Rûm Suresi 31. âyet-i kerimesi ve Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesine göre takva ve teslim arasında ilişki vardır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Rûm Suresi 31. âyet-i kerimesi ve Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesine göre takva ve teslim arasında ilişki vardır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rûm Suresi 31. âyet-i kerimesi ve Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesine göre takva ve teslim arasında ilişki vardır diyebilir miyiz?

Zumer-54:

39/ZUMER-54: Ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu min kabli en ye’tiyekumul azâbu summe lâ tunsarûn(tunsarûne).
Ve Rabbinize (Allah’a) yönelin (ruhunuzu Allah’a ulaştırmayı dileyin)! Ve size azap gelmeden önce O’na (Allah’a) teslim olun (ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi, iradenizi Allah’a teslim edin). (Yoksa) sonra yardım olunmazsınız.


ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu: Allah'a ulaşmayı dile ve O’na teslim ol.
min kabli en ye’tiyekumul azâbu: Üzerine azap gelmeden önce.
summe lâ tunsarûn(tunsarûne): Yoksa sonra yardım olunmazsın.

“Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi ve Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesine göre takva ve teslim arasında ilişki var mıdır?”

Zumer-54; Sadece Allah'a ulaşmayı dileyenlerin Allah'a teslim olacağını söylüyor: “Allah'a ulaşmayı dile ve Allah'a teslim ol, yani ruhunu da vechini de nefsini de iradeni de Allah'a teslim et.” Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ sadece: “Allah'a ulaşmayı dile.” buyuruyor, teslimden bahsetmiyor. Ama Zumer Suresinin 54. âyet-i kerimesinde: “Allah'a ulaşmayı dile ve Allah'a teslim ol.” diyor.

Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi kişiyi şirkten kurtarıyor Allah'a ulaşmayı dilediği için. Artık o kişi müşriklerden değil. Zumer-54 tek başına Allah'a ulaşmayı dileyenin, sadece onların Allah'a teslim olacağını Allahû Tealâ ifade ediyor: “Azap gelmeden önce ister kabir azabı olsun ister cehennem azabı olsun her ikisi de bu hayattan sonra yani bu hayattayken Allah'a ulaşmayı dile ve bu hayatı yaşarken Allah'a teslim ol.”diyor.

Netice takva ve teslim arasında ilişki kesinlikle vardır. Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi Allah'a ulaşmayı dileyenin takva sahibi olduğunu söylüyor. Ve Zumer-54 de Allah'a ulaşmayı dileyenin Allah'a teslim olacağını söylüyor. Öyleyse bu iki âyeti birleştirdiğimiz zaman takva ve teslim arasında kesin bir ilişki vardır.

Takva da 7 tanedir. Teslim de 7 safhada oluşur. Takva da 7 safhada oluşur, teslim de:

• Allah'a ulaşmayı dilediğiniz anda teslimin 1. safhasındasınız.
• Mürşide ulaştığınız zaman 2. safhasındasınız.
• Ruhunuzu Allah'a ulaştırdığınız zaman 3. safhasındasınız.
• Fizik vücudunuzu teslim ettiğinizde 4. safhasındasınız.
• Nefsinizi teslim ettiğinizde 5. safhadasınız.
• İrşada ulaştığınızda 6. safhadasınız.
• İradenizi de Allah'a teslim ettiğiniz zaman 7. safhasındasınız.

Hem takvanın hem de teslimin. “ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu: Allah'a ulaşmayı dile ve teslim ol.” Bu teslim 1. teslimden sonuncu teslime kadar bütün teslimleri kapsıyor Zumer-54. Ve başlangış noktasının mutlaka Allah'a ulaşmayı dilemekle mümkün olduğunu söylüyor.

Benzer konular