Mâide-27’ye göre takva sahibi olmayanların Kehf-104’te belirtildiği gibi takva sahibi olmayanların amellerinin boşa gittiğini söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Mâide-27’ye göre takva sahibi olmayanların Kehf-104’te belirtildiği gibi takva sahibi olmayanların amellerinin boşa gittiğini söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mâide-27’ye göre takva sahibi olmayanların Kehf-104’te belirtildiği gibi takva sahibi olmayanların amellerinin boşa gittiğini söyleyebilir miyiz?

18/KEHF-104: Ellezîne dalle sa’yuhum fîl hayâtid dunyâ ve hum yahsebûne ennehum yuhsinûne sun’â(sun’an).
Onlar, dünya hayatında amelleri (çalışmaları) sapmış (kaybettikleri dereceler, kazandıkları derecelerden daha fazla) olanlardır. Ve onlar, güzel ameller işlediklerini zannediyorlar.


“Onlar dünya hayatında amelleri yani çalışmaları sapmış olanlardır. Ve onlar güzel ameller işlediklerini zannediyorlar.”

Takva sahibi olmayanlar. Kehf-104’te Allahû Tealâ amelleri sapanların durumundan bahsediyor. Bunlar tabiatıyla takva sahibi olmayanlar. Sonra da Allahû Tealâ zaten Allah'ın âyetleriyle ve Allah'ın resûlleriyle alay edenlerin mizanının bile tutulmadığını söylüyor Kehf-105’te:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


Zumer-65’te de Allahû Tealâ; Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin amellerinin boşa gittiğini söylüyor:

39/ZUMER-65: Ve lekad ûhıye ileyke ve ilâllezîne min kablike, le in eşrakte le yahbetanne ameluke ve le tekûnenne minel hâsirîn(hâsirîne).
Ve andolsun ki, sana ve senden öncekilere: “Gerçekten eğer sen şirk koşarsan (Allah’a ulaşmayı dilemezsen), amellerin mutlaka heba olur. Ve mutlaka hüsrana düşenlerden olursun.” diye vahyolundu.


Allah’a ulaşmayı dilemeyenler hüsranda olanlar. Hüsranda olanların amellerinin boşa gittiğini söylüyor Allahû Tealâ. Burada “çalışmaları sapmış” deyince “amelleri sapmış yani boşa gitmiş” diyor Allahû Tealâ.

Benzer konular