Bakara 195'te muhsinler nasıl kendilerini kendi elleriyle tehlikeye atarlar?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Bakara 195'te muhsinler nasıl kendilerini kendi elleriyle tehlikeye atarlar?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara 195'te muhsinler nasıl kendilerini kendi elleriyle tehlikeye atarlar?

2/BAKARA-195: Ve enfikû fî sebîlillâhi ve lâ tulkû bi eydîkum ilet tehluketi, ve ahsinû, innallâhe yuhıbbul muhsinîn(muhsinîne).
Ve (mallarınızı) Allah yolunda infâk edin (başkalarına verin)! Ve de kendi elinizle (kendinizi) tehlikeye atmayın! Ve ahsen olun! Muhakkak ki Allah, muhsinleri sever.


Burada kişinin mallarını başkalarına karşılıksız vermeleri emrolunuyor. Kardeşimiz acaba bu suali bize sormakla hangi açıdan değerlendirmemizi istiyor?

“Mallarınızı Allah yolunda infâk edin ve kendi elinizle, kendi kendinizi tehlikeye atmayın. Ahsen olun! Muhakkak ki Allah, muhsinleri sever.”

Şimdi bir evvelki âyet-i kerime, 194’te Allahû Tealâ buyuruyor ki:

2/BAKARA-194: Eş şehrul harâmu biş şehril harâmi vel hurumâtu kısâs(kısâsun), fe meni’tedâ aleykum fa’tedû aleyhi bi misli ma’tedâ aleykum, vettekûllâhe va’lemû ennellâhe meal muttekîn(muttekîne).
Haram ay, haram aya karşılıktır. Hürmetler (yasaklar) karşılıklıdır. O halde kim size saldırırsa o zaman onun size saldırdığı kadar siz de ona saldırın. Allah’a karşı takva sahibi olun ve Allah’ın takva sahipleriyle beraber olduğunu bilin!


“Allah'a karşı takva sahibi olun ve Allah'ın takva sahipleriyle beraber olduğunu bilin.”

Demek ki Allahû Tealâ’nın istediği şey; herkesin takva sahibi olması.

• Kim Allah’a ulaşmayı dilerse 1. takvanın sahibidir.
• Mürşidine tâbî olursa, 2. kat takvanın sahibidir (2. seviye).
• Ruhunu Allah’a ulaştırırsa 3. takvanın sahibidir.
• Fizik vücudunu teslim ederse 4. kat takvanın sahibidir.
• Nefsini teslim ederse 5. kat takvanın sahibidir.
• Muhlis olursa 6. kat takvanın sahibidir.
• İradesini Allah’a teslim ederse 7. kat takvanın sahibidir.

“Allah'ın takva sahipleriyle beraber olduğunu bilin! Allah yolunda infâk edin. Ve kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Ahsen olun! Muhakkak ki Allah, muhsinleri sever.”

Ahsen olmak, muhsin olmayı ifade ediyor. Bütün insanlar, Allah’a ulaşmayı diledikleri anda böyle bir dilek onları, 1. kat cennete ulaştırmaya yeterlidir. Yoluna devam ederse kişi mutlaka mürşidine tâbî olacaktır. Tâbiiyet 2. kat cenneti… Tâbî olduğu zaman vücudundan ayrılan ruhu 7-8 ayda Allah’a ulaşacaktır. Bu onun ermiş evliya olmasını ifade eder, 3. kat cenneti sağlar.

İşte bunları dikkate alarak olaya baktığımız zaman: “Allah yolunda infâk edin ve kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın.” demekle Allahû Tealâ, “Ahsen olun ki; o zaman muhsinlerden olursunuz ve muhsinleri Allah sever.” diyor. Burada Allahû Tealâ’nın ifade etmek istediği şey; ellerinde imkân olanların, bu imkânları kendileri kullanırken başkalarına da yardımcı olmalarını, onlara da ellerindekilerden bir parçasını vermeleri, ihsan edenlerden olmaları ifade ediliyor. Allahû Tealâ, bu istikamette açık ve kesin bir şekilde: “İnfâk edin!” ifadesini kullanıyor. İnfâk etmek, yani elindeki imkânları başkalarına ulaştırıp, onlara yardımcı olmak.

Allah razı olsun.

Benzer konular