Rûm-7 ile Bakara-78 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Rûm-7 ile Bakara-78 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rûm-7 ile Bakara-78 arasında bir ilişki var mıdır?

Rûm-7:

30/RÛM-7: Ya’lemûne zâhiran minel hayâtid dunyâ, ve hum anil âhırati hum gâfilûn(gâfilûne).
Onlar, dünya hayatının zahirini (görünen kısmını) bilirler. Ve onlar, ahiretten gâfil olanlardır.


"Onlar, dünya hayatından zahirî bilirler. Ahiretten gâfil olanlardır."

Bakara-78:
 
2/BAKARA-78: Ve minhum ummiyyûne lâ ya’lemûnel kitâbe illâ emâniyye ve in hum illâ yezunnûn(yezunnûne).
Ve onlardan bir kısmı ümmîlerdir. Onlar (Allah’ın) Kitabı’nı bilmezler, sadece emaniyeyi (kişilerin yazdığı kitapları) bilirler. Ve onlar sadece zanda bulunuyorlar.


ve minhum ummiyyûne: Onlardan bir kısmı ümmîlerdir.
lâ ya’lemûnel kitâbe: Kitabı bilmezler,
illâ emâniyye: Emaniyyeye tâbî olurlar. Sadece emaniyyeyi bilirler.
ve in hum illâ yezunnûn(yezunnûne): Ve onlar sadece zanna tâbî olurlar. Zan içindedirler (kuruntu içindedirler).

Burada sonuçlardan hareketle bir ilişkiden bahsetmek mümkün. Ahiretten gâfil olanların muhtevası nedir? Allah'a ulaşmayı dilememek. Ahiret, Allah'a ulaşmayı dilemek olduğuna göre, ahiret, Allah'a ulaşmak olduğuna göre (dünya hayatını yaşarken Allah'a ulaşmak olduğuna göre) ahiretten gâfil olanlar, Allah'a ulaşmayı dilemeyenler, bundan haberdar olmayanlar veya haberdar olsalar da kendilerine söylense de tatbikata sokmayanlar. İşte o muhtevanın arkasında kitabı bilmeyenler ve emaniyyeye tâbî olanlar, onlar da ahiretten gâfil olanlarla aynı huviyetteler. Bu bakımdan aralarında bir ilişkiden bahsetmek mümkün.

Ama Meryem-45 ile Bakara-257. âyet-i kerime arasındaki ilişki, üst seviye sağlam bir ilişki. Buradaki ilişki (muhtevayı tayin eden unsurların hepsi birer birer karşılaştırıldıklarında o muhtevadan herbiriyle karşılaştırmak söz konusu olmuyor) sadece o muhtevaya göre sonuçları karşılaştırabiliyoruz. Cehenneme gitmek veya cennete gitmek söz konusu. Oradan hareketle varıyoruz Rûm-7 ile Bakara-78 arasındaki ilişkiye.

Şimdi eğer Rûm-7 ile Bakara-78’i insanların idraki açısından bakıyorsak (gafleti açısından bakıyorsak), Rûm-7’dekiler de gaflette olanlar ilim açısından Allah'a ulaşmayı dilemeyi bilmeyenler (Allah'a ulaşmayı bilmeyenler) bunun farkında olmayanlar. Bakara-78’de olanlar da, serdedilenler de, aynı Allah'ın kitabını bilmeyen, hidayeti bilmeyen ve Allah'a ulaşmayı (insan ruhunun ölmeden evvel Allah'a ulaşması gerçeğini) bilmeyen insanlardan oluşuyor. Bu bakımdan bir ilişkinin olduğu kesin. Bu açıdan bir ilişki geçerli.

Benzer konular