İnsanın Allah’a ulaşması için 7-8 ay gibi bir zaman yeterli oluyor mu? Bunu yaşadığımız zaman, olumsuzluklara rağmen nefsin ıslahı için bu zaman yeterli midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » İnsanın Allah’a ulaşması için 7-8 ay gibi bir zaman yeterli oluyor mu? Bunu yaşadığımız zaman, olumsuzluklara rağmen nefsin ıslahı için bu zaman yeterli midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İnsanın Allah’a ulaşması için 7-8 ay gibi bir zaman yeterli oluyor mu? Bunu yaşadığımız zaman, olumsuzluklara rağmen nefsin ıslahı için bu zaman yeterli midir?

Nefsin ıslahı derece derece birbirinden farklı etaplar taşır. Bir insanın nefsinin kalbindeki afetler ancak sıfıra indiği zaman yani kişi daimî zikre ulaştığı zaman ki; bu daimî zikir o kişinin nefsinin kalbine artık afet girmemesini temin edecektir ve mevcut afetlerin de adım adım devre dışı kalmasına sebebiyet verecektir. Öyleyse yapmamız lâzımgelen şey zikrimizi arttırmak, başka insanlara da bunu tavsiye etmek. Bir insanın nefsindeki afetleri temizleyebilecek olan tek faktör zikirdir. “Allah” kelimesinin “Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle veya sessiz veya dilimizi de kımıldatmadan “Allah” kelimesini tekrar etmemiz. Bunların hepsi insanlara derecat kazandırır. Allahû Tealâ mademki zikri de çok zikri de daimî zikri de farz kılmıştır. O zaman zikretmediğimiz sürece derecat kazanamayız.

Sevgili kardeşlerimiz! Bütün insanlar için Allahû Tealâ derecat kazanmalarını temin eden bir çok faktör koymuş devreye. Meselâ siz bir başkasına bir iyilikte bulunduğunuz zaman, onu mutlu edecek olan bir davranış biçimi sergilediğiniz zaman siz derecat kazanırsınız. O kişi derecat kaybetmez. O kişi sizin vücuda getirdiğiniz o güzel davranışın mutluluğunu yaşar sadece. Bütün insanlar için yapılması lâzım gelen şey işte budur: Başka insanları mutluluk verecek davranışlarda bulunmak. Onları mutlu ettiğiniz zaman onlar mutlu olurlar. Sizse onları mutlu ettiğiniz derecat hangi seviyedeyse o seviyede derecat kazanırsınız.

Öyleyse bütün insanlar için yapılması lâzım gelen şey bellidir. Allah’ın emirlerini yerine getirmek, bu emirlerin yerine getirilmesi suretiyle başka insanları mutlu etmek. Ve emirlerin yerine getirilmesi ve onların mutlu edilmesinin arkasından bizim mutlu olmamız. Allahû Tealâ hepinizin mutlu olmasını istiyor sevgili kardeşlerimiz!

Allah razı olsun.

Benzer konular