A'râf 30’a göre Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için dalâlatte kalan ve hidâyete eremedikleri halde hidâyette olduklarını da zanneden insanların A'râf 9’a göre Allah’ın âyetlerine zulmettiklerini söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » A'râf 30’a göre Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için dalâlatte kalan ve hidâyete eremedikleri halde hidâyette olduklarını da zanneden insanların A'râf 9’a göre Allah’ın âyetlerine zulmettiklerini söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A'râf 30’a göre Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için dalâlatte kalan ve hidâyete eremedikleri halde hidâyette olduklarını da zanneden insanların A'râf 9’a göre Allah’ın âyetlerine zulmettiklerini söyleyebilir miyiz?

A'râf 30:

7/A'RÂF-30: Ferîkan hadâ ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu, innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe min dûnillâhi ve yahsebûne ennehum muhtedûn(muhtedûne).
Bir kısmı hidayete erdi ve bir kısmının üzerine dalâlet hak oldu. Muhakkak ki onlar, Allah’tan başka şeytanları dostlar edindiler. Ve onlar kendilerinin hidayete erdiklerini zannediyorlar.


7/A'RÂF-9: Ve men haffet mevâzînuhu fe ulâikellezîne hasirû enfusehum bimâ kânû bi âyâtinâ yazlimûn(yazlimûne).
Ve kimin (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar, âyetlerimize zulmettiklerinden dolayı nefslerini hüsrana düşürmüş olanlardır.


ve men haffet mevâzînuhu: Ve kimin mizanı hafif çıkarsa yani sevapları günahlarından az olursa.
fe ulâikellezîne hasirû enfusehum: İşte onlar, nefslerini hüsrana düşürenlerdir.
bimâ kânû biâyâtinâ yazlimûn(yazlimûne): Âyetlerimize zulmettikleri için.  

Öyleyse A’râf 30’da da hidâyete ermeyip, Allah’tan başka şeytanları  dostlar edinenler, hidâyete ermeyip hidâyete erdiklerini zannedenler, onlarda hüsrana düşmüş olanlardır. Yani A’râf  9’a göre Allah’ın âyetlerine zulm edenlerdir. Şimdi âyetler topluluğunu dikkate aldığımız zaman, Allahû Tealâ açık bir şekilde burada ki hüviyetini söylüyor. Allah’a ulaşmayı dilemiyorlar bu sebeple delâlette kalıyorlar. Hidâyette olmadıkları halde hidâyette olduklarını zannediyorlar.

Şimdi sanki günümüzde ki din adamlarının çoğunu tarif ediyormuş gibi Allahû Tealâ. Neden öyle söylüyoruz? Hidâyeti ülkemizde mevcut olan 23 tane Kur’an-ı Kerim tefsirinden aldığımız zaman, hidâyetin sadece doğru yol olduğu söyleniyor. Doğru yolun ne olduğu belli değil. Doğru yolu tarif eden unsura baktığımız zaman İslâm’ın 5 şartı çıkıyor karşımıza:

-Namaz kılmak,
-Oruç tutmak,
-Zekat vermek,
-Hacca gitmek,
-Kelime-i şahadet getirmek,

İslâm’ın 5 şartı ve diyorlar ki: "Biz hamd olsun ki İslâm'ız. İslâm Allah’a teslim olmak demektir ve 5 şartı vardır. İşte bu 5 şartın 5’ini de biz mutlak olarak yerine getiriyoruz. Bu durumda muhakkak ki biz Allah’a teslim olanlarız." Bu tarife giriyor. Allah’a teslim olduklarını zannediyorlar. İslâm olduklarını zannediyorlar, Müslümanlığı yaşadıklarını zannediyorlar, hidâyette olduklarını zannediyorlar aslında hidâyette falan ne yazık ki değiller. Allah’a ulaşmayı dilemedikçe kimse hidâyette olamaz. Hidâyette olmayan kişininse gideceği yer, kesinlikle cehennemdir sevgili kardeşlerim. Öyleyse onlarda, Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkeste Allah’ın âyetlerine zulmetmiştir.Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım, Allah’ın âyetlerine zulmeden insanlar, onların hepsi Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir

Benzer konular