Allah’a göre kardeş olanların takva sahipleri olduğunu Hucurât 10’a göre söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Allah’a göre kardeş olanların takva sahipleri olduğunu Hucurât 10’a göre söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’a göre kardeş olanların takva sahipleri olduğunu Hucurât 10’a göre söyleyebilir miyiz?

49/HUCURÂT-10: İnnemâl mu’minûne ihvetun fe aslihû beyne ehaveykum vettekûllâhe leallekum turhamûn(turhamûne).
Mü’minler ancak kardeştir. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Ve Allah’a karşı takva sahibi olun. Umulur ki, böylece siz rahmet olunursunuz.


innemel mû’minûne ihvetun: muhakkak ki mü’minler kardeştir.
fe aslihû beyne ehaveykum: öyleyse dargın olan kardeşlerinizin arasını ıslah edin.
vettekûllâhe: ve Allah’a karşı takva sahibi olun.
leallekum turhamûn(turhamûne): böylece Rahîm esması ile şereflenirsiniz. (Rahîm esmasına muhatap olursunuz, rahmet gönderilenlerden olursunuz.)

Evet, Hucurât Suresinin 10. âyet-i kerimesine göre “Mü’minler kardeştir.” diyor Allahû Tealâ. Böyle söylemek mümkün mü? Elbette. Kardeş olanların, Allah’a göre kardeş olanların takva sahipleri olduğunu söylüyor Allahû Tealâ. Mü’minler kardeştir ve takva sahipleridir onlar. Dikkat edin! Mü’min olmanın başladığı yer, aynı zamanda takvanın başladığı yerdir.

“munîbîne ileyhi vettekûhu.” diye buyuruyor Allahû Tealâ Rûm-31’de.

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“Allah’a ulaşmayı dile; Allah’a yönel ve takva sahibi ol.” Yani 3. basamak.

Allah’a ulaşmayı dileyen herkes takva sahibidir olur. Peki, Allah’a ulaşmayı dilediği noktada kişi ne olur? Kişinin derhal kalbindeki mührü Allahû Tealâ açmıştır, içindeki küfür kelimesini almıştır. Artık o kişi, kalbinde küfür yazmayan biridir ve kalbinin mührü açılmıştır. Kâfirlerin tarifi ise kalpleri mühürlü. Kalplerinde o kişilerin özellikleri var, baş gözleri kapalı, hicab-ı mesture ile örtülü, kulaklarında vakra var. Allah Tealâ 7. basamağa kadar derhal bunları çeviriyor, o kişinin baş gözünün üzerindeki hicab-ı mestureyi alıyor, kulaklarındaki vakrayı alıyor, kalbindeki ekinneti alıyor ve o insanları takva sahibi kılıyor Allahû Tealâ. Böyle bir dizaynda takva sahibi olanların kardeşler olduğunu ifade etmek söz konusu mu? Elbette, takva sahibi olanlar mü’minlerdir. Allahû Tealâ, mü’min olmanın başladığı noktanın 3. basamak olduğunu; Allah’a ulaşmayı dilediğimiz yer olduğunu söylüyor. Dalâletten kurtulduğumuz, küfürden kurtulduğumuz nokta; 3. basamak ve öyleyse burada zaten açıkça mü’minlerin takva sahibi olduğu açıkça ifade edilmiş. 

Benzer konular