Zumer-53 ve 54 ile Şuara-82 arasında bir ilişki var mı? Dîn günü hatalarının mağfiret edileceğini ümid edenlerin Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Zumer-53 ve 54 ile Şuara-82 arasında bir ilişki var mı? Dîn günü hatalarının mağfiret edileceğini ümid edenlerin Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer-53 ve 54 ile Şuara-82 arasında bir ilişki var mı? Dîn günü hatalarının mağfiret edileceğini ümid edenlerin Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Zumer-53:

39/ZUMER-53: Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).
De ki: "Ey nefsleri üzerine israf yüklemiş (haddi aşmış) kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, günahların hepsini mağfiret eder (sevaba çevirir). O, muhakkak ki O; Gafûr’dur (mağfiret eden), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderen)."


“De ki: ‘Ey kendi aleyhlerinde haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları sevaba çevirmeye kadirdir ve rahmet gönderendir.”

Yani Allah'a ulaşmayı diler dilemez, o kişiye Allahû Tealâ rahmetini göndermeye başlar. Rahmân esmasıyla tecelliye başlar ve sadece kişinin ne kadar büyük günahı olursa olsun mutlaka sevapları günahlarını aşacak hale getirilir ve yetmez, bir de onu sevaba çevirir Allahû Tealâ. Zumer-54:

39/ZUMER-54: Ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu min kabli en ye’tiyekumul azâbu summe lâ tunsarûn(tunsarûne).
Ve Rabbinize (Allah’a) yönelin (ruhunuzu Allah’a ulaştırmayı dileyin)! Ve size azap gelmeden önce O’na (Allah’a) teslim olun (ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi, iradenizi Allah’a teslim edin). (Yoksa) sonra yardım olunmazsınız.


“Rabbine yönel! Azap gelmeden önce ve O’na teslim ol. Yoksa sonra yardım olunmazsın.”

Şuarâ-82:    

26/ŞUARÂ-82: Vellezî atmeu en yagfira lî hatîetî yevmed dîn(dîni).
Ve dîn günü, benim hatalarımı mağfiret etmesini umduğum da O’dur.


“Ve dîn günü, benim hatalarımı mağfiret etmesini umduğum da budur.”

Dîn günü; mürşide tâbî olunduğumuz gün, hataların mağfiret edildiği gün.

Şimdi sual: “Zumer-53, 54 ile Şuarâ-82 arasında bir ilişki var mı?”

Her ikisinde de Allahû Tealâ; Zumer-53’de: “Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin.” diyor. Şüphesiz Allah bütün günahları sevaba çevirmeye kaadirdir.

“yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan): Hepsini mağfiret etmeye kaadirdir.
gafûrur rahîm(rahîmu): Gafûr’dur. Ve Rahîm esmasının sahibidir. Günahları sevaba çeviren ve rahmet gönderendir.”

Zumer-54: “Üzerinize azap gelmeden evvel Allah'a yönelin ve O’na teslim olun. Yoksa sonra yardım olunmazsınız.” Bu yardımdan murat ne? Allahû Tealâ’nın o kişinin günahlarını örtmesi ve sevaba çevirmesi.

Bu Zumer-53’te olması lâzımgelen olayların tahakkuk edebilmesi için kişinin Allah'a yönelmesi söz konusu. Ve O’na teslim olmak üzere ve harekete geçmesi yani Allah'a ulaşmayı dilemesi söz konusu. Dilediği an, Allahû Tealâ ona yardım edip ona evvelâ Rahmân esmasıyla tecelli eder. Onun bütün günahlarını örter. Ondan sonra da o günahları sevaba çevirir.

Şuarâ-82’de de: “Dîn günü, benim hatalarımı mağfiret etmesi.” etmesinden bahsediyor Allahû Tealâ.” Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in söylediği olay. Cebrail (A.S) ile buluşup tövbe ettiği zaman Allahû Tealâ’nın O’nun günahlarını mağfiret etmesi söz konusu oluyor. İkisi arasında kesin bir ilişki var.

Benzer konular