En'âm Suresinin 152 ve 153. âyetlerine göre ahdallahide buyurulan 4 tesliminde Sıratı Mustakîm ile ilişkisi buyruluyor, diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » En'âm Suresinin 152 ve 153. âyetlerine göre ahdallahide buyurulan 4 tesliminde Sıratı Mustakîm ile ilişkisi buyruluyor, diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En'âm Suresinin 152 ve 153. âyetlerine göre ahdallahide buyurulan 4 tesliminde Sıratı Mustakîm ile ilişkisi buyruluyor, diyebilir miyiz?

Allahû Tealâ En’âm Suresinin 152 ve 152. âyetlerinde şöyle söylüyor.

En’âm 152:

6/EN'ÂM-152: Ve lâ takrabû mâlel yetîmi illâ billetî hiye ahsenu hattâ yebluga eşuddehu, ve evfûl keyle vel mîzâne bil kıst(kıstı), lâ nukellifu nefsen illâ vus’ahâ ve izâ kultum fa’dilû ve lev kâne zâ kurbâ, ve bi ahdillâhi evfû, zâlikum vassâkum bihî leallekum tezekkerûn(tezekkerûne).
Yetimin malına, o en kuvvetli çağına gelinceye kadar, en güzel şekliyle olmadıkça yaklaşmayın. Ölçü ve tartıyı adaletle yerine getirin. Kimseyi gücünün dışında (bir şey ile) sorumlu tutmayız. Söylediğiniz zaman, yakınınız olsa bile, artık adaletle söyleyin. Allah’ın ahdini yerine getirin (ifa edin). Böylece tezekkür edersiniz diye, (Allah) işte böyle, size onunla vasiyet (emir) etti.


ve lâ takrebû mâlel yetîmi: Yetimin malına yaklaşmayınız.
illâ billetî hiye ahsenu: En güzel şekliyle olmadıkça.
hattâ yebluga eşuddeh(eşuddehu): En şiddetli, kuvvetli çağına ulaşıncaya kadar.
ve evfûl keyle vel mîzâne bil kıst(kıstı): Ölçü ve tartıyı adaletle yerine getirin. Ölçü veya tartıda sakın hile yapmayın.
lâ nukellifu nefsen illâ vus’ahâ: Kimseyi gücünün dışında, yapabileceğinin dışında bir şeyle mükellef tutmayız, sorumlu tutmayız. İktidarıyla hudutludur.
ve izâ kultum fa’dilû ve lev kâne zâ kurbâ: Söylediğiniz zaman, yakınınız olsa bile, artık mutlaka adaletle söyleyin.
ve bi ahdillâhi evfû: Allah’ın ahdini ifa edin, yerine getirin.
zâlikum vassâkum bihî leallekum tezekkerûn(tezekkerûne): İşte Allahû Tealâ böylece size bununla vasiyet etti. Umulur ki tezekkür edersiniz.” buyuruyor Allahû Tealâ.     

En’âm 153:

6/EN'ÂM-153: Ve enne hâzâ sırâtî mustekîmen fettebiûhu, ve lâ tettebiûs subule fe teferraka bikum an sebîlihi, zâlikum vassâkum bihî leallekum tettekûn(tettekûne).
Ve muhakkak ki; bu, Benim mustakîm olan yolumdur. Öyleyse ona tâbî olun. Ve (başka) yollara tâbî olmayın ki; o taktirde sizi, onun yolundan ayırır. İşte böyle size onunla vasiyet etti(emretti). Umulur ki böylece siz takva sahibi olursunuz.


ve enne hâzâ sırâtî mustekîmen: İşte bu Sıratı Mustakîm’dir.
fettebiûh(fettebiûhu): Öyleyse ona tâbî olun. Sıratı Mustakîm’e tâbî olun.
ve lâ tettebiûs subule: Ve yollara tâbî ayrılmayın yani Sıratı Mustakîm’in dışındaki yollara. Öyleyse ve Sıratı Mustakîm’in dışındaki yollara tâbî olmayın.
fe teferreka bikum an sebîlih(sebîlihi): O zaman yani o yollara tâbî olduğunuz zaman sizi Allah'ın yolundan ayırır, fırkalara ayrılmış olursunuz. Fırkalara ayrılmış olanlardan olursunuz.
zâlikum vassâkum bihî: İşte böyle size onunla vasiyet etti(emretti).
leallekum tettekûn(tettekûne): Böylece umulur ki takva sahibi olursunuz.”

İşte sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım, En’âm Suresinin 152 ve 153. âyetleri.

Şimdi Serdar’ın sualine bakalım ne söylüyor. “İnşallah bu âyet-i kerimelere göre ahdallâhide buyrulan 4 teslimin de Sıratı Mustakîm’le ilişkisi buyruluyor diyebilir miyiz?"

Bu âyet-i kerimelerde evet, 4 teslim de Sıratı Mustakîm’le alâkalı olarak ortaya konmuştur. Yani En’âm 152 ve 153’ün muhtevasına baktığımız zaman 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Sıratı Mustakîm’ler hepsi buradalar. 4 teslimi de içeren bir bütün var.

ahdallâhi: Allah'ın ahdi.

Burada Allahû Tealâ’ın “Allah'ın ahdini ifa edin dediği şey ruhunuzu da vechinizi de nefsinizi de iradenizi de Allah'a teslim etmenizdir. Allahû Tealâ hepinizden bunu istiyor. Ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi ve iradenizi Allah'a teslim etmenizi.

Evet, sual doğru bir ifade taşıyor. Bu iki âyet-i kerime En’âm 152’deki “ahdillâhi” müessesi ile En’âm 153’teki fırkalara ayrılmayanların Sıratı Mustakîm’i Allah'ın vasiyetini gerçekleştiren bir Sıratı Mustakîm olarak kişiyi mutlaka 4 teslime de ulaştırıyor. Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin teslimi.

Benzer konular