Ankebût-23’te Allah’tan ümidini kesenler; Allah’a mülaki olmayı inkâr edenler, Zumer-53’te Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin, Allah’a mülaki olmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Ankebût-23’te Allah’tan ümidini kesenler; Allah’a mülaki olmayı inkâr edenler, Zumer-53’te Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin, Allah’a mülaki olmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ankebût-23’te Allah’tan ümidini kesenler; Allah’a mülaki olmayı inkâr edenler, Zumer-53’te Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin, Allah’a mülaki olmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Allahû Tealâ Ankebut-23’te diyor ki:

29/ANKEBÛT-23: Vellezîne keferû bi âyâtillâhi ve likâihî ulâike yeisû min rahmetî ve ulâike lehum azâbun elîm(elîmun).
Allah’ın âyetlerini ve O’na (Allah’a) mülâki olmayı (ruhlarını hayatta iken Allah’a ulaştırmayı) inkâr edenler; işte onlar, rahmetimden ümidi kestiler. Ve işte onlar ki; onlar için elîm azap vardır.


"Allah’ın âyetlerini ve O’na (Allah’a) mülâki olmayı inkâr edenler; işte onlar, rahmetimden ümid kesenlerdir. Ve işte onlar; onlar için elîm azap vardır."

Öyleyse Allah’a mülaki olmayı, ruhun ölmeden evvel Allah’a ulaşmasını inkâr edenler. “Onlar Allah’ın rahmetinden ümit kesenlerdir.” diyor Allahû Tealâ.

Zumer-53:

39/ZUMER-53: Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).
De ki: "Ey nefsleri üzerine israf yüklemiş (haddi aşmış) kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, günahların hepsini mağfiret eder (sevaba çevirir). O, muhakkak ki O; Gafûr’dur (mağfiret eden), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderen)."


kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim: De ki: “Ey nefslerini israf etmiş yani haddi aşmış kullarım!
lâ taknetû min rahmetillâh (rahmetillâhi): Allah’ın rametinden ümit kesmeyin.
innallâhe: Muhakkak ki Allah,
yagfiruz zunûbe cemîâ (cemîan): günahların hepsine mağfiret eder yani günahların hepsini sevaba çevirir.
innehu huvel gafûrur rahîm (rahîmu): Muhakkak ki O, gafûrdur (günahları sevaba çevirendir) ve  rahîmdir  (rahmet nuru gönderendir).

Şimdi Allahû Tealâ burada, Cabbar’ın ifadesinde şöyle diyor: Ankebut-23’te Allah’tan ümidini kesenler; Allah’a mülaki olmayı inkâr edenler. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin, Allah’a mülaki olmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Evet, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenler Allah’a mülaki olmayı dileyenlerdir. Allah’ın rahmeti deyince ne anlaşılır? Allah’ın rahmeti diyince Allah’ın fazlı ve salâvâtı üç tane nuru var. Allah’ın rahmeti, Allah’ın fazlı Allah’ın salâvâtı. Ama Allahû Tealâ aynı zamanda “gafurdur” ifadesini de kullanıyor (gafur; mağfiret eden, günahları sevaba çeviren demektir). İşte kim Allah’a ulaşmayı dilemişse, Allah onların günahlarını örter, onları mürşidlerine ulaştırır ve örttüğü günahları bir defa daha sevaba çevirir, bir defa daha örter. İki defa örtmesi günahların sevaba çevrilmesi hükmündedir. İşte mağfiret günahların sevaba çevrilmesidir. Allah’ın günahları örtmesi olaylardan bir tanesi, sevaba çevirmesi de bir diğeri.

Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyenler; Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Çünkü diledikleri an Allah’ın rahmeti mutlaka onlara ulaşacaktır. Allah’ın o rahmeti onların günahlarını örtecektir. Mürşidlerine ulaştıkları zaman bir defa daha günahları örtülecektir. Allahû Tealâ Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesinde şöyle buyuruyor:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


“Ey âmenû olanlar Allah’a karşı takva sahibi olun yani Allah’a ulaşmayı dileyin ki, Allah sizin günahlarınızı örtsün. Size furkanlar versin ve günahlarınızı örtsün.”

İşte Allahû Tealâ günahları örtmesi gönderdiği rahmetiyle günahları örtmesi anlamını taşır.

Benzer konular