"İslâm teslim dînidir." deniyor. Bu teslimden ne anlamalıyız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » "İslâm teslim dînidir." deniyor. Bu teslimden ne anlamalıyız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"İslâm teslim dînidir." deniyor. Bu teslimden ne anlamalıyız?

Sevgili kardeşlerim! Gerçekten biz de bunu hep söyleriz; “İslâm teslim dînidir.” diye. Bu teslimden:

1. Ruhumuzun Allah’a teslimini
2. Fizik bedenimizin Allah’a teslimini
3. Nefsimizin Allah’a teslimini
4. İrademizin Allah’a teslimini anlamamız lâzım.

Bunlardan teslimlerin başlangıcındaki ruhun teslimi, daimî zikre ulaşmadan evvel gerçekleşir. Ruh vücuttan ayrılır ve ne zaman ayrılır? Mürşidimize tâbî olduğumuz zaman ruhumuz vücudumuzdan ayrılır. Allah’a doğru yola çıkar. 7-8 aylık bir zaman parçası içinde ruhumuz Allah’a ulaşır. Allahû Tealâ ne istiyor? İslâm dîninin gereğini gerçekleştirmemizi istiyor. İslâm dîni teslim dîni ise Allahû Tealâ teslim olmamızı istiyor. İşte bu teslimlerin en kolayı ruhun teslimidir. Kim Allah’tan mürşidini sorarsa, hacet namazını kılıp Allah’tan mürşidi sormak gerekir. Hacet namazı da boy abdesti alarak kılınan bir namazdır ve hacet namazıyla mürşidini gören kişinin, o mürşid dünyanın neresindeyse oraya ulaşıp ona tâbî olması gerekir. Çünkü onun için uygun olan kişi odur ve Allahû Tealâ onu göstermişse bunun arkasında mutlaka büyük bir hikmet vardır. O kişinin mutluluğu mutlaka bu hedefe ulaşmasıyla, mürşidine ulaşmasıyla daha güzele adım atmaktır. Öyleyse sevgili kardeşlerim, bütün insanlar için kapılar ardına kadar açıktır. Herkes mürşidini Allah’tan sormalıdır. Sonra da Allah’ın kendisi için tayin ettiği bu mürşide ulaştığı zaman tâbî olmalıdır. Tâbiiyet mutlaka ruhun vücuttan ayrılmasını ve Allah’a doğru bir yolculuğa çıkmasını sağlar. 7-8 aylık bir devrede ruh 7 tane gök katını aşar. Sidretül Münteha’ya ulaşır. Oradan dikey bir yolculukla Allah’ın Zat’ına ulaşır. Allah’ın Zat’ında yok olur. İşte Allah’ın Zat’ında yok olmak o kişinin ruhunun Allah’a teslimidir.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için bu olay mutlak gerçekleşmesi lâzımgelen bir olaydır. Allahû Tealâ herkesin ermiş evliya olmasını farz kılıyor.

• “Allah'a ulaşmayı dileyin!” diyor.
• “Sonra mürşidinize tâbî olun!” diyor.
• “Ruhunuzu Bize teslim edin!” diyor.

Bu teslim tamamlandıktan sonra fizik vücudun teslimi, sonra nefsin teslimi, en sonra da iradenin teslimi geliyor.

Allah razı olsun.

Benzer konular