Âli İmrân-102’de Allahû Tealâ Allah’a teslim olduktan sonra ölmemizi buyuruyor. Şûrâ-13’te belirtilen Allah’a yönelenlerin, Allah’ın teslim emrine riayet edenler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Âli İmrân-102’de Allahû Tealâ Allah’a teslim olduktan sonra ölmemizi buyuruyor. Şûrâ-13’te belirtilen Allah’a yönelenlerin, Allah’ın teslim emrine riayet edenler olduklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân-102’de Allahû Tealâ Allah’a teslim olduktan sonra ölmemizi buyuruyor. Şûrâ-13’te belirtilen Allah’a yönelenlerin, Allah’ın teslim emrine riayet edenler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Evet söyleyebiliriz. Ama konuya da girerek cevap verelim inşaallah. Âli İmrân-102:

3/ÂLİ İMRÂN-102: Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekullâhe hakka tukâtihî ve lâ temûtunne illâ ve entum muslimûn(muslimûne).
Ey âmenû olanlar, Allah’a karşı “O’nun hak takvası” ile (bi hakkın takva, en üst derece takva ile) takva sahibi olun! Ve sakın siz, (Allah’a) teslim olmadan ölmeyin!


Allahû Tealâ diyor ki:

"Ey âmenû olanlar, öyle bir takva ile Allah’a karşı takva sahibi olun ki bu; bihakkın (hakka tukâtihî) takva olsun. Ve  siz ölmeyin, Allah’a teslim olun öyle ölün. Allah’a karşı takva sahibi olun ve ölmeden Allah'a teslim olun."

Şûrâ-13 Allahû Tealâ buyuruyor.

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan: Dînden Hz. Nuh’a vasiyet ettiğimiz şeyi sizin içinde şeriat kıldık.
vellezî evhaynâ ileyke: Sana vahyetmek suretiyle.
ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme: Hz. İbrâhîm’e vasiyet ettiğimiz şeyi yani şeriatı.
ve mûsâ: Ve Hz. Musa’ya vasiyet ettiğimiz.
ve îsâ: ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeriatı.
en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh (fîhi): Dîni ikame edin (ayakta tutun, kıyamda tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye
kebure alel muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh (ileyhi): Müşriklere onları davet ettiğin şey yani "Allah'a ulaşmayı dileyin ve böylee takva sahibi olun, şirkten kurtulun." sözü ağır geldi.
allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb (yunîbu): Allah, dilediğini Kendisine seçer ve onlardan kim Allah'a yönelirse allah onları Kendisine ulaştırır.

Burada görülüyor ki, Allahû Tealâ Âli İmrân-102’de; "Allah’a karşı takva sahibi olun, ölmeden önce O’na teslim olun." diyor.

Şûrâ-13’te belirtilen Allah’a yönelenlerin, Allah’ın teslim emrine riayet edenler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Elbette. Çünkü sadece teslim olanlar, Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Allah’a ulaşmayı dileyenler teslim olanlardır. Allahû Tealâ burada açık açık Allah’a ulaşmayı dileyenlerden bahsediyor. Sadece onları Kendisine ulaştıracağından bahsediyor. 

Benzer konular