"Nefsinize zulüm etmeyin, çünkü onun sizin üzerinizde hakkı vardır." hadîsini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » "Nefsinize zulüm etmeyin, çünkü onun sizin üzerinizde hakkı vardır." hadîsini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Nefsinize zulüm etmeyin, çünkü onun sizin üzerinizde hakkı vardır." hadîsini açıklar mısınız?

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (S.A.V), bir hadîs-i şerifinde buyuruyor ki: “Nefsinize zulüm etmeyin, çünkü onun sizin üzerinizde hakkı vardır.” Bunu açıklar mısınız?

Zülüm, bir insanın derecat kaybettiği bütün olaylardır. Ve nefs, hep derecat kaybedilen esasları ister. Nefs, günah işlemek ister, içki içmek ister, kumar oynamak ister. Nefs, her türlü kötülüğü yapmaya amadedir, talepleri budur. Eğer onun dediklerini yerine getirirseniz, o zaman nefsinize zülüm edersiniz. Çünkü derecat kaybedersiniz ve nefsiniz sebebiyle zülüm işlemiş olursunuz. Nefsinize Allahû Tealâ azap verir. Nefsinize böylece işlemiş olduğu kötülükler sebebiyle zulüm etmiş olursunuz.

Size derecat kaybettiren her olay zulümdür.

Öyleyse nefsinizin istedikleri şeyleri ona vermeyerek ve Allah’ın yasak ettiği şeyleri de ona zorla yaptırarak nefsinizin derecat kazanmasına sebebiyet veren güzel ameller işlemesini temin edin. Böyle yaptığınız zaman nefsinizi, nefs tezkiyesi denen bir müesseseyle adım adım terbiye edip, Allah’ın istediği bir forma sokacaksınız. Daha sonra daimî zikre ulaştığı zaman nefsiniz, ruh hüviyetine kavuşacak. Allah’ın bütün emirlerini yerine getiren, yasak ettiği hiçbir fiili işlemeyen bir noktaya ulaşacak, asla kendisine bir daha zulüm edilmeyecek bir noktaya ulaşacak.

Nefsinize zulmetmemek, nefsinizin Allah’ın emirlerine mugayir olarak istediği şeyleri ona vermeniz, Allah’ın yasak ettiği şeyleri ona yasak kılmamanız demek değildir. Nefsiniz istiyor diye nefsinize Allah’ın yasak ettiği şeyleri yaptıramazsınız. Yaptırırsanız, nefsinize zulmetmiş olursunuz. Çünkü o zaman derecat kaybedeceksiniz.

Öyleyse sadece derecat kaybettiren olaylar zulümdür ve bu sadece nefsiniz sebebiyle tahakkuk edebilir. O zaman nefsinize zulmetmiş olursunuz. Allah’ın yasak ettiği şeyleri nefsinizin yapmasına müsaade ederseniz, Allah’ın emrettiği şeyleri nefsinizin yapmamasına engel olmazsanız ve mutlaka nefsinize yaptırırsanız ancak, zulümden nefsinizi kurtarabilirsiniz.

Allah razı olsun.

Benzer konular