Haşr Suresi 16. âyet-i kerimede; şeytanın dostlarını inkâra götürmesi, Allah'a ulaşmayı inkâr mı yoksa Allah'ın varlığına inkâr mı? Şeytanın insanları davet ettiği, bâtının son noktası diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Haşr Suresi 16. âyet-i kerimede; şeytanın dostlarını inkâra götürmesi, Allah'a ulaşmayı inkâr mı yoksa Allah'ın varlığına inkâr mı? Şeytanın insanları davet ettiği, bâtının son noktası diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Haşr Suresi 16. âyet-i kerimede; şeytanın dostlarını inkâra götürmesi, Allah'a ulaşmayı inkâr mı yoksa Allah'ın varlığına inkâr mı? Şeytanın insanları davet ettiği, bâtının son noktası diyebilir miyiz?

Haşr 16:

59/HAŞR-16: Ke meseliş şeytâni iz kâle lil insânikfur, fe lemmâ kefera kâle innî berîun minke innî ehâfullâhe rabbel âlemîn(âlemîne).
(Münafıkların size vaadleri), şeytanın (vaadlerinin) durumu gibidir. İnsana: “İnkâr et (kâfir ol).” demişti. Fakat, inkâr ettiği zaman: “Muhakkak ki ben senden uzağım, elbette ben, âlemlerin Rabbi Allah’tan korkarım.” dedi.

ke meseliş şeytâni iz kâle lil insânikfur: Şeytanın meseli.
ke meseli: Onun meseli,
iz şeytâni: Şeytanın meseli gibidir. 
iz  kâle: Demişti. 
lil insâni: İnsana, insan için.  
ikfur: İnkâr et.
fe lemmâ kefere kâle innî berîun minke: Ve inkâr edince de, “Ben senden berîyim (ben senden uzağım). 
innî ehâfullâhe rabbel âlemîn(âlemîne): Ben, âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım. dedi.

Haşr Suresi 16: 

Hem inkâr et diyor. Hem de inkâr edince ben senden uzağım diyor. Ben inkâr etmedim. Allah’ı inkâr et  diyor. Kişi inkâr ediyor. Allah’ı hiç görmemiş o. Ama şeytan Allah’ın huzurundan kovuldu. Elbette Allah yoktur diyemez, insanlara kendisi diyemez. Allahû Tealâ onun böyle demeyeceğini biliyor. Ama bu bir şey ifade etmez. İnsan ebediyyen cehennemde kalacaktır. Ama o insanlara “Allah’ın varlığını inkâr et." diyor. Onlar da kabul edip inkâr ediyorlar. Ve de gidecekleri yer cehennem. 

Burada iblis insana: “Ben âlemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarım dediğine göre ve o kişiye de bunu söylediğine göre demek ki Allah’ın varlığını inkâr değil, Allah'a ulaşmayı dilemeyi inkâr (Allah'a ulaşma gününü). 

Haşr Suresinin 16. âyet-i kerimesinde; şeytanın, dostlarını inkâra götürmesi Allah'a Allah’a ulaşmayı inkâr. 

“Âlemlerin Rabbi olan ben Allah’tan korkarım.” dediği iblis bu kişiye hem inkâr et diyor. Hem de Allah’tan korkarım  diyor. O zaman Allah’tan korkmaması söz konusu değil. Allah’ı inkâr etmesi söz konusu değil. Yani Allah’ı inkâr etmesi söz konusu değil Allah’a ulaşmayı inkâr. 

Şeytanın insanları davet ettiği batının son noktası diyebilir miyiz? 

Yani çok kurnazca bir dizayn. Şeytan insanları “Allah yoktur." demiyor insanlara. “Allah vardır." diyor. “Allah’a ulaşmak yoktur." diyor. “İnsan ruhunun Allah’a ulaşması yoktur." diyor. 

Ve burada iblisin insanları aldatma standardı açıkça çıkıyor ortaya. Hem Allah’a inanıyor. “Sen de Allah’a inan. Allah vardır." diyor. Ama arkasından da “Ama Allah’a ulaşmayı dileme." diyor. Allah'a ulaşmayı dilemeyi inkâr ettiriyor. İnkâr ettirince de olay zaten bitmiştir. O kişinin gideceği yer; şeytanla beraber cehennemdir.

Benzer konular