Takva ehli nasıl olunur?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Takva ehli nasıl olunur?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Takva ehli nasıl olunur?

Sevgili Efendi Hazretleri! İnsanlar; “Falanca kişi, takva ehlidir.” derler. Sorularım şunlar:

Takva ehl-i nasıl olunur?

Eğer bir insan, Allah’a ulaşmayı dilemezse takva sahibi olamaz. Allahû Tealâ açık bir şekilde:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


munîbîne ileyhi vettekûhu (diyor Rûm-31’de:) Allah’a ulaşmayı dile ve takva sahibi ol.
ve ekîmûs salâte: namaz kıl.
ve lâ tekûnû minel muşrikîn: ve müşriklerden olma.

Allah’a ulaşmayı dilemeyen hiç kimse takva sahibi olamaz. Allah’a ulaşmayı dileyense -bu dilek; kalbinden bir dilek olmak şartıyla ve diliyle de Allahû Tealâ’ya kalbindeki talebi tasdik eden birisi söz konusu olduğunda- o kişi mutlaka takva sahibi olur. O andan itibaren takva sahibidir ama ondan evvel, takva sahibi değildir.

Takva; sakınmak, çekinmek, korkmak anlamına geliyor ama lügat mânâsı bu olan takvanın, başlangıç noktası; Allah’a ulaşmayı dilemektir. Allah’a ruhunu ölmeden evvel ulaştırmak kavramından haberdar olmayan, bir müslüman olduğunu iddia eden kitle var, sevgili kardeşlerim!

60 milyondan fazla insan dînlerini bilmiyorlar, dîn öğretenler de bilmiyorlar. Dünyanın ne kadar hazin bir durumda olduğunu görüyor musunuz? Sevgili misafirlerimiz, sevgili izleyicilerimiz, sevgili kardeşlerimiz! İşte bizi, ta yüreğimizden yaralayan olay budur. Eğer Allahû Tealâ, bize bunları öğretmemiş olsaydı; biz de sizlere bunları söyleyemeyecektik, siz de o zaman bilmeyecektiniz Biz de sizlerle beraber hepimiz birden cehennem yolcusu olacaktık.

Ve şimdi, Allah’ın bu hakikatlerini anlatıyoruz diye ve bu hakikatler, onların öğretim sisteminin muhtevasında olmadığı için, bir dîn camiası var ki; bize düşman durumda! Sevgili kardeşlerim! Eğer Allahû Tealâ bize bunları öğretmeseydi daha mı iyi olacaktı acaba? Hepimiz birlikte cehenneme gidecektik.

Öyleyse neden düşmanlık? Neden Allah’ın öğrettiklerine şükretmek değil de tahkik edip; “Hah, doğrusu buymuş! Biz de bunu tatbik edelim.” diye kalp huzuruyla tahkikattan sonra...

Sevgili kardeşlerim! Her söylediğimizi Allah’ın âyetleriyle anlatıyoruz. Allah’ın âyetleri, bizim aramızda herbiri bir işaret noktasıdır. Yolumuzu aydınlatan bir meşaledir ve de bundan 14 asır evvel, size anlattığımız 7 safhayı, bütün sahâbe Peygamber Efendimiz (S.A.V)’le yaşamışlar. Ve biz, onların yoluna davet ediyoruz. Eğer bu ilmi, Allah’tan öğrenmeseydik; onların, bu 7 safhayı yaşadığını nereden öğrenecektik, nereden bilecektik? Size nasıl anlatacaktık?

Demek ki takva ehli olmak için:

• Mutlaka Allah’a ulaşmayı dilemek lâzım! Bu, 1. takvadır.
• Mürşidinize ulaşırsınız, tâbî olursunuz; 2. takvanın sahibisiniz (Tâbiiyet takvası.)
• Ruhunuzu Allah’a ulaştırırsınız; vuslat takvasının sahibisiniz.
• Fizik vücudunuzu Allah’a teslim edersiniz; muhsinler takvasının sahibi olursunuz. Muhsin olursunuz.
• Nefsinizi Allah’a teslim edersiniz; ulûl’elbab takvasının sahibi olursunuz.
• İhlâsa ulaşırsınız; muhlisler takvasının sahibi olursunuz.
• İradenizi de Allah’a teslim edersiniz; hakka tukatihi takvanın sahibi olursunuz.

Herbiri daha üst boyutta bir takvadır.

Benzer konular