Rahmân Suresinin 33. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Rahmân Suresinin 33. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rahmân Suresinin 33. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?

55/RAHMÂN-33: Yâ ma'şeral cinni vel insi inisteta'tum en tenfuzû min aktâris semâvâti vel ardı fenfuzû, lâ tenfuzûne illâ bi sultân(sultânin).
Ey insan ve cin topluluğu! Semaların ve arzın kuturlarından (çaplarından) nüfuz etmeye (çıkıp gitmeye) eğer gücünüz yetiyorsa, haydi nüfuz edin (geçip, çıkın)! Bir sultan (bir mürşid) olmaksızın nüfuz edemezsiniz (geçip çıkamazsınız).


“Ey insan ve cin topluluğu! İçinizden hanginiz şu göklerin çapını aşabilir? Hiçbiriniz yapamazsınız ancak bir sultan ile.”

Sevgili kardeşlerim! Burada göklerin çapını aşmak konusunu, cinler açısından incelememiz lâzım. Bir zamanlar cinler gökyüzüne rahat rahat çıkabiliyorlardı. Hayır, Allah’a ulaşmak dileği ile değil, göklere çıkmak gibi bir imkânın sahibiydiler. Gök katlarına kadar çıkabiliyorlardı. Allahû Tealâ, onların bir kısmının ‘aşağı indirilmemesi lâzımgelen bilgileri yukarıdan edindikten sonra aşağıdakilere sızdırmaya başladığı’ olayını takiben, gökleri şiaplarla donattı. Ve cinlerden her kim göklere doğru dikilirse o yükselen cinleri bir şiap, bir ateş topu (yani şimdiki roketler gibi bir roket) kovalayıp mutlaka yok ediyordu. Hani şu andaki hedef tayin eden roketler nasıl bir dizayn içerirse, böyle bir olgu söz konusu idi. Bu sebeple cinler gök katlarına çıkmaz oldular.

Öyleyse sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler, sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! O zaman olay ne? Cinler gök katlarına Allah’a ulaşmayı dilemeseler de (zaten Allah’a ulaşmaları mümkün değil) çıkabiliyorlardı. Fizik vücutlarıyla çıkabiliyorlardı ve bu olaydan sonra çıkmaları yasaklanmış oldu.

Öyleyse buradaki ‘göklerin (semâvatın) aktarını (çapını) aşabilme’ olayını, her ikisi için de (insanların ruhları için de cinlerin fizik vücutları için de) bir müsaade ile mümkün olduğunu açıklamış oluyor. Allahû Tealâ Kur’ân’da bu hususu açık bir şekilde ifade buyurmuş. Cinlerden, göklerdeki olayları gidip merakla oraya çıkıp dinleyenlerden aşağı aktarmalar başlayınca Allahû Tealâ’nın cinlerin çıkışını engellemesi söz konusu.

Peki, cinler ondan sonra yukarı çıkabilir mi? Eğer Allahû Tealâ onlara izin verirse çıkabilir. Çıkabilenler var mı? Evet, var. Nasıl çıkıyorlar? Onlar önce fizik vücutlarını, sonra nefslerini, sonra iradelerini Allah’a teslim ettikten sonra artık Allah’ın yasak ettiği hiçbir fiili işleyebilecek bir özellikleri kalmıyor. O zaman Allahû Tealâ onlara, “Bir sultanla” dediği sultan müsaadeyi veriyor ve cinler de gök katlarına yükselebiliyorlar. Allah’ın Zat’ınaysa hiçbir zaman ulaşmaları mümkün değil.  

Benzer konular