İnşikak-6’yı açıklar mısınız? Bu âyette Allah’a ulaşmak yapılan cehdin Fatır-18 ve Kehf-110’a göre nefs tezkiyesi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » İnşikak-6’yı açıklar mısınız? Bu âyette Allah’a ulaşmak yapılan cehdin Fatır-18 ve Kehf-110’a göre nefs tezkiyesi olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İnşikak-6’yı açıklar mısınız? Bu âyette Allah’a ulaşmak yapılan cehdin Fatır-18 ve Kehf-110’a göre nefs tezkiyesi olduğunu söyleyebilir miyiz?

İnşikak-6'ya bakıyoruz şimdi beraberce:

84/İNŞİKAK-6: Yâ eyyuhâl insânu inneke kâdihun ilâ rabbike kedhan fe mulâkîhi.
Ey insan! Muhakkak ki sen, Rabbine doğru (yola çıkarak) cehd ile (nefsinle) cihad edersin. Sonunda O’na mülâki olursun (ruhunu Allah’a ilka edersin, ulaştırırsın).


yâ eyyuhel insânu: Ey insan!
inneke kâdihun ilâ rabbike kedhan fe mulâkîh (mulâkîhı): Sen Allah’a mülâki olmak için çabalarda çabalarsın ve sonunda O’na mülâki olursun.

İnşikak Suresinin 6. âyet-i kerimesi Allahû Tealâ insanlara hitap ediyor ve bunu söylüyor. "Çabalarda çabalarsın ve sonunda O’na mülâki olursun." diyor Allahû Tealâ. Allah’a mülâki olmak bir defa daha Kur'ân-ı Kerim'de ispat edilmiş oluyor. Ruhun ölmeden evvel Allah’a ulaşması.

Fâtır 18:

35/FÂTIR-18: Ve lâ tezirû vâziratun vizra uhrâ, ve in ted’u muskaletun ilâ himlihâ lâ yuhmel minhu şey’un ve lev kâne zâ kurbâ, innemâ tunzirullezîne yahşevne rabbehum bil gaybi ve ekâmûs salât(salâte), ve men tezekkâ fe innemâ yetezekkâ li nefsihî, ve ilâllâhil masîr(masîru).
Ve yük taşıyan birisi (bir günahkâr) başka birinin yükünü (günahını) yüklenmez. Eğer ağır yüklü kimse, onu (günahlarını) yüklenmeye (başkasını) çağırsa bile ondan hiçbir şey yükletilmez, onun yakını olsa dahi. Sen ancak gaybte Rabbine huşû duyanları ve namazı ikame edenleri uyarırsın. Ve kim tezkiye olursa (nefsini tezkiye ederse), o taktirde bunu sadece kendi nefsi için yapar. Ve dönüş (varış) Allah’adır (Nefs tezkiyesi ile ruh Allah’a döner, ulaşır).


ve lâ tezirû vâziretun vizre uhrâ: Yük taşıyan birisi, yani bir günahkâr başka birinin yükünü yüklenmez.
ve in ted’u muskaletun ilâ himlihâ lâ yuhmel minhu şey’un:  Eğer birini çağırırsa, onu günahlarını yüklenmeye çağırsa bile ondan hiçbir şey yükletilemez.
ve lev kâne zâ kurbâ: Hatta akrabası olsa bile.
innemâ tunzirullezîne yahşevne rabbehum bil gaybi:  Muhakkak ki sen hidayette Rablerine huşû duyanlara, duyanları uyara bilirsin.
ve ekâmûs salâh (salâte): Ve namaz kılanları uyara bilirsin.
ve men tezekkâ fe innemâ yetezekkâ li nefsih(nefsihî) ve ilâllâhil masîr (masîru): Kim nefsini tezkiye ederse o kendisi için bunu yapar.  

Kendi nefsi için yapar. Çünkü nefsi Allah’a yemin vermiştir teslim olacağına dair. (ve ilâllâhil masîr (masîru): Allah’a ulaşır. Allah’a vasıl olur. Ve Allah’a döner, Allah’a ulaşır.) Bu çabalama Fatır-18’e göre nefs tezkiyesi, çünkü sonunda Allah’a ulaşma açık bir şekilde ifade buyurulmuş.

Kehf-110 bakıyoruz:

18/KEHF-110: Kul innemâ ene beşerun mislukum yûhâ ileyye ennemâ ilâhukum ilâhun vâhidun, fe men kâne yercû likâe rabbihî felya’mel amelen sâlihan ve lâ yuşrik bi ıbâdeti rabbihî ehadâ(ehaden).
De ki: “Ben sizin gibi sadece bir beşerim. Bana sizin ilâhınızın tek bir ilâh olduğu vahyolunuyor. O taktirde kim Rabbine mülâki olmayı (ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı) dilerse, o zaman salih amel (nefs tezkiyesi) yapsın ve Rabbinin ibadetine başka birini (bir şeyi) ortak koşmasın.”


kul innemâ ene beşerun mislukum: De ki, muhakkak ki Ben sizin gibi bir beşerim. Beşerden başka bir şey değilim.
yûhâ ileyye ennemâ ilâhukum ilâhun vâhid (vâhidun):  Ama Bana sizin ilahınızın tek bir ilah olduğu vahye diliyor.
fe men kâne yercû likâe rabbihî fel ya’mel amelen sâlihan: Kim Allah’a mülâki olmayı dilerse o salih amel işlesin.
ve lâ yuşrik bi ıbâdeti rabbihî ehadâ (ehaden): Ve ibadetine şirk koymasın, Rabbinin ibadetine başka birini ortak koşmasın. İbadetiyle şirke düşmesin.

Kim Allah’a mülâki olmayı dilerse o salih amel işleşin, yani nefs tezkiyesi yapsın ve Rabbinin ibadetine başka bir şeyi ortak koşmasın. Yani başkasına (Allah'tan başkasına) tapmasın.

İnşikak-6, insanın Allah’a ulaşmak üzere çabalamasını gösteriyor. Açıkladık.

"Bu âyette Allah’a ulaşmak için yapılan cehdin Fatır-18’deki ve Kehf-110’a göre nefs tezkiyesi olduğunu söyleyebilir miyiz." diyor?

Evet. Fatır-18 de Kehf-110 nefs tezkiyesinden bahsediyor Allahû Tealâ.

Salih amel işlemek, nefsi ıslah edici amel işlemek demek. Nefs tezkiyesi.


Benzer konular