Tasavvuf ile Kur’ân-ı Kerim yaşantısı arasında nasıl bir ilişki vardır? Bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Tasavvuf ile Kur’ân-ı Kerim yaşantısı arasında nasıl bir ilişki vardır? Bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tasavvuf ile Kur’ân-ı Kerim yaşantısı arasında nasıl bir ilişki vardır? Bize açıklayabilir misiniz?

Çok güzel bir sual sevgili kardeşlerim! Tasavvuf Kur’ân-ı Kerim’in tam yaşanmasının adıdır. Kur’ân-ı Kerim’de Allahû Tealâ bütün insanları Allah'a ulaşmayı dilemeye yani ruhunu Allah'a ulaştırmayı dilemeye, fizik bedenini teslim etmeye, nefsini teslim etmeye, iradesini teslim etmeye davet eder. Teslimlerin her birisi daha üst kat cennetleri ifade eder. Bugün birkaç defa saydık. Allah'a ulaşmayı dilemekten iradenin Allah’a teslimine kadar geçen 7 tane safhadan bahsediyoruz. Bu 7’li sistem 7 kat cenneti ifade eder. 7 kat cehennemi ifade eder. Cehenneme gidecek olanlar da 7 kat cehennemden birisine girerler. Cennete gidecek olanlar da 7 kat cennetten birisine girerler. Katları 7 kat olarak dizayn eden Allahû Tealâ dünyadaki standartlarda da aynı şeyi yapmış. Meselâ denizler mi? 7 kat bir derinliğe göre dizayn ediliyor. Gökyüzü mü? Gökyüzü de 7 kat. Toprak mı? O da 7 kat. Yani yeryüzünün aşağı doğru inişi…

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın koyduğu sistem 7’li sistem. Bu 7’li sistem üzerine herşey dizayn edilmiş. Kim mutlu olmak istiyorsa, 7 tane safhanın varolduğunu her zaman bilmeli.

• 1. safha Allah'a ulaşmayı dilemek. Dilemezse 2. safha olan mürşide tâbiiyeti zaten gerçekleşmez. Öyle bir talebin de sahibi olmaz kişi. Ama Allah'a ulaşmayı dilerse Allah ona mürşid sevgisi verecektir.
• Kişi mürşidine ulaşıp da ölürse 2. kat cennetin sahibidir.
•Sonra yaşarsa mürşidine tâbî olduğu zaman ruhu vücudundan mutlaka ayrılıp Allah’a doğru yola çıkacağı için 7-8 aylık bir zaman devresi içinde o kişin ruhu Allah’a ulaşacaktır. Ne olacaktır kişi? Ermiş evliya olacaktır. Peki, ötesi var mı? Var tabiî. Bu, ruhun teslimidir.
• Sonra kişi fizik vücudunu teslim edecektir.
• Sonra nefsini teslim edecektir.
• Sonra muhlis olacaktır.
• En sonra da iradesini Allah’a teslim edecektir.

Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi; 4 tane teslim… Sevgili kardeşlerim! Böyle bir teslimin tamamlanabilmesi için kişinin önce mürşidine ulaşması, tâbî olması gerekir. Bu tâbiiyetten 7-8 ay sonra ancak o kişin ruhu Allah’a teslim olacaktır. Demek ki, Allah'a ulaşmayı dilemek ilk safhayı oluşturuyor. Mürşide tâbiiyet geliyor sonra. Bu tâbiiyet ruhun Allah’a ulaşmasını temin ediyor. Sonra fizik vücudun teslimini oluşturuyor. Sonra nefsin teslimini oluşturuyor. Sonra kişiyi muhlis noktasına ulaştırıyor. İhlâs noktasına ulaştırıyor, kişi muhlis oluyor ve nihayet iradesini de Allah’a teslim ediyor kişi. Bunların her biri ayrı bir hüviyet taşıyor sevgili kardeşlerim!

Allah razı olsun.

Benzer konular