Sahabenin Bakara 21'deki emre itaat ederek, Zumer 17'ye göre Allah’a ulaşmayı dileyerek, şeytana kul olmaktan kurtulup Allah’a kul olduklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Şeytan » Sahabenin Bakara 21'deki emre itaat ederek, Zumer 17'ye göre Allah’a ulaşmayı dileyerek, şeytana kul olmaktan kurtulup Allah’a kul olduklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sahabenin Bakara 21'deki emre itaat ederek, Zumer 17'ye göre Allah’a ulaşmayı dileyerek, şeytana kul olmaktan kurtulup Allah’a kul olduklarını söyleyebilir miyiz?

Bakara 21'de: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kul olun. Umulur ki; böylece takvaya ulaşırsınız (takva sahibi olursunuz).” buyruluyor. Bu âyetteki emre itaat ederek sahâbenin, Zumer 17'ye göre Allah’a yönelerek, Allah’a ulaşmayı dileyerek, şeytana kul olmaktan kurtulup Allah’a kul olduklarını söyleyebilir miyiz?

Daha baştan söyleyelim ki: Evet, söyleyebiliriz. Ve şimdi bakalım Bakara 21'de, ne diyor Allahû Tealâ: 

Eûzûbillahimineşşeytanirracim Bismillâhirrahmânirrahîm

2/BAKARA-21: Yâ eyyuhen nâsu’budû rabbekumullezî halakakum vellezîne min kablikum leallekum tettekûn(tettekûne).
Ey insanlar! Rabbinize kul olun ki O, sizi ve sizden öncekileri yarattı. Umulur ki böylece siz, takva sahibi olursunuz.


“Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kul olun. Umulur ki; böylece takva sahibi olursunuz.”

İşaret nedir? Henüz takva sahibi olmayan birileri, Allah’a ulaşmayı dileyerek takva sahibi olacaklar ve Allah’a kul olmak yoluyla gerçekleşecek. “Rabbinize kul olun.” diyor Allahû Tealâ. İlk kulluk Zumer Suresinin 17. âyet-i kerimesinde çok açık bir şekilde ifade ediliyor. Yani kişi takva sahibi değilken onu takva sahibi yapacak bir özelliğe kişinin kavuşması hali. Böyle bir özelliğin dizaynında Zumer Suresinin 17. âyet-i kerimesi devreye giriyor:

39/ZUMER-17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ibâdi.
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah’a yöneldiler (Allah’a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!


“Onlar, taguta kul olmaktan kurtuldular. (Nasıl? Allah’a yöneldiler Allah’a ulaşmayı dilediler ve taguta kul olmaktan kurtuldular.) Onlara müjdeler vardır, kullarımı müjdele.” diyor Allahû Tealâ.

Yani taguta, insan ve cin şeytanlara kul olanlar ki; herkes doğumundan itibaren insan ve cin şeytanların kuludur. Allah’a kul olması, mutlak olarak Allah’a ulaşmayı dilemekle başlayan bir vetirededir. Dilemezse, hiçbir zaman şeytanın kulu olmaktan, hiç kimse kendisini kurtaramaz. Ne diyor Allahû Tealâ: “Kullarımı müjdele.” diyor. Yani şeytanın kulu iken Allah’ın kulluğuna kabul edilmişler. Ne yaparak kabul edilmişler? Allah’a ulaşmayı dileyerek…

Öyleyse Allah’a yönelerek, Allah’a ulaşmayı dileyerek, sahâbe şeytana kul olmaktan kurtulup Allah’a kul olmuştur. Aynen ifade geçerlidir.

Benzer konular