Hûd Suresinin 119. âyet-i kerimesinde buyrulduğu üzere; Allahû Tealâ’nın Rahîm esmasına muhatap olanların, hanif fıtratının bir gereği olarak Allah’ta vahdet ve toplumda tevhid üzere seçilenler ve ihtilâftan da berî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Hûd Suresinin 119. âyet-i kerimesinde buyrulduğu üzere; Allahû Tealâ’nın Rahîm esmasına muhatap olanların, hanif fıtratının bir gereği olarak Allah’ta vahdet ve toplumda tevhid üzere seçilenler ve ihtilâftan da berî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hûd Suresinin 119. âyet-i kerimesinde buyrulduğu üzere; Allahû Tealâ’nın Rahîm esmasına muhatap olanların, hanif fıtratının bir gereği olarak Allah’ta vahdet ve toplumda tevhid üzere seçilenler ve ihtilâftan da berî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Hûd Suresinin 119. âyet-i kerimesi:

11/HÛD-119: İllâ men rahime rabbuke, ve li zâlike halakahum, ve temmet kelimetu rabbike le emleenne cehenneme minel cinneti ven nâsi ecmaîn(ecmaîne).
Rabbinin rahmet ettiği (Rahîm esmasıyla tecelli ederek rahmet nuru gönderdiği) kimseler (ihtilâfa düşmeyip Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç. Ve onları (insanları), bunun için (ihtilâfa düşenlerle düşmeyenleri ayırmak için) yarattı. Rabbinin (ihtilâfa düşenler yani Allah’a ulaşmayı dilemeyenler için) sözü tamamlandı: Cehennemi mutlaka tamamen insanlar ve cinlerle dolduracağım.


“Rabbinin rahmet ettiği (rahmet nuru gönderdiği) kimseler (ihtilâfa düşmeyip Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç (Rabbinin rahmet ettiği kimseler hariç). Ve onları bunun için (ihtilâfa düşenlerle, düşmeyenleri ayırmak için) yarattı. Rabbinin (ihtilâfa düşenler, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler) için sözü tamamlandı: ‘Cehennemi mutlaka toplu olarak insanlar ve cinlerle dolduracağım.’”

“Hûd Suresinde Allah’ın rahmetine muhatap olan kişilerin (yani Rahîm esması ile tecelli ettiği kişilerin, Allahû Tealâ’nın Rahîm esmasına muhatap olanların) hanif fıtratının bir gereği olarak Allah’ta vahdetin ve toplumda tevhidin sahipleri olarak seçilenler ve ihtilâftan da berî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?”
 
İfade onu anlatıyor. Evet.

Allah’ın Rahîm esması kimde oluşmuşsa o, tevhidin içindedir. Çünkü mutlaka Allah’a ulaşmayı dileyecektir, mutlaka Allah onun ruhunu Allah’a ulaştıracaktır. Ve böylece Allah’a ulaşmayı dileyenler ile dilemeyenler ayrımının muhtevasına ulaşıyoruz.

Kim Allah’a ulaşmayı dilemiyorsa, tevhidin bozulması sadece onların vücuda getirdiği büyük kesimdedir. Büyük kesim hep tevhidin dışında kalır. Tevhid; Allah’ın tekliği ve vahdet de; bir toplumu oluşturmaktır (Allah yolundaki tek bir toplum). Böyle bir dizaynda bu insanların ihtilâflardan berî olanlar olduğunu elbette söyleyebiliriz.

Benzer konular