Tevbe 44’e göre takva sahiplerinin özelliklerinden birinin de malla ve nefsle cihat olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Tevbe 44’e göre takva sahiplerinin özelliklerinden birinin de malla ve nefsle cihat olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tevbe 44’e göre takva sahiplerinin özelliklerinden birinin de malla ve nefsle cihat olduğunu söyleyebilir miyiz?

9/TEVBE-44: Lâ yeste'zinukellezîne yu'minûne billâhi vel yevmil âhiri en yucâhidû bi emvâlihim ve enfusihim, vallâhu alîmun bil muttakîn(muttakîne).
Allah’a ve ahiret gününe (ölmeden evvel Allah’a ulaşma gününe) îmân eden kimseler, malları ve canları ile cihad etmek konusunda senden izin istemezler. Ve Allah, takva sahiplerini bilir.


“Allah’a ve ahiret gününe yani ölmeden Allah’a ulaşma gününe îmân edenler; malları ve canları ile cihat etme konusunda senden izin istemezler ve Allah takva sahiplerini bilir.”

Burada Allah’a ulaşmayı dileyen kişilerden bahsediyor. Allah’a ulaşmayı dileyenler; Allah’ın sancağı altına girmişlerdir ve izin istemeden savaşta derhal yerlerini alırlar ve takva sahipleridir. Allah’a ve ahiret gününe îmân edenler, bunlar, burada Tevbe-44’de; malla ve nefsle cihat müessesesine dokunuyor. Bu, Allah’a ulaşmayı; burada hem Allah’a ulaşmayı diliyor kişi hem de mallarıyla ve canıyla cihad ediyor, nefsi ile cihat ediyor (malıyla ve nefsi ile cihat ediyor) yani bu noktada kişinin Allah’a ulaşmayı dileme mertebesinden öteye geçmiş olduğu Peygamberimiz Efendimiz (S.A.V)’e tâbî olduğu noktasına ulaşıyoruz. Allah’a ulaşmayı dilemiş, nefs tezkiyesine de başlamış. Nefs tezkiyesine başlayabilmesi için mutlaka tâbî olması lâzım. Tâbiiyetini de tamamlamış birisinden bahsediyor Allahû Tealâ burada. Tevbe-44’e göre takva, 7. basamaktaki takva değildir. Tevbe-44’deki takva, 14. basamaktaki takvadır. Tâbiiyet tamamlanmıştır, nefs tezkiyesi başlamıştır; hem malları ile Allah’ın yolunda cihad ediyorlar (fiziki âlemde bir cihad müessesesi) hem de nefsleri ile cihat ediyorlar (nefs tezkiyesi).

Benzer konular