Hûd 119'da buyrulduğu üzere, cehenneme giden insanların Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz? A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesine göre ise hicab-ı mesture, vakra ve ekinnet sebebiyle ölü olarak yaşayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Hûd 119'da buyrulduğu üzere, cehenneme giden insanların Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz? A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesine göre ise hicab-ı mesture, vakra ve ekinnet sebebiyle ölü olarak yaşayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hûd 119'da buyrulduğu üzere, cehenneme giden insanların Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz? A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesine göre ise hicab-ı mesture, vakra ve ekinnet sebebiyle ölü olarak yaşayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

11/HÛD-119: İllâ men rahime rabbuke, ve li zâlike halakahum, ve temmet kelimetu rabbike le emleenne cehenneme minel cinneti ven nâsi ecmaîn(ecmaîne).
Rabbinin rahmet ettiği (Rahîm esmasıyla tecelli ederek rahmet nuru gönderdiği) kimseler (ihtilâfa düşmeyip Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç. Ve onları (insanları), bunun için (ihtilâfa düşenlerle düşmeyenleri ayırmak için) yarattı. Rabbinin (ihtilâfa düşenler yani Allah’a ulaşmayı dilemeyenler için) sözü tamamlandı: Cehennemi mutlaka tamamen insanlar ve cinlerle dolduracağım.

Bakara 18:

2/BAKARA-18: Summun bukmun umyun fe hum lâ yerciûn(yerciûne).
Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Artık onlar dönemezler.


“Onlar sağırdırlar, dilsizdirler ve kördürler, onlar dönmezler (Rablerine dönemezler).” diyor Allahû Tealâ.

A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesi:

7/A'RÂF-179: Ve lekad zere’nâ li cehenneme kesîran minel cinni vel insi, lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ ve lehum a’yunun lâ yubsırûne bihâ ve lehum âzânun lâ yesmeûne bihâ, ulâike kel en’âmi bel hum edallu, ulâike humul gâfilûn(gâfilûne).
Ve andolsun ki; cehennemi, insanların ve cinlerin çoğuna hazırladık (yarattık). Onların kalpleri vardır, onunla fıkıh (idrak) etmezler. Onların gözleri vardır, onunla görmezler. Onların kulakları vardır, onunla işitmezler. Onlar hayvanlar gibidir. Hatta daha çok dalâlettedirler. İşte onlar, onlar gâfillerdir.


Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesinde: “Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Rablerine dönmeyenlerdir, Rablerine dönmeyecek olanlar.” diyor Allahû Tealâ. Yani, Rablerine dönemeyecek olanlar; sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler.

A’râf Suresinin 179. âyet-i kerimesinde diyor ki Allahû Tealâ: “Biz cehennemi, insanların ve cinlerin çoğu için hazırladık. Onların kalpleri vardır, onunla fıkıh etmezler, idrak etmezler. Ve gözleri vardır, onunla görmezler. Kulakları vardır, onunla işitmezler. Onlar hayvanlar gibidirler. Hayır, hayvanlardan daha çok dalâlettedirler. Onlar gâfillerdir.”

Bunlar (ölü olarak yaşayanlar), Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesine göre cehenneme giden insanlar,  Allah’a ulaşmayı dilemeyenler sağır, dilsiz ve kör. Sadece Allah’a ulaşmayı dilemeyenler sağır, dilsiz ve kör olarak kalıyorlar bildiğiniz gibi.

Allah razı olsun.

Benzer konular