Duhân Suresinin 13., 14. âyet-i kerimesinde belirtilen resûlün "Mehdi Resûl" olduğunu yalanlayanların, Bakara-159’un muhtevasına girdiklerini söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Duhân Suresinin 13., 14. âyet-i kerimesinde belirtilen resûlün "Mehdi Resûl" olduğunu yalanlayanların, Bakara-159’un muhtevasına girdiklerini söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Duhân Suresinin 13., 14. âyet-i kerimesinde belirtilen resûlün "Mehdi Resûl" olduğunu yalanlayanların, Bakara-159’un muhtevasına girdiklerini söyleyebilir miyiz?

Duhân Suresinin 13. âyet-i kerimesi:

44/DUHÂN-13: Ennâ lehumuz zikrâ ve kad câehum resûlun mubîn(mubînun).
Onlara (herşeyi) açıklayan bir resûl gelmişti. (Buna rağmen resûlün söylediklerinden) ibret almadılar.


“Onlar öğüt almazlar, onlara andolsun ki apaçık bir resûl geldi.”

Böyle bir resûl geldi mi? Geldi. Onlar öğüt almadılar ve inkâr ettiler resûlü.

Duhân Suresinin 14. âyet-i kerimesi:

44/DUHÂN-14: Summe tevellev anhu ve kâlû muallemun mecnûn(mecnûnun).
Ve (O’NA) (şeytan tarafından vahyedilerek) “öğretilmiş” ve “deli” dediler ve sonra O’NDAN yüz çevirdiler.


summe tevellev anhu: Sonra ondan yüz çevirdiler.
ve kâlû muallemun mecnûn(mecnûnun): Ve dediler ki: O, kendisine öğretilen bir mecnundur, delidir. Hem de şeytan tarafından öğretilen bir delidir, dediler.

Şimdi bu olmuş bir vakayı Kur’ân-ı Kerim’de Allahû Tealâ bundan 14 asır evvel anlatıyor. Bundan 5-6 sene evvel olmuş bir olay. Bakara-159’a bakıyoruz:

2/BAKARA-159: İnnellezîne yektumûne mâ enzelnâ minel beyyinâti vel hudâ min ba’di mâ beyyennâhu lin nâsi fîl kitâbi, ulâike yel’anuhumullâhu ve yel’anuhumul lâinûn(lâinûne).
Muhakkak ki, beyyinelerden indirdiğimiz şeyleri ve hidayeti (ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılmasını) Kitap'ta insanlara açıklamamızdan sonra gizleyenlere, işte onlara, Allah lânet eder ve lânet ediciler de onlara lânet eder.


innellezîne yektumûne mâ enzelnâ min el beyyinâti vel hudâ: Muhakkak ki onlar hidayeti ve beyyinatı, açıklamaları, açıklamalı olarak indirdiğimiz şeyleri ketmederler, yalanlarlar. Hem hidayeti hem de Allah’ın âyetlerini.
min ba’di mâ beyyennâhu lin nâsi fîl kitâbi: Biz onları kitapta nas için, insanlar için açıklamamıza rağmen.
ulâike yel’anuhumullâhu ve yel’anuhumul lâinûn(lâinûne): onlara Allah da lânet eder, lânet edenlerin hepsi de lânet eder.

Öyleyse Allahû Tealâ’nın açıkladıklarını insanlar örtüyorlar. İşte o devirde öyle olmuştu. Allah’ın hakikatlerini örtmeye çalışmışlardı ve bunu başarmışlardı da. Evet, 159’un muhtevasına girdiklerini söyleyebiliriz.

Duhân-13, 14’te belirtilen resûlün “Mehdi Resûl” olduğunu yalanlayanların Bakara-159’un muhtevasına girdiklerini söyleyebiliriz.

Benzer konular