Hûd Suresinin 19. âyet-i kerimeleri ile Â’raf Suresinin 147. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Hûd Suresinin 19. âyet-i kerimeleri ile Â’raf Suresinin 147. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hûd Suresinin 19. âyet-i kerimeleri ile Â’raf Suresinin 147. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Hûd-19:

11/HÛD-19: Ellezîne yasuddûne an sebîlillâhi ve yebgûnehâ ivecâ(ivecen), ve hum bil âhırati hum kâfirûn(kâfirûne).
Onlar ki; Allah'ın yolundan (kişinin mürşidine ulaşmasına mani olarak ruhunun, vücudundan ayrılarak Allah'a ulaştıran Sıratı Mustakîm'e ulaşmasına engel oldukları için) saptırırlar. Ve onu (ruhun ölmeden Allah'a ulaşmasını) eğmek ve bükmek isterler (gerçek kavramından uzaklaştırmak isterler). Onlar, ahireti (ruhun ölmeden Allah'a ulaşmasını) inkâr edenlerdir.


ellezîne yasuddûne an sebîlillâhi ve yebgûnehâ ivecâ(ivecen): Onlar Allah'ın yolundan alıkoyarlar (saptırırlar).
ve yebgûnehâ ivecâ(ivecen): Ve onu eğmek ve bükmek isterler.
ve hum bil âhıreti hum kâfirûn(kâfirûne): Onlar, insan ruhunun Allah'a ulaşmasını yani ahireti inkâr edenlerdir.

Sevgili kardeşlerim! Ahiret; insan ruhunun Allah'a ulaşmasına Kur’ân’da hayattayken Allah'a ulaşmasına Kur’ân’da verilen isimdir. Ahirete ulaşmayı inkâr etmek demek Â’raf-147’de geçiyor. İnsan ruhunun ölmeden Allah'a mülâki olmasına inkâr etmek anlamına geliyor.

Öyleyse kimmiş bu insanlar? Allah'ın yolundan men edenler. Allah'ın yoluna girmesine insanların mani olanlar. Allah'ın yoluna girmesine mani olanlar; bu âyet zaten Hûd-19 ispat ediyor onu. Allah'ın yolundan men edenler; Allaha ulaşmayı inkâr edenler ahireti yani insan ruhunun ölmeden Allah'a ulaşmasını inkâr edenlerdir. Allah'ın yolundan Allah'a ulaşmayı dilemelerine insanların mani olanlar. Bunlar Allah’a insan ruhunun ölmeden evvel ulaşmasını inkâr edenlerdir. Tam olarak yerli yerine oturuyor, Hûd-19.

Â’raf-147:

7/A'RÂF-147: Vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhirati habitat a’mâluhum, hel yuczevne illâ mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).
Ve onlar ki; âyetlerimizi ve ahirete ulaşmayı (hayatta iken ruhun Allah’a ulaşmasını) tekzip ettiler (yalanladılar) ve onların amelleri, heba oldu (boşa gitti). Onlar, yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılır?


vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhireti habitat a’mâluhum: Onlar, her kim âyetlerimizi inkâr ederse ve Allah'a ulaşmayı (ahirete ulaşmayı) yani Allah'a ulaşmayı inkâr ederse.
hel yuczevne illâ mâ kânû ya’melûn(ya’melûne): Onlar, yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılırlar? diyor Allahû Tealâ.

Hûd-19 ile Â’raf-147 aynı şeyi söylüyor. “Allah'a ulaşmayı tekzip eden, yalanlayan kişilerin amelleri boşa gitti.” diyor. Kehf-105’de de demin geçmişti aynı şey söz konusu:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


“Allah'a ulaşmayı, Allah'a mülâki olmayı inkâr edenlerle, Allah'ın âyetlerini inkâr edenler ki; (burada ağırlık Allah'a mülâki olmayı inkâr etmek) onların amelleri boşa gitti.” diyor Allahû Tealâ Kehf-105’de.

Â’raf-147’de de aynı şey var. Allah'ın âyetlerine inkârı var. Bir de ulaşmak var. Birinde Allah'a ulaşmak var. Birinde ahirete ulaşmak. Sonuç aynı. Amellerin boşa çıkması. Ve âyetler boyunca aynı şeyi görüyoruz. Ne zaman Allahû Tealâ ahiret kelimesini kullanmışsa o âyet insan ruhunun ölmeden evvel Allah'a ulaşmasını ifade ediyor.

Benzer konular