Kur’ân-ı Kerim'de Allah'a ulaşmak diye bir kavram var mı? İnsan Allah'a ulaşmayı dilemezse hangi sonuçlarla karşılaşır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Kur’ân-ı Kerim'de Allah'a ulaşmak diye bir kavram var mı? İnsan Allah'a ulaşmayı dilemezse hangi sonuçlarla karşılaşır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân-ı Kerim'de Allah'a ulaşmak diye bir kavram var mı? İnsan Allah'a ulaşmayı dilemezse hangi sonuçlarla karşılaşır?

Kardeşimiz diyor ki: “Es selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu! Canımızdan çok sevdiğimiz gönüller Sultanı Efendimiz! Diyarbakır’ımıza hoş geldiniz! O nurlu ellerinizden sonsuz hürmet ve hasretle öperim. Efendimiz sizi çok ama çok seviyorum. İyi ki varsınız, iyi ki sizinleyiz! Allah'a sonsuz hamdeder ve şükrederiz ki, varsınız. Efendimiz! Kur’ân-ı Kerim'de “Allah'a ulaşmak.” diye bir kavram var mı? İnsan Allah'a ulaşmayı dilemezse hangi sonuçlarla karşılaşır. Allah razı olsun.

Bu sualin cevabını baştan uzun uzun verdik. Allah razı olsun.
 
1- Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi cehenneme gider.
2- Allah'ın âyetlerinden gâfildir.
3- Hüsrandadır.
4- Hidayette değildir.
5- Şirktedir.
6- Allah'ın kulu değil ve şeytanın kulu ve dostudur.
7- Takva sahibi değildir.
8- Mü’min değildir.  
9- Dalâlettedir.
10- Küfürdedir.
11- Amelleri boşa gider.

Kehf-105, bunu söylememiştik ilâve edelim. Kehf Suresinin 105. âyet-i kerimesinde diyor ki Allahû Tealâ:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


“Kim Allah'a mülâki olmayı inkâr ederse onların amelleri boşa gider.” diyor. Öyleyse iki nev’î insan var. Bir Allah'a ulaşmayı dilemeyen; amelleri boşa gitmiştir. Yani bu kişinin kazanç hanesinde hiçbir şey yoktur. Günahları mutlaka var olacağı cihetle bu kişinin gideceği yer cehennemdir. Ama eğer bu kişi Allah'a ulaşmayı dileseydi ne olacaktı? Allah ona furkanlar verecekti. Geçelim, ama onun günahlarını örtecekti. Allahû Tealâ: “Kim Allah'a ulaşmayı dilerse onun günahlarını örteceğini.” söylüyor, Enfâl-29’da.

“Takva sahibi ol ki; ey âmenû olan ama Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi takva sahibi ol.” Yani Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesine göre: “Allah'a ulaşmayı dile ki; Allah, sana furkanlar versin ve senin günahlarını örtsün.” Günahları örtülen kişi, günah hanesinde hiçbir şey yazmayan kişidir. Bir derecelik sevabı olsa bile olmaması mümkün değil zaten. Bu kişi mutlaka Allah'ın cennetine girer. Ama Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişinin amelleri boşa gittiği için o kişinin gideceği yer mutlak olarak cehennemdir.

Benzer konular