Yûnus 62, 63, 64 ile Bakara 38'e göre Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Yûnus 62, 63, 64 ile Bakara 38'e göre Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûnus 62, 63, 64 ile Bakara 38'e göre Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?

Yûnus Suresinin 62., 63. ve 64. âyet-i kerimelerinde Allahû Tealâ şöyle buyuruyor:

10/YÛNUS-62: E lâ inne evlîyâallâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Muhakkak ki Allah’ın evliyasına (dostlarına), korku yoktur. Onlar, mahzun olmazlar, öyle değil mi?

10/YÛNUS-63: Ellezîne âmenû ve kânû yettekûn(yettekûne).
Onlar, âmenûdurlar (ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir) ve takva sahibi olmuşlardır.

10/YÛNUS-64: Lehumul buşrâ fîl hayâtid dunyâ ve fîl âhırati, lâ tebdîle li kelimâtillâh(kelimâtillâhi), zâlike huvel fevzul azîm(azîmu).
Onlara, dünya hayatında ve ahirette müjdeler (mutluluklar) vardır. Allah’ın sözü değişmez. İşte O, fevz-ül azîmdir.


“Muhakkak ki, o Allah'ın evliyası var ya; onlara korku yoktur, onlar mahzun da olmazlar. Onlar âmenû olmuşlardır (Allah'a ulaşmayı dilemişlerdir) ve takva sahibi olmuşlardır.” Allah'a ulaşmayı dilemişler ve takva sahibi olmuşlardır. Yani kim Allah'a ulaşmayı dilerse, takva sahibi olduğu kesin.

İnşaallah bu âyet-i kerimeler ile Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesi gereğine göre Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz? Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?

Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesi:

2/BAKARA-38: Kulnâhbitû minhâ cemîa(cemîan), fe immâ ye’tiyennekum minnî hudenfe men tebia hudâye fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Biz dedik ki: “Hepiniz oradan (aşağıya) inin. Benden size mutlaka hidayet gelecektir. O zaman kim hidayetime tâbî olursa, artık onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmazlar.”


kulnâhbitû minhâ cemîa(cemîan): De ki: “Hepiniz oradan aşağı inin.
fe immâ ye’tiyennekum minnî huden: Size Benden bir hidayet geldiği zaman.
fe men tebia hudâye: Kim hidayetçiye tâbi olursa.
fe lâ havfun aleyhim: Onun üzerine korku yoktur.
ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne): Ve onlar mahzun olmazlar.

Bir huden kelimesi geçiyor; hidayet.
Bir de hudâye geçiyor; hidayetçi.

Öyleyse hidayeti getiren bir hidayetçi var her zaman. “Hidayetçiye tâbî olanlar mahzun olmazlar ve korku da yoktur onlara.” diyor.

“Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesine göre Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?”

Evet. Allah'a ulaşmayı dileyenlerin hidayetçiye tâbî olacağını söyleyebiliriz. Ama burada Allahû Tealâ’nın söylediği şey; Yûnus Suresinin 62., 63. âyet-i kerimesi ile Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesi arasındaki denge.

Ne diyor Allah’ın evliyası için: “Onlar muhakkak ki Allah'ın evliyalarıdır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmazlar.” Sebebi: “Onlar âmenû olmuşlardır ve takva sahibi olmuşlardır.”

Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesinde de: “Onlara korku yoktur, onlar mahzun da olmazlar.” diyor. Burada görüyorsunuz ki; kişi âmenû olduğu anda, Allah'a ulaşmayı dilediği anda takva sahibi oluyor. Ve korkudan ve mahzun olmaktan berî oluyor.

Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesinde bundan sonraki safhadan bahsediliyor. Kişinin âmenû olduğu nokta, 3. basamaktan 7. basamağa kadar gelen Allah'a ulaşmayı dilediği nokta. 7. basamaktan 14. basamağa kadar, Allah'a ulaşmak üzere harekete geçtiği nokta.

Birincisinde 1. Sıratı Mustakîm; 3’ten 7’ye kadar.
İkincisinde 2. Sıratı Mustakîm; 7. basamaktan 14. basamağa kadar.

“Bu âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dileyenleri hidayetçiye tâbî olacaklarını söyleyebilir miyiz?”

Allah'a ulaşmayı diliyorsa, mutlaka Allahû Tealâ ona zaten mürşidini gösterecektir. Onu irşad makamına ulaşmaya ehil kılacaktır (istekli kılacaktır). Yetmez, hacet namazıyla gösterdiği mürşidini sevmesini temin edecektir.

Benzer konular