Nahl 95 ile Âli İmrân-77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Yemin, Misak ve Ahd » Nahl 95 ile Âli İmrân-77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nahl 95 ile Âli İmrân-77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Nahl-95'e bakıyoruz.

16/NAHL-95: Ve lâ teşterû bi ahdillâhi semenen kalîlen, innemâ indallâhi huve hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).
Ve Allah’ın ahdini, az bir bedelle satmayın. Oysa o (ahd), Allah’ın indinde (katında) sizin için daha hayırlıdır, bilseniz (bilmiş olsaydınız).

ve lâ teşterû bi ahdillâhi semenen kalîlâ(kalîlen): Allah'ın ahdini az bir bedel karşılığı satmayın.
innemâ indallâhi huve hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne): Oysa o, Allah’ın indinde (katında) sizin için daha hayırlıdır, bilseniz yani bilmiş olsaydınız.
    
Allah'ın ahdi ruhunuzu, vechinizi, ve iradenizi Allah'a teslim etmenizi ifade eder. Dört teslimin dördünü de ifade eder.

Âli İmrân-77:

3/ÂLİ İMRÂN-77: İnnellezîne yeşterûne bi ahdillâhi ve eymânihim semenen kalîlen ulâike lâ halaka lehum fîl âhırati ve lâ yukellimuhumullâhu ve lâ yenzuru ileyhim yevmel kıyâmeti ve lâ yuzekkîhim ve lehum azâbun elîm(elîmun).
Muhakkak ki onlar; Allah’ın ahdini ve yeminlerini az bir değere satarlar. İşte onlar için ahirette bir nasip yoktur. Ve Allah onlar ile konuşmayacak ve kıyamet günü onlara nazar etmeyecek (bakmayacak). Ve onları temize çıkarmayacak ve onlar için elim azap vardır.


innellezîne yeşterûne bi ahdillâhi ve eymânihim semenen kalîlen: Onlar muhakkak ki Allah'ın ahdini, ve îmânlarını az bir bedel mukabili satarlar.  
ulâike lâ halaka lehum fîl âhırati: Onlar için ahirette bir nasip yoktur.
ve lâ yukellimuhumullâhu: Ve Allah onlarla konuşmaz, onlara kelâm etmez.
ve lâ yenzuru ileyhim yevmel kıyâmeti: Ve onlara kıyâmet günü nazar etmez, bakmaz.
ve lâ yuzekkîhim: Ve onları temize çıkarmaz.
ve lâ yuzekkîhim: Onlara elîm bir azap vardır.

Şimdi sual: "Nahl 95 ile Âli İmrân-77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?"

İkisinde de Allah'ın ahdinin satılması söz konusudur. İkincisinde "Allah'ın ahdini ve yeminlerini" diyor Allahû Tealâ. Kişilerin yeminleri yemin, misak, ahd. Allah'ın ahdi de bunlara iradenin teslimini ilâve etmesi. Birincisinde "Allah'ın ahdi" diyor. Allah'ın ahdi zaten tek başına hepsini kapsıyor. İlişkiden daha fazla bir şey var aralarında bir illiyet rabıtası.

Benzer konular