Bakara-40 ile Mâide-7 arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz? Her iki âyet-i kerimede de Allahû Tealâ’nın: “Benim ahdimi yerine getirin ki Ben de sizin ahdinizi yerine getireyim.” mesajını verdiğini ve bunun Îslâm’ın bütününü kapsadığını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Yemin, Misak ve Ahd » Bakara-40 ile Mâide-7 arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz? Her iki âyet-i kerimede de Allahû Tealâ’nın: “Benim ahdimi yerine getirin ki Ben de sizin ahdinizi yerine getireyim.” mesajını verdiğini ve bunun Îslâm’ın bütününü kapsadığını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-40 ile Mâide-7 arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz? Her iki âyet-i kerimede de Allahû Tealâ’nın: “Benim ahdimi yerine getirin ki Ben de sizin ahdinizi yerine getireyim.” mesajını verdiğini ve bunun Îslâm’ın bütününü kapsadığını söyleyebilir miyiz?

Bakara-40:

2/BAKARA-40: Yâ benî isrâîlezkurû ni’metiyelletî en’amtu aleykum ve evfû bi ahdî ûfi bi ahdikum ve iyyâye ferhebûn(ferhebûne).
Ey İsrailoğulları! Sizi ni’metlendirdiğim o ni’metimi hatırlayın ve ahdimi yerine getirin. Ve (böylece) Ben de size olan ahdimi yerine getireyim (sizleri vaadettiğim cennetime alayım). Ve(ahdinize sadık kalmakta) artık sadece benden korkun.


Ey İsrail kavmi! Üzerinizdeki ni’metimi zikredin. Size nimet olarak verdiğim o ni’metimi zikredin (hatırlayın).

ve evfû bi ahdî: Ve ahdimi yerine getirin (ve evfû bi ahdî). Ahdimi yerine getirin. Yani ruhunuzu da, vechinizi de, nefsinizi de, iradenizi de O’na teslim edin.

ûfi bi ahdikum: Ben de size olan ahdimi yerine getireyim.
ve iyyâye ferhebûn (ferhebûne): Ancak Benden korkun.

Burada Allahû Tealâ kişinin ahdine sadık kalmasıyla, Allah’ın da onlara ahdlerini yerine getirmekte yardımcı edeceği söz konusu.

Mâide-7:

5/MÂİDE-7: Vezkurû ni’metellâhi aleykum ve mîsâkahullezî vâsekakum bihî iz kultum semi’nâ ve ata’nâ vettekûllâh(vettekûllâhe) innallâhe alîmun bizâtis sudûr(sudûri).
Allah’ın, sizin üzerinizdeki nimetini ve: “İşittik ve itaat ettik” dediğiniz zaman, onunla sizi bağladığı misâkınızı hatırlayın. Allah’a karşı takvâ sahibi olun, Muhakkak ki Allah göğüslerde (sinelerde) olanı en iyi bilir.


“Allah’ın, sizin üzerinizdeki ni’metini ve 'İşittik ve itaat ettik.' dediğiniz zaman, onunla sizi bağladığı misakinizi hatırlayın. Yani Allah’a külli olarak teslim olma misakinizi hatırlayın. Allah’a karşı takva sahibi olun. Çünkü; O, göğüslerde (sinelerde) olanı bilir.”

Bu iki âyet arasında çok yakın bir ilişki görüyoruz. Allah’ın üzerlerine verdiği nimeti var her iki âyet-i kerimede de.  Ve birinde: “Ahdimi yerine getirin." diyor. İkincisinde de: “Misakinizi yerine getirin." diyor. Allah’ın ahdinin karşılığında, bizim misakimizin olduğu bu iki âyette açıkça çıkıyor ortaya. Yani ruhumuzu, vechimizi, nefsimizi ve irademizi Allah’a teslim etmeyi Allahû Tealâ ‘Allah’ın ahdi’ diye bize söylüyor. “Allah’ın ahdini mutlaka ifa edin." diyor. Ama Allah'ın ahdinin bizim misakimiz olduğu Mâide Suresinin 7. âyet-i kerimesinde ifade etmesi söz konusu.

Benzer konular