Takva ve evliya olmak arasındaki bağlantıyı acaba bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Takva ve evliya olmak arasındaki bağlantıyı acaba bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Takva ve evliya olmak arasındaki bağlantıyı acaba bize açıklayabilir misiniz?

Sevgili kardeşlerim! Bir insanın ‘evliya’ olması, onun Allah’a ulaşmayı dilemesiyle başlayan bir vetiredir. Allah’a ulaşmayı dileyen bu kişi, kendi kendisine Allah’a ulaşamaz. Mutlaka Allah’a hacet namazını kılıp, mürşidini sormak mecburiyetinde... Allah’ın kendisine gösterdiği mürşidi, dünyanın neresinde olursa olsun, onun mutlaka gidip ziyaret etmesi lâzımgelen bir garanti taşır.

Bir kişi, mürşidine tâbî olmadıkça, onun ‘ermiş evliya’ olması mümkün değildir. Çünkü onun ruhu hiçbir zaman vücudundan ayrılmaz. Bir insanın ruhunun vücudundan ayrılıp Allah’a doğru yola çıkan kafileye katılması bir tek şarta bağlıdır. O şart; o kişinin Allahû Tealâ’dan mürşidini sorması, o mürşide ulaşması ve o mürşide tâbî olması halinde geçerlidir. Tâbiiyet; o kişinin ruhunun vücudundan ayrılmasını ve Allah’a doğru yola çıkmasını mutlaka tahakkuk ettirir.

Sevgili kardeşlerim! 7-8 aylık bir devre bu konuya yeterlidir. İşte, böyle olan bir insan, ruhunu Allah’a ulaştıran bir insan; ermiş evliya hüviyetindedir.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için bir hedef tayini Allahû Tealâ mutlaka yapar. 7 kat cennete paralel 7 tane seviye Allahû Tealâ koymuştur. Demin söylediğimiz Allah’a ulaşmayı dilemekten başlayan, iradenin teslimine kadar devam eden safhalardan hangisindeyken kişi ölürse, o kat cennete ulaşır.

• Bir insan Allah’a ulaşmayı dilediği an; 1. kat cennetin, 1. takvanın sahibidir.
(İlk takva bu 1. takva)
• Mürşidine tâbî olduğu an; 2. takvanın sahibidir.
• Ruhu vücudundan ayrılacaktır. Ruhu Allah’a ulaşacaktır; 3. cennetin 3. kat takvanın sahibidir.
• Fizik vücudunu Allah’a teslim edecektir; 4. kat cennetin sahibidir.
• Nefsini Allah’a teslim edecektir; 5. kat takvanın sahibidir.
• Muhlis olacaktır; 6. kat takvanın sahibidir.
• İradesini de Allah’a teslim edecektir; 7. kat takvanın sahibidir.
Görüyorsunuz ki; takva müessesesiyle, takvanın seviye itibariyle benzerliği, cennet katlarına paralel bir seyir takip ediyor. 7 kat cennet var. 7 safha takva var.

Hiç kimse Allah’a ulaşmayı dilemeden takva sahibi olamaz. Her takva kademesi bir cennet katını ifade eder. Yani Allah’a ulaşmayı dileyenin takvasıyla, mürşidine tâbî olanın takvası aynı seviyede değildir. Tâbî olanın takvası daha üstündür. Ruhunu Allah’a ulaştıran bir kişiyle, mürşidine tâbî olan kişinin takvası aynı değildir. Ruhunu Allah’a ulaştıran kişinin takvası üstündür. Fizik vücudunu Allah’a teslim eden bir kişiyle, ruhunu teslim eden kişi aynı seviyede değildir. Fizik vücudunu teslim eden daha üstün bir... 4. takvanın takva olarak 4. takvanın sahibidir. Sonra 5. takvanın sahibi olmak. Nefsini Allah’a teslim etmek. Sonra muhlis olmak. 6. kat takvanın sahibi olmak. Sonra iradesini de Allah’a teslim etmek ve 7. kat takvanın sahibi olmak gelir. Herbiri takvadır. Ama görüyorsunuz ki; birbirinden farklı alanlar söz konusu... Allah razı olsun.

Benzer konular