Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileme ile zikir arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileme ile zikir arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileme ile zikir arasında bir ilişki var mıdır?

Muzzemmil 8:

73/MUZZEMMİL-8: Vezkurisme rabbike ve tebettel ileyhi tebtîlâ(tebtîlen).
Ve Rabbinin İsmi'ni zikret ve herşeyden kesilerek O’na ulaş.


“Allah’ın ismiyle zikret ve herşeyden kesilerek Allah’a ulaş.” 

Öyleyse sual: Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dileme ile zikir arasında bir ilişki var mıdır?

Allah’a ulaşmakla zikir arasındaki ilişkiden bahsediyor Allahû Tealâ burada. “Allah’ın ismiyle zikret ve herşeyden kesilerek Allah’a ulaş.”

Allah’a ulaşmak, Allah’a ulaşmayı dilemekten sonraki basamak olduğu cihetle, hatta iki kademe sonrası olduğuna göre:

1. Allah’a ulaşmayı dilemek,
2. Mürşide ulaşıp tâbî olmak,
3. Ve ruhu Allah’a ulaştırmak.

Allah’a ulaşmayı dilemeden bir sonraki, Allah’a ulaşmayı dilemekten sonraki kademe mürşide ulaşıp tâbî olmak. Ondan sonraki kademe de Allah’a ruhun ulaşması, dileğin gerçekleşmesi hali.

Öyleyse Allah’a ulaşmayı dilemeyle zikir arasında bir ilişki var mıdır? Vardır. Allah’a ulaşmayı dileme, Allah’a ulaşmayla noktalanır. Bunun ise anahtarı zikirdir. Bu âyet-i kerimeleri ile A’lâ Suresinin 15. âyet-i kerimesine göre Kur’ân’da Allahû Tealâ’nın buyurduğu namazla, Allah’a ulaşma dileği arasında bir ilişki var mıdır?

 
87/A'LÂ-15: Ve zekeresme rabbihî fe sallâ.
Ve (o nefsini tezkiye eden) Rabbinin İsmi’ni zikretti ve de namaz kıldı.


“Rabbinin ismini zikredip, namaz kıl.”

Namazla, Allah’a ulaşma dileği arasında bir ilişki var mı?

“Allah’ın ismini zikret, Rabbinin ismini zikret ve namaz kıl.”

“Allah’ın ismiyle zikret ve namaz kıl.” ile "vezkurisme rabbike ve tebettel ileyhi tebtîlâ(tebtîlen)" iki ayrı âyet. Ama Allahû Tealâ Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesinde: “Rabbinin ismiyle zikret.” diyor. Burada da “zekeresme rabbihî: Rabbinin ismini zikret ve namaz kıl.” diyor Allahû Tealâ. Bir evvelki âyet-i kerimeyi Muzzemmil 8 (Allah’ın ismini zikret ve herşeyden kesilerek Allah’a ulaş) âyet-i kerimesiyle birleştirdiğimiz zaman, Allah’ın ismini zikreden kişinin, namaz kılmakla ulaşabileceği bir hedef var ama Allah’a ulaşmayı dilemişse.

Her iki kişi için de, Muzzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesi için de, A’la Suresinin 15. âyet-i kerimesi için de, Allah’a ulaşmayı dileyen insanlar için sadece geçerlidir bu sonuçlar.

Benzer konular