Hz. Ali’nin: “Cennete girmek hayret edecek bir başarı değildir. Marifet, dünyada da cennete erebilmektir.” sözünü açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Hz. Ali’nin: “Cennete girmek hayret edecek bir başarı değildir. Marifet, dünyada da cennete erebilmektir.” sözünü açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hz. Ali’nin: “Cennete girmek hayret edecek bir başarı değildir. Marifet, dünyada da cennete erebilmektir.” sözünü açıklar mısınız?

Sözü, aslında çok basit! Cennete girmek hayret edilecek bir başarı değildir. Neden değildir? Çünkü Allah’a ulaşmayı dileyen, Allah’a ulaşmayı dileyen herkes mutlaka Allah’ın cennetine girer. Geri kalanı Allah yapacaktır. Söz vermiş.

Onun için hayret edilecek bir başarı değildir. Çünkü Allahû Tealâ zaten garanti etmiş. Kişi Allah’a ulaşmayı dilemişse mutlaka Allah’ın cennetine girecek. Allah ona tecelli edecek. Mürşidine Allah ulaştıracak. Ruhunu da Allah Kendisine ulaştıracak. Hepsini Allah yapacak.

“Marifet, dünyada da cennete erebilmektir.” sözüyle Hazreti Ali çok önemli bir şey söylüyor. Ne söylüyor? Şunu söylüyor: “Nefs tezkiyesi yapın ve tasfiyesi yapın.” diyor.

Bir insan, nefsindeki afetlerin yarısından fazlasını (%51’ini) yok ettiği zaman, yerine fazılları (faziletleri) doldurduğu zaman, bu kişi nefsini tezkiye eder. Ama ne zaman ki; daimî zikre ulaşır da nefsinin kalbindeki afetlerin %100’ünü yok ederse nefsinin kalbinde %98 fazl, %2’de rahmet nuru oluşturursa Allahû Tealâ, o zaman bu kişi için bir sonuçtan bahsediyor.

Bu noktada bu kişi dünyada da cennete ulaşmıştır. Neden? Nefsinde hiç afet kalmadığı için. Ömrü boyunca, bu kişi daima mutluluk içinde yaşayacaktır. Nefsinin kalbinde hiç afet yoktur. Allah’ın bütün emirlerini büyük bir zevkle yerine getirecektir. Yasak ettiği fiilleri asla işlemeyecektir. Yasak ettiği fiiller onu ilgilendirmeyecektir. Onları kişi talep etmeyecektir. Allah’ın yasak ettiği fiilleri talep etmediği için hep mutlu olacaktır. Meselâ böyle bir kişi! Diyelim sigara alışkanlığı yok. Adam sigara içmeyi istemeyecek. İçki alışkanlığı yok. İçki içmeyi istemeyecek. Kişinin içinden talep gelmeyecek. Allah’ın emrettiklerini yapacak. İnsanları sevecek. Onlara yardım edecek. Bütün ibadetlerini yapacak, özellikle zikri! Kişi zaten daimî zikre çıkarmış. O kişi sonsuz bir mutluluğun sahibi olacaktır. İşte o zaman kişi, dünyada da cenneti yaşamış olur.

Bütün daimî zikir sahipleri, şu dünya hayatında cenneti yaşamakta olanlardır. Zannettiğiniz kadar zor bir şey değil, sevgili kardeşlerim! Bir gün ulaşacaksınız. Ulaşanlar size, aynı şeyi söyleyecekler. Zannettiğiniz kadar zor değil. Çünkü siz belli bir kademeyi aştıktan sonra, Allah’ın yardımı mutlaka sizinle birlikte olacaktır.

Benzer konular