Cinn 14’e göre Mâide 35’e rağmen mürşidlerine tâbî olmayanların Bakara 208 gereğince Allah’ın teslim emirlerine itaat etmeyenler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Cinn 14’e göre Mâide 35’e rağmen mürşidlerine tâbî olmayanların Bakara 208 gereğince Allah’ın teslim emirlerine itaat etmeyenler olduklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cinn 14’e göre Mâide 35’e rağmen mürşidlerine tâbî olmayanların Bakara 208 gereğince Allah’ın teslim emirlerine itaat etmeyenler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Cinn 14:

72/CİNN-14: Ve ennâ minnâl muslimûne ve minnâl kâsitûn(kâsitûne), fe men esleme fe ulâike teharrav raşedâ(raşeden).
Ve gerçekten bizden, (Allah’a) teslim olanlar da var ve bizden kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var. Artık kim (Allah’a) teslim olmuşsa işte onlar, irşad olmayı (nefsin ve iradenin teslimini) arayanlardır (dileyenlerdir).


ve ennâ minnel muslimûne ve minnel kâsitûn (kâsitûne): Muhakkak ki bizden, teslim olanlar da var ve bizden kasitun olanlar (kalpleri karamış olanlar, kasiyet bağlamış) da var.
fe men esleme: O zaman kim teslim olursa.
fe ulâike teharrev raşedâ (raşeden): Kim teslim olmayı dilerse o mürşidini arar.

"Kim allah'a teslim olmayı dilerse o mürşidini arar." diyor Allahû Tealâ. Cinn 14'te bu var.

Mâide-35:

5/MÂİDE-35: Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekûllâhe vebtegû ileyhil vesîlete ve câhidû fî sebîlihi leallekum tuflihûn(tuflihûne).
Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı, teslim olmayı dileyenler); Allah’a karşı takva sahibi olun ve O’na ulaştıracak vesileyi isteyin. Ve O’nun yolunda cihad edin. Umulur ki böylece siz felâha erersiniz.


"Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı dileyenler), takvâ sahibi olun."

Nasıl? 1. defa takva sahibi olmuşsunuz, 2. defa da takva sahibi olun. 2. takvanın da sahibi olun.

vebtegû ileyhil vesîlete: Ve O’na (Allah'a) ulaşmaya vesileyi isteyin.
ve câhidû fî sebîlihî: Ve O’nun yolunda cihad edin.

Yani nefs tezkiyesi yapın. Dünya üzerinde de cihad edin. Size kasteden düşmanlar varsa, yurdunuzu almak isteyenler varsa, onlarla cihad edin.
 
leallekum tuflihûn (tuflihûne): Umulur ki  felâha erersiniz.

İşte böyle bir statüyle insanlar felaha (kurtuluşa) eriyorlar.

Bakara Suresi 208. âyet-i kerime:

2/BAKARA-208: Yâ eyyuhâllezîne âmenûdhulû fîs silmi kâffeh(kâffeten), ve lâ tettebiû hutuvâtiş şeytân(şeytâni), innehu lekum aduvvun mubîn(mubînun).
Ey âmenû olanlar! Hepiniz silm’e dahil olun (Allah’a teslim olun)! Ve şeytanın adımlarına tâbî olmayın. Muhakkak ki o, size apaçık düşmandır.


yâ eyyuhellezîne âmenûdhulû fîs silmi kâffeh (kâffeten): Ey âmenû olanlar! Hepiniz birden SİLM’e girin. Allah'a teslimin içine girin.

Allah'a ulaşmayı dileyenler hepiniz birden Allah'a teslimin içine girin.

ve lâ tettebiû hutuvâtiş şeytân (şeytâni): Ve şeytanın adımlarına tâbî olmayın.
innehu lekum aduvvun mubîn (mubînun): Muhakkak ki o, size apaçık düşmandır.

Şimdi suale geliyoruz.

Cinn Suresinin 14. âyet-i kerime göre Mâide-35’e rağmen... Allahû Tealâ Mâide-35'te açık bir şekilde mutlaka mürşidinizi Allah'tan öğrenin, Allah'tan onu isteyin. Kim olduğunu öğrenin emrine rağmen mürşidlerine tâbî olmayanların Bakara-208 gereğince Allah’ın teslim emirlerine itaat etmeyenler olduklarını söyleyebilir miyiz?  

Tam onu söylüyor Allahû Tealâ; Allah’ın teslim emirlerine itaat etmeyenler. Sadece teslim olmayı dileyenler  SİLM’e girmeyi dileyenler mürşidini arar.

Cinn-14 ile Mâide-35 ve Bakara-208 arasında ciddi bir ilişki söz konusu. Cinn-14’te; “Kim teslim olmayı dilerse, onlar mürşidlerini arar.” diyor Allahû Tealâ. Mâide-35’te mürşidi Allahû Tealâ’dan istemenin üzerimize farz olduğu ifade ediliyor. Ve onların bunu, o vesileyi Allah’tan istemeleri üzerlerine farz kılınıyor ve isteyenlerin nefs tezkiyelerine başlamaları söz konusu olduğu ifade buyruluyor. Ve onların felâha ermiş oldukları da ifade ediliyor.
 
Ve burada kim bu insanlar? Bu insanlar Allah’a ulaşmayı dileyenler ve mürşidlerini Allah’tan soranlar. Ne olacak? Ruhlarını Allah’a teslim edecekler, SİLM’e girecekler. Sadece “Teslim olmayı dileyenler mürşidlerini ararlar.” diyor Allahû Tealâ.

Öyleyse teslim olmayı dileyenler mürşidlerini arıyor, Allah’tan soruyorlar. Mürşidlerine ulaşıyorlar, ondan sonra nefs tezkiyesine başlıyor. Sıra aynen mevcut burada. Ondan sonrada ruhlarını Allah’a ulaştırıyorlar. Böylece teslim dairesinin içine girdikten sonra teslimlerini de gerçekleştiriyorlar, hidayete eriyorlar ruhlarını Allah’a ölmeden evvel teslim ederek.

Benzer konular