Kehf 13, Meryem 76 ile Muhammed 17 arasında hidayetlerin artırılması açısından bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Kehf 13, Meryem 76 ile Muhammed 17 arasında hidayetlerin artırılması açısından bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kehf 13, Meryem 76 ile Muhammed 17 arasında hidayetlerin artırılması açısından bir ilişki var mı?

Kur’an’daki İslâm’ın 7 safha ve 4 teslimden oluştuğunu hamdolsun Sizden öğrendik. Hidayetlerin artırılması ile ruhun, vechin, nefsin ve iradenin teslimlerinin ardarda gerçekleştirilmesi arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?

Kehf Suresinin 73. âyet-i kerimesine bakıyoruz:

18/KEHF-73: Kâle lâ tuâhıznî bimâ nesîtu ve lâ turhıknî min emrî usrâ(usren).
(Musa A.S): “Unutmam sebebiyle beni muaheze etme (azarlama), (bana verdiğin) emirlerinde, bana zorluk çıkarma.” dedi.


Musa A.S: "Unutmam sebebiyle beni muaheze etme, azarlama. Emirlerinde yani bana verdiğin emirlerinde, bana zorluk çıkarma." dedi.

Burada Cabbar, "Kehf 13" diyor ama Kehf 73 yazılmış buraya. Onun için beraberce Kehf 13'e göz atalım şu anda. Allahû Tealâ diyor ki Kehf 13'te:

18/KEHF-13: Nahnu nakussu aleyke nebeehum bil hakkı, innehum fityetun âmenû bi rabbihim ve zidnâhum hudâ(huden).
Biz, sana onların haberlerini gerçek olarak kıssa ediyoruz. Muhakkak ki onlar, Rab’lerine âmenû olmuş gençlerdi. Ve onlara hidayeti artırdık.


"Biz, sana onların haberlerini gerçek olarak kıssa ediyoruz. Muhakkak ki onlar, Rab’lerine âmenû olmuş gençlerdi. Ve onlara hidayeti artırdık."

Kehf 13'te "Onlara hidayeti artırdık." diyor Allahû Tealâ. Şu Ashab-ı Kehf’teki, Kehf mağarasındaki gençler.

Meryem Suresinin 76. âyet-i kerimesi:

19/MERYEM-76: Ve yezîdullâhullezînehtedev huden, vel bâkıyâtus sâlihâtu hayrun inde rabbike sevâben ve hayrun meraddâ(meradden).
Ve Allah, hidayette (hidayete ermiş) olanların hidayetini arttırır. Bâki olan salih ameller, Rabbinin indinde sevap bakımından daha hayırlıdır ve dönüş (karşılığı olan mükâfat) bakımından (da) daha hayırlıdır.


"Ve Allah, hidayete ermiş olanların hidayetini artırır. Hidayete ermiş olanların veya hidayette onların hidayetini artırır." diyor.

vel bâkıyâtus sâlihâtu hayrun inde rabbike sevâben: Bâki olan ameller, Rabbinin indinde sevap bakımından daha hayırlıdır.
ve hayrun mereddâ(meredden): Ve dönüş, yani karşılığı olan mükâfat bakımından da daha hayırlıdır.

Muhammed 17:

47/MUHAMMED-17: Vellezînehtedev zâdehum huden ve âtâhum takvâhum.
Ve onlar ki hidayete ermişlerdir, (Allah) onların hidayetini artırdı ve onlara takvalarını verdi.


"Onlar ki hidayet üzeredirler, hidayetleri artırılır ve onlara takvaları verilir."

Her artışta, hidayet artışına paralel takva da artırılır. Tıpkı âmenû olmak. "Onlar âmenûdurlar." diyor Allahû Tealâ bir başka âyet-i kerimede. "Sonra âmenû oldular ve takva sahibi oldular." diyor "Âmenû oldular, takva sahibi oldular. Âmenû oldular, takva sahibi oldular ve âmenû oldular halis oldular." diyor. "Âmenû oldular ve ıslâh oldular." diyor.

"Âmenû oldular takva sahibi oldular, âmenû oldular takva sahibi oldular, sonra gene âmenû oldular gene takva sahibi oldular, gene âmenû oldular gene takva sahibi oldular ve ıslâh oldular." diyor Allahû Tealâ (Âli İmrân 81 veya 91).

Sevgili kardeşlerim, Cabbar’ın suali: "Hidayetlerin artırılması açısından Kehf 13 ile Meryem 76 ve Muhammed 17 arasında bir ilişki var mı?"

Kesin bir ilişki var. Üçünde de hidayetin artırılacağından bahsediyor Allahû Tealâ:

"Hidayette olanların veya hidayet üzere olanların hidayetleri artırılır." diyor Allahû Tealâ.  

Benzer konular