizi temize çıkarmayın. Neslerinizi tezkiye ettiğinizi boşuna iddia etmeyin çünkü Allah takva sahibi olanı bilir.” Allahû Tealâ Rum 31’e göre Allah'a ulaşmayı dileyen takva sahiplerinin nefslerini tezkiye eder, diyebilir miyiz?
SORU:
"Allah’la kul arasına kimse giremez ve İslâm’da ruhban sınıfı yoktur.” diyenlerin Bakara 38 ve Secde 24’ü inkâr etmiş olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesine göre yalnızca hidayet üzere olan imamların insanları Allah'a çağırdıklarını, hidayet üzere olmayan imamların ise Kasas 41’e göre ateşe çağırdıklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Şûrâ 52 ve Secde 24’e göre insanları ancak hidayetçilerin hidayete erdirebileceğini ve dolayısıyla hiç kimsenin kendi gayretiyle hidayete ermesinin mümkün olmadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bir sohbetinizde Allahû Tealâ’nın size yazdırdığı risaletin bir bağlayıcı hüküm olmadığını söylediniz ama ben okuyunca Allah'ın bu kadar değer verdiği bir dostuna sadece itaatin farz olduğunu Nisa 64’teki “itaat edin” dediği resûl ortaya çıkıyor bu sebeple. Ve resûlünü canından çok sevmek gerektiğinin hükmünü anlıyorum. Bu da Allah'ın bu dönemde insanlara büyük bir hediyesi, ni’metidir, diyebilir miyiz?
SORU:
Tekvîr Suresinin 21’den 29’a kadar olan âyetlerde açıklanan kişiden bahseder misiniz?
SORU:
Yûnus 94, Alâk 1 ve İsra 45’deki ifadelere göre kitabı her devirde hakkıyla kıraat edenler devrin imamlarıdır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 255. âyet-i kerimesi ile Ra'd 25 arasında bir ilişki var mı? Yer yüzünde fesat çıkaranlar kendileri Allah'a ulaşmayı dilemeyip başkalarına da Allah'a ulaşmayı dilemekten men edenlerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Hûd 116’da; Yüce Rabbimiz yeryüzünde fesadı önleyecek fazilet sahibi kişiler olmasını istiyor. Maaruf ile emretmek ve münkerden sakındırmak ile (münkerden sakındırmak yani nehyetmek ile) fesatın önlenmesi arasında bir ilişki var mı?
SORU:
En’âm 14’de belirtilen Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in ilk teslim olan olması hususunu açıklar mısınız?
SORU:
Lokmân 12 ile Bakara 269 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Nahl 121 ile Şûrâ 13 arasında illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Mü’min 56, Rahmân 33 ve A’râf 40 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
İsrâ 62, Yâsin 62 ile Rûm Suresinin 8. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Taha 123’ü açıklar mısınız?
SORU:
Taha Suresinin 124. âyet-i kerimesinde: “Kim Allah'ın zikrinden yüz çevirirse Allah onları varlık içerisinde büyük sıkıntıya sokar.” buyuruluyor. Âyette belirtilen durumların içersinde bulunduğumuz bu zamanı kapsadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Cinn 21 ile Ahzâb 36 ve Enfâl 24 ve Enfâl 46 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Fâtır 32’yi açıklar mısınız?
SORU:
Geleneksel Îslâm tatbikatında ümmet kavramı Peygamberimizin kendisinden sonra gelecek, her mu’min olduğunu söyleyene şefaat edeceği kabul edilmektedir. İnşaalah bize ümmet ve her kavmin şahitlerini anlatır mısınız?
SORU:
Tasavvuf ve evliya hayatlarına baktığımızda, zikir ibadetinin çok büyük bir yeri olduğunu görüyoruz. Ancak günümüzde zikirden neredeyse hiç bahsedilmiyor. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?
SORU:
Fetih 5 ile Saff 12 arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Fetih 2 ile Saff 12 ve Tahrim 8. âyet-i kerimeleri arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Fetih 5 veTahrîm 8. âyetlerinde, günahların örtülmesiyle günahların mağfireti açısından bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Yâsîn Suresinin 60. âyet-i kerimesinde buyrulan kul olmanın seviyesiyle, bulunulan Sıratı Mustakîm birbirine paralel midir? Meselâ nefsin tesliminde, kulluk derecesinde kişi nefsin Sıratı Mustakîm’i üzerinde midir?
SORU:
Yâsîn 60 ve 61 ile Yâsîn 62'ye göre insanların çoğunun Sıratı Mustakîm üzerinde olmayıp şeytanın kulu oldukları ve hidayet yolunda değil dalâlet yolunda olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yâsîn 60, 61 ve 62. âyet-i kerimeleri ile Nahl Suresinin 36. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Hûd Suresinin 52. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimenin Allah’a ulaşmayı dileyerek mürşidine tâbî olanları içerdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 62 ve 63 ile Zumer 18 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Hicr Suresinin 91. âyet-i kerimesinde belirtilen Kur'ân’ın parça parça edilmesiyle, insanların Allah’a ulaşmayı dilemeyerek fırkalara ayrılmaları arasından bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer 53'e göre Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu, Allah'ın rahmetinden ümitsiz olanların ise Ankebût 23'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus Suresinin 7. âyet-i kerimesi ile aynı surenin 45. âyet-i kerimesi arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesinde tekzip edilen âyetler konusuna açıklık getirir misiniz?
SORU:
Mu'minûn Suresinin 44. âyet-i kerimesinde tekzip edilen resûllerin, A'râf Suresinin 43. âyet-i kerimesine göre hak ile gelen resûller olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Firavun kavminin Kasas 4'e göre, Lut kavminin Ankebût 30'a göre, Ad ve Semud kavminin Fecr 6, 7, 8, 9, 10, 11'e göre, yahudilerin Mâide 64'e göre, İsrailoğullarının İsrâ 4'e göre, yecuc ve mecuc kavminin Kehf 94'e göre yeryüzünde fesat çıkarttıklarını söyleyebilir miyiz? Fesatların önlenmesinde Allahû Tealâ’nın nasıl bir yol izlediğini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Muhammed 16'da anlatılan kişiler ile İsrâ 46 ve Câsiye 23'teki kişiler aynı kişiler midir?
SORU:
Muhammed 17'yi açıklar mısınız?
SORU:
Muhammed 19'da geçen mü'min erkeklerle mü'min kadınların, Mümtehine 12'deki gibi tâbî oluştan evvelki bir seviyede mü'min olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl Suresinin 73. âyet-i kerimesinde kafir olan kimselerin birbirlerinin dostları olmasıyla, Zuhruf Suresi 33. âyet-i kerimesinde de Rahmân'ı inkâr edenlerin bir tek ümmet olması arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Rûm 41'de insanların elleriyle kazandıkları sebebiyle, karada ve denizde fesat zuhur etmesiyle, Duhân 10'da semânın bir dumanla kaplanması arasında bir ilişki var mıdır? Rûm 41'de yaptıklarının bir kısmının onlara tattırılması için umulur ki onlar (Allah’a) dönerler (yönelirler) ile, Duhân 11'de bahsedilen elîm azap arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Enfâl 73'te, onu yapmazsanız yani birbirinize dost olmazsanız, Bakara 256'da buyurulduğu gibi tagutu inkar etmezseniz, yeryüzündeki fitne ve fesatın daha da büyüyeceğini söyleyebilir miyiz? Yüce Rabbimiz içinde bulunduğumuz hidayet çağında kainatı kaplayan bu duhân fitnesinin bitmesi için Fetih 28'de açıklandığı gibi, Mehdi Resûl'ün hidayete hak ile gönderdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Vâkıa 38 ve 39'da belirtilen ümmetler konusunu açıklar mısınız?
SORU:
Hûd 112'de belirtilen dosdoğru olmanın Sıratı Mustakîm olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Şeytandan gelen bir telkinin giderilmesiyle Allah’ın zikri arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Kehf 10, Nisâ 75, Tâhâ 123, Bakara 38 âyet-i kerimeleri ışığında mürşidlerin vasıflarını, bu vasıfların farkında olan kişilerin ve toplumların bu vasfa sahip kişiler aracılığıyla kazanacaklarını açıklar mısınız?
SORU:
İbrahim 22, İsrâ 64 âyetlerini açıklar mısınız? Bu âyetlerin muhtevasında yer alan iblisin vaadleri ve tuzaklarını anlatır mısınız?
SORU:
Nahl 98, 99, 100 ve Rûm 31 âyetlerini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimeler ışığında iblisin yaptırım gücünün Allah’a ulaşmayı dilemeyenler ve Allah’a tevekkül edemeyenler üzerinde oluştuğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 79 ve 104'te Allahû Tealâ’nın Resûlü vasıtası ile daima ders alan ve bununla birlikte kitabı öğretenlerden olmamızın emredildiğini inşallah söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 130, 131 ile En'âm 156. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Yûnus 7, Yûnus 92 ve A’râf 179’a göre insanların ve cinlerin çoğu, Allah’a ulaşmayı dilemeyen, dünya hayatını dileyen, âyetlerden gâfil olanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf 136 ile İbrâhîm 42 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
A'râf 146’daki kibirlilerin ve İbrâhîm 42’deki zalimlerin insanları Allah'ın yolundan men edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Neml 81'e göre “âyetlere îmân etmenin” hangi kademede gerçekleştiğini anlatır mısınız? Bu kişiler 3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?
SORU:
Neml 81. âyet-i kerimesine göre teslim olacakların Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu ve kör olmayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Neml 81 ve Ankebût Suresinin 5. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyet-i kerime hangi basamaktakileri buyurmaktadır?
SORU:
En'âm 26 ile Nisâ 167 arasında bir ilişkiden (bir illiyet rabıtasından) bahsedebilir miyiz?
SORU:
En'âm 26’da belirtilenlerin derin akıbetlerinin A’râf 9 ile ilişkili olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl Suresinin 25. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ’nın buyurduğu fitnenin, Duhân Suresinin 9, 10, 11, 12, 13 ve müteakip 14. âyetleriyle ilişkisi var mıdır?
SORU:
Tevbe Suresinin 48. ve 49. âyetlerinde ifade edilen fitneyi bizlere açıklar mısınız? Bu âyetlerle aynı Surenin 32 ve 33. âyetleri arasındaki bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Enfâl Suresinin 73. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Bu âyetin Saff Suresinin 14. âyet-i kerimesi ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Âli İmrân 106 ve 107’yi izah eder misiniz?
SORU:
Âli İmrân 106, 107 ile Bakara 257 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Âli İmrân 106’da anlatılan yüzleri kararanların Hadîd 16’ya göre zikirsizlikten kalplerinin kasiyet bağlamış olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 107’de anlatan yüzleri beyaz olanların, Zumer 22’ye göre Allah'tan bir nur üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mü'min olmaya namzet olunan 3. basamakla 14. basamak arasında nefs tezkiyesi söz konusu olmadığından Mu'min 40’da belirtilen salih amel işleyenlerin mü'min olması konusuna açıklık getirir misiniz?
SORU:
Cinn Suresinin 14. âyet-i kerimesindeki teslim olmayı dilemeyi açıklar mısınız? Bu Allah’a ulaşmayı dilemeyi de içermekte midir?
SORU:
Cinn Suresinin 14. âyet-i kerimesi ile ve Neml Suresi 81. âyet-i kerimesindeki “teslim” arasında ilişki var mıdır?
SORU:
Cinn 14 ve Neml 81 İle Yûnus Suresi 7 ve 8. âyet-i kerimelerine göre teslim olacak kişiyle, Allah’a ulaşmayı dileyenler arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İbrâhîm Suresinin 44. âyet-i kerimesi ile Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Muddessir Suresinin 54. ve 55. âyetlerinde öğüt alıp Allah’a ulaşmayı dileyen kişilerin, Şûrâ Suresinin 47. âyet-i kerimesine göre Allahû Tealâ’nın iki davetine de icabet edenler olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Ra’d Suresinin 25. âyet-i kerimesinde vuslatı keserek fesat çıkaranların Nahl Suresinin 94. ve 95. ve Âli İmrân Suresinin 77. âyetleri ile bir ilişkisinden söz edebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 119 ve Mucâdele 22'ye göre mü’minlerin mü’min olmayanlarla aralarındaki ilişkileri hangi standartlarda dizayn etmeleri gerekmektedir?
SORU:
Tâhâ 108 ve 109. âyet-i kerimeleri, izin günü ve şefaat açısından ve Nebe Suresi 38 ve 39. âyet-i kerimeleri ile bir illiyet rabıtası vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Kaf Suresinin 33. âyetine göre gaybte Rahmân’a huşû duymakla, Allah’a dönük kalp arasındaki ilişkiyi anlatır mısınız? Gaybte Rahmân’a huşû duymakla, Allah’a ulaşmayı dileme arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Hicr 9, Furkan Suresi 27, 28, 29, ve 30'a göre Kur’ân-ı Kerim'i terk edenlerin Allah’a ulaşmayı dilemeyen ve böylece şeytanın kulu ve dostu olanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Tâhâ 123. ve 124. âyet-i kerimelerine göre zikirden yüz çevirenler Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Zuhruf 36'daki kişilerin, Bakara 257. âyet-i kerimesine göre şeytanın nurdan zulmete götürdüğü kişilerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesini söylediğimizde bize; bunun bir kişiden aldığımız emanetleri mutlaka sahibine teslim etmemiz gerektiği ve emanete ihanet etmememiz gerektiğinin olduğunu söylediler. İnşallah biz sizden Kur’ân’ın bir lafzı, 7 tane ruhu olduğunu öğrendik. Acaba bu âyetin aynı zamanda böyle bir anlamı da içerdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ 78 ve 79'u açıklar mısınız? Bu iki âyeti hayır ve şer açısından bizlere anlatır mısınız?
SORU:
Nisâ 59'dâ “Sizden, içinizden idarecilere itaat edin.” diye emrediliyor. Bir anlaşmazlıkta Allah’a ve resûle gidin deniyor. Buradan her kavimde kendi içinden resûl ve resûlün tayin ettiği idareci vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Enbiyâ Suresinin 92. ve 93. âyetleriyle Mu’minûn Suresinin 52. ve 53. âyetleri arasında bir illiyet bağlantısı var mı?
SORU:
İbrâhîm 4' göre aynı lisanı konuşan insan topluluğuna yani bütün kavimlere Allah resûl gönderiyor. Nahl 36'ya göre bütün ümmetlere resûl gönderiliyor. Ümmet kavramının kapsamı nedir?
SORU:
Biz insanlara Allah’a ulaşmayı anlatıyoruz ama ne yazık ki çevremizdeki insanları dîn adamları engelliyor. “Allah'a ulaşma diye bir dilek yoktur. Bu bunların uydurmasıdır.” diyorlar. Ve babamızı, anamızı, yakınlarımızı bu haberden, bu duyurudan uzaklaştırıyorlar. Bu konuda ne buyurursunuz?
SORU:
Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Mağfiret, şefaat ve himmet kavramlarını açıklar mısınız?
SORU:
Allahû Tealâ Yûnus Suresinin 62. âyet-i kerimesinde “Allah’ın evliyasına korku yoktur. Onlar mahzun da olmazlar.” buyuruyor. Buradaki mahzun olmama ahirette mi? Bu dünya için de geçerli mi?
SORU:
Hadîd 21’deki “Allah emaneti dilediğine verir.” neyi ifade eder?
SORU:
Sizden öğrendik ki; Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin 10 negatif faktörün sahibi oldukları. Kehf Suresinin 104. âyet-i kerimesine göre “Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin amelleri boşa gitmiştir.” diye eklememiz uygun olur mu?
SORU:
Neml 81 ve Rûm 53’te “Sen ancak âyetlerimize îmân edenlere işittirebilirsin. işte onlar teslim olanlardır.” ifadesi, Allah’a ulaşma âyetlerine îmân eden ve Allah’a ulaşma davetini kabul etmekle ilk teslimi gerçekleştirmek hasebiyle müslüman olmanın 1. safhasıdır diyebilir miyiz?
SORU:
Mâide 105’te nefslerimizin üzerimizde olmasıyla Muddessir 38’de nefslerin rehine olması açısından nasıl bir ilişki söz konusudur?
SORU:
Kur'ân-ı Kerim’de birçok yerde geçen “Âyetlerin yalanlanması ve âyetlere zulmetmek.” hangi âyetleri kapsar? Ne demektir? “Bu kişiler nefslerine zulmedenlerdir.” diyebilir miyiz?
SORU:
Muhammed 32 ve Nisâ 115'e göre hidayetin açıklamanızdan sonra size karşı çıkanların, bu 2 âyetteki insanların düştükleri duruma düşeceklerini söyleyebilir miyiz?”
SORU:
Bakara 81’de “günahın kişiyi kuşatması” nedir? Hangi sebeple kişinin günahları kendisini kuşatır?
SORU:
Resûl kimlere denir? Nebî kimlere denir?
SORU:
Zumer Suresinin 36. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Allah'ın kuluna yetmesinin ve kulunun dalâlette olmamasının Allah'a ulaşmayı diledikten sonra hidayetçi aracılığıyla olacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer Suresinin 36. âyet-i kerimesi ile Zumer Suresinin 23. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer 36 ile Zumer 23 âyetleri ile Nahl Suresinin 36. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 101. âyet-i kerimesinde ölmeden önce Allah'a teslim olmanın en üst noktası olan hakka tukatihi takva ile yani iradenin de Allah'a teslim olması emrediliyor. Bu üst seviye teslimin yerine getirilmesinin Enfâl Suresinin 24. âyet-i kerimesinde ifade edilen Allah'ın ve resûlünün davetiyle nasıl bir ilişkisi vardır?
SORU:
Hucurat Suresinin 15. âyet-i kerimesinin ışığı altında Allahû Tealâ’ya ve O’nun Resûl'üne güven konusunu açıklar mısınız?
SORU:
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (S.A.V) bir hadîste “Cemaat rahmettir, tefrika azaptır.” buyuruyor. Sizden öğrendik ki, rahmet ancak hidayetin çağrışımıyla vardır. Buna göre rahmetin sahibi olan cemaatlerin Allah'a ulaşmayı dileyen cemaatler olduğunu, diğerlerinin ise fırkalara ayrılmış olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zilzâl Suresinin 7 ve 8. âyetlerini açıklayabilir misiniz?
SORU:
Duhân Suresi 10-15 ve Furkân Suresi 27-30, Tevbe Suresi 32-35. âyet-i kerimelerini söyleyen resûlün bu devrin Mehdi Resûl’ü olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nebî ve resûl kavramlarını açıklar mısınız?
SORU:
Fetih Suresinin 29. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Fetih Suresinin 29. âyet-i kerimesi ile Bakara Suresinin 136. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Fetih Suresinin 29. ve Bakara Suresinin 136. âyet-i kerimeleri ile Bakara Suresinin 132. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İsrâ Suresinin 45 ve 46. âyetlerine göre kişilere Allah’ın daveti ulaştıktan sonra, bu davetin reddedilmesi halinde engeller devreye girmekte. Buna göre Allah’a ulaşmayı dileyenlere Rahîm esmasının tecelli etmesiyle hangi işlemler gerçekleşmektedir? Bizlere izah eder misiniz?
SORU:
Hacc Suresinin 54. âyet-i kerimesine göre kalbe ihbatın konularak, kalbin muhbit kılınmasının, bu engellerle nasıl bir ilişkisi vardır? Kalbin muhbit kılınmasını, kişinin başlangıçta ölü iken, Allah’ın bu kişiyi hayata getirdiğine bir remz olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Meryem Suresinin 71. âyet-i kerimesine göre, Allahû Tealâ’nın ilâhi kompüter sistemi ile cennete veya cehenneme gidecek olanların kesin bir şekilde ayrımının yapmasının, kişinin kalbinde bulunan ihbat veya küfürle nasıl bir ilişkisi vardır?
SORU:
Şâh-ı Nakşibendi Muhammed Bahaüddin Hazretleri, tâbî olmadan önce söylediği sözleri bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Tekvîr 24 ve 25'i açıklar mısınız?
SORU:
Tekvîr 24 ve 25'teki gayp ile Cinn 26 ve 27'de bahsedilen gayp aynı muhtevaya mı sahiptir?
SORU:
Kevser Suresi ile Bakara Suresinin 68. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Ahzab 36 ile Enfal 24 arasında bir ilişki kurabilir miyiz?
SORU:
Nahl Suresinin 36. âyet-i kerimesi ile Zumer Suresinin 71. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mı? Hayatta iken herkes Allah'ın vazifeli kıldığı kavmin resûllerinden haberdar olacak mı?
SORU:
Nahl 36 delâlette kalanların Zumer 71 azabı hakk olanlar söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nahl 36 tagutdan ictinab edenlerle Zumer 17 göre tagutdan ictinab edenler arasında bir illiyyet rabıtası var mı?
SORU:
Tur Suresinin 21. âyetinde belirtilen amellerin eksiltilmesi ve rehine olmak konusunu açıklar mısınız?
SORU:
Zâriyât 16'yı açıklar mısınız?
SORU:
Kaf 16' da belirtilen şah damarında daha yakın olmayı Mu'min suresinin 7 âyet-i kerimesinde belirtilen Rabbimizin rahmetinin ve ilminin her şeyi kuşatması olarak açıklayabilir miyiz?
SORU:
Meryem 19 Hacc 75 arasında resûl açısından bir ilişki var mıdır?
SORU:
Cebrail (A.S) Allah'ın resûlü olduğuna göre ve ilahiyat fakültelerindeki öğretim doğrultusunda ve bütün resûller peygamber olarak öğretildiğine göre Cebrail (A.S) bir peygamber midir?
SORU:
Rahman Suresinin 33. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
A’raf Suresinin 146. âyet-i kerimesinin muhtevasını izah eder misiniz? Âyet-i kerimede belirtilen Allahû Tealâ’nın âyetlerinden engellediği kişileri kalblerinde zeyg olanlar ve Allahû Tealâ tarafından seçilmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Meryem Suresi 62. âyet-i kerimede belirtilen sabah ve akşam rızıkları vardır derken Allahû Tealâ burada neyi kast etmiştir?
SORU:
En’âm 159 ile Rûm 32 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Sebe 20’ye göre mü’minleri (Allah’a ulaşmayı dileyenleri) oluşturan bir tek fırka hariç diğer insanların En’âm 159 ve Rûm 32’ye göre dînde fırkalara ayrıldığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Resûl’ünü hidayetle vazifeli kıldığını söyleye bilir miyiz?
SORU:
Saf 9’da açıklanan resûl ile Secde 24’te ifade edilen devrin velî imamı arasında bir ilişki var mı?
SORU:
İbrahim 44’te belirtilen azabın kendilerine geldiğinde cezalarının ertelenmesini talep edecek olanların Zumer 71’te açıklanan Allah’ın resûlleri tarafından uyarılmış olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfal 24’te belirtilen davetin Allah’a ulaşmayı dilemeye davet olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Enfal 24’te belirtilen hayat vermenin Allah’a ulaşmayı dileyen kişiye verilen ihsanlarla zahiri âlem için dirilmesi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Maide 65’i açıklar mısınız? Burada bahsi geçen âmenûlar Tövbe-i Nasuh’ta bulunanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Muddessir Suresinin 56. âyet-i kerimesinde belirtilen Allah’ın dilemesinin Yunus Suresinin 99. âyet-i kerimesinde belirtilen dilemeyle bir ilişkisinin olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Furkan 51’deki resûl nebi resullerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Ahkaf 11 ile Ahzap 67-68. âyetler bağdaşır diyebilir miyiz?
SORU:
Mucadele 12’yi açıklar mısınız?
SORU:
Kamer 17 ile Enbiya Suresinin 7. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Zikir olmadan Kur'ân-ı Kerim'in ruhuna girilemez diyebilir miyiz?
SORU:
Kamer 17, Enbiyâ 7, Âli İmrân 7 ve Âli İmrân 190 ve 191'e göre müteşabih âyetlerin kolaylaştırılması ancak ulûl’elbab aracılığıyla mümkündür diyebilir miyiz?
SORU:
Zuhruf Suresinin 36. âyet-i kerimesine göre zikir olmadan şeytan olacağına göre zikirsiz Kur'ân-ı Kerim'in anlaşılması mümkün değildir diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre "inandık" dedikleri halde Allahû Tealâ’nın mü’min olarak kabul etmediği insanların, Yunus Suresinin 7 ve 8. âyet-i kerimelerine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu, Hucurat Suresinin 14. âyet-i kerimesine görede kalplerine îmân yazılmayacak olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 8. âyet-i kerimesinde gerçekte îmân etmemelerine rağmen bizde Allah’a ve Allah’a ulaşmaya îmân ettik dedikleri halde, aynı Suresinin 11. âyet-i kerimesinde bu kişilerin fesat çıkaranlar olarak ifade edilmiş olması, Ra'd Suresinin 25. âyet-i kerimesine göre vuslatı kesenler olarak ifade edilmiş olması konusunda ne buyurursunuz?
SORU:
Bakara 186’da Allahû Tealâ duamıza şartlara uyduğunuz yani Allah’a ulaşmayı dilediğiniz takdirde icabet edeceğini söylüyor. Gene Allahû Tealâ Furkân Suresinin 77. âyet-i kerimesinde Allah'ın katında dualarımızın makbul olduğunu söylüyor. Demek ki Allah ile aramızda duadan oluşan bir bağ olması gerekiyor. Bu bilgilerin ışığı altında Yunus Suresinin 7 ve 8. âyetler ile Hûd Suresinin 15-16. âyetler arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
İnsanlar mutlaka ya Allah’a ulaşmayı veya dünyayı isterler diye ikiye ayırabilir miyiz?
SORU:
Hud 16'daki kişiler, A’raf 146, 147 de bahsedilen kişiler diyebilir miyiz?
SORU:
Ra’d 36’ya göre Allah’a kul olan kişi için şirkte değildir diyebilir miyiz? Yine Rûm 31’e göre şirkte olmayanların Allah’a ulaşmayı dileyerek takva sahibi olanlar olduğunu, takva sahiplerinin de Âli İmrân 15, Ra’d 35’e göre cennete gidenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 112’de Allah'ın ipine ve insanlardan bir ipe sarılanların Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu ve Sebe 20 de göz önüne alındığında mü’min’leri oluşturan tek bir fırkayı oluşturduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 156'daki Allah için olmakla, Allah'a ulaşmayı dilemek arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 156, Bakara 45 ve 46'ya göre Allah'a ulaşmayı dileyip huşû sahibi olanlar, Allah için olanlardır ve Allah'a döneceklerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Cihad-ı ekber ve cihad-ı sair (sagir) kavramlarıyla Ankebût Suresinin 6. âyetini ve Bakara Suresinin 218. âyetini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Tevbe 24'teki Allah ve O’nun resûlüne duyulan sevginin konusunu açıklık getirir misiniz? Bu sevginin Allah'ın yolunda yapılan cihadla nasıl bir ilişkisi vardır?
SORU:
A’râf 146 ve 147’de bahsedilen “Gayy yolunu görseler kabul ederler.” denilen kişiler, İsrâ 45 ve 46’da kendilerine gönderilen bir elçinin Allah'ın Ahdallahisini hatırlatması sonucu Allah'a ulaşmayı dilememesi neticesinde gayy yolunu tercih etmiş ve red etmesi sebebiyle de amelleri boşa gitmiştir diyebilir miyiz?
SORU:
Fussilet Suresinin 5. âyetinde geçen kişilerin engellerin olma sebebini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Ra'd Suresinin 27 âyet-i kerime kerimesi ile Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesi arasında ilişki var mıdır?
SORU:
Ra'd Suresinin 27. ve Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimelerine göre, Allah’ın seçmediği ve dalâlette kalanlar hangi gruba girmektedir? Bu insanların bir daha Allah’ın yoluna girme şansları var mıdır?
SORU:
Ra'd Suresinin 27. ve Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesi ile Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Şûrâ Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre Allahû Tealâ’nın dilediğini Rahmetinin içine koyması ve tek bir ümmet olmayla hanif dîninin üçüncü temel esası arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 99'da: “Allah dileseydi bütün insanlar âmenû olurdu. Öyleyse onları âmenû olsunlar diye Sen mi zorlayacaksın?”, buyuruluyor. Allahû Tealâ’nın davetine icabet ederek âmenû olanları tek bir ümmet ve tek bir fırkanın sahipleri olarak anlayabilir miyiz?
SORU:
Cuma Suresinin 5. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Burada Allahû Tealâ’nın âyetlerini tekzip edenlerin A'râf Suresinin 9. âyet-i kerimesine göre âyetlere zulmedenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 79, 81 ve En’âm 89'a göre nebîler kendilerine kitap verilen peygamberlerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Enbiyâ 73'e göre peygamberlerin olduğu devirlerde Allah’a ulaştıran devrin imamının peygamberler olduğunu, Mâide 19'a göre peygamberlerin olmadığı devirlerde ise peygamber olmayan resûllerin geldiğini ve Secde 24'e göre bu resûllerin Allah’a ulaştıran devrin imamları olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allah’a ulaşmayı nasıl dilemeliyiz? Mürşide ulaşmak farz mıdır ve mürşidimizi bu devirde nasıl bulacağız? Bu konularda açıklamalarınızı dileriz.
SORU:
Hadid Suresinin 16. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileyenlere, zikrettikleri zaman Allah’ın rahmeti gelir ve onlar huşûya ulaşanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileme ile zikir arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mâide Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre, Allah için hakkı ayakta tutmak konusuna açıklık getirir misiniz? Bu âyet-i kerimenin dîni ikame etmekle ve fırkalara ayrılmamakla bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Furkân Suresinin 30. âyet-i kerimesine göre zamanın resûlünün "Ya Rabbi, kavmim Kur’an’dan hicret etti." denilmesinde, artık hakkın ayakta tutulmadığını ve dînin yeniden ihyası için Tevbe Suresinin 33. âyet-i kerimesine göre zamanın resûlünün hidayetle ve hak dînle vazifeli kılınmış olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Kehf Suresinin 56. âyet-i kerimesine göre resûlün açıklamalarına rağmen, hakkı bâtılla ortadan kaldırmaya çalışanların, Yunus Suresinin 39. âyet-i kerimesinde ifade edilen ilim sahipleriyle bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Bakara 2 ve 120, Âli İmrân 73'ten hareketle, Allah’a, 7 safha ve 4 teslimi Kur’ân rehberliğinde yapmamız gerekir diyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 31 ve 32'ye göre Allah’a teslim olanlar, hidayet üzeredir diyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 32'ye göre yanlarında olanla ferahlananlar, Kur’an’dan başka kitaplarla ferahlandığı için müşrik konumundadırlar diyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Kur’an’da açık bir dalâlet ve uzak bir dalâletten bahsediyor. Açık bir dalâlet ve dalâlet nasıl oluşur?
SORU:
Allah’a davete icabet edenlere Allah’ın ne gibi bir yardımı var da bu kadar az kişi davete icabet ediyor?
SORU:
Bakara 256'daki urvetul vuska ve ilk teslimimiz arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyet ile Âli İmrân 112 ve A’râf 147'ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin üzerine zillet damgasının vurulduğunu ve ilk teslimi hiçbir zaman gerçekleştiremeyeceklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Halk arasında genel olarak îmânı tarif ederken, şöyle bir tabir vardır: “Dil ile ikrâr, kalp ile tasdik.” Bu tabir ise genel olarak İslâm’ın genel şartlarının ötesine çıkmamaktadır. Buna göre bizleri, kalbin neyi tasdik etmesi gerektiği konusunda aydınlatır mısınız? Bu konunun Leyl Suresinin 5-10. âyet-i kerimeleri ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Hucurat 14'te “Biz de îmân ettik.” diyen insanların, aslında kalben Allah’a ulaşmayı tasdik etmeyenler olduğunu ve Allahû Tealâ’nın bu sebebe dayalı olarak amellerinden eksiltme yaptığı insanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Said-i Nursi'ye bağlı kardeşlerimizle nasıl bir gönül birliği kurarak, İslâm’a daha da faydalı bir hale gelebiliriz? Bu istikamette Âli İmrân 103'ü bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Yâsin 60-61, Fâtiha 4-5, Nahl 36 âyetleri Allah’a kul olmak için; Allah, insan ve resûl ilişkisini ispatlıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 187'ye göre bize öğretilen hidayet âyetlerini başkalarına anlatmanın farz olduğunu, İsrâ 53 âyetine göre tebliğin güzel sözle yapılması gerektiğini ve bu anlatımın nasıl yapılacağını ise, Ahzâb 21'de Allah’a ulaşmayı dileyen ve çok zikredenlerin resûlün sözlerini değiştirmeden anlatarak yapabileceği, aynı zamanda Fussilet 33-34-35'e ulaşıldığında ancak tam olarak yapılabileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’râf Suresinin 178. âyet-i kerimesi ile İsrâ suresinin 97. âyet-i kerimesi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
En’âm Suresinin 130. âyet-i kerimesi ile Zumer Suresinin 71. âyet-i kerimesi ve Mulk Suresinin 7, 8 ve 9. âyet-i kerimeleri arasındaki bağlantıyı açıklar mısınız?
SORU:
Profesör Dr. Bayraktar Bayraklı, bir televizyon konuşmasında İsa (A.S)’ın öldüğünü söyledi ve İsa (A.S)’ın dünyaya tekrar geleceğini söyleyenleri lânetledi.
SORU:
Nisâ-31 ile Zumer-17 arasında bir ilişki var mı? Nisâ-48’de şirkin büyük günahlardan olduğu açıklanıyor. Büyük günahlardan sakınmak sadece Allah’a ulaşmayı dilemekle mümkündür, diyebilir miyiz?
SORU:
Hacc-67, Kasas-87 ve Câsiye-18 arasında bir ilişki var mı? Emirlerde Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile çekişenler âyetlerden sapanlar ve hevalarına tâbî olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-129, Nisâ-147 ve Dehr (İnsan)-3 arasında bir ilişki var mı? Yüce Rabbimiz Nisâ-147’de: “Şükrederseniz, îmân ederseniz yani Allah’a ulaşmayı dilerseniz, Allah size azap etmez.” buyuruyor. Buna göre Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için, Duhân-10’daki elim azap insanları sarmıştır diyebilir miyiz?
SORU:
Tevbe-24’ü bütün insanların başlangıçta fıskta olduklarına delil olarak gösterebilir miyiz?
SORU:
Tevbe-24’de belirtilen kişilerin îmâna karşı küfrü satın alanlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tevbe-111’i açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-151'de Peygamber Efendimiz’in görevlerinin açıklandığını görüyoruz. Bu âyet gereğince, Peygamber Efendimiz’in görevlerinden ilkinin âyetleri tilâvet olduğu ve ilk andan itibaren tebliğini âyetlerle yaptığını bilmekteyiz. Bu durumda dîni öğrettiklerini zannedenlerin, âyetleri ruhuna uygun tilâvet etmedikleri için sünneti yapmadıklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in tilâvetinin, Necm Suresinin 3. ve 4. âyetlerinde belirtildiği üzere âyetleri vahiy ile açıkladığı, tilâvet ettiği beyan edilmiştir. Bu durumda dîni öğrettiğini zannedenler, vahiy alarak âyetleri tilâvet etmek konusunda sünneti uygulamadıklarını söylememiz uygun olur mu?
SORU:
Bugün dîni öğretenlerin Ahzâb-21’de anlatılan özellikleri yapmadıkları sürece sünneti öğrenemeyeceklerini ve uygulayamayacaklarını, sünneti uygulayanın, ihya edenin ve öğretenin de Secde-24’te belirtilen özelliklerin sahibi ve imamet makamının sahibi olan Resûl olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hucurât-14 ve 15. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Hucurât-14’te; “Biz de mü’min olduk.” diyenlere Yüce Rabbimizin, Hucurât-15 ile verdiği cevabı ve mü’min olma standartlarını açıklar mısınız?
SORU:
İnşikak Suresinin 6. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Yüce Rabbimizin koruması altında olan bir kişi, Allahû Tealâ tarafından Kendisine ulaştırılma sözü gereğince, Kendisine ulaştırıldığına göre, buradaki Allah’a varmak için cehd ile cihad olayını açıklar mısınız?
SORU:
Mâide Suresinin 44. âyet-i kerimesinde geçen, "Kendileri teslim olmuş peygamberler, yani (Hakk’a teslim olmuş peygamberler) yahudilere onunla hükmeder." cümlesindeki, "onunla" kelimesi ile Allah Tevrat’ı mı kastetmektedir? Eğer öyle ise birden fazla nebînin aynı kitapla hükmetmesini açıklar mısınız?
SORU:
Ahzâb Suresinin 1. âyet-i kerimesinde geçen takva hangi takvadır? Ahzâb-1’in ikinci cümlesinde “kâfirlere ve münafıklara” denmesi sebebiyle kâfirler ve münafıklar farklı kategorilerde insanlar mıdır?
SORU:
Secde-21’de geçen büyük azap ve daha yakın olan azap hangi azap çeşididir?
SORU:
Kehf 110. ile Fusillet 6. arasinda bir ilişki var mi?
SORU:
Fussillet 30'da istikamet üzere olanların Âli İmrân 103. açıklanan Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın ipine sarılan ve böylece firkalara ayrılmayan olduğunu söyleye bilir miyiz?
SORU:
Tekbir 27, 28 ve 29'u açıklarmısınız? İrade 7. safhada Allaha teslim olduğuna göre tekbir 29 ancak iradesini Allaha teslim edenler için geçerli midir?
SORU:
Nahl 9 âyetinin birinci kısmı ile ikinci kısmı arasındakı ilişkiyi açıklarmısınız?
SORU:
Ankebût 25 ile Zumer 53 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Peygamber Efendimiz, "Dîn nasihattır." diyor. Gâşiye 21'e göre sahih olan hadislerin Kur'ân-ı Kerim tarafından teyit edildiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kalem Suresinin 42 ve 43. âyetlerini açıklarmısınız?
SORU:
Bakara 221'de müşrik kadınlarla, müşrik erkeklerle iman edinceye kadar evlenilmemesi belirtiliyor. Allaha ulaşmayı dilemeyen her kes başlangıçta müşrik olduğuna göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerle evlenilmemesi gerektiğini bu âyetten anlayabilir miyiz?
SORU:
Yûnus 45 ve Mu’minun 103'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin, sonsuza dek cehennemde kalacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Muhammed 25'e göre hidayetin belli olması konusuna açıklık getirir misiniz? Hidayetin beyan edilmesinin En’âm 48'de, ifade edilen resûllerin, müjdeleme ve uyarma göreviyle bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Bakara 11'e göre biz ıslâh edicileriz diyerek yeryüzünde fitne çıkaranların, Allah’a ulaşmayı dilmeyenler olduğunu ve kendilerini farkında olmadan A’râf 35’e göre Allahû Tealâ’nın vazifeli kıldığı Resûl’ünün yerine koymuş olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl 29’da biz Allah’a ulaşmayı dileyenlere verdiği 7 furkanın insanlardan Allah’a ulaşmayı dileyenlerin, vahiy lîsanını anlayabilmesi ve teslim olabilmesi için Allah’ın bir nusreti diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 6-7’de belirtilen kişilerin muhtevasının, İsrâ 45-46’da belirtilen kişilerle aynı olduğunu ve bu kişilerin; “Biz Allah’a inanıyoruz ve îmân ediyoruz” demelerine rağmen, Hucurat 14’e göre kalplerine îmân yazılmadığından mü’min olamayacaklarını, ebedî cehennemde olacakların bunlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ Rûm-31’de "Allah’a yönelmeyenler şirktedir.", Zumer 65’e göre "Şirkte olanların ameli boşa gider." buyuruyor. Buna göre Allah’a yönelmeyenlerin (Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin) ameli boşa gider diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 65’e göre şirkte olanlar, ameli boşa giden hüsranda kalanlardır. A’râf 178’de ise "Dalâlette bırakılanlar hüsranda olanlardır." buyruluyor. Buna göre şirkte olan ve ameli boşa gidenlerin, dalâlette bırakıldığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 87 ve 88’e göre Allahû Tealâ, Sıratı Mustakîm ile dilediğini hidayete erdirir. En’âm 88’de eğer şirk koşsalardı amelleri boşa giderdi buyuruluyor. Buna göre şirkte olup ameli boşa gidenlerin Sıratı Mustakîm'e ulaşamayan En’âm 153’e göre fırkalara ayrılanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 9 ile Mu’min 40 arasında bir illiyet rabıtasından bahsedebilir miyiz?
SORU:
En’am 153 ile Yunus 89 arasındaki bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ dualarımızı hangi standartlarda kabul eder? Bazen sanki çok günahkâr kuluymuşum da Allah dualarımı işitmiyor sanıyorum. Bu düşüncem doğru mu acaba? Yanlış mı düşünüyorum? Bu konuda beni aydınlatır mısınız?
SORU:
Malatya’daki Muhammed Kırcaali Hazretleri’ne tâbî idim. Ancak yaklaşık 6 ay önce mürşidimiz öldü, vefat etti. Yerine de herhangi bir kişi vekalet etmiyor. Benim şu anda ne yapmam lazım?
SORU:
Ruh Rabbine rücu edince insan bunu bir şekilde algılayabilir mi? Yoksa bu sadece nefsini tezkiye edebilmiş çok özel kişilere mi özgü?
SORU:
Televizyonlardaki sohbetlerinizi dinlerken ya da zararsız proğramları seyrederken yahut da temiz işlerle meşgul olurken tamamlamakla yükümlü olduğumuz zikirlerimizi çekebilir miyiz?
SORU:
Nafile ibadetlerimizden bazılarını (örneğin oruç gibi) sağlık nedeniyle yerine getiremeyip zikrimizi artırsak bile ilerlememize engel olur mu?
SORU:
Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin ve babalarının üzerinde buldukları yola tâbî olanların, bilmeden şeytanın adımlarına uyanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?”
SORU:
Hidayete erenlerin tebliğe paralel Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğunu, dilemeyerek babalarının üzerinde buldukları yola tâbî olarak Allah’tan başka şeytanları dostlar edindiklerini düşünebilir miyiz?
SORU:
“Helâl ve tayyib rızıkları haram ederek Allah'a ulaşmayı dilemeyerek babalarının yoluna tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-16 ve 17’ye göre Sıratı Mustakîm üzerinde olmayanların küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yâsîn Suresinin 4, Mu’minûn Suresinin 73 ve Şûrâ Suresinin 52. âyet-i kerimeleri muhtevasından, sahabenin Sıratı Mustakîm üzerinde olduğunu anlayabilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-14 ile Kehf-46 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
"Ahzab 73’de müşriklerin ve münafıkların tövbesini kabul etmeyiz." diyor Allahû Tealâ. Allah'a ulaşmayı dilemeyenleri Rûm 31 ve 32’ye göre Allah müşrik olarak kabul ettiğine göre, Allah'a ulaşmayı dilemeden Allah bu insanların tövbelerini, Bakara 186’da bahsedilen mü’min olmadıkça dualarını kabul etmediği gibi kabul etmiyor diyebilir miyiz?
SORU:
A’raf-30 ile Bakara-257 arasında Allah’a ve şeytana dost olma açısından bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Neml-81 ve Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesi ve Rûm Suresinin 53. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-40 ile Mâide-7 arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz? Her iki âyet-i kerimede de Allahû Tealâ’nın: “Benim ahdimi yerine getirin ki Ben de sizin ahdinizi yerine getireyim.” mesajını verdiğini ve bunun Îslâm’ın bütününü kapsadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Beled-10, 11, 12, 13. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Beled-13’de belirtilen kölenin azadının Nisâ-58’de belirtilen emanetlerin teslim edilmesiyle bir ilişkisi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 45 ve Zumer 65. âyetlerine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin şirkte olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mulk 8-9-10'da dalâlette olanlar hidayette olanları dalâlette görüyorlarsa, Bakara 77 ve 78'de ifade buyurulan emaniyeye tâbî olan ûmmilerde, Arapça’yı iyi okuyamayan insanları Kur’ân’ı bilmeyenler olarak ifade ediyorlar. Bunun hakkında ne buyurursunuz?
SORU:
“Kur’ân tilavetle değil, Kur’ân hidayetle okunur.” hadîsine göre Kur’ân-ı hidayetle okuyanların sadırdan, tilavetle okuyanların satırdan okuyanlar olduğunu Ankebût 49'a göre söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide 105'e göre dalâlette olanların hidayette olanlara bir zarar verememesi konusuna bir açıklık getirir misiniz?
SORU:
Nisâ 80 ve Nisâ 64 âyetlerinin Allah’a ulaşmayı dilemiş, velî resûle tâbî olmuş kişilere seslendiğini idrak ediyorum. Bizleri bu konuda sonsuz ilminizle aydınlatır mısınız?
SORU:
Zumer 6 ve En’âm 98'e göre, can; nefse, karar yeri; fizik vücuda, emanetleri; ruha mı işaret etmektedir?
SORU:
Yûnus 25 ve 26’daki selam yurduyla, En’âm 127, Meryem 61-62-63, Vakıa 25-26, Yâsîn 58’deki âyetlerin bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Sebe 23 ve En’âm 2 âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?
SORU:
Kamer 17'de geçen Kur’ân’ın zikirle kolaylaştırılması olayının, İsrâ 45 ve 46, Bakara 151 standartlarında gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
İsrâ Suresinin 52. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Buradaki çağırmanın, dünya hayatını yaşarken Yunus-25’teki Rabbimizin Kendi Zat’ına çağırdıkları ve Bakara Suresinin 186. âyet-i kerimesinde irşada davetine icabet edenler için İsrâ-52’deki çağırmaya icabet edenlerin hayırlıları ve sonuçları felâh olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus-7’ye göre dünya hayatından razı olup Allah’a ulaşmayı dilemeyen, böylece Allah’ın âyetlerinden gâfil olanların A’râf-146’ya göre ameli boşa gidenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ameli boşa giden ve âyetlerden gâfil olanların Zumer-65’e göre şirkte olup hüsranda olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Cibril hadîsinde Allah’a kul olma konusu örtülmektedir. Allah’a kul olmak ancak Zumer-17’ye göre sahâbe gibi Allah’a ulaşmayı dilemekle gerçekleşir diyebilir miyiz?
SORU:
Nahl-89’da belirtilen her ümmetteki şahitleri kavmin resûlleri olarak anlayabilir miyiz?
SORU:
Nahl-89’da belirtilen ümmetlerdeki şahitlerin aynı zamanda Mu’min-7’de belirtilen biat olayının da şahitleri olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nahl-89’daki Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de şahitlerin üzerine şahit olacağı gündeki şahadet olayının tezahürü hakkında bilgi verir misiniz?
SORU:
Bugün insanlar bizi Allah’a mekan göstermekle suçluyorlar. Mu’min-36 ve 37'de Hz. Musa’nın da başta firavun olmak üzere herkese aynı şeyleri anlattığından ve firavunun da anlatılanlara inanmadığından bahsediliyor diyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ Suresi 91. âyet-i kerimesindeki sultan hangi anlamda kullanılmıştır?
SORU:
Mü’minleri bir çatı altında toplamak gerektiğinde, Allah düşmanlarına karşı savaşacak mü’minlere önderlik yapacak, Allah’ın tayin ettiği bir sultan, devrin imamı her zamanda var olmuş ve var olacaktır diyebilir miyiz?
SORU:
A’lâ Suresinin 10. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyet-i kerimedeki huşû, hangi basamaktaki huşûyu ifade etmektedir?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 31. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyetin sonunda geçen Gafûr ve Rahîm esmalarının sevgiye bağlı gelişim aşamaları nelerdir?
SORU:
Âlî İmrân Suresinin 54. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu, tüm zamanlarda Allah dostlarına yapılan hilelerin Yüce Rabbimiz tarafından başka bir hile ile boşa çıkarılması mıdır?
SORU:
Alâk Suresi 19. âyet-i kerimesinde: “Secde edin. Allah’a yaklaşın.” diyor. Burada mürşidden bahsetmiyor. Bunu açıklar mısınız?
SORU:
Ankebut 2 ve 3, Tevbe 126'daki senede bir veya iki kere imtihanın sadıkları ve kazipleri techiz etmek için olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hristiyan âleminde Allah’la kul arasında papazlar var. Bizim dîn adamları, ‘Allah’la kul arasına kimse giremez.’ diyorlar. Allah bütün peygamberleri niçin elçilikle görevlendirdi?
SORU:
Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesine göre mü’minlere musîbet ulaşmayacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Duhân Suresindeki âyetler bugünkü insanların durumunu anlatıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 156; buradaki insanlara neden musîbet isabet ediyor? Bunlar, “Biz Allah içiniz.” diyorlar.
SORU:
Allah’a ulaşmayı dilemeyi bazı insanlar şöyle algılıyorlar: Namaz, oruç ve diğer ibadetlere gerek yokmuş gibi. Bunca günahkâr insanlar bir Allah’a ulaşmayı dilemekle mi cennete girecek?
SORU:
Âli İmrân 81'de peygamberlere verilen kitapları ve aynı şeriatı tasdik etmekle görevli kişi Mehdî Resûl müdür?
SORU:
Tevbe 32. ve 33. âyetlerinden de ahir zamanda tamamlanacak nur ve hak dîni kaim kılmakla görevli resûlün Mehdi Resûl olduğunu anlıyoruz. Bu konuda bizleri aydınlatır mısınız?
SORU:
Furkan Suresi 74. âyetle, Secde Suresi24. âyet arasında bir ilişki var mıdır? Furkan 74’teki imam vehbi mi, kesbi midir?
SORU:
Leyl 5-6-7 açıklanan sadıkların, Ankebût-5 göre Allah’a ulaşmayı dileyerek, Ankebût-6 göre nefsiyle cihadı gerçekleştirenler olduğunu söyleye bilir miyiz?
SORU:
Leyl 8-9-10’da açıklanan kaziplerin, Ankebût-4’teki kötü hüküm sahipleri olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 71 ile Yûnus 95-96-97 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-2’ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyerek âmenûler takvasına ulaşamayanların A'râf-146 gereğince hidayetlerine vesile olamayacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara- 6 ve 7’nin muhtevasıyla A'râf-179’un muhtevasını birleştirdiğimizde, rüştünü ispat edip de Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin hepsinin küfürde ve dolayısıyla cehennemlik olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mu'minun 24’ü açıklar mısınız? Bu âyete göre kâfirlerinde Allah’a inandıklarını ama mü’min olabilmeleri için Allah’a olan inançlarının yetmediğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
İnşikak-6’yı açıklar mısınız? Bu âyette Allah’a ulaşmak yapılan cehdin Fatır-18 ve Kehf-110’a göre nefs tezkiyesi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Furkan-30'da "Benim kavmim Kur'ân'ı terk etti." diyen resûlün bu devrin imamı Mehdi (A.S) olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Sahabenin Bakara 21'deki emre itaat ederek, Zumer 17'ye göre Allah’a ulaşmayı dileyerek, şeytana kul olmaktan kurtulup Allah’a kul olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
İslâm’ın 7 safhasındaki kulluğu gerçekleştirmek ve yaşamak için Allahû Tealâ’nın Nahl 36'ya göre resûller beas ettiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enbiyâ 105'e göre yeryüzünde mirasçı olanların, tasarruf rızasına ulaşmış, salih kullar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Lokmân 20'de belirtilen zahirî ve batınî ni’metleri açıklar mısınız?
SORU:
Lokmân 20 ile Câsiye 23 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesinde belirtilen teslim yollarını açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 54. âyet-i kerimesinde belirtilen, "Allah’ın hile yapmasını" izah eder misiniz?
SORU:
Muhammed Suresinin 7. âyet-i kerimesinde: "Siz Allah’a yardım ederseniz, Allah da size yardım eder." buyuruluyor. Âyet-i kerimede belirtilen "kulun Allah’a yardımını" ve "ayaklarını sabit kılmasının muhtevasını" açıklar mısınız?
SORU:
Nahl Suresinin 16. âyet-i kerimesini, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in: "Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz."hadîs-i şerifini tasdik eden bir âyet olarak kabul edebilir miyiz?
SORU:
Nahl 22-23-24-25. âyetlerinde bahsedilen kişiler, Nisâ 167-168-169 ve A'râf 146-147. âyet-i kerimelerindeki kişiler midir?
SORU:
Tevbe Suresinin 32. âyetinde bahsi geçen "Allah’ın nurunu tamlaması" nasıl olacaktır? Bu konuda bilgi verir misiniz?
SORU:
Nebî ve resûl kavramını açıklayabilir misiniz?
SORU:
Nisâ-80, Mâide-92, Enfâl-46 ve Nûr-52'de geçen "Allah’a itaat, resûle itaattir ve resûle itaat Allah’a itaattir." kavramını açıklar mısınız?
SORU:
Ahzâb-67 ve 68’i de açıklar mısınız?
SORU:
Allah’tan korkmanın farklı kademeleri var diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân 81 âyetinde geçen nebiler Allah'ın rahmetine kavuştu, gelecek olan resûle nasıl yardım edeceklerdir? Bu konuyu aydınlatabilir misiniz?
SORU:
En’âm 154'e göre Tevrat’ın Allah’a ulaşmayı dilemeyi ve hidayeti buyurduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 161 ve Rûm 31'e göre Hz. İbrâhîm (A.S)’ın hanif dîninin temelinin Allah'a ulaşmak olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd 113'te geçen zalimlerin, Nisâ 167 ve 168'e göre kendileri Allah’ın yolunda olmadıkları gibi başkalarını da Allah’ın yolundan saptıranlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 54 ve İbrâhîm 44’teki kişilerin Yûnus 7 ve 8'deki Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 10'daki kişiler neyi tekzip etmektedirler? Bu âyetin Mu’minûn 44, A’râf 146, 147, Yunus 39, En’âm 31 ve A’râf 40 ile ilişkisi var mıdır?
SORU:
Furkan 41, 42, 43, 44. âyetlerini açıklar mısınız? Bu âyetlerde bahsedilen şartlar günümüz içinde geçerli midir?
SORU:
Bakara Suresinin 219. âyet-i kerimesinden yola çıkarak zekat miktarı konusundaki çelişki ortadan kalkabilir mi?
SORU:
Hûd 114 ve Nisâ 102’ye göre ortaya günde ikişer rekâtlık üç namaz çıkmıyor mu? Bu konuyu açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-256 ile A'râf-30 ve Zumer-17 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Bakara-256’ya göre tagutu inkar edenlerin Zumer-17’ye göre şeytandan kaçınıp kurtulanlar olduğu, A'râf-30’a göre hidayet üzeri olanlar olduğu bir vakaa mıdır?
SORU:
A'râf-30 göre şeytanı veli edinenlerin gayy yoluna tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nahl Suresi 36. âyet-i kerimesi ile A'râf-30 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Yâsîn 60, 61 ve 62. âyetlerini açıklar mısınız?
SORU:
Şeytanın dalâlette bıraktığı kişilerin Nahl-36’a göre dalâlet üzerlerine hak olanlar olduğu kesin mi?
SORU:
Nahl-36’ya göre hidayet üzere olanların Yâsîn-61'e göre Sıratı Mustakîm'e ulaşanlar söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enbiyâ-35’de belirtilen imtihanın nedeni olarak Hadid-23’ün muhtevasını gösterebilir miyiz?
SORU:
2. basamakta seçilenlerin imtihana tâbî tutulduklarını Tevbe-126’a göre söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ tarafından seçilmeyenlere gerekçe olarak Meâric-20'nin muhtevasını gösterebilir miyiz?
SORU:
Seçilenlerden Allah’a ulaşmayı dileyenlerin durumlarının Bakara-156 ile ilgili olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ-17, Ali imrân-73 ve Bakara-120’ye göre hidayetin Sıratı Mustakîm ile sadece Allah’a ulaşmayı dileyenleri Allah’ın Sıratı Mustakîm üzerinden Kendisine ulaştırmasıdır diyebilir miyiz?
SORU:
Mâide-105’e göre nefsin hidayet üzere olduğunda dalâlette olanların zarar veremeyeceğini söylüyor Allahû Tealâ. Bu noktada tevekkülün tam olduğunu ve daimi zikirde olmak olarak nitelenebilir mi?
SORU:
İbrâhîm Suresinin 5. âyet-i kerimesinde geçen "Onlara Allah’ın günlerini hatırlat." ifadesindeki Allah’ın günleri ile Yüce Rabbimiz neyi kastetmektedir?
SORU:
İbrâhîm 21-22, A’râf-146-147, Ahzâb-67, 68. âyetleri beraberce düşünüldüğünde iblisin insanların çoğunu beraberce cehenneme götürme vaadini İbrahim-21 ve A’râf-146’da bahsedilen kibirli kimseler vasıtasıyla yerine getirdiğini ve bunların da Ahzâb-67,68’deki devrin küberası ve sadatları olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’râf 186, Yûnus 11 ve Neml 4'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dalâlette bırakıldığını ve dalâlette bırakılanlar için bir hidayetçinin mevcut olmadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 14. âyet-i kerimesiyle Hucurât 14 arasında bir ilişki var mı? Bakara 15-16’ya göre bunlar Allah’a ulaşmayı dilemeyen, hidayet yerine dalâleti satın alanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-16 ile Yûnus-45 arasında bir ilişki var mı? Allah’a ulaşmayı yalanlayanlar hidayet yerine dalâleti satın alanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Cinn 14’e göre Mâide 35’e rağmen mürşidlerine tâbî olmayanların Bakara 208 gereğince Allah’ın teslim emirlerine itaat etmeyenler olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân-102’de Allahû Tealâ Allah’a teslim olduktan sonra ölmemizi buyuruyor. Şûrâ-13’te belirtilen Allah’a yönelenlerin, Allah’ın teslim emrine riayet edenler olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mürşide tâbiiyetin farz olması açısından Cinn-14 ile Mâide-35 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Kaf Suresinin 21. âyet-i kerimesinde belirtilen şahitlerin muhtevasını izah eder misiniz?
SORU:
Enfâl Suresinin 27. âyet-i kerimesinde belirtilen emanetin mahiyetini açıklar mısınız?
SORU:
En’âm 92’deki tek ümmeti bize açıklar mısınız?
SORU:
Allah’a ulaşmayı diledim, mürşide tâbî olmak istiyorum fakat eşim engel teşkil ediyor ne yapmalıyım?
SORU:
Yûnus Suresinin 62-63 ve 64. âyet-i kerimelerinde buyurulan dostluğun, hangi dostlukları kapsadığını açıklar mısınız? Fevz-ül azîm dostluğunu da içermekte midir?
SORU:
Kehf Suresi 17. âyet-i kerimesinde hangi dostluk buyrulmaktadır?
SORU:
Zuhruf Suresinin 36. âyet-i kerimesine göre zikirden yüz çevirenler Allah’ın dostluğunu kazanamazlar diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 103. âyet-i kerimesine göre âyetlerin beyan edilmesiyle hidayet arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 103. âyet-i kerimesine göre Allahû Tealâ’nın ayetleri beyan etmesinin, İbrâhîm Suresinin 4. âyet-i kerimesine göre resûllerin eliyle gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer 22'deki Allah’ın göğsünü İslâm’a açtığı kişinin hangi nur üzere olduğunu bizlere izah eder misiniz?
SORU:
Enfal Suresinin 24. âyet-i kerimesindeki hayat veren şeylerin neler olduğunu bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Birinci hayata gelişle En’âm Suresi 36, ikinci hayata gelişle Bakara 178 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Âli İmrân 81'deki yardımın mahiyeti nedir?
SORU:
Bakara-257 ve Talâk-11 âyetlerine dayanarak; “Allah, Allah’a ulaşmayı dileyenleri bir resûlünü görevli kılarak zulmetten nura çıkarır.” diyebilir miyiz?
SORU:
Fâtır Suresinin 37. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-100 ve 101. âyetlerde bahsedilen, bu dönemde yaşayan insanlar ve onlara gönderilen Mehdi (A.S) diyebilir miyiz?
SORU:
İsrâ-15 ve Nahl-36’yı açıklar mısınız?
SORU:
Şûrâ-47'deki Allahû Tealâ’nın bizlere daveti nedir? Bu davetin bir farz emir olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Sabırlı insan ile sabrın sahibi insan arasındaki farkı açıklar mısınız?
SORU:
Mürşidin farziyetiyle ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?
SORU:
Ra’d Suresinin 21. âyet-i kerimesinde ulaştırmamız gereken şey nedir?
SORU:
Kur’ân’ı kim hakkıyla anlayabilir ve anlatabilir?
SORU:
Şûrâ-13, Âli İmrân-103, Rûm-31 ve 32'ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkesin gizli şirkte olduğunu ve fırkalara ayrılmış olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kehf-103, 104, 105’i açıklar mısınız?
SORU:
Allahû Tealâ’nın Âli İmrân-105’te de emrettiği; “Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve fırkalara ayrılmayın.” ifadesiyle Allah’a ulaşmayı dilemenin emir olduğunu, Âli İmrân-112’de bahsedilen, “İnsanlardan bir ipe sarılın.” ifadesiyle Allah’ın tayin ettiği mürşide tâbî olmayı emrettiğini anlayabilir miyiz?
SORU:
Ahzâb Suresi 72. âyeti kerimeyle insan hangi emaneti yüklenmiştir?
SORU:
Bakara Suresinin 2. âyet-i kerimesi neden takva sahipleri için hidayettir? Muttakiler kimlerdir?
SORU:
"Bir kez Allah derse aşk ile lisan, dökülür cümle günahlar misli hezan." sözüyle Enfâl 29'daki furkanlarla günahların örtülmesi ifadesi aynıdır diyebilir miyiz.
SORU:
Allah’a ulaşmayı dileyen kurtuluşa erer mi? Yûnus 7 ve 8. âyetlerini açıklar mısınız?
SORU:
Mu’min 40 ve Necm 32 âyetlerini nefsin ıslâh edilmesi açısından bizi aydınlatır mısınız?
SORU:
Kur’ân’da insanların dînini yaşamasında ve Allah ile kul arasına giren mürşidin önemi nedir?
SORU:
Kalbe îmân girmesinin birinci ve en önemli şartı nedir? Bunlar durumları itibariyle öldükleri zaman cennete girebilirler mi?
SORU:
Sâffât 22, 23 ve 24. âyet-i kerimeleri açıklar mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 175. âyet-i kerimesine göre hidayete karşılık dalâleti satın alanlar kimlerdir?
SORU:
Ankebût 45'e göre zikrullah en büyük ibadet midir?
SORU:
Âli İmrân-119’u açıklar mısınız?
SORU:
"Allah dilediğini Kendisine seçer." ifadesinden ne anlamalıyız?
SORU:
Nahl-36’yı resûller konusunda açıklar mısınız?
SORU:
Arâf-27’de; "Şeytanların inanmayanlara dost." ama Arâf-30 ve Bakara-257’de ise; "Dilekte bulunmayanların şeytana dost." olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İbrâhîm Suresinin 5. âyeti müjde günü ile mi ilgilidir?
SORU:
Ankebût-23’te Allah’tan ümidini kesenler; Allah’a mülaki olmayı inkâr edenler, Zumer-53’te Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin, Allah’a mülaki olmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ-48’de şirkin dışında tüm günahları Allah mağfiret ettiğine göre, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin şirkte olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm-31-32 ve Lokmân-15’de Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dînde fırkalara ayrılan müşrikler olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer-53’ün muhtevasına göre Allah’a ulaşmayı dileyerek mürşidine tâbî olan kimselerin günahlarının mağfiret edilmesi nedeniyle üzerinde kul hakkının bulunmayacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide-7’de belirtilen ni’met ile Âli İmrân-164 ve Mu’min-15’te belirtilen ni’met arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zuhruf-86’da belirtilen Hakk’a şahit olanları açıklar mısınız?
SORU:
Zuhruf-86’da belirtilen bilen kişilerin, Zumer-9’a göre ulûl’elbab olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nebîleri şeriat kitabı vahyedilip, vahyedilmemesi açısından ikiye ayırmamız gerekiyor mu?
SORU:
Kur’ân-ı Kerim’de geçen “indiririz” ve “veririz” kelimelerinden Allahû Tealâ’nın muradı, vahiy midir yoksa âyet-i kerime’nin muhtevasına göre farklı anlamlar kazabilirler mi?
SORU:
Nisâ 63. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bunun ışığında nefse tesir edebilecek en ahsen tebliğin standartlarını açıklar mısınız?
SORU:
A’râf-30’da hidayete eren grubun, Şûrâ-13’e göre Allah tarafından seçilen ve yönelen, ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-30’a göre Allah'tan başka şeytanı dost edinenlerin Zuhrûf-33’e göre Allah'a ulaşmayı dilemeyerek Rahmân’ı inkâr edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûsuf-22’de Yusuf (A.S)’ın muhsinlerden olduğunun belirtilmesini, Duhâ Suresinin 7. âyet-i kerimesinin ışığı altında nebîlerin de kemâl derecelerinde ilerleyerek salâh makamına ulaştıklarına delil olarak gösterebilir miyiz?
SORU:
Ehl-i sünnet olarak vasıflandırılan kişilerin özelliklerinin Tevbe Suresinin 100. âyet-i kerimesinde belirtildiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûsuf Suresinin 53. âyet-i kerimesine göre Allahû Tealâ’nın sadece Rahîm esmasıyla tecelli edenlere Gafur ve Rahîm olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûsuf 53 ve Zuhrûf 36'ya göre nefsin şerri emretmesiyle şeytanın musallat olması arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere göre Rahîm esmasıyla, zikir arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Yûsuf 53 ve Zuhruf 36 ile Nisâ 175 arasında bir ilişki var mıdır? Nisâ 175'e göre Allah’ın Rahîm esması sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere tecelli eder diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 9, Furkân 70, 71 ve Mucâdele 22 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Mu’min-40, Vel Asr-1, 2, 3 ve Şems-9 ile bu âyetler arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Nefsin tezkiyesini cehalet ve kemalat kavramları açısından bizlere izah eder misiniz? Hûd Suresinin 29. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Nisâ 167, 168, 169 ile Muhammed 1 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Muhammed 32’yi açıklar mısınız?
SORU:
Nisâ Suresi 113. âyet-i kerimesinde Allah’ın tasarrufu altına girmekten bahsedilmiş oluyor mu?
SORU:
Nisâ Suresi 136. âyet-i kerimesindeki âmenû hangi âmenû sınıfına giriyor, açıklar mısınız?
SORU:
Nisâ Suresi 165. âyet-i kerimesinde "Resûlleri göndeririz." tabiri kullanılıyor. Eğer Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra resûl gelmeyecek olsaydı Allahû Tealâ "gönderdik" tabirini kullanmaz mıydı? Bu âyet-i bu şekilde yaşayan resûllerin şu anda var olduğunu ispatta kullanabilir miyiz?
SORU:
A’râf 27 ile Zuhrûf 36'ya göre mü’min olmakla zikir arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Zuhrûf-36 ve A’râf-27 ve Ra’d Suresinin 28. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
A’lâ Suresinin 15. âyet-i kerimesine göre namazın amacının Allah’ı zikretmek olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Vâkıa 7, 8, 9 ve 10, Mutaffifîn 18, 19, 20 ve 21'deki şahitlik müessesesini açıklar mısınız?
SORU:
Ahzâb Suresinin 71 ve 72. âyetleriyle Nebe Suresinin 38. âyet-i kerimesi arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
A’râf 30, Bakara 16 ve Zumer 17 arasında bir ilişki vardır, diyebilir miyiz?
SORU:
Dua Nedir? Nasıl dua edilmelidir? Duanın kabul olması için şartlar nelerdir?
SORU:
Ahzâb Suresinin 23. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân-7’de belirtilen ulûl’elbabın, Âli İmrân 191’de belirtilen kişilerle aynı muhtevaya sahip olduklarını ve onların bilinmeyenlerin sorulması gereken hikmet sahibi veliler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 19. âyet-i kerimesinde Allah’ın indinde bir tek dînin mevcut olduğu belirtilmesine rağmen, Fetih-28 ve Tevbe-33’te “aled dîni kullihî” sözünün anlamını açıklar mısınız?
SORU:
Zumer 71'deki “azap” kelimesi kâfirlerin üzerine hak oldu denilmesiyle cehenneme giden herkesin küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Saff Suresi 7, 8 ve 9. âyetlerinde bahsi geçen Resûl bu dönemdeki hidayet çağının imamıdır diyebilir miyiz?
SORU:
Bu dönemde insanların Mehdi (A.S)’ın kavmini ve âlemi hidayete çağırması ve insanların Nisâ-64’e göre itaat etmemelerini, Duhân 10-11-12-13-14-15’e göre dünyayı fitne kaplayıp azap verdiği söylenebilir mi?
SORU:
Ben tâbî olduğumda acaba görevlerimi yapamazsam ne olur? Bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz?
SORU:
Lokman 15'teki Allah’ın yoluna tâbî olmuş kişiden kasıt murşid midir?
SORU:
Bakara-257’ye göre âmenû olmanın -inanmaktan öte- Allah’a ulaşmayı dilemeyi de muhtevasına aldığını nasıl açıklarız?
SORU:
Nasıl oluyor da Allah’ın söylediklerine bu kadar farklı meal verebiliyorlar?
SORU:
Ruh'ûl Kudüs nedir? Bakara Suresi 87. âyeti açıklar mısınız?
SORU:
A’râf Suresinin 40. âyet-i kerimesi ve Mu’minûn Suresinin 44. âyetlerini bize açıklar mısınız?
SORU:
Rahmân Suresi hakkında bizleri aydınlatabilir misiniz?
SORU:
Ülkemizde 23 adet Kur’ân-ı Kerim meali var. Hepsi birbirinden farklı. Bu konuyu Kıyâme Suresinin 19. âyet-i kerimesine göre açıklar mısınız?
SORU:
Necm 32 ve Rûm 31'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini tezkiye ettiğini söylemek boşunadır diyebilir miyiz?
SORU:
Necm 32, Rûm 32 ve Nur 21'e göre Allah’ın fazlının ve rahmetinin gelmesi ancak Allah’a ulaşmayı dilemekle mümkündür diyebilir miyiz?
SORU:
Muddessir 38, Şems 9, Asr 3 ve Fussilet 18 ışığında kurtuluş müessesini felâhın ilk üç kademesi açısından değerlendirebilir miyiz?
SORU:
Fatır-18 ve Fecr 27,28 ve 29. âyetlerinden yola çıkarak nefsin tezkiyesi ile tasfiyesi arasında ve daha ötesinde iradenin de Allah’a teslimi arasında da bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Ankebut 5 gereğince kişinin ruhunun Allah’a ulaştırılacağı garanti edilmiş. Bundan sonra başlayan tehlikenin daimi zikre ulaşarak yok edilmesi ve Rabbimizin katında liyakat kesbederek yolumuza devam edebilmemiz için neler tavsiye edebilirsiniz?
SORU:
İsrâ 45-46’da zikrederek Kur’ân âyetlerini tek tek anlatmasında, anlattığını gene aynı âyette onlar Allah’a ulaşmayı dilemezler demesiyle anlatılanın ölmeden ruhun Allah’a ulaştırılmasının farz olduğunun anlatılmasının mânâsı çıkıyor diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 164. âyet-i kerimesi ve Cuma Suresinin 2. âyet-i kerimesinde "Ondan önce Allahû Tealâ’nın açık bir dalâletteydiniz." demesi, Allah’a ruhun ulaştırılmasının farz olduğu tebliğ edilmeden önce açık bir dalâletteydiniz anlamına geliyor diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer-18’de, “Onlar sözü dinler ve sözün güzeline uyarlar.” demesini Fussilet-33’le birleştirebilir miyiz?
SORU:
Meâric Suresinin 4. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 38 ile Yûnus 62, 63 ve 64. âyet-i kerimeleri arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-41 ve 42 ve Âli İmrân Suresinin 71. âyetlerine göre hakkın batılla karıştırılması ve hakkın gizlenmesi konularına açıklık getirir misiniz? Hidayet ve dalâleti bir ölçü olarak ele alacak olursak bu durumda hak ile hidayet arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Yûnus 45'e göre dünya hayatında insan ruhunun Allah'a ulaşmasını yalanlayanların Bakara 159'a göre ispat vasıtalarını ve hidayeti gizleyenlerin Bakara-38 ve Yûnus-62, 63, 64'e göre hakkı batılla karıştırıp hakkı gizleyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yunus’a göre medreselerde okunmayan ders konusuna açıklık getirir misiniz? Bu dörtlüğün Ankebût 49. ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
"Her devirde beni temsilen 1 kişi, İsa kardeşimi temsilen 3 kişi, Musa kardeşimi temsilen 7 kişi, İbrâhîm kardeşimi temsilen 40 kişi vardır." Bu hadîs-i şerifi açıklar mısınız?
SORU:
Furkân 70'te tövbe eden ve tâbî olan bir kişinin günahların sevaba çevrilmesini anlatılırken kaynağının ne olduğu belli olmayan şu sözleri sarfettiler: “Karşıma ne ile gelirsen gel ama kul hakkıyla gelme.” Bu sözü Rabbimizin söylediğine inanıyorlar. Bu yargıya sahip olan kişilere ne gibi ve hangi âyetleri delil olarak gösterebiliriz?
SORU:
"Bu ümmetten ilk kaldırılacak şey, emanet ve huşudur." hadîsinde geçen emanet nedir? Bu hadîs-i şerifte geçen emanetle Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesinde adı geçen emanetlerin bir bağlantısı var mıdır?
SORU:
Bakara-208 ile Nisâ 58 arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz? Bu âyet-i kerimelerin Îslâm’ın 7 safhasını ve 4 teslimi içerdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ra'd 14 ile Bakara 186'da belirtilen davetin muhtevasını izah eder misiniz? Bu davetin Allah'a ulaşmayı dilemenin ötesinde, Allah'ın Zat'ına olan bir davet, yani irşada ulaşma daveti olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Câsiye 23 ve Rûm 30, 31'e göre, nefslerini kendilerine ilâh edinenlerin Allah’a ulaşmayı dilemeyen ve bugün ilim sahibi olduklarını zanneden insanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Reenkarnasyonun varlığına delil olarak kullanmaya çalıştıkları Bakara 28'de geçen "Allah’a dönüş" ile Mâide 105'te ifade edilen "Allah’a dönüş" konusuna açıklık getirir misiniz?
SORU:
Bakara 28'teki Allah’a geri dönüşün, Yâsîn 83, Rahmân 26 ve 27. ve Hud 107 ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Bakara 46 ile Âli İmrân 83'ü, Allah’a geri dönüş açısından bizlere açıklar mısınız. Aralarında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dilemeyenler dalâlette bırakıldığına göre, Ra'd-27’de Allah’ın hidayete erdirdiği kişilerin dünya hayatında Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tebliğe muhatap olup pozitif yönde etkilenmeyenlerin, Bakara-6 ve 7’ye göre hassalarına Allah’ın engeller koyduğunu, İsrâ-45 ve 46’ya göre uzuvlarına engeller konulanların tebliğe tepki gösterenler ve A'râf-179’a göre Allah’ın âyetlerinden gâfil olanlar olduğunu diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-146 ve 147’ ye göre dünya hayatında Allah’a ulaşmayı dilemeyerek irşad yolunu seçmeyen ve Allah’ın yolundan gâfil olan bu kibirlilerle, A’râf-179’da açıklanan gâfiller arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Mâide-16’da belirtilen rızanın, âmenûler için rıza olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide-16 ile Bakara-257 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Bakara-79 ile Tevbe-9 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Yûnus 7'de, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dünya hayatına tâbî olması, dünya arz olarak bahsedildiğine göre, buradaki dünya nefsin afetleri midir?
SORU:
Yûnus 7'de dünya hayatına tâbî olup bununla tatmin olanları, Rûm Suresi 32. âyet-i kerimesi ellerindekilerle ferahlanırlarla aynı grubu oluşturuyor diyebilir miyiz?
SORU:
Nahl-36 ve Zumer-17 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-8'de, Allah’a ve yevm’il âhire iman ettiklerini bilirtenlerin, Hucurat-14'de belirtilen münafıklar olduğunu ve bu insanların muhtevalarını izah eder misiniz?
SORU:
Rûm-29 ve Kasas-50'ye göre, tebliğle kendilerine verilen ilmi almadıkları için Allah'a ulaşmayı dilemeyen, heveslerine tâbî olan, dalâlette bırakılan bu zalimler için bir mürşid yoktur diyebilir miyiz?
SORU:
Hacc-8'de açıklandığı gibi, Allah hakkında mücâdele edenlerin, hevalarına tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mu'minûn-53'te belirtilenlerin, Rûm-32'de belirtilenler gibi fırkalara ayrılanlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-171 ile A’râf-179 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Enfâl-73’te belirtilen kâfirlerle Bakara-257’de belirtilen tagutun dostları arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Enfâl-29'da geçen âmenûların henüz takva sahibi olmamış yani Allah'a ulaşmayı dilememiş insanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İnsanların Allah'a ulaşmayı dilemesinde yine bizzat Allah'ın dileğinin, mutlak iradesinin yerine geldiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
İbrâhîm-44’e göre Allah’ın davetinin; Allah’a ulaşmayı dilemek ve resûle tâbî olmanın; İslâm’ın 2. safhası, mürşide tâbî olmak olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İbrâhîm-4, İsrâ-15 ve Tâhâ-134’e göre her zaman parçasında, her kavimde resûl olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Her devirdeki kavim resûlleri arasından Âli İmrân-179’a göre seçilen, Cinn-26, 27’ye göre Allah’ın kendisine gaybı bildirdiği, tasarruf rızasının sahibi devrin imamının Secde-24’e göre sabrın sahibi ve âyetlere yakin sahibi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus Suresi 2 ve Sâd Suresi 4. âyet-i kerimelerde bahsedilen uyarıcının, ahir zamanda hidayet çağının sahibi Mehdi (A.S) olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ahzâb-36 ve 38’i açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimelerde geçen hüküm sahibi resûlün sadece devrin imamı olduğunu, bunun da onun tasarruf özelliğinden kaynaklandığını ve bu itaati gerçekleştirmeyen kişilerin sonunun Ahzâb-66’da belirtildiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’lâ Suresinin 10. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âli İmrân Suresi 7. âyet-i kerimesinde ki huşûnun hangi kademedeki huşû olduğunu açıklar mısınız?
SORU:
En'âm-82’deki zulmün şirk olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Günümüzde Allah`a ulaşmayı dilemeyerek Rûm-31’e göre şirkte kalanların Allah`ın âyetlerinden sapanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dileyen kişi şirkten kurtulduğuna göre her çeşit günahının Allah’a ulaşmayı dilemekle mağfiret olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Dînde tevhidin sağlanabilmesi için öğrencilerin mürşidlerinin sözüne, bir ölünün yıkayıcısına teslim olduğu gibi teslim olması gerektiği hususu, günümüzde istihza ile anlatılmaktadır. Bu hususun teyidi için Ahzâb Suresinin 36. âyet-i kerimesini delil olarak gösterebilir miyiz?
SORU:
Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre zikir yapmadan hidayete ermenin mümkün olmadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl-12,13’ü açıklar mısınız?
SORU:
Enfâl-12'deki meleklerin Allah'a ulaşmayı dileyenlere destek olmasını açıklar mısınız?
SORU:
Enfâl-12 ile Yûnus-62, 63, 64 arasında bir ilişki söz konusu mudur? Bu âyetler ışığında 'Allah'a ulaşmayı dilemeyenler küfürdedir.' diyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl-12, 13 ile Mulk-8, 9, 10 ve Zumer-71 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
İsrâ Suresinin 94. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Resûllere îmân edilmeyişi olayının ve hidayetin kabul edilmeyişinin hikmetini açıklar mısınız?
SORU:
Kasas Suresinin 47. âyet-i kerimesini ve Bakara Suresinin 156. âyet-i kerimesi ve Zumer Suresinin 71. âyet-i kerimesini başlangıç ve son itibariyle açıklar mısınız?
SORU:
Câsiye-23’e göre hevalarını ilâh edinen Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin, Bakara-78’de açıklanan Kitab’ı bilmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kur’ân-ı Kerim yerine Bakara-79’da belirtilen el yazması kitaplardan dîn öğretenlerin, Allah’ın dînde izin vermediği Kur’ân-ı Kerim’e uymayan hurafeleri (bid’atleri) kendilerine Şûrâ-21’e göre şeriat kıldıklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kul ile Allah arasına kimse giremez diyenlerin, hurafeleri kendilerine şeriat kılan, Allah’tan gayrı dostları, ortakları mürşidin yerine koyduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Saff-9 ve Fetih-28’de belirtilen resûlün, devrin imamı olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu âyet-i kerimelerde belirtilen hak dînin bütün dînlerin üzerine çıkarılmasını açıklar mısınız?
SORU:
Enbiyâ-27 ve 28’de belirtilen meleklerin şefaati hakkında bilgi verir misiniz?
SORU:
Enfâl Suresinin 4. âyet-i kerimesinde geçen hak mü’minlik kavramının, Nebe-38 ve 39’da geçen Hakk günü kavramıyla bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 77. âyet-i kerimesini ve bu âyet-i kerimede geçen "Allah onlar ile konuşmayacak." sözünü ve âyet-i kerimenin muhalifinden ahdini ve yeminlerini yerine getirenlerle Yüce Rabbimizin muhakkak konuşacağını söyleyebilir miyiz? Bu âyet-i kerimeyi vahiy müessesesine bir delil olarak gösterebilir miyiz?
SORU:
Mâide Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki kör, sağır ve dilsiz olanlarla, İsrâ Suresinin 44, 45. âyetlerindeki kör-sağırlar arasında bir bağ var mıdır? Maide Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki kör ve sağırlar, Allah’a ulaşmayı diledikten sonra fıska düşenler midir?
SORU:
Kur'ân-ı Kerim bütün zamanlara hitap eden bir kitap olduğuna göre Mâide Suresinin 104. âyet-i kerimesi ile bu durum arasında bir bağ var mıdır?
SORU:
Sâd-29 ve Muhammed-24’te belirtilen Kur’ân’ın ve âyetlerin tedebbür edilmesi ne mânâya gelmektedir? Tedebbür etmek hangi basamakları içermektedir? Tedebbür kavramının tefekkür ve tezekkür kavramlarıyla bir ilişkisi var mıdır? Tedebbür müessesesi tezekkürde de var mıdır?
SORU:
Bakara Suresinin 183. âyet-i kerimesinde buyurulan oruçla takva arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
A’râf 2 ve 3 ve En’âm 155, Kur'ân’a tâbî olmaktan bahsediyor. Hadisi şerifte: “Ümmetimin en hayırlısı Mehdi (A.S)’dır.” buyruluyor. Günümüzde Kur'ân’a tâbî olduğunu söyleyen çoğunluk için ise zamanın resûlü ve ümmetin en hayırlısı olan Mehdi (A.S) Furkân-30’da: “Yarabbi! Kavmim Kuran’dan hicret etti.” buyuruyor. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 61. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Buradaki yemin hangi standartlarda geçerlidir? Yemini sadece resûl mü teklif edebilir?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 135. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 201. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Ruh tesliminden sonra kalkan Yüce Rabbimizin koruması altına girmeyi ve bu yolda en son teslimlere ulaşabilmeyi en ahsen şekilde nasıl gerçekleştirebiliriz?
SORU:
En’âm Suresinin 48. âyet-i kerimesinde: "Biz resûlleri uyarıcılar ve müjdeleyiciler olmaktan başka bir şey için göndermeyiz.” diyor. Burada Allah’ın geniş zaman ve çoğul kullanması, “Biz resûllerimizi uyarıcılar ve müjdeleyiciler olsunlar diye göndermekteyiz, şu anda da gönderiyoruz.” anlamına gelir mi?
SORU:
En’âm Suresi 66. âyetinde Allah peygamberimize mi hitap ediyor? Bu âyet aynı zamanda bugün Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in kendilerine vekil olacağını, şefaat edeceğini iddia edip bu zamanımızın resûlünü yalanlayanlara hitap etmiş olmuyor mu?
SORU:
Ra’d-11’i açıklar mısınız?
SORU:
En’âm Suresinin 36. âyet-i kerimesine göre ölmeden evvel ruhen Allah'a ulaşabilmek için Allah'a ulaşmayı dileyip dirilmek gerekir diyebilir miyiz?
SORU:
Kehf 110 ve Rûm 31'e göre, Allah'a mülâki olmak için Allah'a ulaşmayı dileyip nefs tezkiyesi yapmak gerekir diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus 45 ve Mu’minûn 21'e göre, Allah'a mülâki olmayı yalanlayanların sevap tartılarının ağır gelmesi mümkün değildir diyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 116'da zanna tâbî olan çoğunluğun, Bakara 170’e göre atalarının dînine tâbî olanlar, Kehf-56’ya göre de uyarıldıkları şeyleri alay konusu yapanlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl Suresinin 22 ve 55. âyetlerinde ifade edilen şerlilerin, Yûnus-7, 8 ve Bakara-18’e göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mu’min 60 ve Bakara 186 ve de A’râf 146, 147’yi açıklar mısınız?
SORU:
Duhân Suresinin 10, 11, 12, 13, 14. âyetlerinde, kendilerinin mü'min olduğu zannedip aslında mü'min olmayan bir kavimden mi bahsediliyor?
SORU:
Şuarâ Suresi 5. âyet-i kerimesinde Rahmân’dan gelen zikirle, Tâhâ Suresi 123. âyet-i kerimesinde Allah'tan gelen hidayet arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Şuarâ Suresinin 88 ve 89. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? 89. âyette; “Ancak Allah'a selîm bir kalple gelinmesi” nasıl oluyor açıklar mısınız?
SORU:
Şuarâ Suresinin 221, 222 ve 223. âyetlerini açıklar mısınız? 222. âyette bahsedilen iftiracılar ve günahkarlar kimlerdir? Ve hangi vasıftadırlar?
SORU:
İsrâ-58’i açıklar mısınız? Bu âyette geçen olaylar daha önce yaşanmış mıdır yoksa yaşanacak mı?
SORU:
Sebe 20 ve Zumer 17'ye göre mü’min olanlar Allah’a yönelenler diyebilir miyiz? Bu âyet-i kerimelerle Bakara 257 ve Nur 21 arasında ilişki var mıdır?
SORU:
En’âm Suresinin 122. âyet-i kerimesine göre Allahû Tealâ’nın ölü iken dirilttiği kişilerin, Enfâl Suresinin 24. âyet-i kerimesine göre Allah’ın ve Resûl’ünün davetine icabet ederek Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesine göre 7 furkan alarak dirilenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Leyl Suresinin 20, 21 ve Âli İmrân Suresinin 15. âyet-i kerimelerini Allah’ın rızası açısından bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Saff Suresinin 14. ve Âli İmrân Suresinin 52. âyet-i kerimelerinde ifade buyurulan Allah’ın yardımcıları olma konusuna açıklık getirir misiniz?
SORU:
Herkes tebliğe muhatap olur mu? Mâûn Suresinin 4 ve 5. âyetlerinin bu konuyla bir alakası var mı?
SORU:
Haşr Suresinin 10. âyet-i kerimesi ve Hucurât Suresinin 7. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimeler ışığında kardeşliği, resûle itaat ve bu itaatin müctehid olmak isteyen topluluğa neler kazandırdığını izah eder misiniz?
SORU:
Hucurât Suresinin 3. âyet-i kerimesi ve bu âyet-i kerime ışığında Resûl’e karşı sergilenmesi gereken en ahsen edebi açıklar mısınız?
SORU:
Bir insanın said veya şâkî olması ana karnında mutlak kudret tarafından mı tespit edilir? Allah'ın dalâlette olarak yarattığı bir insan hidayete erebilir mi?
SORU:
Vahiy ve ilham kavramlarını açıklar mısınız? Peygamberlerden başkasına Allah vahyeder mi?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra resûl geleceğine dair açıklamada bulunur musunuz?
SORU:
Bakara 120 ve Âli İmrân 73'ü açıklar msınız?
SORU:
Duhân Suresinin 12, 13, 14. âyetlerini açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 81. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Mü'min olabilmek için, Allah'a ulaşmayı dilemek şart mıdır?”
SORU:
Tegâbun 11. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 256'yı Allah'a ulaşmayı dileme ve urvetil vuskâ açısından anlatır mısınız? Bu âyetin Â'raf 146 ve Zumer 17 arasında ilişki var mıdır?
SORU:
Yasin-4, Mu’minun-73, Şura-52 ve Hacc-54 âyetleri ışığında, Sıratı Mustakîm ve âmenû kavramlarını açıklar mısınız?
SORU:
Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesinde: "Muhakkak ki biz Allah içiniz." diyenlerin Allah'a ulaşmayı dileyerek âmenû olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm-39 ile Nisâ-175 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-35 ile En’âm-48 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Allahû Tealâ’nın Kur'ân-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e, “Babanız Hz. İbrâhîm’in dînine tâbî ol.” şeklinde söylediğini, neden daha önce gelen nebîlerinin dîninin adıyla hitap etmediğini anlatır mısınız?"
SORU:
Kehf 13, Meryem 76 ile Muhammed 17 arasında hidayetlerin artırılması açısından bir ilişki var mı?
SORU:
Meryem 76'ya göre hidayetin artırılması ile salih amel, yani nefsi ıslâh eden amel, zikir arasında paralel bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Kehf 24'ü bizlere açıklar mısınız? Hidayetin artışına paralel, irşadın da arttığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kamer 17'de belirtilen Kur’an’ın kolaylaştırılmasının, Âli İmrân 7'deki hüküm sahibi ulûl’elbab tarafından sağlandığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Sebe 20'de belirtilen bir fırkanın dışından kalanların Sâd 85'in muhtevasına tâbî olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 36'da belirtilen ölülerin işittikten sonra, Enfâl 29'un muhtevasında bulunan furkan gereğince dirildiklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd Suresi 7. âyetinde, yaratılan insanların içinde en ahsen amel yapan, mutlaka ahirdeki nurun tamamlandığı en ahsen dönemde ve o dönemdeki Huzur namazının imamı, bu sıfatın yani yaratılanların en ahseni diyebilir miyiz? Son dönem imamı Mehdi (A.S)’ın bize Allah’ katındaki konumunu, ezelden beri de bu âyetle biliniyordu diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 62. âyet-i kerimesindeki âmenû, var olan, bir olan Allah’a inandıkları için, bir ön âmenû diyebilir miyiz?
SORU:
Bazı âyet-i kerimelerde resûl diye nebî resûllerden, bazısında ise resûl diye irşad ile görevli kılınmış mürşidlerden bahsediliyor. Bunu nasıl ayırt edebiliriz?
SORU:
Bakara 151 ile Cuma 2 arasında resûller açısından bir illiyet rabıtası var mıdır? Bu âyetlerde aynı resûllerden mi bahsedilmektedir?
SORU:
Meryem Suresinin 70, 71, 72. âyetlerinin mânâsını anlatır mısınız?
SORU:
Tevbe-32’deki kâfirler ile Nisâ-167, 168, 169’daki kâfirler arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Âli İmrân-19, 83, 85 ve Tevbe-33’e göre, "Hanif dîni, Arapça adıyla İslâm dîninden gayri bir dîn yoktur." diyebilir miyiz?
SORU:
Yûnus-47, Nahl-36 ve Kasas-68’e göre mürşidsiz hiç kimsenin nefs tezkiyesi yapamayacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bazı dîn alimlerinin insanlara Kur'ân-ı Kerim’i kendi kendilerine öğrenerek İslâm’ı yaşayabileceklerini söylemeleri Bakara-151 ve Âli İmrân-164’ü inkâr etmeleri anlamına gelir mi?
SORU:
Nahl 95 ile Âli İmrân-77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Günümüzde saptırılan Kur'ân kavramlarından biri olan salih amel işlemenin Nahl-97 ile Mu'min-40’a göre sıradan bir amel olmadığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hud-107 ve 108’i ayrıntılı olarak anlatır mısınız?
SORU:
Fussilet-7 ve Yûnus-7 arasında bir bağlantı vardır diyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-46’yı açıklar mısınız?
SORU:
Kulluk nedir? Nasıl kul oluruz?
SORU:
Hidayet nedir? Kimler hidayettedir, kimler dalâlettedir? Kur'ân ışığında aydınlatır mısınız?
SORU:
Günümüz İslâm tatbikatından çıkartılan, Allah’a ulaşma ve tâbiiyet konusunu ve bunu nasıl gerçekleştireceğimizi Kur'ân ışığında bizlere açıklayabilir misiniz?
SORU:
Şûrâ-13 ve Rûm-30'da bahsedilen bütün peygamberlerin dîni İslâm olduğuna göre insanlar neden bu gerçeği göremiyor ve kendilerini üstün sayıyorlar? Üstünlük aslında kimdedir?
SORU:
Şeytan A'râf-16’ya göre Sıratı Mustakîm üzerine oturarak insanların hidayetlerine nasıl mâni oluyor? Bunu gerçekten başarabiliyor mu?
SORU:
Cinn 13 ile Bakara 2 arasında işitmekle takva arasında ilişki var diyebilir miyiz?
SORU:
Kaf 45, Muhammed 24, Furkân 30 ile İsrâ 45 ve 46 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Âli İmrân 55 ile Nisâ 157 arasındaki açıklamayı yapar mısınız?
SORU:
Mu’minûn 24. âyetine göre sadece Allah’a inanmanın kurtuluşa ulaştırmadığını konusuna destek olarak Secde 29 ve En’âm 158'i verebilir miyiz? En’âm 158'de geçen "îmânı ile bir hayır kazanamamışsa" sözünün, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin amellerinin boşa gitmesiyle aynı şey olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmran 119'daki kitabın bütününe îmân edenlerle, Fussilet 34'te seyyiati hasenat ile söndürenler arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde "Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Hud 29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim. Leyl 8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl 5’e göre veren cömerttir. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, Leyl 5. âyet-i kerimesine göre. Yûnus 62’ye göre dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mu’min 83'te belirtilen ilmiyle övünenlerle, Câsiye 23'te belirtilen bir ilim üzere dalalette bırakılanların arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Neml 80'de belirtilen ölülerle, İsrâ 45 ve 46'da belirtilen kalplerinde engeller bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Muhammed 16'da belirtilen ilimden nasibi olmayanlarla, İsrâ 45 ve 46. âyet-i kerimelerinde belirtilen kişiler arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 62'deki dört grubu kitap ehli olarak değerlendirebilir miyiz? Bu âyetle Âli İmrân 113 ve 114'teki kitap ehli Kur'ân'daki İslâmiyet’i yaşayanların var olduğunu ispatlar diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 55 ve 56. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Bakara 56'de belirtilen diriltmeyi izah eder misiniz?
SORU:
Nisâ-165, Tâhâ-134, ve Kasas-47’ye göre, bütün zaman parçalarında yaşayan insanların hiçbirinin Allah’a karşı mazeretleri olmasın diye, Allah’ın bütün devirlerde, bütün kavimlere ardı ardına resûl gönderdiği ve kıyâmete kadar göndereceği kesin olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ahzâb 7, Âli İmrân 81, Furkan 27-30 ve Duhan-11-14. âyetlerine göre risaletin kıyâmet gününe kadar devam edeceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
İsrâ 15 ve Sebe 27'ye göre Allah’ın bütün devirlerde, bütün kavimlere resûl gönderdiği ve kıyâmete kadar da göndereceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
İnsanların kendi gayretleriyle hidayete eremeyeceklerine delil olarak Mu’min 38, Rahmân 33, Duhâ 7. âyetlerini gösterebilir miyiz?
SORU:
Kehf-57 ve Bakara-7 arasında illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Mâide 16'da belirtilen teslim yolları ile Allah’ın rızası arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 85 ışığında yaşadığı dînin kendilerinden kabul olunmayacak insanların muhtevalarını izah eder misiniz?
SORU:
Şûrâ 13'te belirtilen müşriklerle, Rûm 32'de fırkalara ayrılanların özelliklerini izah eder misiniz? Bu kişiler arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Kehf Suresi 10 ve Nisâ 75 âyetlerini açıklar mısınız? Âyeti kerimelerde geçen kişilerin mürşidin vasıflarını bilen, kendilerinin kurtuluş vasıtaları olduğunun idrakinde olan kişiler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm 116 ve Yûnus 89'da, Yüce Rabbimizin insanları uyardığı ve bu uyarıya uymayan insanların da Ahzab 67 ve 68'de pişmanlıklarını dile getirdiklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Duhan-10’da gökleri kaplayan açık bir dumanla dostluğun gerçekleşmemesi sebebiyle oluşan fitne ve fesat arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Furkan-30’daki resûl ile Dûhan-13,14’te kendisine öğretilmiş deli denilen resûl ile Âli İmrân-81’de bütün peygamberlerin kendisine îmân edip ve yardım edeceği resûl arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Nahl-98 ve 99’un muhtevasına göre İbrâhîm-22’de belirtilen şeytana tâbî olanların Allah’a tevekkül edenler olmadıklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nahl-106 ile Rad-25 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Nahl-125’te belirtilen Allah’ın yoluna hikmetle davet etmek konusunu açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-165 ve Âli İmrân-31’i açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-139 için sahâbenin ihlâsa ulaştığını açıklayan âyettir diyebilir miyiz?
SORU:
Ra'd-14, Bakara-186, Kasas-50 âyet-i kerimeleri ışığında bize Rabbimizin daveti ve bu davetin nasıl gerçekleştiği ve duaya icabet konularını açıklar mısınız?
SORU:
Hud-119 ve Yûsuf-53 âyet-i kerimeleri ışığında rahîm esmasıyla tecelli ve bu tecellinin sonucunda Rabbimizin koruması altına girme müessesesini, kimlerin Allah'ın koruması altına girebileceğini ve bu korumanın en son teslime kadar devam edebilmesi için kişinin sahip olması gereken vasıfları açıklar mısınız?
SORU:
Nisâ 125 ve Bakara 112'ye göre hanîf dini mensuplarına mahzun olmak ve korku yoktur diyebilir miyiz?
SORU:
Muhammed 2'de ifade edilen âmenû olanların durumlarının düzeltilmesi konusuna açıklık getirir misiniz?
SORU:
Rûm 8'in Yûnus 7-8 ve A'râf 179 ile bir ilişkisi vardır diyebilir miyiz?
SORU:
A'râf 30’a göre Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için dalâlatte kalan ve hidâyete eremedikleri halde hidâyette olduklarını da zanneden insanların A'râf 9’a göre Allah’ın âyetlerine zulmettiklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
İsrâ 45'te, "Sen Kur'ân'ı kıraat ettiğin zaman." denmesi sebebiyle bu engellerin yalnız tebliğ esnasında konulduğunu söyleyebilir miyiz? Yoksa bu engellere sahip insanlar bu engelleri Allah'a ulaşmayı dileyene kadar hep taşırlar mı?
SORU:
Cinn-23,Tevbe-63 âyetlerini açıklayabilir misiniz?
SORU:
İbrâhîm-22 ile Fâtır-5 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Hadîd-13, 14’te açıklanan münafıklar, dünya hayatında Allah'a ulaşmayı dilemeyip tagut tarafından Allah ile aldatılanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-78, 79 ile Hadîd-14 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Mu’minûn-103, Yûnus-7 ve 8. âyet-i kerimelerine göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler nefslerini hüsrana düşürenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hacc-54 ile Şûrâ-13 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Beled Suresinin 10, 11, 12, 13. âyet-i kerimeleri ile İnsân Suresinin 3. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Hûd Suresinin 19. âyet-i kerimeleri ile Â’raf Suresinin 147. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 19 ve 85. âyet-i kerimelerine göre dînin 4 teslim ile Allah'a teslim olmak olduğunu biliyoruz. Bu teslimlerin Rûm Suresinin 30 ve 31. âyetlerinde ifade edilen hanif fıtratıyla olan ilişkisini bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-39 ile Yûnus-45 arasında hidayete yönelik âyetlerin yalanlanması yönünden bir ilişki var mıdır?
SORU:
Resûllere indirilen belgeler nelerdir? Bu belgeler bütün kavimlerdeki resûller için geçerli midir? Mizan nedir? Mizan bu belgelere dâhil midir?
SORU:
Hidayet çağı ile Vâkıa-14’te açıklanan sonraki sabikûnlar (sabikûn-el ahirin) arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Meryem-45 ile Bakara-257 arasında bir illiyet rabıtasından bahsedebilir miyiz?
SORU:
Rûm-7 ile Bakara-78 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Yûsuf-108’de belirtilen muhteva ile Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in: "Benim mürebbim olmasaydı Rabbime arif olamazdım." hadîs-i şerif arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Yûnus-7 ve 8 ile Ar'âf-179 arasında Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin Allah'ın âyetlerinden gâfil olduğu neticesini çıkartabilir miyiz?
SORU:
A'râf-172’ye göre tebliğe inanmayan kişilere Allahû Tealâ’nın ceza olarak verdiği vakra, ekinnet ve hicab-ı mesturenin kıyâmet günü kaldırılması olgusu olduğu söylenebilir mi?
SORU:
A'râf-179 ve Yûnus-7 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Secde-26, Yûnus-45 ve Mâide-80 ve İnşikak-19 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin akıbeti nedir?
SORU:
Takva ehli nasıl olunur?
SORU:
Mü’min olmakla takva ehli olmak aynı mı, ayrı mı anlamlar ifade eder?
SORU:
Hangi surelerin mürşide ait olduğunu lütfen açıklar mısınız?
SORU:
Tahrîm 8'de bahsedilen nurun tamamlanması nasıl gerçekleşiyor?
SORU:
Şefaatin dünyada olduğunu Kur’ân hakikatleri içinde kardeşlerimize açıklar mısınız?
SORU:
Hacc-54’e göre âmenû olmak, sadece kuru kuruya îmân etmek ve Allah’a inanmak değildir, diyebilir miyiz?
SORU:
Resûl, nebî kavramlarını ve Âli İmrân-8, Furkân-27, 28, 29, 30 ve Duhân-10, 15. âyetlerini açıklar mısınız?
SORU:
Bu dünyada, bir kişinin cennete veya cehenneme gideceğinin kararını vermek doğru mudur?
SORU:
Mehdi olduğunuzu ispat eden âyetler hangileridir?
SORU:
Zumer 54'e göre Îslâm olmak ancak Allah'a ulaşmayı dilemekle mümkündür diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer-54 ve Lokman 15'e göre Allah'a ulaşmayı dilemekle, sebîl ve teslim arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer-54 ile Zumer Suresinin 17. âyet-i kerime arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara 18. ve Zuhruf 40'a göre körlükten, sağırlıktan, dilsizlikten ve dalâletten kurtulamayanların hidayete icabet etmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Neml-81’de ve Rûm-53’e göre Allah'ın âyetlerine inanmakla hidayet müessesesinin çalışması, engellerden kurtulma ve teslim arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
İlahiyatçı kardeşimizin her seferinde âyetlerle cevap vermemize rağmen inanmayarak "Sen biraz hadîs oku" demelerine şahit oldum. Bu durumun Yûnus 15 ile bir ilişki var mıdır?
SORU:
İsrâ Suresi-45 ve 46’da kişilere Allah'a ölmeden ruhun ulaştırılmasının farz olduğu anlatıldığında Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin nefret duymasındaki sebep nedir?
SORU:
Zumer-45. âyet-i kerimesinde kalpleri huzursuz olan bu kişiler İsrâ-45 ve 46’da hidayeti reddeden insanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Zumer-43, 44 ile Nahl-9 arasında ne gibi bir bağlantı olabilir?
SORU:
Zumer-42’yi açıklar mısınız?
SORU:
Bir kişi namaz kıldı, zekât verdi, oruç tuttu ama Allah’a ulaşmayı dilemedi. Bu kişi cennete mi cehenneme mi gider?
SORU:
Allahû Tealâ musîbetlerle ve hastalıklarla imtihana mı tâbî tutuyor?
SORU:
Mulk-9’da oraya giden insanlar, "Allah hiçbir şey indirmemiş." demekle ne demek istiyorlar? Bu âyete göre sadece Allah'a inanmanın kişiyi cehennemden kurtaramayacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mâide-19'a göre fetret dönemlerinde de resûllerin geldiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-186’da Yüce Rabbimizin “Dua edenin duasına icabet ederim.” ifadesi Allah'a ulaşmayı dileyen ve dilemeyenler her iki grubu da kapsıyor mu?
SORU:
Mâide-7 "İşittik ve itaat ettik." ifadesiyle sorulara verilen cevapları görüyoruz. A’râf-172’de bu soruların dolaylı olarak ifade edilip edilmediğini ve bu işitmenin ve itaat etmenin neyi kapsadığını öğrenebilir miyiz?
SORU:
A’râf-172, 173 ve 174, bir bütünlük oluşturuyor mu?
SORU:
"Hiç kimse kendi ameliyle cennete giremez. Ta ki; Allah’ın rahmeti olmadıkça." hadîsini Ankebût Suresinin 29. âyet-i kerimesiyle açıklar mısınız?
SORU:
Bakara 38, Tâhâ 123 ve Yûnus 62'e göre hidayetçiye tâbî olanların Allah'a ulaşmayı dileyen takva sahibi, Allah'ın evliyaları olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm 44 ve İnsan 3'e göre kişinin serbest iradesine verilmiş olan seçme hakkının, Şûrâ 13'e göre kişinin de Allahû Tealâ tarafından Kendisine ulaştırılmak üzere seçilmeye hak kazanması arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Enfâl 29, Mâide 16, Muzzemmil 19 ve Âli İmrân 145. âyet-i kerimelerini doğru seçimi yapanlar açısından söyleyebilir miyiz?
SORU:
Nisâ 26. âyet-i kerimesinde ifade edilmiş olan tövbenin Mu’min 60, Bakara 186 ve A’râf 55’te ifade edilen duayla nasıl bir ilişkisi vardır?
SORU:
Bakara 2, 3, 4, 5. âyetlerini açıklar mısınız? Bu âyetlere bakarak hidayet üzere olanların ahirete inanlar olduğu ve onların takva sahibi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm-31’i ve Enfâl-29’u devreye aldığımızda ahirete inananların Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 6, 7 ve 8’i açıklar mısınız? Bu Âyetlere göre kâfirler ahiret gününe inanmayanlardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 20'de çakan şimşekle gözlerin kamaştırılması ve onlara ışık verilmesi hangi anlamda kullanılmıştır?
SORU:
Rûm 31 ve Âli İmrân 198'e dayalı olarak Allah’a ulaşmayı dileyenler cennete girebilecekler diyebilir miyiz?
SORU:
Ankebût Suresinin 5. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileyenler mutlaka cennete gireceklerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl 29’da ifade buyrulan henüz Allah’a ulaşmayı dilememiş olanların âmenû oluşuyla Bakara-62’de ifade edilen 3 grubun âmenû olmasıyla ilgili, arada bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara 137'ye göre hidayete eremeyenlerin aslında Allah’a inandıklarını; fakat Rûm-31’e göre Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için şirkte kalanlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Enfâl-23’de Allahû Tealâ’nın kişinin kalbinde hayır görmesiyle o kişiye işittirilmesinden, bu kişinin Allah’a ulaşmayı dilemiş bir kişi olduğunu anlayabilir miyiz? Bu âyet-i kerimenin Kasas-56 ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Bakara Suresinin 43. âyet-i kerimesine göre tezekkürün Allahû Tealâ ile konuşmak olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kasas-87 ile Zumer-65’i açıklar mısınız?
SORU:
Nisâ 69, Hadîd 19 ve Hucurât 7’nin ışığında Yüce Rabbimizin resûllerinin aracılığıyla kullarına bahşettiği ni’mete ve resûllerine karşı itaatin nasıl olması gerektiğini, bu en güzel itaat sonucunda bu ni’metlere en kısa sürede ulaşmak için bizlere düşen görevleri açıklar mısınız?
SORU:
Muddessir Suresinin 54, 55, 56. âyetleri ile Yûnus Suresinin 57. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mı?
SORU:
En’âm 130, 131, Hud-117 ile Kasas-59 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Zumer-53 ve 54 ile Şuara-82 arasında bir ilişki var mı? Dîn günü hatalarının mağfiret edileceğini ümid edenlerin Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kasas-4’ün muhtevasına göre Kasas-5’i açıklar mısınız?
SORU:
Mu’min-40’da belirtilen hesapsız rızıklanmayla Mâide-9’da belirtilen ecrun azîm arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-186 ve Şûrâ-47’de Allah’ın davetinin Ra'd-14’de Allah’ın Zat’ı olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Resûlün davetinin Ra'd-36 ve Yûsuf-108’e göre Allah’ın Zat’ına olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İsrâ-34’de belirtilen ahde vefa etmenin ve bu ahdin sorumluluğunun muhtevasını izah eder misiniz? Bu âyet-i kerimenin En’am-152’de belirtilen ahdallahi ile bir ilişkisi olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ahzâb-15’de belirtilen arkalarına dönmeyecekleri Allah’a ahd verenlerin mesuliyetlerinin muhtevasını açıklar mısınız? Bu mesuliyet A’râf 172'de kâlû belâ günü verilen yeminler midir? Bu âyetlerin Mâide 7 ile bağlantısı var mıdır?
SORU:
Enbiya-73 ile Secde-24 arasındaki ilişki nasıldır? Enbiya-73’de devrin imamlarından mı bahsediyor?
SORU:
Nisâ-116, 167, 168, 169’a göre uzak dalâlette olup insanları Allah yolundan men eden Allah’ın mağfiret etmedikleri zalimler ile Ahzâb-67, 68’de belirtilen sâdat ve kübera arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Furkân-27, 28, 29’a göre zalimler ve Ahzâb-67, 68, 69’a göre sâdat ve küberaya itaat edenlerin Ahkâf-5’e göre Allah’tan başkasına dua eden müşrikler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-10’a göre kalbi hasta olanlar, Âli îmran-7’ye göre kalbinde zeyg olup Allah tarafından seçilmeyenler ile Nisâ-167, 168, 169’daki zalimler arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Âli İmrân-159’da belirtilen tevhidin sağlanış esasını açıklar mısınız?
SORU:
Beyyine 7’de belirtilen hayrul beriyyeyi açıklar mısınız?
SORU:
Vâkıa- 96’da belirtilen tesbihin, zikrin gayri iradi olarak tesbihe dönüşmesi olduğunu söyleyebilir misiniz?
SORU:
Ahkâf-30’u açıklar mısınız? Allahû Tealâ tarafından indirilen semavî kitaplar aslında insanların dünya hayatını yaşarken, dünya hayatı yerine Allah’ı isteyerek, Allah’a ulaşması için indirilmiştir, diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara Suresinin 143. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyet-i kerimedeki Resûl’e uymak ile kıbleye yönelmek arasındaki bağlantı nasıldır? Her kıbleye yönelip namaz kılanın, Resûl’e uymayıp tam tersine Resûl’ü inkâr ettiği apaçık bir gerçek olduğuna göre bu âyette Yüce Rabbimiz neyi işaret etmektedir? Bu âyet-i kerimenin Bakara Suresinin 150. âyet-i kerimesi ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Bakara Suresinin 207. Âyet-i Kerimesini açıklar mısınız? Bu hayırlı alış-verişi gerçekleştirmenin en ahsen yolu nedir?
SORU:
Yûnus 16’da Allahû Tealâ zamanın imamı Mehdi (A.S) hazretlerini mi anlatmaktadır?
SORU:
En'âm-152 ve En'âm-153 ve Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesine göre Allah'a ulaşmayı dileyenlerin ancak, Sıratı Mustakîm'e tâbî olup Allah'ın ahdini yerine getirebileceğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Allah'ın yolunda bir araya gelmiş olan insanların oluşturduğu cemaatin tevhid ruhunu gerçekleştirmesi ve ilk adım olarak iştiyak ve gayretin oluşmasının, bizlere verilmiş olan görevler ve özellikle zikir ile olan ilişkisini bizlere anlatır mısınız?
SORU:
Mucâdele 19 ve Zuhrûf 36'ya göre iştiyak ve gayretin azalmaya başladığı noktada dejenerasyon müessesesinin devreye girmesini, tevhid açısından bizlere izah eder misiniz?
SORU:
Huşûnun cemaat olarak yaşanmasıyla tevhid ruhu arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Bu dünyada cenneti nasıl yaşarız? Ahiretteki mutluluğu, cenneti ve cennet katlarını anlatabilir misiniz?
SORU:
Amelleri heba olanlar kimlerdir? Bunlar hakkında Kur’ân-ı Kerim’de âyetler var mıdır?
SORU:
“Allah’la kul arasına kimse giremez.” diyen bu insanlar dînî konularda bilmediklerini anne, baba, komşu, arkadaş, hocalardan ya da piyasada satılan kitaplardan öğrenerek amel edenler. Bu konuda yetkili olmayan, yeterli olmayan birçok kişiyi Allah’la kul a
SORU:
En’âm 97 ile "Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." hadîs-i şerifi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
İsrâ 80. âyetini açıklar mısınız ? Bu âyetin Rahmân 33 ile bir ilişkisi var mıdır?
SORU:
Kehf-105’te kendileri için mizan tutulmayanların, Enfâl-23’e göre Allah’ın kendilerinde hayır görmediği kişiler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Kehf-106’ya göre Allah’ın âyetleri ve resûlüyle alay edenlerin Enfâl-22’ye göre Allah katında yerde yürüyen hayvanların en şerlisi, kötüsü olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Zumer-64 ve 65’te belirtilen kişilerin açık şirkte olduklarını söyleyebilir miyiz?
SORU:
Rûm-32 ile Sebe-20 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Meryem-12, Bakara-269, Âli İmrân-81 âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Hikmet nedir? Hikmet sahibi olma standartları nelerdir?
SORU:
Meryem-60 ve Furkân-70 âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimelerde geçen tövbe hadisesi ve sonucunda gerçekleşen amilüssalihat hadisesi hakkında çok kıymetli açıklamalarınızı bekliyoruz.
SORU:
Meryem-73, İsrâ-45 ve 46 âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Âyet-i kerimelerde tebliğ olayı ve bu olayın sonucunda gelişen olayları açıklar mısınız?
SORU:
Hucurât Suresinin 14. âyet-i kerimesindeki, İslâm dairesine girmek sözünü biraz açar mısınız?
SORU:
"Mehdi (A.S) bizdendir, soyumuzdandır. Allahû Tealâ nasıl bu dîni bizimle başlattıysa O’nunla sona erdirecektir. Onlar nasıl bizimle şirkten kurtulmuşlarsa O’nunla fitneden kurtulacaklardır." hadîsinde geçen şirkten kurtuluş ile Rûm-31, Duhân 10-14, Bakara 217 ve Nisâ 167-169 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Fetih 4’de belirtilen imanın artması konusunu ve yerlerin ve göklerin orduları ve bu orduların Allahû Tealâ’yla olan ilişkisini izah eder misiniz?
SORU:
Fetih 28 ve Secde 24 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Zumer-65 ile Hûd-15,16’yı açıklar mısınız? Rûm 31'i devreye almak suretiyle Zumer-65 ile Hûd-15 ve 16 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Rûm-8 ve Sebe-20, 21’i açıklar mısınız? Rûm-8 ve Sebe-20, 21’in ışığında ahirete inanmayanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Tevbe Suresinin 128. âyet-i kerimesini ve Âli İmrân Suresinin 31. âyet-i kerimesini resûlün sevilmesi, resûlün sevmesi ve bunların sonuçları açısından açıklar mısınız?
SORU:
Duhân Suresinin 58. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyetlerin Kitab’ın resûlün diliyle kolaylaştırılması açısından Âli İmrân-164 ve Cuma Suresinin 2. âyet-i kerimeleriyle bir bağlantısının olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Ra’d-27 ve Zumer-23'teki Allah’ın dilediğini hidayete erdirmesi ve dilediğini dalâlette bırakmasına göre Allah’a yönelen, Allah’a ulaşmayı dileyenlere hidayetçi vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Âli İmrân Suresinin 74. âyet-i kerimesinde buyrulan Allahû Tealâ’nın rahmetini tahsis etmeyi dilediği kimlerdir?
SORU:
Zumer 17’ye göre Allah’a ulaşmayı dileyerek Allah’a yönelenlerin şeytanın kulluğundan kurtulacağını ve Allah’ın kulu olacağını söyleyebilir miyiz?
SORU:
En'âm 122’ye göre ölüyken diriltilenlerin ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dileyip Zumer 22’ye göre Allah’ın göğüslerinden kalplerine rahmet yolu açtığı ve Allah’tan bir nur üzere olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
A’râf-172 ve Mâide-7’ye göre Allah'a verdiğimiz yeminlerimize henüz yerine getirilmemiş bir emir konusunda itaat ettik dememizin hikmetini bizlere açıklar mısınız? En'âm 152’yle bu âyetler arasında nasıl bir ilişki vardır?
SORU:
Mu'min-60 ile Zumer 17’yi açıklar mısınız? Ve Bakara-186’yı açıklar mısınız? Mu'min-60’ın Zumer-17 ile ve Bakara-186’la bir ilişkisi vardır diyebilir miyiz?
SORU:
En'âm 155 ve Enfal 29’u açıklar mısınız? Bu iki ayet arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
İnsanlara Allah’a ulaşmayı dilemeyi anlattığımızda bir kısmı vakfımızın gelirini giderini soruyor. Sizin nerede, nasıl yaşadığınızı soruyorlar. Bizim anlattıklarımızı kâle almıyorlar. Bu insanlar Enfâl Suresi 1. âyet-i kerimesindeki insanlar mıdır?
SORU:
Kasas Suresinin 47. âyet-i kerimesi, Tegâbun Suresinin 11. âyet-i kerimesi ve Bakara Suresinin 156. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Yûnus-2 ile Kasas-36, 37 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
İbrâhîm 13 ve 14'ü bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Ankebût 5, Şûrâ 13 ve Mâide 16 arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesi ile En’âm Suresinin 125. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Necm Suresinin 26. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyette belirtilen şefaat hakkında bilgi verir misiniz?
SORU:
Ra’d Suresinin 11. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
SORU:
Âli İmrân 187'deki kitap verilenler kimlerdir. Bu sizin bizlere öğrettiğiniz Kur’ân’ın öğretilmesini de kapsıyor mu?
SORU:
14 asır önce Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile beraber olanlarla bugün devrin imamıyla beraber olanlar arasında bir fark var mıdır?
SORU:
Mahzuniyet kavramını bizlere açıklar mısınız? Yûnus 62 ve 63'te duyulan korku ile mahzuniyet arasındaki farkı bizlere açıklar mısınız?
SORU:
Tekvîr Suresinin 27, 28 ve 29. âyetleri ile Şûrâ Suresinin 13. âyeti arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-159 ile Bakara-174 ve 175. âyetler arasında bir ilişki var mı?
SORU:
Bakara-78 ve 79 âyetleri ile Âli İmrân-78 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-159’daki hidayeti gizleyenlerin, Âli İmrân-78 ve Bakara-78, 79’daki kişiler olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
İnşikak-6 ile Ankebût-5 ve 6. âyet-i kerimeleri ve Bakara 45 ve 46 arasında bir ilişki var mıdır? Allah’a ulaşmayı dileyip mutlaka Allah’a mülâki olacaklarına inananlar, hacet namazı kılıp mürşidlerini arayacaklardır diyebilir miyiz?
SORU:
Bakara-46’daki mülâki emriyle, ölümle birlikte Allahû Tealâ’ya dönüşü ifade eden “turceûn, yurceûn, yerciûn” ifadeleri aynı kategorinin içerisinde birbirine karıştırılmış durumda. Bu hususta bizleri aydınlatır mısınız?
SORU:
Nisâ-41 ile Nahl-89 arasındaki ayrıcalığı ve İsrâ-71 arasındaki bağlantıları anlatır mısınız? Ayrıca ümmet ve kavim arasındaki farklılıkları anlatır mısınız?
SORU:
Neml Suresi 82. âyet-i kerimeyi açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-10, Hacc-54 ve Zumer-22 âyetlerinde belirtilen kalbin kasiyet bağlaması ve kalpte maraz oluşmasının muhtevasını izah eder misiniz?
SORU:
Kaf Suresinin 21. âyet-i kerimesinde belirtilen şahitlik nedir, izah eder misiniz?
SORU:
Âli İmrân-119’da kitabın bütününe îmân edenlerle, Fussilet-34’de seyyiatı hasenat ile söndürenler arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
En’âm-97 ile Tevbe-100 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde: “Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi, anında âlim, cömert ve korkudan emin olan birisi olacak.” buyuruyor. Hûd-29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim, Leyl-8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl-5’e göre veren cömerttir, Yûnus-62’ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
SORU:
Mu’min-83’de belirtilen ilmiyle övünenler ile Câsiye-23’de belirtilen bir ilim üzere dalâlette bırakılanlar arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Neml-80’de belirtilen ölülerle İsrâ-45, 46’da belirtilen kalplerinde engel bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
Muhammed-16’da belirtilen ilimden nasibi olmayanlarla İsrâ-45, 46’da belirtilen kişiler arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-62’deki 4 grubu kitap ehli olarak değerlendirebiliriz miyiz?
SORU:
Bakara-55 ve 56. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Bakara-56’da belirtilen diriltmeyi izah eder misiniz?
SORU:
Şûra-10’u açıklar mısınız? Allah’a yönelmek ile tevekkül arasında bir ilişki var mıdır? Zuhrûf-21, 22, 23, 24’ü açıklar mısınız?
SORU:
Babalarının dîn tatbikatıyla Bakara-78’de açıklanan emaniyye denilen el yazması kitaplar arasında bir illiyet rabıtası var mı?
SORU:
Lokmân-15’e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyerek şirk içinde olan anne ve babaya itaat edilmemesini, A’râf-173’e göre Allah’ın ezelde yeminler aldığını söyleyebilir miyiz?
SORU:
En’âm-31 ile Yûnus-45 arasında bir ilişki var mıdır? Yûnus-45 ile Mu’minûn-103 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
En’âm-12 ile Yûnus-7 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
SORU:
Hûd-19 ile Nisâ-167, 168, 169 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
SORU:
Musa (A.S)’la Harun (A.S) aynı zaman parçasında yaşadıklarına göre ve ikisi de nebî resûl olduğuna göre ama aynı anda iki peygamber olmayacağına göre bu konuya açıklık getirir misiniz?
SORU:
Cuma Suresinin 2. âyetinde geçen ümmî resûlün ve 3. âyette geçen ahir zamanda gelen resûlün Mehdi (A.S) olduğunu söyleyebilir miyiz?.
SORU:
Zumer Suresinin 69. âyet-i kerimesinde geçen şahitlerin kimler olduğunu açıklar mısınız?
SORU:
Muhammed 25'i açıklar mısınız? Bakara 256'daki irşad ve gayy yolunun tebeyyün etmesiyle Muhammed-25’teki hidayetin tebeyyün etmesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Tevbe Suresi 31. âyette “ahbar” olarak itham edilen kişilerin, bu dönemde Allah'ın Kur'ân’daki emirleri yerine, uydurulmuş ve Allah'tanmış gibi insanlara lanse edip, günümüzde inanan insanlara Allah'ın emirlerine değil de kendi uydurduklarına tâbî kılmaları, kendilerini Allah'ın yerine Rab kılması olarak ifade edilebilir mi?
SORU:
Öyle âyetler sıraladınız ki hiçbirinden haberimiz yok. Hocalar uyuyor mu? Cehenneme gideceğim, bunun vebali kimin? Ne yapalım?
SORU:
Nisâ-58, Mu’minûn-8 ve Meâric-32'nin birbiriyle ilişkisi var mıdır?
SORU:
Nisâ-58 ile Meâric-32, 33 arasında illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Nisâ-58 ve Meâric-32, 33’e göre "Kişinin adaletle davranması, ancak emanetlerini ve ahdlerini yerine getirmekle mümkündür." diyebilir miyiz?
SORU:
"Günahlarından tövbe eden sanki günah işlememiş gibi olur." hadîsindeki tövbe mürşid önünde yapılan ve günahların örtülen tövbe midir?
SORU:
İsrâ-71 ve A’râf-6’a göre Yüce Rabbimizin o gün bütün insanları imamlarıyla çağırmaktan ve resûllere, resûl gönderdiği kimselere sormasının hikmeti nedir?
SORU:
Şûra-13’teki "Allah dilediğini seçer. Kim Kendisine yönelirse onu Kendisine ulaştırır." ifadesini izah eder misiniz?
SORU:
Fizik beden teslimini ve kaidelerini anlatır mısınız? Fizik bedenimizi nasıl teslim edebiliriz?
SORU:
Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi Secde 18, 19, 20 ve Haşr 18, 19'a göre fısktadır, yani fasıktır diyebilir miyiz?
SORU:
"Bütün insanlar doğuştan dalâlettedir." diyorsunuz. Bütün insanlar günahsız olarak doğmuyorlar mı?
SORU:
Allah'a ulaşmayı dileyince derecatı Allah'ın arttırdığı gibi, Allah'a ulaşmayı dilemeyince derecatları azalttığını anlatabilir misiniz?
SORU:
Nisâ Suresi 101. âyeti açıklar mısınız?
SORU:
"Doğru bildiğimiz yanlış, yanlış bildiğimiz doğru." Bu sözler Bakara-216 ile bağlantılı mı? Nasıl davranış biçimi olmalı?
SORU:
Âli İmrân-7'deki tezekkürle, Bakara-269 arasındaki tezekkür edebilme yetkisinde bir fark var mıdır?
SORU:
En’âm Suresinin 152. âyet-i kerimesindeki Allahû Tealâ’nın tezekkür emrini lütfen açıklar mısınız?
SORU:
Meryem 87, Tâhâ 109, Mu'min 7, Necm 26 ve Nebe 38 âyetlerine göre her devirde şefaatçi devrin imamıdır diyebilir miyiz?
SORU:
A'râf-206'ya göre İndî ilâhi’de kılınan huzur namazının imamı, Enbiyâ-107'ye göre bütün âlemler için rahmettir ve Sebe-28'e göre bütün âlemler için beşir ve nezirdir diyebilir miyiz?
SORU:
Şefaat dünya hayatında Nisâ-64, Furkân-70 ve Mu'min-7'ye göre mürşid önünde yapılan tövbeyle gerçekleşir diyebilir miyiz?
SORU:
Hûd-118'de belirtilenlerin Rûm-31'in muhtevasına uymayarak, Rûm-32'de belirtilenlerin durumuna düştüklerini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Hûd-119 ve A'râf-179 arasında illiyet rabıtası var mıdır?
SORU:
Ahzâb-36'nın muhtevasında Resûl'ün açıkladığı bir hususa yorum getirmenin uygun olmadığını anlayabilir miyiz?
SORU:
Bakara-21 ile Zumer-17 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Bakara-18 ile Bakara-171 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler kâfirlerdir diyebilir miyiz?
SORU:
Lokmân Suresinin 33. âyet-i kerimesinde belirtilen aldatıcıların, insanları Allah ile aldatmasının muhtevasını izah eder misiniz?
SORU:
Enfâl-23 ile Âli İmrân-193. âyet-i kerimeleri açıklar mısınız?
SORU:
Dünyada rahatlık yoktur zannı, Fussilet-35’e göre aykırıdır diyebilir miyiz?
SORU:
Günümüz dîn adamlarının: "Ruh bize hayat verir. Ruh vücuttan ayrılırsa biz ölürüz." ifadeleri konusunda ne buyurursunuz?
SORU:
"Kul ile Allah arasına kimse giremez. İslâm’da ruhban sınıfı yoktur." ifadesi konusunda ne buyurursunuz?
SORU:
Bakara-208 ile Nisâ-58 arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
"Dünya sevgisi bütün yanılgıların başıdır." hadîsi ile Âli İmrân-14 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
SORU:
Bakara-132’e belirtilen teslimin, 4 teslimi de içerdiğini söyleyebilir miyiz?
SORU:
Câsiye-6, A’râf-185 ve Murselât-50 ile Bakara-78, 79 arasında bir bağlantı var mıdır?
SORU:
Bakara-27, Ra’d-21, Ra’d-25 âyet-i kerimelerinin teslimle ilişkilerini izah eder misiniz?
SORU:
Nahl Suresinin 91. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimeyle Ra’d-21 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
SORU:
En’âm 125 ve Ra’d 27'ye göre Allahû Tealâ, Allah’a ulaşmayı dileyenin göğsünü teslime açacaktır diyebilir miyiz?
SORU:
Hadîd Suresinin 19. âyet-i kerimesiyle Tahrîm Suresinin 8. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
SORU:
Nahl 99 ve 100, İsrâ-65, Ankebût 5 ve Zumer 17’yi de devreye alarak iblisin sultanlığından berî olmayı ve Allahû Tealâ’nın kişiye vekil olmasını, Allah’a ulaşmayı dileme ve birinci kulluk olarak anlayabilir miyiz?”
SORU:
Nisâ-159’daki "ölmeden önce" kelimesi, ehl-i kitap için mi yoksa İsa (A.S) için mi kullanılmıştır?
SORU:
Cehennemden asla çıkılmayacak diyorsunuz. Bu konuyu açıklar mısınız?
SORU:
Rûm Suresi 32. âyet-i kerimeyle Bakara Suresinin 45. âyet-i kerimesi arasında illiyet bağı nedir?
SORU:
Yâsîn Suresinin 8. ve 9. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? Bu âyetlerde bahsedilen kişiler kimlerdir?