Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimeye göre Allahû Tealâ’nın Allah’a ulaşmayı dileyenleri mürşidine ulaştıracağı sonucunu çıkarabilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimeye göre Allahû Tealâ’nın Allah’a ulaşmayı dileyenleri mürşidine ulaştıracağı sonucunu çıkarabilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimeye göre Allahû Tealâ’nın Allah’a ulaşmayı dileyenleri mürşidine ulaştıracağı sonucunu çıkarabilir miyiz?

Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesi:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


yâ eyyuhellezîne âmenû in tettekullâhe: Ey âmenû olanlar, eğer Allah’a takva sahibi olursanız.
yec’al lekum furkânen: Size furkanlar verir.
ve yukeffir ankum seyyiâtikum: Ve sizden seyyiatinizi örter.
ve yagfir lekum: Ve size mağfiret eder yani sizin günahlarınızı sevaba çevirir.
vallâhu zul fadlil azîm(azîmi): O büyük fazlın (azîm fazlın) sahibidir.
 
Bu âyet-i kerimeden, Allah’a ulaşmayı dileyenlerin mürşidine ulaştırılacağı, Allahû Tealâ tarafından Allahû Tealâ’nın onları mürşidine (mürşidlere) ulaşacağı neticesine ulaşabilir miyiz?

Evet, açıkça şu sonuç çıkıyor:
Eğer Allah’a ulaşmayı dilerseniz (ki takva sahibi olmak bu demek 1. aşamada) size furkanlar verir. Sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere Allahû Tealâ’nın verdiği 7 tane furkan. Yani;

1- Gözlerdeki hicab-ı mesturenin alınması.
2- Görme hassasının üzerindeki gışavetin alınması.
3- Kulaklardaki vakranın alınması, işitme hassasının üzerindeki mührün alınması.
4- Kalpteki ekinnetin alınması.
5- Ve küfrün alınması.
6- Ve kalbin mührünün açılması.
7. furkan da o kişiye Allah'ın verdiği, kalbine ekinneti alıp koyduğu ihbat ve 7 defa o kişinin günahlarının örtülmesi.

Şimdi bir adım öteye geçiyoruz. Bununla yetinmiyor Allahû Tealâ ve: “Size mağfiret eder.” diyor. Yani günahlarınızı sevaba çevirir. Ne zaman gerçekleşiyor bu? Mürşidimize ulaştığımız, tâbiiyetimizi gerçekleştirdiğimiz zaman ancak Allah günahlarımızı sevaba çeviriyor, bizlere mağfiret ediyor. Hem furkan veriyor, Allah'a kapalı olan bütün kapıları Allah'a açık hale getiriyor hem de bunların herbirini yaparken, bir miktar derecat ilâvesi ile kişinin kaybettiği dereceler kadar derecat veriyor onlara. Böylece günahlarını örtüyor hem de o kişileri mürşidlerine ulaştırarak günahlarının sevaba çevrilmesine, Allahû Tealâ medar oluyor.

Böylece Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesinden sonraki 30. âyet-i kerimesini de hatırlayın. Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesinde bu olay tamamlanıyor.  

Benzer konular