Tevbe-111’i açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Tevbe-111’i açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tevbe-111’i açıklar mısınız?

9/TEVBE-111: İnnallâheşterâ minel mu’minîne enfusehum ve emvâlehum bi enne lehumul cenneh(cennete), yukâtilûne fî sebîlillâhi fe yaktulûne ve yuktelûne va’den aleyhi hakkan fît tevrâti vel incîli vel kur’ân(kur’âni), ve men evfâ bi ahdihî minallâhi, festebşirû bi bey’ıkumullezî bâya’tum bihî, ve zâlike huvel fevzul azîm(azîmu).
Allah muhakkak ki; Allah yolunda savaşan, böylece öldüren ve öldürülen mü’minlerden onlara verilecek cennet karşılığında, canlarını ve mallarını satın almıştır. (Bu), Tevrat’ta, İncil’de ve Kur’ân’da, O’nun (Allah’ın) üzerine hak olan vaaddir. Allah’tan daha çok ahdine vefa eden kimdir? O’nunla yaptığınız alışveriş ile sevinin! Ve işte o, en büyük fevz (mükâfat)dir.


innallâheşterâ minel mu’minîne enfusehum ve emvâlehum: Allah mü’minlerden onların nefslerini ve mallarını satın almıştır. Hem kişileri satın almıştır, hem de onun mallarını satın almıştır.
bi enne lehumul cenneh: Bunun karşılığında cennet olmak üzere, muhakkak surette kendilerine cennet verilmesi karşılığında.
yukâtilûne fî sebîlillâhi: Allah yolunda savaşan (onlar ki Allah yolunda savaşırlar).
fe yaktulûne ve yuktelûne: Böylece öldüren ve öldürülen mü’minler.

Canlarını, mallarını satın almıştır Allahû Tealâ.

va’den aleyhi hakkan: (Allah’ın) O'nun üzerine bu vaad haktır. Bu Allah’ın üzerine haktır.
fît tevrâti: Tevrat’ta.
vel incîli: İncil’de.
vel kur’ân: Ve Kur’ân’da Allah’ın üzerine haktır. Ve hak olan vaad’tir, "va’den" diyor Allahû Tealâ.
ve men evfâ bi ahdihî minallâhi: Kim Allah’tan daha çok ahdine vefa edebilir.
festebşirû: Öyle ise sevinin.
bi bey’ıkumullezî bâya’tum bih: Onunla yaptığınız alışveriş sebebiyle, sevinin, müjdelenmiş olun.
ve zâlike huvel fevzul azîm: İşte bu, en büyük feyzdir, mükâfattır.
ve men evfâ bi ahdihî minallâhi: Kim Allah’tan olan ahdini eda etmişse.
 
Ahd; fizik vücutlarımızın Allah’a verdiği yeminin adı. Ama ahd aynı zamanda ruhumuzun, vechimizin, nefsimizin ve irademizin Allah’a teslimidir. İşte burada kim Allah’a ezelde verdiği ahdine riayet etmişse; ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim etmişse o, en çok ahdine vefa edendir. Böyle bir insan fevz-ül azîm’in sahibidir. Biliyorsunuz, fevz-ül azîm, ecrül azîm, hakk’ul azîm, hazz’ul azim, bunların hepsi irade teslimini de gerçekleştirip, irşad makamına tayin olunanların mükâfatlardır. Öyle ise burada Allahû Tealâ şehit olanları da bu kategoriye sokuyor. Onlar da (Allah yolunda öldüren ve öldürülenler), onların hepsi bu fevz-ül azîm’in standartları içindedir.

Benzer konular