Nâziât 38, 39, 40, 41 âyetlerine göre, nefslerine uyarak dünya hayatını tercih edenlerin cehenneme gireceklerini söyleyebilir miyiz? Yûnus 7 ve 8'e göre, "Allah’a ulaşmayı dileyerek, takva sahibi olanların da (Rûm 31) cennete ulaşacakları bildiriliyor." diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Nâziât 38, 39, 40, 41 âyetlerine göre, nefslerine uyarak dünya hayatını tercih edenlerin cehenneme gireceklerini söyleyebilir miyiz? Yûnus 7 ve 8'e göre, "Allah’a ulaşmayı dileyerek, takva sahibi olanların da (Rûm 31) cennete ulaşacakları bildiriliyor." diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nâziât 38, 39, 40, 41 âyetlerine göre, nefslerine uyarak dünya hayatını tercih edenlerin cehenneme gireceklerini söyleyebilir miyiz? Yûnus 7 ve 8'e göre, "Allah’a ulaşmayı dileyerek, takva sahibi olanların da (Rûm 31) cennete ulaşacakları bildiriliyor." diyebilir miyiz?

Şimdi bakalım Nâziât Suresinin 38., 39., 40. ve 41. âyet-i kerimlerinde neler var:

79/NÂZİÂT-38: Ve âseral hayâted dunyâ.
Ve dünya hayatını tercih etmiş ise.


ve âserel hayâted dunyâ: Ve dünya hayatını seçerse.

Nâziât Suresinin 39. âyet-i kerimesi:

79/NÂZİÂT-39: Fe innel cahîme hiyel me’vâ.
O taktirde, muhakkak ki alevli ateş (cehennem), o, barınacak yerdir.


fe innel cahîme hiyel me’vâ: Şüphesiz cehennem (muhakkak ki cehennem) bir barınma yeridir (me’vâ’dır). Barınaktır (barınma yeri).

Nâziât Suresinin 40. âyet-i kerimesi:

79/NÂZİÂT-40: Ve emmâ men hâfe makâme rabbihî ve nehân nefse anil hevâ.
Ve fakat, kim Rabbinin makamından korkmuş ve nefsini heveslerinden nehyetmiş ise (heveslerine uymamışsa).


ve emmâ men hâfe makâme rabbihî ve nehennefse anil hevâ: Kim Rabbinden, Rabbinin makamından korkar ve nefsini hevadan sakındırırsa.
 
Nâziât Suresinin 41. âyet-i kerimesi:

79/NÂZİÂT-41: Fe innel cennete hiyel me’vâ.
O taktirde, muhakkak ki cennet, o, barınacak yerdir.


fe innel cennete hiyel me’vâ: Artık şüphesiz cennet, (onun için) bir barınma yeridir.

O zaman iki grup insan var. Dünya hayatını seçerse kişi, onlar Allah’ın âyetlerinden gâfil olanlar. Şüphesiz cehennem onlar için bir barınma yeridir, dünya hayatını seçerse. Kim Rabbinin makamından korkarsa, nefsini hevâdan arındırırsa, sakındırırsa nehyederse, yasaklarsa…

“Nâziât Suresinin 38., 39., 40. ve 41. âyet-i kerimelerine göre, nefslerine uyarak dünya hayatını tercih edenlerin cehenneme gideceklerini söyleyebilir miyiz?”

Evet. “Dünya hayatını seçerse kişi (tercih ederse) cehennem onun için bir barınma yeridir.” diyor Allahû Tealâ. “Ama kim de Rabbinin makamından korkarsa ve nefsini hevadan, istek ve tutkulardan sakındırırsa, o cennet onun için bir barınma yeridir.”

Yûnus Suresinin 7. âyet-i kerimesi:

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.


“Muhakkak ki onlar Bize ulaşmayı dilemezler (ruhlarını ölmeden Bize ulaştırmayı dilemezler). Onlar dünya hayatından razıdır (dünya hayatıyla mutmain olur). Onlar Bizim âyetlerimizden gâfil olanlardır.” diyor Allahû Tealâ. “Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkes Allah’ın âyetlerinden gâfil olanlardır.” buyuruyor Allahû Tealâ.

Yûnus Suresinin 8. âyet-i kerimesi ise sonucu veriyor:

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


“Onların gidecekleri yer, kazandıkları dereceler itibariyle ateştir.”

Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“Allah’a ulaşmayı dile (Allah’a yönel, Allah’a ulaşmayı dile) ve Allah’a karşı takva sahibi ol ve namaz kıl ve müşriklerden olma.”

Şimdi suale tekrar dönelim:

“Nâziât Suresinin 38., 39., 40., 41. âyet-i kerimesine göre, nefslerine uyarak dünya hayatını tercih edenlerin cehenneme gireceklerini söyleyebilir miyiz?”

Evet. Yûnus Suresinin 7. ve 8. âyet-i kerimelerine göre, Nâziât Suresinin 38., 39., 40. ve 41. âyet-i kerimeleri gereğince cehenneme gideceğini söyleyebiliriz.

“Yûnus Suresinin 7. ve 8. âyet-i kerimesine göre, “Allah’a ulaşmayı dileyerek, takva sahibi olanların da (Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi) cennete ulaşacakları bildiriliyor.” diyebilir miyiz?”

Evet, diyebiliriz.

Benzer konular