Lokmân 20 ile Câsiye 23 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Lokmân 20 ile Câsiye 23 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Lokmân 20 ile Câsiye 23 arasında bir ilişki var mıdır?

Câsiye 23:

45/CÂSİYE-23: E fe raeyte menittehaze ilâhehu hevâhu ve edallehullâhu alâ ilmin ve hateme alâ sem’ihî ve kalbihî ve ceale alâ basarihî gışâveten, fe men yehdîhi min ba’dillâhi, e fe lâ tezekkerûn(tezekkerûne).
Hevasını kendisine ilâh edinen kişiyi gördün mü? Ve Allah, onu ilim (onun faydasız ilmi) üzere dalâlette bıraktı. Ve onun işitme hassasını ve kalbini mühürledi. Ve onun basar (görme) hassasının üzerine gışavet (perde) çekti. Bu durumda Allah’tan sonra onu kim hidayete erdirir? Hâlâ tezekkür etmez misiniz?


e fe reeyte menittehaze ilâhehu hevâhu: Hevâlarını kendilerine ilâh edinenleri görüyor musun (habibim)?
ve edallehullâhu alâ ilmin: Ve Allah onları ilim üzere (onların faydasız ilmi üzere) dalâlette bırakır.
ve hateme alâ sem’ihî: Ve işitme hassalarının üzerine mühür vurur.
ve kalbihî: Ve kalplerini de mühürler.
ve ceale alâ basarihî gışâveh (gışâveten): Ve onların görme hassalarının üzerine, gışavet kılar (gışavet isimli bir perde kılar).
fe men yehdîhi min ba’dillâh (ba’dillâhi): Bundan sonra o kişiyi kim hidayete (Allah bunu yaptıktan sonra o kişiyi kim hidayete) erdirebilir, Allah’tan başka?
e fe lâ tezekkerûn (tezekkerûne): Tezekkür etmeyecek misiniz?

“Lokmân 20 ile Câsiye 23 arasında bir ilişki var mıdır?”

Vardır. Allahû Tealâ Lokmân 20'de:

31/LOKMÂN-20: E lem terav ennallâhe sahhara lekum mâ fîs semâvâti ve mâ fîl ardı ve esbega aleykum niamehu zâhiraten ve bâtıneten, ve minen nâsi men yucâdilu fîllâhi bi gayri ilmin ve lâ huden ve lâ kitâbin munîr(munîrin).
Göklerde ve yerlerdeki herşeyi, Allah’ın size musahhar (emrinize amade) kıldığını görmediniz mi? Ve sizin üzerinizdeki görünen ve görünmeyen (açık ve gizli) ni’metlerini tamamladı. Ve insanlardan bir kısmı (hâlâ) ilmi, bir hidayete erdiricisi ve aydınlatıcı bir kitabı olmaksızın, Allah hakkında mücâdele ederler.


“İnsanlardan öyleleri vardır ki; hiçbir ilme dayanmadan, bir yol gösterici (bir hidayetçi) ve nurlu bir kitap olmadan, Allah hakkında mücâdele ederler.” diyor. İşte Câsiye 23'teki dalâlette olanlar, o insanlardır. “Allah’ın bir ilmine, bir ihsanına, ni’metine sahip olmadan (bir ilmin sahibi olmadan) bir hidayetçiye tâbi olmadan ve o nurlu kitabın muhtevasına sahip olmadan mücâdele ederler.” diyor.

Benzer konular