Takva Allah’tan korkmak mıdır? Acaba nasıl takva sahibi olabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Takva Allah’tan korkmak mıdır? Acaba nasıl takva sahibi olabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Takva Allah’tan korkmak mıdır? Acaba nasıl takva sahibi olabiliriz?

Gerçekten takvanın lügat manası “çekinmek, sakınmak, korkmak” gibi bir anlam da taşıyor. Ama dîni yeterli boyutta yaşayanlar için takva kelimesi çok daha ötede bir mânâ ifade ediyor. Takva sahibi olmak, Allah’a yakın olmak mânâsını da tazammun ediyor.  

Sevgili kardeşlerim! Ruhunuz var. Allahû Tealâ size ruh üfürmüş. Fizik bedeniniz var, nefsiniz var ve iradeniz var. Allahû Tealâ’nın teslimler dizisi ruhun, vechin yani fizik bedenin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimini kapsıyor. Bu, Allahû Tealâ’nın size verdiği bu sistemlerin hepsi bir emanettir. Yaşadığınız sürece yaşarsınız. Bir gün hepimiz öleceğiz sevgili kardeşlerim! Öldüğümüz zaman, bu dünyada yaşamakta olduğumuz bu fizik bedenimiz ölmüş olacak. Öyleyse hepimiz için ölüm mukadderdir. O sözü hiç unutmayın sevgili kardeşlerim, “Bâki kalan bu kubbede, bir hoş seda imiş.” sözünü. Neden? Çünkü hepiniz başka insanlara sadece onları mutlu edecek olan şeyleri söylemelisiniz. Onlar huzur içinde olsunlar. Peki, bundan siz ne kazanırsınız? Mademki her birine verdiğiniz mutluluğun aynını Allahû Tealâ size de yaşatacaktır; öyleyse 10 kişiye “A” kadar mutluluk vermiş olsanız sizler, her biriniz “10 A” kadar mutlu olursunuz. Bu ise Allahû Tealâ’nın çok büyük bir ikramıdır.

Etrafınızda her zaman insanlar vardır. Onlara mutluluk vermek aslî görevinizse, bunu görev olarak almışsanız kendi iç dünyanızda ve o insanların Allah'a ulaşmayı diledikten sonra, her birinin ne kadar mutlu olduğunu görüp onları yaşadığınız zaman Allahû Tealâ’ya çok hamd edersiniz, çok şükredersiniz. Neden? Çünkü onların hepsi sizin vasıtanızla Allah’a ulaşmışlardır. Siz onlara “Allah'a ulaşmayı dilemek” diye bir şey olduğunu, ruhun dünya hayatını yaşarken Allah’a ulaşmayı gerektirdiğini, Allah’a ulaşması gerektiğini o insanlara anlattığınız zaman sevgili kardeşlerim, insanlar için yeni bir hayat söz konusu olur; bir mutluluk hayatı… Görevimiz ne? Hepimizin görevi başka insanları mutlu etmek. Neden? Çünkü her birine verdiğiniz mutluluk kadarını Allahû Tealâ sizin de yaşamanızı temin ediyor. Öyleyse 10 kişiye mutluluk veren bir insan “A” kadar mutluluk verse (her birine), kendisi “10 A” kadar mutluluk yaşar.

Hudutsuz bir imkân var önünüzde sevgili kardeşlerim! Herkese Allah’ın güzelliklerini anlatmalısınız. Herkese söylemelisiniz ki: “Ey benim azîz kardeşim! Mürşidini Allahû Tealâ’dan sorsan ve ona gidip tâbî olsan ne kaybedersin? Ayrıca mürşidini sordun Allahû Tealâ’dan. Allah gösterdi. Tekrar sordun. Gene gösterdi. Tekrar sordun. Gene gösterdi. Allah’ın ard arda göstermesinden muradı ne? Emin olmanız… Herkesin Allahû Tealâ tarafından tayin edilmiş bir mürşidi mutlaka vardır. Bunu soran kişi sorduğu zaman cevap alır. Bir defa daha sorduğu zaman gene aynı cevabı alır. Bir defa daha sorduğu zaman gene aynı cevabı alır. Bilir ki o, kendisinin mürşididir. Ama başka bir kıtada yaşıyor.

Sevgili kardeşlerim! Eğer o kişi mürşidine ulaşmayı kalpten diler de Allahû Tealâ’dan talepte bulunursa, Allahû Tealâ ona mürşidine ulaşma imkânını mutlaka sağlayacaktır. Bu Allah’ın lütfu keremidir. Mutlak olarak gerçekleştirir. Hepiniz için Allahû Tealâ’nın istediği şey çok belli değil mi sevgili kardeşlerim? Sevmeniz, sevmeniz ve mutlu olmanız… Bu mutlu olmanın temelinde seven insanın sevdiğini mutlu etmesi yatıyor. Eğer insanları severseniz hepsini mutlu etmek içinizden geçecektir. Onlara en güzel davranışlarda bulunacaksınız. Onların her birine ne kadar mutluluk verebilirseniz, siz de her birine verdiğiniz mutluluğun aynını yaşayacaksınız. Öyleyse 5 kişiye mutluluk veren bir insan “A” kadar mutluluk verdiyse her birine, “5 A” kadar mutlu olur. 10 kişiye mutluluk veren bir insan “10 A” kadar mutlu olur.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Yapmanız lâzımgelen şey, mutlu etmek ve her birine verdiğiniz mutluluk kadarını sizin yaşamanız suretiyle mutlu olmaktır.

Allah razı olsun.

Benzer konular