Zumer-54 ve Lokman 15'e göre Allah'a ulaşmayı dilemekle, sebîl ve teslim arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Zumer-54 ve Lokman 15'e göre Allah'a ulaşmayı dilemekle, sebîl ve teslim arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer-54 ve Lokman 15'e göre Allah'a ulaşmayı dilemekle, sebîl ve teslim arasında bir ilişki var mıdır?

Bu âyet-i kerime (Zumer-54) ve Lokmân Suresinin 15. âyet-i kerimesine göre Allah'a yönelmekle (Allah'a ulaşmayı dilemekle), sebîl ve teslim arasında bir ilişki var mıdır?

Bu âyet-i kerime ve Lokmân Suresinin 15. âyet-i kerimesine göre Allah'a yönelmekle yani Allah'a ulaşmayı dilemekle sebîl ve teslim arasında bir ilişki net olarak vardır.

Lokmân-15’e bakıyoruz şimdi beraber:

31/LOKMÂN-15: Ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ ma’rûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyye, summe ileyye merciukum fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
Ve bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse, ikisine de itaat etme! Ve dünyada onlara güzellikle sahip ol. Bana yönelenlerin (ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenlerin) yoluna tâbî ol. Sonra dönüşünüz Banadır. O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim.


ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun: Bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse.
fe lâ tutı’humâ: O zaman o ikisine itaat etme.
ve sâhibhumâ fîd dunyâ magrûfen: Dünyada onlara güzellikle sahip ol.
vettebi’ sebîle men enâbe ileyy(ileyye): Kim Bana yönelirse sen de o Bana yönelenlerin yoluna tâbî ol (sebîline tâbî ol).
summe ileyye merciukum: Sonra dönüşünüz Bana’dır.
fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne): O zaman size yaptığınız şeyleri haber vereceğim.

Allahû Tealâ Lokmân Suresinin 15. âyet-i kerimesinde bunları söylüyor. Şimdi suale bakalım; “Bu âyet-i kerime ve Lokmân Suresinin 15. âyet-i kerimesine göre Allah'a yönelmekle yani Allah'a ulaşmayı dilemekle sebîl ve teslim arasında bir ilişki var mıdır?”

Öyleyse Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesiyle de alâkalı sual.

39/ZUMER-54: Ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu min kabli en ye’tiyekumul azâbu summe lâ tunsarûn(tunsarûne).
Ve Rabbinize (Allah’a) yönelin (ruhunuzu Allah’a ulaştırmayı dileyin)! Ve size azap gelmeden önce O’na (Allah’a) teslim olun (ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi, iradenizi Allah’a teslim edin). (Yoksa) sonra yardım olunmazsınız.


“Allah'a yönel ve Allah'a teslim ol; üzerine kabir azabı gelmeden önce (dünya hayatını yaşarken).”

Görüyorsunuz ki sebîller hep Allah'a ulaşmayı dileyenlerin geçirecekleri merhalelerdir. Allah'a ulaşmayı dilediğiniz zaman 1. sebîl. Mürşidinize ulaştığınız zaman 2. sebîl. Ve art arda sebiller.

Ruhun Allah'a ulaşması, fizik vücudun teslimi, nefsin teslimi, irşada ulaşmak ve iradenin teslimi. Her birisi ayrı bir sebîl oluşturur. 7 sebîl ve 7 tane de teslim, 7 tane de hidayet.

Benzer konular