Ahzâb Suresinin 1. âyet-i kerimesinde geçen takva hangi takvadır? Ahzâb-1’in ikinci cümlesinde “kâfirlere ve münafıklara” denmesi sebebiyle kâfirler ve münafıklar farklı kategorilerde insanlar mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Ahzâb Suresinin 1. âyet-i kerimesinde geçen takva hangi takvadır? Ahzâb-1’in ikinci cümlesinde “kâfirlere ve münafıklara” denmesi sebebiyle kâfirler ve münafıklar farklı kategorilerde insanlar mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ahzâb Suresinin 1. âyet-i kerimesinde geçen takva hangi takvadır? Ahzâb-1’in ikinci cümlesinde “kâfirlere ve münafıklara” denmesi sebebiyle kâfirler ve münafıklar farklı kategorilerde insanlar mıdır?

33/AHZÂB-1: Yâ eyyuhân nebiyyuttekillâhe ve lâ tutıil kâfirîne vel munâfikîne, innallâhe kâne alîmen hakîmâ(hakîmen).
Ey Nebî (Peygamber), Allah’a karşı takva sahibi ol! Ve kâfirlere ve münafıklara itaat etme! Muhakkak ki Allah; Alîm’dir (en iyi bilen), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibi).


"Ey Nebî (Ey Peygamber)!" diyor Allahû Tealâ. "Allah’a karşı takva sahibi ol! Ve kâfirlere ve münafıklara itaat etme! Muhakkak ki Allah, Alîm’dir (en iyi bilen), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibi)."

Demek ki bu âyet-i kerime, Peygamber Efendimiz (S.A.V) daha bihakkın takvaya gelmeden evvelki devreye işaret ediyor. Ve teslim tamamlanmamış durumda, o da 7 tane safhayı yaşamıştır. Çünkü Kur’ân-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de başlangıçta dalâlette olduğu açıklanıyor. Öyleyse oradan iradesini de Allah’a teslim ettiği noktaya kadar bir çok takva kademesi var. Ve sanki onları daha onların söylediklerine itiraz edebilirmiş gibi bir mânâda  çıktığı cihetle, bihakkın takvaya ulaşmadığı bir takva kademesi söz konusu. Öyle ise burada açıklık olmamakla beraber bunun son takvaya kadar olan takvalardan herhangi birisi olması mümkündür. Âyet-i kerimenin indiği zaman parçası bu konuda önemli bir rol oynar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) doğuştan itibaren, ya da peygamberlik kendisine verildiği andan itibaren bihakkın takva’nın sahibi değildi. Aynı zaman parçasını onun da yaşaması söz konusu. Aradaki takvalardan bir tanesi ifade ediliyor.

Benzer konular