Kur'ân-ı Kerim’de birçok yerde geçen “Âyetlerin yalanlanması ve âyetlere zulmetmek.” hangi âyetleri kapsar? Ne demektir? “Bu kişiler nefslerine zulmedenlerdir.” diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefse Zulmetmek » Kur'ân-ı Kerim’de birçok yerde geçen “Âyetlerin yalanlanması ve âyetlere zulmetmek.” hangi âyetleri kapsar? Ne demektir? “Bu kişiler nefslerine zulmedenlerdir.” diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur'ân-ı Kerim’de birçok yerde geçen “Âyetlerin yalanlanması ve âyetlere zulmetmek.” hangi âyetleri kapsar? Ne demektir? “Bu kişiler nefslerine zulmedenlerdir.” diyebilir miyiz?

10/YÛNUS-95: Ve lâ tekûnenne minellezîne kezzebû bi âyâtillâhi fe tekûne minel hâsirîn(hâsirîne).
Ve sakın Allah’ın âyetlerini yalanlayan kimselerden olma. O taktirde hüsrana uğrayanlardan olursun.


7/A'RÂF-9: Ve men haffet mevâzînuhu fe ulâikellezîne hasirû enfusehum bimâ kânû bi âyâtinâ yazlimûn(yazlimûne).
Ve kimin (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar, âyetlerimize zulmettiklerinden dolayı nefslerini hüsrana düşürmüş olanlardır.


Allah’ın âyetlerine zulmetmek demek, Allah’ın İslâm’ın 7 safhasıyla alâkalı olan bütün âyetlerine zulmetmek demektir. Onları yerine getirmeyen herkes, âyetlere zulmetmektedirler. Bu zulmün daha üst boyutu var. Birtakım dîn adamları, âyetlerin yanlış yorumlanması ve yanlış dizaynıyla meşguldürler. Bu insanlar başka insanları da Allah’ın yolundan saptırmaktadır. O zaman asıl bu insanlar üst seviyede bir Allah’ın âyetlerine zulmetme mekanizması işletmektedirler. Çünkü başka insanların onlar sebebiyle cehenneme gitmesi söz konusudur. İşte birtakım insanların;

“Siz onlara bakmayın! Onlar yalan söylerler. Söyledikleri âyetler bir şey ifade etmez. Onlar bilmiyorlar!” demeleri, Allah'a ulaşmayı dilemeyen bu insanlara;

“Allah'a ulaşmayı dilemek diye bir şey yoktur!” tarzında bir ifade kullanmaları; bu, Allah’ın âyetlerine zulmetmektir ve cezası ağırdır.

“Bu kişiler nefslerine zulmedenlerdir.” diyebilir miyiz?”

Elbette. Kim Allah’ın âyetlerine zulmederse derecat kaybeder. Derecat kaybeden herkes nefsine zulmetmiştir.

Benzer konular