Mu’min-40’ta açıklanan ıslah edici amel, nefs tezkiyesi ile Fecr-27, 28, 29, 30 arasında bir illiyet rabıtası var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs Tezkiyesi » Mu’min-40’ta açıklanan ıslah edici amel, nefs tezkiyesi ile Fecr-27, 28, 29, 30 arasında bir illiyet rabıtası var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mu’min-40’ta açıklanan ıslah edici amel, nefs tezkiyesi ile Fecr-27, 28, 29, 30 arasında bir illiyet rabıtası var mı?


40/MU'MİN-40: Men amile seyyieten fe lâ yuczâ illâ mislehâ, ve men amile sâlihan min zekerin ev unsâ ve huve mu'minun fe ulâike yedhulûnel cennete yurzekûne fîhâ bi gayri hisâb(hisâbin).
Kim seyyiat (şer, derecat düşürücü ameller) işlerse mislinden daha fazla cezalandırılmaz. Kadınlardan veya erkeklerden kim amilüssalihat (nefsi ıslâh edici ameller, nefs tezkiyesi) yaparsa işte onlar, (îmânı artan) mü’minlerdir. Onlar, cennete konulacak ve hesapsız rızıklandırılacaktır.


men amile seyyieten fe lâ yuczâ illâ mislehâ: Seyyiat işleyen daha fazlasıyla değil, onun misliyle, onun kadar cezalanır.
ve men amile sâlihan min zekerin ev unsâ: Erkeklerden veya kadınlardan kim nefsi ıslah edici amel işlerse, salih amel işlerse
ve huve mu'minun: O mümindir.
fe ulâike yedhulûnel cennet: O cennete girer, girdirilir, konulur.
yurzekûne fîhâ bi gayri hisâb(hisâbin): Orada hesapsız olarak rızıklanır. Nefsi ıslah edici ameller yapanlar, nefs tezkiyesi yapanlar.

89/FECR-27: Yâ eyyetuhân nefsul mutmainnetu.
Ey mutmain olan nefs!

89/FECR-28: İrciî ilâ rabbiki râdıyeten mardıyyeten.
Rabbine dön (Allah’tan) razı olarak ve Allah’ın rızasını kazanmış olarak!

89/FECR-29: Fedhulî fî ibâdî.
(Ey fizik vücut!) O zaman, (nefsini tezkiye ettiğin ve ruhunu Allah’a ulaştırdığın zaman Bana kul olursun) kullarımın arasına gir.

89/FECR-30: Vedhulî cennetî.
Ve cennetime gir.


“Ey mutmain olan nefs! Allah’tan razı ol, Allah’ın rızasını kazan. Ey ruh! Rabbine geri dönerek ulaş. Ey fizik vücut! Kullarımın arasına gir ve cennetime gir.”

Mu’min-40’ta açıklanan ıslah edici amelle, Fecr-28’de: “Allah’tan razı olarak ve Allah’ın rızasını kazanarak” ifadesi bir nefs tezkiyesinin olduğunu gösteriyor. Bir insanın Allah’tan razı olması ve Allah’ın rızasını kazanması nefs tezkiyesinin 5. ve 6. kademelerinde gerçekleşir. 7. kademede tezkiye tamamlanır. Birine Radiye denir, birine Mardiyye. Radiye Allah’tan kulun razı olmasıdır, ruhu 5. kattadır, nefsinin kalbinde 5 kere %7 fazl birikimi, %2 de rahmet birikimi oluşmuştur. 6. kademede de 6. defa %7 nur birikimi oluşmuştur ve Allah da ondan razı olmuştur. Öyleyse Allah’ın rızasını bu noktada kazanmak 6 defa nefs tezkiyesi yapmakla gerçekleşen bir olaydır ve zaten 7. Allah’a ulaşmak bunlardan sonra gerçekleşiyor.

Öyleyse nefs tezkiyesi açısından aralarında gerçekten bir sağlam ilişki söz konusu.

Benzer konular