Vel Asr Suresinde dört grup insan var: Allah’a ulaşmayı dilemeyen, Allah’a ulaşmayı dileyen, Hakk’ı tavsiye eden ve sabrı tavsiye eden. Bu istikamette Fatiha Suresinde, bu dört grup insanın Allah’tan talep ettiği şeyleri, dilekleri açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Vel Asr Suresinde dört grup insan var: Allah’a ulaşmayı dilemeyen, Allah’a ulaşmayı dileyen, Hakk’ı tavsiye eden ve sabrı tavsiye eden. Bu istikamette Fatiha Suresinde, bu dört grup insanın Allah’tan talep ettiği şeyleri, dilekleri açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Vel Asr Suresinde dört grup insan var: Allah’a ulaşmayı dilemeyen, Allah’a ulaşmayı dileyen, Hakk’ı tavsiye eden ve sabrı tavsiye eden. Bu istikamette Fatiha Suresinde, bu dört grup insanın Allah’tan talep ettiği şeyleri, dilekleri açıklar mısınız?

Vel Asr Suresi:

103/ASR-1: Vel asri.
Asra yemin olsun.

103/ASR-2: İnnel insâne le fî husr(husrin).
Muhakkak ki insan, gerçekten hüsrandadır.

103/ASR-3: İllâllezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ve tevâsav bil hakkı ve tevâsav bis sabrı.
Ama âmenû olanlar (ilk 7 basamağı aşanlar), nefs tezkiyesi yapanlar (ikinci 7 basamağı aşanlar), Allah’a ruhu ulaşıp Hakk’ı tavsiye edenler (üçüncü 7 basamağı aşanlar) ve sabrı tavsiye edenler (dördüncü 7 basamağı aşanlar) hariç.


Vel Asr Suresinin 1. âyet-i kerimesi: “Asra, zamana yemin ederim.”
Vel Asr Suresinin 2. âyet-i kerimesi: “İnsanlar hüsrandadırlar.”
Vel Asr Suresinin 3. âyet-i kerimesi: “Onlar âmenû olmuşlardır ve nefsi ıslâh edici amel işlerler ve Hakk’ı tavsiye ederler ve sabrı tavsiye ederler; onlar hariç.”, diyor Allahû Tealâ. Onlar hüsranda değildir

Ve bu dört grup insan;

1. Âmenû olanlar: Allah’a ulaşmayı dileyenler. Üçüncü basamakta olay başlıyor.

2. Amilüssalihat yapanlar: On dördüncü basamaktaki olay; yani üçüncü basamakta kişi Allah’a ulaşmayı diliyor. Allahû Tealâ ona furkanlar veriyor. Mürşidine olaştırıyor onu. On dördüncü basamakta kişi mürşidine tâbî oluyor ve amilüssalihat yapmaya başlıyor, nefs tezkiye işlemeye başlıyor. Âmenû olanlar ilk yedi basamağı, amilüssalihatta bulunanlar ikinci yedi basamağı ifade ediyor.

3. “ve tevâsav bil hakkı”: Bu noktadan itibaren Allah’a ulaşanlar, Allah’a ulaştıkları için, macerayı tamamlamışlardır ve bunu başkalarına da tavsiye ediyorlar. Allah’a ulaşmayı tavsiye ediyorlar. Hakk’ı tavsiye edenler.

4. “ve tevâsav bis sabr(sabrı)”: Sabrı tavsiye edenler, yani bundan sonraki fizik vücudun, nefsin ve iradenin Allah’a tesliminin neticesinde sabrı tavsiye eden insanlar ortaya çıkıyor. Sabrın sahipleri olanlar; yani sabırsızlık afeti yok olduktan sonra, on dokuz mertebede sabır konusunda ileriye geçenler. On dokuz mertebe kalpleri müzeyyen olarak, sabrın sahibi olanlar. Sabırsızlık afeti yok olduktan sonra, kalpleri on dokuz mertebe müzeyyen olarak, sabrın sahibi olanlar.
 
Fatiha Suresi:

1/FÂTİHA-1: Bismillâhir rahmânir rahîm.
Rahmân ve rahîm olan Allah'ın ismi ile.

1/FÂTİHA-2: El hamdu lillâhi rabbil âlemîn (âlemîne).
Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’adır.

1/FÂTİHA-3: Er rahmânir rahîm(rahîmi).
Rahmân’dır, Rahîm’dir.

1/FÂTİHA-4: Mâliki yevmid dîn(dîne).
Dîn gününün mâlikidir.

1/FÂTİHA-5: İyyâke na’budu ve iyyâke nestaîn(nestaînu).
(Allah'ım!) Yalnız Sana kul oluruz ve yalnız Senden İSTİANE (mürşidimizi) isteriz.

1/FÂTİHA-6: İhdinâs sırâtel mustakîm(mustakîme).
(Bu istiane'n ile) bizi, SIRATI MUSTAKÎM'e hidayet et (ulaştır).

1/FÂTİHA-7: Sırâtallezîne en’amte aleyhim gayril magdûbi aleyhim ve lâd dâllîn(dâllîne).
O yol (SIRATI MUSTAKÎM) ki; üzerlerine nimet verdiklerinin yoludur. Üzerlerine gadap duyulmuşların ve dalâlette kalmışların (Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin) yolu değil.


Fatiha Suresinin 1. âyet-i kerimesi: “Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Fatiha Suresinin 2. âyet-i kerimesi: “Hamd âlemlerin Rabbinedir.”
Fatiha Suresinin 3. âyet-i kerimesi: “Rahmân ve Rahîm olan”
Fatiha Suresinin 4. âyet-i kerimesi: “Dîn gününün sahibi olan”
Fatiha Suresinin 5. âyet-i kerimesi: “Yalnız Sana kul oluruz ve yalnız Senden istiane isteriz.”

İşte burada istianenin istendiği nokta var. bu noktaya kadar geliyor kişi. Allah’a, Allah’a ulaşmayı dilediği andan itibaren kul oluyor; “İyyâke na’budu.” Ondan sonra bu kulluğu devam ediyor ve kişi huşû sahibi olarak, Allah’tan istiane istiyor, mürşidini istiyor; yani burası on üçüncü basamak.

Fatiha Suresinin 6. âyet-i kerimesi: On dördüncü basamakta Allah ona mürşidini gösteriyor. Kişi ulaşıyor ve devrin imamının ruhu başının üzerine geliyor. Böylece kişi Sıratı Mustakîm’e ulaşıyor. Kişinin ruhu, vücudundan ayrılıp Sıratı Mustakîm’e ulaşıyor; “ihdinas sırâtel mustakîm(mustakîme).”

Fatiha Suresinin 7. âyet-i kerimesi:

“sırâtallezîne en’amte aleyhim: O yol ki başlarının üzerinde ni’met olanların yoludur.”

Devrin imamının ruhu kişinin başının üzerine gelip yerleşmiş ve üzerinde ni’met olanların yoluna Allah o kişiyi ulaştırmış.  

“gayril magdûbi aleyhim: Üzerlerine gadap duyulanların yolu değildir.”

Kim onlar? Allahû Tealâ: “Kâfirlere gadap duyarım.”, diyor. Kimdir kâfir? Allah’a ulaşmayı dilemeyenler.

“ve lâd dâllîn(dâllîne): Ve dalâlette olanların üzerine değildir.”

Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkes dalâlettedir.

Allah razı olsun.

Benzer konular