"Her devirde beni temsilen 1 kişi, İsa kardeşimi temsilen 3 kişi, Musa kardeşimi temsilen 7 kişi, İbrâhîm kardeşimi temsilen 40 kişi vardır." Bu hadîs-i şerifi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » "Her devirde beni temsilen 1 kişi, İsa kardeşimi temsilen 3 kişi, Musa kardeşimi temsilen 7 kişi, İbrâhîm kardeşimi temsilen 40 kişi vardır." Bu hadîs-i şerifi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Her devirde beni temsilen 1 kişi, İsa kardeşimi temsilen 3 kişi, Musa kardeşimi temsilen 7 kişi, İbrâhîm kardeşimi temsilen 40 kişi vardır." Bu hadîs-i şerifi açıklar mısınız?

İşte sevgili kardeşlerim! Bu yaşayanlara... Huzur namazının saflarına baktığımız zaman:

1- Bir kişi var, huzur namazının imamı.
2- Arkasında 2 kişi var. Ve bir de onların arkasında 1 kişi var. Bunlar da 3’leri temsil ediyorlar.

Ondan sonra 7 kutup geliyor. Bu kutupların bir kısmı hayatta, bir kısmı değil.

Sonra da 40’lar geliyor. “İbrâhîm kardeşimi temsilen de 40 kişi vardır." diyor. Bunlardan şu anda hayatta olanlar, bunların bir kısmıdır. Huzur namazına kıyasla söylüyorum. Ama dünya üzerinde her birini temsilen insanlar yaşıyor.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i temsil eden kişi, devrin bugünkü imamıdır. İsa, Hz. İsa’yı temsil eden 3 kişi, ondan sonra gelen 3 kişidir. Ve açıklamalarda her an Allahû Tealâ’nın söylediklerini tekrar ederler. Ondan sonra 7 kişi geliyor.

Söz konusu olan 3 kişinin birisi gavstır. 2 tanesi de, devrin imamının 9 tane yardımcısından 2’sidir. Geriye kalan 7’si de kutupları temsil ederler.

Ondan sonra 40 kişi gelir. Her tarafta bunlar (40 kişi) sohbet anlatırlar. Ve anlattıkları şey, Kur'ân hakikatlerine  %100 uymaktadır.

A şıkkında diyor ki: “Bu hadîs-i şerifi açıklar mısınız?”

Açıkladık.

Hadîs-i şerifin: “Her devirde beni temsilen 1 kişi vardır.” bölümüyle, Secde-24 ile bir ilişkisi var mıdır?

Secde-24’ün bir ilişkisi elbette vardır. Bu Secde-24’te:

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


Bu âyet-i kerime (Secde-24) açıkça devrin imamını açıklıyor. Orada Allahû Tealâ diyor ki:
“Biz insanlardan imamlar kıldık."

Her devirde insanların mutlaka içlerinden birisi devrin imamıdır.

“Emrimizle insanları hidayete erdirsin diye kıldık.” diyor. “O’nu imam kıldık. Âyetlerimize yakın hasıl ettiği için (Hakk’ul yakîn seviyesinde hasıl ettiği için).”

Yani iradesini de Allah’a teslim eden bir kişiden bahsediyor.

“Ve sabrın sahibi olduğu için.”

Sabır… Afetlerinin; tamamen sabırsızlık afetinin yok olmasından sonra 19 mertebe müzeyyen olan bir sabır hasletinin sahibi olduğu için. Bu açıdan Secde-24 Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i temsil eden bir kişiyi ifade eder.  

Bu hadîs-i şerifin A’râf-35 ile arasında bir ilişkisi var mıdır?  

7/A'RÂF-35: Yâ benî âdeme immâ ye’tiyennekum rusulun minkum yekussûne aleykum âyâtî fe menittekâ ve asleha fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Ey Âdemoğulları! Sizin içinizden, size âyetlerimi anlatan (kıssa eden) resûller geldiği zaman, bundan sonra kim takva sahibi olur ve nefsini ıslâh ederse (nefs tasfiyesi yaparsa), artık onlara korku yoktur. Ve onlar mahzun olmazlar.

“Ey Âdemoğulları! Sizin içinizden, size âyetlerimi anlatan (kıssa eden) resûller geldiği zaman, bundan sonra kim takva sahibi olur ve nefsini ıslâh ederse (nefs tezkiyesi, tasfiyesi yaparsa), artık onlara korku yoktur. Ve onlar mahzun da olmazlar.”

Allahû Tealâ burada bütün Âdemoğullarına hitap ediyor. Ve kavim resûllerini temsil ediyor âyet-i kerime.

Şu anda ne kadar kavim varsa bütün o kavimlerdeki resûller Allahû Tealâ’nın resûlüdür. Kavim resûlleridir. Öyleyse bu kavim resûlleri Hz. İsa’yı da Hz. Musa’yı da Hz. İbrâhîm’i de temsil edecek miktardadırlar. Allah razı olsun.

Benzer konular