Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde "Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Hud 29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim. Leyl 8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl 5’e göre veren cömerttir. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, Leyl 5. âyet-i kerimesine göre. Yûnus 62’ye göre dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde "Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Hud 29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim. Leyl 8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl 5’e göre veren cömerttir. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, Leyl 5. âyet-i kerimesine göre. Yûnus 62’ye göre dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde "Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Hud 29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim. Leyl 8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl 5’e göre veren cömerttir. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, Leyl 5. âyet-i kerimesine göre. Yûnus 62’ye göre dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde "Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Hud 29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim.  Leyl 8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri,  Leyl 5’e göre veren cömerttir. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, Leyl 5. âyet-i kerimesine göre. Yûnus 62’ye göre dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
 
Şimdi, Peygamber Efendimiz (S.A.V) ne diyor? "Mehdi (A.S) zamanında cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Şimdi âyetlere bakıyoruz. Hud 29:

11/HÛD-29: Ve yâ kavmi lâ es’elukum aleyhi mâlâ(mâlen), in ecriye illâ alâllâhi ve mâ ene bi târidillezîne âmenû, innehum mulâkû rabbihim ve lâkinnî erâkum kavmen techelûn(techelûne).
Ve ey kavmim! Buna (tebliğ ettiğim şeylere) karşılık sizden mal olarak (bir şey) istemiyorum. Eğer ücretim (ecrim) varsa ancak Allah’a aittir. Ve ben âmenû olanları (Allah’a ulaşmayı dileyenleri) tardedecek (uzaklaştıracak, kovacak) değilim. Muhakkak ki onlar, Rab’lerine mülâki olacaklar (ulaşacaklar). Ve lâkin ben, sizi cahillik eden bir kavim olarak görüyorum.


"ve yâ kavmi lâ es’elukum aleyhi mâlâ(mâlen): Ey kavmim ben sizden mal istemiyorum, talep etmiyorum.
in ecriye illâ alâllâhi: Benim ecrim Allah’a aittir.
ve mâ ene bi târidillezîne âmenû: Ve ben âmenû olanlara yanımdan kovamam.
innehum mulâkû rabbihim: Onlar muhakkak Rab’lerine mülâki olacaklardır, ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıracaklardır.
ve lâkinnî erâkum kavmen techelûn(techelûne): Ve lâkin ben, sizi cahillik eden bir kavim olarak görüyorum." diyor Allahû Tealâ.     

Burada Allahû Tealâ, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin, âmenû olmayanların cahil olduğunu söylüyor. Âmenû olanlar cahil değil, cimri değil ve korkak değil.

Leyl 8:

9/TEVBE-8: Keyfe ve in yazherû aleykum lâ yerkubû fîkum illen ve lâ zimmet (zimmeten), yurdûnekum bi efvâhihim ve te'bâ kulûbuhum, ve ekseruhum fâsikûn(fâsikûne).
Nasıl (ahdleri) olabilir ki? Eğer size karşı kuvvetlenirlerse (birbirlerine arka çıkarlarsa) sizin hakkınızda bir yakınlık (akrabalık) ve bir zimmet (ahdlerinizden dolayı sahip olduğunuz hakları) gözetmezler ve onların kalpleri direndiği halde sizi ağızlarıyla (sözleriyle) razı ederler ve onların çoğu fasıklardır.


Leyl 8'de cimriler var. Leyl  5'te ise:

92/LEYL-5: Fe emmâ men a’tâ vettekâ.
Fakat kim verdi (infâk etti) ve takva sahibi oldu ise.


"Öyleyse kim verirse, ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim ederse ve takva sahibi olursa."

Kim kendini müstağni görürse, Allah’a ihtiyacı yok görürse ve cimrilik ederse, yani ruhunu Allah’a ulaştırmazsa, ulaştırmaktan kaçarsa. Ve kim de (fe emmâ men a’tâ vettekâ), kim de verirse ve takva sahibi olursa, ruhunu Allah’a verirse, ulaştırırsa, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim ederse, her birinde ayrı bir takvanın sahibi olur kişi.
    
Yûnus 62. âyet-i kerimesi:

10/YÛNUS-62: E lâ inne evlîyâallâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Muhakkak ki Allah’ın evliyasına (dostlarına), korku yoktur. Onlar, mahzun olmazlar, öyle değil mi?


"Muhakkak ki Allah’ın evliyasına, dostlarına korku yoktur. Onlar, mahzun da olmazlar, öyle değil mi?" diyor Allahû Tealâ. Korku yok, onlar cesurdurlar.

Şimdi suale tekrar dönüyoruz, âyetlerin hepsini bitirdikten sonra.

"Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde "Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak." buyuruyor. Hud 29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim.  Leyl 8’ göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri,  Leyl 5’e göre veren cömerttir. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, Leyl 5. âyet-i kerimesine göre. Yûnus 62’ye göre dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?"

"Onlar, korkudan emin olanlardır." diyor ve o bulundukları yer de tam o nokta, Allah’a ulaşmayı diledikleri nokta. "Onlar âmenûdurlar ve takva sahibi olmuşlardır." diyor Allahû Tealâ daha sonraki âyet-i kerimede. Yani korkudan emin oldukları yer Allah’a ulaşmayı diledikleri nokta. Bu açıdan meselelerimize baktığımızda, evet, cahil, cimri ve korkak olan birisi bu âyetlerin ışığında ilim sahibi. Hud 29'da Allahû Tealâ Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin cahil olduğunu söylüyor, dileyenlerin âlim olduğu neticesi çıkıyor. Leyl 8, Leyl 5 ile Yûnus 62'ye baktığımız zaman muhteva tamamlanıyor. Cahil, cimri ve korkak olan kişi, anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak. Bir tek sebeple Allah’a ulaşmayı diledikleri için.


Benzer konular