Kur’ân’da geçen “âmenû olanlar” acaba kimlerdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Kur’ân’da geçen “âmenû olanlar” acaba kimlerdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân’da geçen “âmenû olanlar” acaba kimlerdir?

Âmenû olanlar Allah’ın dostları... Sevgili kardeşlerim! İnsanların Allah ile olan ilişkilerinde safhalar söz konusu. Bu safhalar 7 tane;

1. Allah’a ulaşmayı dilemek. (Yani ruhu dünya hayatını yaşarken Allah’a ulaştırmayı dilemek.)
2. Mürşide tâbiiyet.

Ne yapıyor kişi? Hacet namazını kılıyor. Evvelâ boy abdestini alıyor. Sonra hacet namazını kılıyor. Ve Allah’tan mürşidini soruyor. Allahû Tealâ mutlaka o kişiye birincide olmasa bile, ikincide veya üçüncüde, çoğu zaman birincide mürşidini gösterir. Kişi gidiyor, mürşidine tâbî oluyor. Allah’a ulaşmayı dilemek; 1. safha.

Bu dilemek onu mutlaka Allahû Tealâ tarafından mürşidini ona göstermesiyle sonuçlanır. Ve kişi mürşidi neredeyse, dünyanın öbür ucunda da olsa, onun yanına ulaşıp ona tâbî olmak zorundadır. Allahû Tealâ herkese, en iyi insanları Allah tanıdığı için, onlar için, herbiri için en uygun olan mürşidi seçer. Ve o kişi hacet namazını kıldığında ona, o kişinin mürşidini gösterir. Ve kişi mürşidine ulaştığı zaman tâbiiyetini gerçekleştirmiş olur. Bundan muradı neydi Allahû Tealâ’nın? Bundan muradı; o kişinin ermiş evliya olmasını sağlamaktır.

Ermiş evliya ne demek? ‘Ruhu Allah’a ermiş olan kişi’ demek. Allah dostu demek.

Kim Allah’tan mürşidini sorarsa, Allah’ın gösterdiği mürşide ulaşıp tâbî olduğu zaman, onun ruhu mutlaka vücudunu terk eder. Ve Allah’a doğru yola çıkan kafileye o ruh ulaşır. Ve 7 tane gök katını aşar. 7. katta 7 tane âlemden geçer. Sidretül Münteha’ya ulaşır. Oradan dikey bir yolculukla Allah’ın Zat’ına ulaşır. Allah’ın Zat’ında yok olur.

Bu işlem 7-8 aylık bir zaman parçası içinde gerçekleşir. Ne olmuştur? Kişinin ruhu Allah’a ulaşmıştır. Allah’a ermiştir. İşte İslâm’da böyle olan kişilere ‘ermiş’ denir. Nesi ermiş? Ruhu ermiş. Kime ermiş? Allah’a ermiş. İşte ‘ermiş olmak’ böyle bir muhteva taşıyor sevgili kardeşlerim.

Allah razı olsun.

Benzer konular