Kaf Suresinin 31. ve 32. âyet-i kerimelerine göre takva sahibi olup evvab ve hafîz olanlar için cennetin yaklaştırılması konusuna açıklık getirir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Kaf Suresinin 31. ve 32. âyet-i kerimelerine göre takva sahibi olup evvab ve hafîz olanlar için cennetin yaklaştırılması konusuna açıklık getirir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kaf Suresinin 31. ve 32. âyet-i kerimelerine göre takva sahibi olup evvab ve hafîz olanlar için cennetin yaklaştırılması konusuna açıklık getirir misiniz?

Diyor ki Kaf 31’de Allahû Tealâ:

50/KAF-31: Ve uzlifetil cennetu lil muttakîne gayra baîdin.
Ve cennet, takva sahipleri için uzak olmayarak yaklaştırıldı.

50/KAF-32: Hâzâ mâ tûadûne li kulli evvâbin hafîz(hafîzin).
İşte size vaadolunan şey budur (cennettir). Bütün evvab (ruhu Allah’a ulaşarak sığınmış), ve hafîz olanlar (başlarının üzerine devrin imamının ruhu ulaşmış olanlar) için.


“Cennet takva sahiplerine uzak olmayarak yaklaştırıldı.”

hâzâ mâ tûadûne li kulli evvâbin hafîz(hafîzin): işte bu vaat olunduğunuz şeydir, bütün evvab olanlar için, bütün hafîz olanlar için.

Allahû Tealâ, cennetin takva sahiplerine yaklaştırıldığını ifade ediyor. İster takva sahiplerinin cennete ulaşması şeklinde olsun, ister cennetin takva sahiplerine ulaşması şeklinde olsun. Bizim bilmediğimiz bir standartta Allah, cenneti sadece takva sahiplerine yaklaştırıyor. Yani takva sahipleriyle cennet birbirine yaklaştırılıyor.

Ne demek istiyor Allahû Tealâ? Takva sahipleri cehenneme giriyor, uçarak. Takvaysa; Allah’a ulaşmayı dileyenler. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cehennemden içeriye uçarak giremiyor. Cehenneme kadar geliyorlar. Cehennemin kapısı kaldırılıyor. Sorgulanıyorlar, cehennem bekçileri tarafından. Ondan sonra kapı birazcık kaldırılıp burunları sürtünerek cehennemin içine giriyorlar. Ve cehennemden bir daha çıkamıyorlar. Ama cennete gidecek olanlar cehenneme uçarak giriyorlar. Ve oradan uçarak ayrılıyorlar; cehennemi tamamen gördükten sonra Allahû Tealâ’ya sonsuz hamd ve şükürlerle oradan ayrılıyorlar ve cennete ulaşabiliyorlar.

Öyleyse, cennet kimlere yakın? Sonsuz hızla yolculuk söz konusu olduğuna göre sadece takva sahiplerine yakın. Mü’minlere yakın; dalâlette olmayanlara yakın. Hidayette olanlara yakın. Onlar için sonsuz hız söz konusu olduğu için ve cehennemden çıkmaları söz konusu olduğu için cennete kadar da gidecek olan bu insanlar, sonsuz hızın sahibi oldukları için cennet onlara yaklaştırılmış oluyor. Ama Allahû Tealâ bunun ötesinde başka bir yaklaştırma tekniği kullanır mı? O konuda bilgimiz yok. Ama cennetin takva sahiplerine yaklaştırıldığı kesin. Onların sadece cennete girebilmesi söz konusu olduğu için ve sonsuz hızla hareket edebildikleri için.
 
Kim bunlar? Bunlar evvab ve hafîz olanlar. Yani mürşidlerine tâbî olanlar. 

Benzer konular