Hidayet ve takva arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Hidayet ve takva arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hidayet ve takva arasında bir ilişki var mıdır?

Sevgili kardeşlerim! Takva ve hidayet, ayrı ayrı müesseseler ama birbirleriyle alâkalı. Bir insanın hidayetinin artışıyla takvasının artışı paralel bir seyir takip eder. Bütün insanlar için Allahû Tealâ 7 tane safha koymuş:
 
• Allah'a ulaşmayı dilemek.
• Mürşide tâbiiyet.
• Ruhu Allah’a ulaştırıp teslim etmek; birinci teslim.
• Fizik bedeni teslim etmek; ikinci teslim.
• Nefsi teslim etmek; üçüncü teslim.
• Muhlis olmak.
• Ve iradeyi Allah’a teslim etmek; dördüncü teslim.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! İslâm dîni teslimler manzumesidir. Peki, o teslimler olmadan da bir insan cennete girebilir mi? Evet. Bir insan Allah'a ulaşmayı dileyip de ölse mutlaka 1. kat cennete girer. Yaşıyor? Yaşıyorsa o kişi içinden gelen, kalbinden gelen bir taleple mürşid arayışına girecektir. Allah onun kalbine o talebi koyar muhakkak. O kişi Allah'a ulaşmayı dilemişse Allahû Tealâ onun kalbine mutlaka mürşid sevgisi koyacaktır. Mürşid arayışını tahakkuk ettirecektir. Ve hacet namazı kıldığında Allah ona mutlaka mürşidini gösterecektir. Allah’ın bunu yapmasının sebebi, o kişinin hacet namazını kılıp da kendisinin Allah’a mürşidini sormasını temin etmektir. Sorarsa, yani hacet namazını kılıp Allah’tan talepte bulunursa Allahû Tealâ o kişiye mutlaka mürşidini gösterir. O da mutlaka öyle bir sevgiyle doludur ki; dünyanın neresinde olursa olsun ,mürşidine mutlaka ulaşmak ister. Allahû Tealâ da onu böyle bir talebin kuvvet durumuna göre Allah’a mürşidine ulaştırır. Allah mürşidine o kişiyi ulaştırır.

Bizim mürşidimiz meselâ: Ülkenin bir ucunda biz vardık, bir ucunda o vardı. Ama ulaştırdı. Herkesin kalbindeki talebe göre sevgili kardeşlerim! Herkes Allah’ın kendisine emrettiği o güzel şeyi gerçekleştirecektir. Mürşidimizi hiç unutmayız. O bizim her zaman kalbimizdedir; Muhammed Raşid Hazretleri. Allah gani gani rahmet eylesin, sevgili kardeşlerim!
 

Benzer konular