Enfâl 29 ile Talât 5 arasında bir ilişki var mıdır? Âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dileyerek şirkten kurtulan takva sahiplerinin Allah günahlarını örter ve pozitif derecelerinde artırma yapar, diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Enfâl 29 ile Talât 5 arasında bir ilişki var mıdır? Âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dileyerek şirkten kurtulan takva sahiplerinin Allah günahlarını örter ve pozitif derecelerinde artırma yapar, diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enfâl 29 ile Talât 5 arasında bir ilişki var mıdır? Âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dileyerek şirkten kurtulan takva sahiplerinin Allah günahlarını örter ve pozitif derecelerinde artırma yapar, diyebilir miyiz?

Enfâl  29:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


yâ eyyuhellezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen: Ey âmenû olanlar, eğer Allah'a karşı takva sahibi olursanız yani Allah'a ulaşmayı dilerseniz sizin için furkanlar kılar. 7 tane furkan verir sizi gören, işiten ve idrak eden hale getirir.
ve yukeffir ankum seyyiâtikum: Ve sizden (sizin) seyyiatinizi örter.  
ve yagfir lekum: Ve size mağfiret eder.
vallâhu zul fadlil azîm(azîmi): Allah faz’ıl azîmin sahibidir.

65/TALÂK-5: Zâlike emrullâhi enzelehû ileykum, ve men yettekıllâhe yukeffir anhu seyyiâtihî ve yu’zım lehû ecrâ(ecran).
İşte bu, Allah’ın size indirdiği emridir. Ve kim Allah’a karşı takva sahibi olursa, onun günahlarını örter. Ve onun ecrini azamî artırır.


zâlike emrullâhi enzelehû ileykum: İşte bu, Allah'ın size indirdiği emridir.
ve men yettekıllâhe: Kim Allah'a takva sahibi olursa.
yukeffir anhu seyyiâtihî: Ondan, onun seyyiati, kaybettiği dereceler örtülür.
ve yu’zım lehû ecrâ(ecren): Ve Allahû Tealâ onun  ecrini büyütür, ecrini azîm kılar.

Tabiî bizim Arapçaları Türkçe’ye çevirenler şöyle demişler: “Kim Allah'tan korkup sakınırsa Allah, kötülüklerini örter ve onun ecrini büyütür.” Sevgili kardeşlerim, nerede takva kelimesini görürlerse lügat mânâsından hareket ediyorlar ve de 7 tane takva 28 basamağı örten bir müessese her biri insana farklı bir seviye getiriyor. Bu insanlar da hepsini birden yok etmişler. İnsanları öyle bir tereddüt içinde bırakmışlar ki “Kim Allah'tan korkup sakınırsa Allah, onun kötülüklerini örter, ecirlerini büyütür.” diyor burada. O zaman Allahû Tealâ burada takva sahibi olmaktan bahsediyor. Takva sahibi olmanın hangi bölümünü alırsanız alın asgarî standartlarda bir insan takva sahibi olursa, Allah'tan korkarsa değil Allah'a ulaşmayı dilerse takva sahibi olur. Herkes Allah'tan korkar hiçbirisi de takva sahibi değildir. Ve sadece takva sahipleri Allah'a ulaşmayı dileyenlerdir ve Allah onların günahlarını örter ve pozitif derecelerinde artırma yapar.  

Benzer konular